Κανένας μόνος του στη βαρβαρότητα!

Σε εξέλιξη το άγριο σχέδιο της Τράπεζας που είναι γνωστό στα σωματεία εδώ και 7 μήνες…

Δυο μόλις μέρες μετά τη Γενική Συνέλευση των Μετόχων, όπου τα αφεντικά αφ’ ενός αποφάσισαν τις αμοιβές τους και τα μερίσματα στους μετόχους τους και αφ’ ετέρου δηλώθηκε η πιο γοργή υλοποίηση των στόχων του αντεργατικού επιχειρηματικού πλάνου, η τράπεζα προχώρησε αιφνιδιαστικά σε ενημέρωση 150 συναδέλφων του δικτύου Αττικής για επικείμενη μετακίνησή τους μέσα στον Ιούλιο σε νέα κεντρική υπηρεσία back office των λειτουργιών των καταστημάτων, που θα στεγαστεί στο γνωστό κτήριο της Λ.Ηρακλείου στον Περισσό! 3 συνδικαλιστικά στελέχη του Αγωνιστικού Μετώπου συμπεριλαμβάνονται σε αυτούς. Μαθημένη η τράπεζα να μας έχει στο στόχαστρο, μαθημένοι κι εμείς όχι μόνο να επιβιώνουμε αλλά και να συσπειρώνουμε συναδέλφους στη γραμμή υπεράσπισης των δικαιωμάτων μας…

Αν κάποιοι έχουν στο μυαλό τους ότι φτιάχνουν υπό απόσχιση νέο «ψυγείο» τους προειδοποιούμε: οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ έχουν και την εμπειρία και την αποφασιστικότητα να πολεμήσουν μέχρις εσχάτων για τις θέσεις εργασίας όλων μας.

 Και φυσικά αυτό είναι μόνο ένα κομμάτι του παζλ: Η Τράπεζα, αφού μονιμοποίησε τα δήθεν προσωρινά μέτρα συναλλαγών λόγω κορωνοϊού, μετασχηματίζει το δίκτυο καταστημάτων. Δημιουργεί ένα αποκρουστικό περιβάλλον με βάρβαρους αποκλεισμούς τεράστιων κοινωνικών ομάδων, και μια κολασμένη καθημερινότητα για το σύνολο όσων συναδέλφων συνεχίσουν στα καταστήματα. Οι ταμίες μόνο, π.χ., πέραν των εκατοντάδων συναλλαγών και διακίνησης χρήματος και των απαιτήσεων προσήλωσης που προϋποθέτει, πρέπει να απολογούνται εβδομαδιαία γιατί παράλληλα δεν πούλησαν ασφαλιστικά προϊόντα, αλλιώς «δεν έκαναν τίποτα όλη την εβδομάδα»!

Ενδεικτικά της κλιμάκωσης της επιθετικότητας της εργοδοσίας είναι τα 24/7 (!!) σεμινάρια που αποστέλλει ως υποχρεωτικά, δηλ. να τα κάνουμε εκτός ωραρίου, και με τις πλειοψηφίες των σωματείων, που καμία σχέση δεν έχουν με τα ζόρια που τραβάμε στο χώρο δουλειάς, να αναφέρονται αποκλειστικά στους εκάστοτε αδειούχους. Ή το έκτρωμα/απάτη της ψηφιακής κάρτας, που όλες οι συνδικαλιστικές ηγεσίες χειροκρότησαν, που δεν «ανοίγει» πριν τις 07.35, ενώ δεκάδες καταστήματα είναι φωταγωγημένα και με προσωπικό μέσα από τις 07.00…

Το νέο πρότυπο εργαζόμενου πλέον στο Δίκτυο, κατά την Τράπεζα, είναι αυτός που δεν έχει ωράριο, αντέχει στα όσα αδιανόητα λέγονται στα meetings και χρησιμοποιεί κάθε θεμιτό κι αθέμιτο τρόπο για να πουλήσει και στους Εσκιμώους πάγο. Και σ’ όποιον αρέσει…

Σ’ όποιον δεν αρέσει, ή δεν αντέχει την βαρβαρότητα, υπάρχει και το back office. Ή, ακόμη χειρότερα, η εθελούσια παραίτηση.

Όλες ανεξαιρέτως οι συνδικαλιστικές ηγεσίες είχαν ενημερωθεί αναλυτικά από το Ανθρ.Δυναμικό από τα τέλη της περασμένης χρονιάς για συγκεκριμένο σχέδιο της Τράπεζας για μείωση του προσωπικού κατά 2.000!

Και πιο σχέδιο υπεράσπισης των θέσεων εργασίας εκπόνησαν μέχρι να φτάσει ο κόμπος στο χτένι;: προσφορές, διακοπές, νεροτσουλήθρες, αποδράσεις, αιμοδοσίες, εξασφάλιση συνδικαλιστικών αποσπάσεων κι επιδομάτων αλλά και αμέτρητες ανούσιες επιστολές (που προστίθενται στις χιλιάδες προηγούμενες άχρηστες που η Τράπεζα τις πετάει στα σκουπίδια), και μεταξύ τους αλληλοκατηγορίες για το ποιος φταίει. Κι ο χρόνος να περνά υπέρ της Τράπεζας, κι αυτοί να λένε πως τάχα κάτι έκαναν. Πόσες συσκέψεις έκαναν; Μηδέν. Πόσες έκτακτες συνελεύσεις; Καμία. Πόσες κινητοποιήσεις; Αστειεύεστε. Πόσες περιοδείες που να βγάζουν τον κόσμο έξω σε συνέλευση (όπως τόσες και τόσες φορές έκανε και θα ξανακάνει το Αγωνιστικό Μέτωπο); Ούτε λόγος.

Τολμάνε να υιοθετήσουν την πρότασή μας κανείς να μη βρεθεί μόνος του σε ενδεχόμενο συνεντεύξεων-εκτελ.αποσπασμάτων (ενόψει «εθελουσίας») το επόμενο διάστημα, ει δε μη μόνο παρουσία του εργατολόγου δικηγόρου τους;

Έχουν το θάρρος να πουν στην Τράπεζα τα σύκα – σύκα; Δηλ., ειδικά με τέτοια έλλειψη προσωπικού, να απαιτήσουν;: ΚΑΝΕΝΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ( «ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗΣ» ) ΜΕΙΩΣΗΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΝΑ ΜΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΕΙ

Τα ψέματα τελείωσαν. Μόνο με αυτά, κατ’ ελάχιστον, μπορούμε να οργανώσουμε την στοιχειώδη γραμμή άμυνας απέναντι στην κλιμακούμενη επιθετικότητα της εργοδοσίας. Το Αγωνιστικό Μέτωπο είναι εδώ για να το κάνουμε πράξη.

Για να μην είναι το δίλημμα για άλλη μια φορά: προσαρμογή στην ολοένα και πιο εφιαλτική καθημερινότητα ή απόδραση δια της παραιτήσεως.

Όλοι μας και μόνοι τους

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.