Οι δυσάρεστες ειδήσεις έρχονται από “τα πάνω” και οι ευχάριστες από “τα κάτω”.

ΕΑΡΙΝΗ ΕΚΘΕΣΗ ΤΗΣ ΚΟΜΙΣΙΟΝ

Καμία αύξηση του κατώτατου μισθού λόγω προϋπηρεσίας μέχρι το 2029!

Συγκεκριμένα, η Εαρινή Έκθεση προβλέπει τη συνέχιση του παγώματος των τριετιών. Πρόκειται για τα επιδόματα που παίρνουν οι μισθωτοί που αμείβονται με τον κατώτατο μισθό για κάθε τρία χρόνια προϋπηρεσίας και τα οποία έχουν παγώσει από το 2012 στο όνομα της αντιμετώπισης της ανεργίας. Ο μνημονιακός νόμος που έχει εφαρμοστεί από τότε από όλες τις κυβερνήσεις παραμένει ενεργός και υποτίθεται ότι θα πάψει να εφαρμόζεται, όταν η ανεργία πέσει κάτω από το 10%, μεσοσταθμικά σε ετήσια βάση.

Σύμφωνα με την έκθεση της Κομισιόν, οι τριετίες θα παραμείνουν παγωμένες τουλάχιστον μέχρι το 2025, καθώς μέχρι τότε δεν θα υπάρχει αποκλιμάκωση της ανεργίας.  Επομένως, οι όποιες πιθανές «αυξήσεις», αν και όποτε προκύψουν, θα προέλθουν μόνο κατ’ εφαρμογή του μνημονιακού νόμου Βρούτση – Αχτσιόγλου, σύμφωνα με τον οποίο το ύψος, η αύξηση ή η μείωση του κατώτατου μισθού καθορίζονται με Υπουργική Απόφαση με βάση τις «αντοχές» των κερδών των επιχειρηματικών ομίλων.

Ακόμη χειρότερη είναι η πρόβλεψη του Προγράμματος Σταθερότητας, που κατατέθηκε στην Κομισιόν, αφού το ξεπάγωμα των τριετιών στους κατώτατους μισθούς του ιδιωτικού τομέα παραπέμπεται για το 2027! Συγκεκριμένα, εκτιμά ότι η ανεργία αναμένεται να μειωθεί σε 11,8% φέτος, σε 10,9% το 2024, 10% το 2025 και 9,8% το 2026. Κατά συνέπεια, μόνο το 2027 μπορούν να ελπίζουν οι μισθωτοί στο ξεπάγωμα των τριετιών.

Για να γίνει κατανοητή η κλεψιά που γίνεται στους εργαζόμενους, αν ξεπάγωναν σήμερα οι τριετίες, όπως είναι το αίτημα εκατοντάδων εργατικών συνδικάτων και το οποίο έχει απορριφθεί από τις κυβερνήσεις ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, ένας εργαζόμενος με τρεις τριετίες και με βάση τον σημερινό κατώτατο μισθό, αυτομάτως θα έβλεπε τον μισθό του να φτάνει στα 936 ευρώ.

Με βάση δε πληροφορίες, ακόμα και αν οι τριετίες ξεπαγώσουν το 2027, το μέτρο δεν θα έχει αναδρομική ισχύ, αλλά θα αρχίσει να μετράει από τότε. Αυτό σημαίνει ότι καμία αύξηση λόγω προϋπηρεσίας δεν θα ισχύσει στον κατώτατο μισθό πριν από το 2029!

ΝΕΑ ΝΙΚΗ ΤΩΝ ΜΕΤΑΛΛΕΡΓΑΤΩΝ

Ένα βήμα πριν αποκτήσει η Συλλογική Σύμβαση ισχύ νόμου για όλες τις επιχειρήσεις

Στο τελικό στάδιο για να αποκτήσει ισχύ νόμου για όλες τις επιχειρήσεις του κλάδου είναι η Συλλογική Σύμβαση Εργασίας με τον αγώνα των μεταλλεργατών. Η συλλογική σύμβαση εργασίας, κατά ένα πολύ μεγάλο μέρος της, αναφέρεται σε μέτρα για την προστασία της υγείας και τη ασφάλειας των εργαζομένων.

Την Συλλογική Σύμβαση Εργασίας την είχαν υπογράψει το 2017 έπειτα από 9 μήνες απεργιακών κινητοποιήσεων και ούτε η κυβέρνηση της ΣΥΡΙΖΑ έως το 2019 ούτε η κυβέρνηση της ΝΔ στη συνέχεια δεν την έκαναν υποχρεωτική.

Θυμίζουμε ότι χθες επίσης το κυβερνητικό κλιμάκιο με το οποίο συναντήθηκαν οι εκπρόσωποι των συνδικάτων της Ζώνης δεσμεύτηκε ότι οι έλεγχοι από τις Πενταμελείς Επιτροπές θα γίνονται καθημερινά και σε δύο βάρδιες (από μια φορά την εβδομάδα και μόνο από το πρωί μέχρι το μεσημέρι που ίσχυε μέχρι τώρα).

«Μετά από 6 χρόνια αγώνων, οι εργάτες στη Ζώνη έφτασαν στο τελικό στάδιο, ώστε η σύμβασή τους να έχει ισχύ νόμου για όλες τις επιχειρήσεις του κλάδου. Όλοι σήμερα στη συγκέντρωση στις 19:00 στην πλατεία Κοραή που διοργανώνει το Εργατικό Κέντρο Πειραιά.» επισημαίνει σε ανάρτηση στο Twitter το ΠΑΜΕ

ΚΑΝΕΝΑ ΣΠΙΤΙ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΡΑΠΕΖΙΤΗ

Μπλόκο σε 10 πλειστηριασμούς έβαλαν με κινητοποιήσεις σωματεία και φορείς

Μπλόκο σε 10 πλειστηριασμούς έβαλαν σήμερα με αγωνιστικές παρεμβάσεις που πραγματοποίησαν Συνδικάταμαζικοί φορείς, η ΟΒΣΑ, η ΟΓΕ και Φοιτητικοί Σύλλογοι στην «dovalue» στην Καλλιθέα και νωρίτερα  στη «Cepal» στη Λεωφόρο Συγγρού, στην Αθήνα.

Μιλώντας στους συγκεντρωμένους έξω από τη Do Value και εν μέσω χειροκροτημάτων και συνθημάτων, ο Βάλσαμος Συρίγος, μέλος της Γραμματείας του ΠΑΜΕ, ανέφερε ότι «η παρουσία σας εδώ έφερε τα αποτελέσματα που θέλαμε με ρύθμιση χρεών, όπως επιθυμούν οι οφειλέτες, προκειμένου να τα αποπληρώσουν».

«Η σημαντική συμμετοχή του κόσμου σήμερα εδώ» τόνισε ο Β. Συρίγος «είναι αυτή που νικά την αδιαλλαξία των τραπεζικών ομίλων και των Fund, που νικά την πολιτική των κυβερνήσεων, οι οποίες θέλουν να παραδοθούν τα σπίτια του λαού στα κοράκια. Έτσι -συνέχισε ο ομιλητής- θα σπάσει ο νόμος που επιθυμεί να περάσει η περιουσία του λαού στα χέρια των λίγων. Συνεχίζουμε τον αγώνα. Η πολιτική αυτή που θα συνεχιστεί το επόμενο διάστημα μετά τις εκλογές, θέλει 700.000 οικογένειες να είναι στο έλεος των τραπεζικών ομίλων. Δεν θα καταφέρει πολλά αποτελέσματα, γιατί ο λαός θα σώσει τον λαό».

«Η κάθε γειτονιά -υπογράμμισε ο Β. Συρίγος- θα γίνει κάστρο του αγώνα. Η αλληλεγγύη θα νικήσει αυτό που προσπαθούν να κάνουν. Να πηγαίνει ο καθένας μόνος του και να διαπραγματεύεται εκτεθειμένος στα κοράκια. Όλοι μαζί μπορούμε να τα καταφέρουμε. Ισχυρό λαϊκό κίνημα, ισχυρή αντίσταση στις γειτονιές, κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη», κατέληξε ο Β. Συρίγος, με τους συγκεντρωμένους να βροντοφωνάζουν, «Κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη».

Στην κινητοποίηση στη Dovalue συμμετείχαν ο Γιάννης Πρωτούλης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και ο Γιώργος Πέρρος, από τη Γραμματεία του ΠΑΜΕ.

Αποτροπή πλειστηριασμών με μαζική παρέμβαση και στη «Cepal»

Νωρίτερα σήμερα, με παρέμβαση εργαζομένων στη Λ. Συγγρού αποτράπηκαν πλειστηριασμοί από fund. Κάτω από την παρέμβαση, η εταιρεία δεσμεύτηκε ότι δεν θα γίνουν πλειστηριασμοί για τις συγκεκριμένες περιπτώσεις που αφορούσε η κινητοποίηση. Τα χρέη θα ρυθμιστούν σύμφωνα με τις δυνατότητες των οφειλετών. Στην κινητοποίηση συμμετείχε ο ο Γιώργος Πέρρος, από τη Γραμματεία του ΠΑΜΕ.

Ενημερώνοντας τους συγκεντρωμένους έξω από τη «Cepal» η Έφη Χαλιού, από την Επιτροπή του ΠΑΜΕ ενάντια στους πλειστηριασμούς, σημείωσε ότι 700.000 πλειστηριασμοί που ετοιμάζονται να γίνουν μπορούν να σταματήσουν με τον αγώνα.

«Ο αγώνας φέρνει αποτελέσματα» σημείωσε χαρακτηριστικά, τονίζοντας πως οι πλειστηριασμοί μπορούν να αποτραπούν μόνο με τον δικό μας τον αγώνα, τη δική μας τη συμμετοχή, τη δική μας αποφασιστικότητα, «ο ένας με τον άλλον να σώσουμε τα σπίτια μας και τα μαγαζιά μας».

«Είμαστε εδώ σήμερα, για να αποτρέψουμε πλειστηριασμούς λαϊκής κατοικίας» τόνισε, έξω από τη «Cepal», ο Θανάσης Καλαμπαλίκης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Βιοτεχνικών Σωματείων Αττικής (ΟΒΣΑ), σημειώνοντας ότι μαζί με τα εργατικά σωματεία δείχνουμε τον δρόμο.

Επεσήμανε ότι χθες το απόγευμα αποτράπηκε ακόμα μια έξωση και κατήγγειλε ότι ακόμα και τώρα με υπηρεσιακή κυβέρνηση το κράτος έχει συνέχεια σε βάρος του λαού, άρα συνέχεια πρέπει να έχει και ο αγώνας. «Η λύση είναι η ενίσχυση του αγώνα, των Σωματείων που είναι αποκούμπι για κάθε επαγγελματία, για κάθε εργαζόμενο», υπογράμμισε.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.