ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ στην ΟΤΟΕ

9/5/ 2018

Η ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΤΗΣ ΟΤΟΕ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕ ΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΥ ΤΑΜΕΙΟΥ (πρώην ΤΑΥΤΕΚΩ)

Η πλειοψηφία της ΟΤΟΕ (ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ, ΜΕΤΑ-ΣΥΡΙΖΑ) στη συνεδρίαση του Γενικού Συμβουλίου (4/5/2018) με θέμα τη «Δημιουργία νέου ασφαλιστικού φορέα για το πρώην ΤΑΥΤΕΚΩ» επισφράγισε μια ακόμη απαίτηση της Κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αποφάσισαν τη δημιουργία επαγγελματικού ταμείου (ΤΑΥΤΕΚΩ) και μας ενημέρωσαν ότι έχει ήδη διεξαχθεί αναλογιστική μελέτη την οποία ζήτησε το Υπουργείο Εργασίας. Μας κάλεσαν  να «ομοφωνήσουμε» για να διευκολύνουμε τη δημιουργία ενός ταμείου Ιδιωτικού Δικαίου, το οποίο θα χρηματοδοτείται από τις εισφορές των εργαζομένων (γιατί και οι εισφορές των εργοδοτών αποτελούν κομμάτι του μισθού μας) αλλά στο Διοικητικό Συμβούλιο του θα συμμετέχουν σχεδόν αποκλειστικά οι εργοδότες.

Το νέο επαγγελματικό ταμείο που ετοιμάζουν οι τραπεζίτες με την Κυβέρνηση και τον εργοδοτικό/ κυβερνητικό συνδικαλισμό (ΔΗΣΥΕ, ΔΑΚΕ, ΜΕΤΑ/ΣΥΡΙΖΑ), έναν μόνο στόχο έχει: το ξήλωμα όσων δικαιωμάτων έχουν απομείνει για τους τραπεζοϋπάλληλους στην κοινωνική ασφάλιση. Με το νέο αυτό ταμείο ανοίγει ο δρόμος για την υλοποίηση του σχεδίου τους, για την προώθηση του δεύτερου πυλώνα ασφάλισης, όπου ο εργαζόμενος θα γνωρίζει μόνο τις εισφορές του (πόσα δίνει κάθε φορά) και όχι τις παροχές που θα έχει. Το κράτος δεν εγγυάται την παροχή και ο εργοδότης με μια του απόφαση μπορεί οποιαδήποτε στιγμή να αφαιρέσει δικαιώματα, να κόψει παροχές. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Αυτή την πραγματικότητα τη ζουν τώρα «στο πετσί τους» οι συνταξιούχοι της ΕΘΝΙΚΗΣ όπου η Τράπεζα επί χρόνια διαχειρίζονταν προς όφελος της τα αποθεματικά του ΛΕΠΕΤΕ (τις εισφορές των εργαζομένων) και τώρα αρνείται την καταβολή της επικουρικής σύνταξης στέλνοντας τους στα νύχια της ιδιωτικής ασφάλειας.

Δεν μας εκπλήσσει το γεγονός ότι οι εκπρόσωποι του κυβερνητικού και εργοδοτικού συνδικαλισμού βάζουν για άλλη μια φορά πλάτη για να στηρίξουν το νέο σχέδιο της κυβέρνησης και των τραπεζιτών. Όπως βάζουν πλάτη για να περάσουν αναίμακτα οι εθελούσιες και να πετύχουν οι τράπεζες το στόχο τους, όπως σιωπούν μπροστά στις απολύσεις, στην απλήρωτη εργασία, στις ελαστικές εργασιακές σχέσεις, έτσι και τώρα στηρίζουν έμπρακτα τα σχέδια για το ξήλωμα των ασφαλιστικών μας δικαιωμάτων.

Μίλησαν οι πλειοψηφίες της ΟΤΟΕ  (ΔΗΣΥΕ, ΔΑΚΕ) για τη δυσκολία που έχει σήμερα το κίνημα να υπερασπιστεί την κοινωνική ασφάλιση, χωρίς ίχνος αυτοκριτικής για την εργοδοτική τους στάση και τον κοινωνικό εταιρισμό που καλλιεργούν. Είπαν ότι «…κονομήσαμε από το Δημόσιο και ότι τώρα μόνο η ιδιωτική ασφάλιση μας έχει μείνει..», αποκρύβοντας συνειδητά ότι τα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων για χρόνια αξιοποιούνταν από τους επιχειρηματικούς ομίλους και κουρεύτηκαν από τις κυβερνήσεις των ΝΔ και ΠΑΣΟΚ για να στηριχθεί η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Ότι τώρα πρέπει οι εργαζόμενοι (υποχρεωτικά) και οι συνταξιούχοι αυτών των τραπεζών (προαιρετικά) να ξαναβάλουν το χέρι στην τσέπη προκειμένου να εξασφαλίσουν τις ίδιες με πριν παροχές.

Στην ανακοίνωσή της η ΟΤΟΕ ξεδιάντροπα αναφέρει ότι έχουν «…αρωγό την εποικοδομητική βούληση των Τραπεζών που από την πρώτη στιγμή βρέθηκαν στην ίδια κατεύθυνση…» και ότι για να φτάσουν στην απόφαση αυτή «…προηγήθηκε η σύμφωνη γνώμη της Κυβέρνησης». Αυτός είναι άλλωστε και ο λόγος που και η κυβερνητική παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ (ΔΑΣ στην ΕΤΕ, Ενωτικό ψηφοδέλτιο στην πρώην Κύπρου) όχι μόνο δεν έβγαλε άχνα για το επαγγελματικό ταμείο που φτιάχνουν τώρα, όχι μόνο δεν καταψήφισε την δημιουργία του επαγγελματικού ταμείου αλλά με μια πρόταση «να δούμε πρώτα την αναλογιστική μελέτη, το καταστατικό και τον Κανονισμό αυτού του Ταμείου και μετά να πάρουμε θέση», ουσιαστικά συνέβαλε στο να περάσει με μεγάλη πλειοψηφία αυτή η απόφαση.

Στην δε ανακοίνωσή τους η παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ αναλαμβάνει και τον ρόλο του υπερασπιστή του νέου ταμείου λέγοντας «…Με λίγα λόγια προστατεύονται οι εργοδοτικές εισφορές προς όφελος των εργαζομένων, σε αντίθεση με το παρελθόν όταν με άλλες τροπολογίες χαρίζονταν στους τραπεζίτες».

Εντύπωση βέβαια προκαλεί και η αφωνία της παράταξης της ΑΝΤΑΡΣΥΑ στην ΟΤΟΕ που αν και καταψήφισαν μετά από την πρόταση του ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΥ ΜΕΤΩΠΟΥ την εισήγηση της πλειοψηφίας, ωστόσο δεν τοποθετήθηκαν, δεν έβγαλαν ανακοίνωση.

Συνάδελφοι, συναδέλφισσες,

ΚΑΜΙΑ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ δεν πρέπει να δείξουμε σε αυτούς που έχουν αποδείξει ότι λειτουργούν με βάση το ρεαλισμό των τραπεζιτών. Θέτουν σχέδια με γνώμονα τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων και όχι την κάλυψη των αναγκών μας. ΝΑ ΑΠΟΡΡΙΨΟΥΜΕ ΤΑ ΣΧΕΔΙΑ ΤΩΝ ΔΗΣΥΕ- ΔΑΚΕ- ΕΝΟΤΗΤΑ (ΔΑΚΕ 2). ΝΑ ΓΥΡΙΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΛΑΤΗ στους συνδικαλιστές του ΣΥΡΙΖΑ (Ριζοσπαστική Παρέμβαση στην ΟΤΟΕ).

Το ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ, οι συνδικαλιστές στην ΟΤΟΕ που συσπειρώνονται στο Π.Α.ΜΕ, καλεί όλους τους συναδέλφους και τις συναδέλφισσες σε ετοιμότητα για να αποτρέψουμε τη νέα επίθεση. Η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ αποτελειώνει ό,τι άφησαν σε εκκρεμότητα οι προηγούμενες. Διευκολύνει τους μεγαλοεργοδότες να πατήσουν πάνω στα δικαιώματά μας, να τσακίσουν τις ζωές μας για να βγάζουν περισσότερα κέρδη.

ΔΕΝ ΥΠΟΧΩΡΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΜΑΣ ΓΙΑ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΑΙ ΔΩΡΕΑΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ. 

 

Τηλέφωνα επικοινωνίας:

Χαλιού Έφη (ΕΤΕ): 6973419392, Μπαλού Αλεξάνδρα (ΠΕΙΡΑΙΩΣ): 6977744095

Λάππας Θανάσης (ALPHABANK): 6976330556, Καρυώτη Ήβα (ΠΕΙΡΑΙΩΣ): 6949733543

Απάντηση

Δημοφιλή τώρα

Discover more from ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ στην Τράπεζα Πειραιώς

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading

Μάθε τα νέα του Αγωνιστικού Μετώπου με ένα κλικ!

Κάνε εγγραφή για να σε ενημερώνουμε με mail

Συνεχίστε την ανάγνωση