Εργατική Πρωτομαγιά 2023 – Οι Αγώνες των εργατών όλου του κόσμου θα νικήσουν

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι

Οι εργαζόμενοι, οι νέοι και οι νέες της χώρας μας, όλη η εργατική τάξη, με αισιοδοξία προχωράνε στο δρόμο που χάραξαν οι ήρωες-εργάτες του Σικάγο, οι 200 της Καισαριανής, οι χιλιάδες επώνυμοι και ανώνυμοι αγωνιστές που έπεσαν για το δίκιο του εργάτη, για την απελευθέρωση από την καπιταλιστική εκμετάλλευση. Οι εργάτες όλης τη γης ξεδιπλώνουν τα λάβαρα του αγώνα και τιμούν αγωνιστικά τη μεγάλη ταξική γιορτή τους.

1η Μάη, η μέρα που οι εργάτες όλου το κόσμου, αυτοί που κρατούν τους κινητήριους ιμάντες του σύμπαντος, σηκώνουμε ψηλά τις γροθιές μας. Είναι μέρα πάλης, μέρα αγωνιστικής προβολής των αιτημάτων μας, μέρα δοξασμένης θύμησης των αγωνιστών που έπεσαν για το δίκιο της εργατικής τάξης. Στη χώρα μας δυναμώνουμε και ενώνουμε τη φωνή μας μαζί με τους αδελφούς-εργάτες των άλλων χωρών που βρίσκονται σε απεργίες, σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις.

Οι αγώνες των εργατών όλου του κόσμου, θα νικήσουν!

Το τελευταίο διάστημα το σύστημα που γεννά την καταπίεση, το σύστημα της καπιταλιστικής βαρβαρότητας δέχεται αλλεπάλληλα χτυπήματα από τους εργατικούς αγώνες στη Γαλλία, στη Βρετανία, τη Γερμανία, την Πορτογαλία, το Βέλγιο, τη Σρι Λάνκα και σε άλλες χώρες όπου εκατομμύρια εργαζόμενοι με διάρκεια, με πρωτόγνωρη μαζικότητα και αντοχή, βγαίνουν στους δρόμους, απεργούν, διεκδικούν και διαδηλώνουν απέναντι στην αντιλαϊκή πολιτική που κλιμακώνουν όλες οι κυβερνήσεις, υπηρετώντας τα συμφέροντα και τις ανάγκες των επιχειρηματικών ομίλων.

Απέναντι στις ίδιες φωνές που αντιμετωπίζουμε και στη χώρα μας, που μας καλούν να μείνουμε στο δρόμο του ρεαλισμού με σκυμμένο το κεφάλι, να εγκλωβιζόμαστε σε κυβερνητικές εναλλαγές επιλογής του «μικρότερου κακού», στον μονόδρομο της εξουσίας των αφεντικών και σε «τριήμερες πρωτομαγιάτικες αποδράσεις», οι εργατικές κινητοποιήσεις σε μια σειρά χώρες, στέλνουν ελπιδοφόρα μηνύματα αγωνιστικής ανάτασης.

Δεν μας ταιριάζει μια ζωή που η προστασία της αποτελεί βαρίδι, η αξιοπρέπειά μας θα μετριέται με αυξήσεις-ψίχουλα και ανικανοποίητες βασικές ανάγκες. Να μη δεχτούμε το μέλλον που μας προδιαγράφουν για ζωή με προγράμματα ανακύκλωσης της ανεργίας, με κουπόνια και θανάτους με εισιτήριο άνευ επιστροφής.

Καμία κυβέρνηση, κανένας φιλόδοξος σωτήρας δεν πρόκειται να δώσει λύση στα καθημερινά και οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε! Έχουμε συσσωρευμένη πείρα για να αποφεύγουμε ψέματα, μεγαλοστομίες και μπανανόφλουδες.

Μόνο ο λαός μπορεί να σώσει το λαό!

Την 1η Μάη, σε κάθε χώρο δουλειάς, βάζουμε στο προσκήνιο τις διεκδικήσεις μας κόντρα στα συμφέροντα τραπεζιτών και μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων που με πρόσχημα την ανάπτυξη και την ανταγωνιστικότητα, βάζουν τη ζωή μας στο ζύγι κόστους – οφέλους

Όλοι εμείς βιώνουμε στον κλάδο μας την εργασιακή ανασφάλεια, τη τηλεργασία χωρίς ωράριο και τις απλήρωτες υπερωρίες που έχουν γίνει κανονικότητα. Σε όλες τις εταιρείες του κλάδου και στα μεγάλα μονοπώλια, στις τράπεζες, επιβάλουν την εντατικοποίηση, την υποστελέχωση, το κόψιμο επιδομάτων. Έχουν γίνει καθημερινότητα οι αποσχίσεις, οι εθελούσιες, το κλείσιμο τμημάτων και καταστημάτων των τραπεζών. Οι εργαζόμενοι περιφέρονται με αποσπάσεις από δήμο σε δήμο, από νομό σε νομό για να καλύψουν τα τεράστια κενά θέσεων εργασίας και ολοένα και περισσότεροι συνάδελφοι αναγκάζονται σε παραίτηση λόγω επιβάρυνσης της σωματικής και ψυχικής τους υγείας ή επειδή εξαναγκάστηκαν σε δουλειά μακριά από το σπίτι και την οικογένειά τους.

Στην αντίπερα όχθη οι τραπεζίτες σπάνε τα ρεκόρ της “ανάπτυξης”. Πανηγυρίζουν για τα υπερκέρδη που βγάζουν στις πλάτες μας. Δεν ξεχνάμε τα δεκάδες περιστατικά εγκεφαλικών και καρδιακών επεισοδίων εν ώρα εργασίας που κόστισαν ακόμα και τις ζωές συναδέλφων μας. Δε μας κάνει εντύπωση το γεγονός ότι όσο εμείς υποφέρουμε κάτω από το βάρος της ακρίβειας σε βασικά είδη, όσο εμείς μετράμε και το ευρώ για να αποπληρώσουμε τη δόση των δανείων μας με τα επιτόκια να έχουν φτάσει στο θεό, τα αφεντικά μας απολαμβάνουν διαχρονικά την οικονομική στήριξη του κράτους με χρήματα που προέρχονται από το αίμα και τον ιδρώτα μας. Η ανάπτυξή τους περιλαμβάνει την γνωστή συνταγή εκμετάλλευσης με μισθούς που τελειώνουν στα μέσα του μήνα, εξαντλητική δουλειά με άπιαστους στόχους.

Ο μοναδικός δρόμος είναι η συλλογική δράση και αντίσταση στα σχέδια εργοδοτών και κυβερνήσεων με οργάνωση στα συνδικάτα όλων των εργαζομένων, ανεξάρτητα από σχέση εργασίας. Κόντρα στον συμβιβασμένο εργοδοτικό συνδικαλισμό που στα πλαίσια του «κοινωνικού εταιρισμού» έχει σκοπό να αποπροσανατολίσει τους εργαζόμενους και να τους κρατήσει με τα κεφάλια κάτω και μακριά από διεκδικήσεις ενάντια σε όσους καταστρατηγούν τη ζωή και τα δικαιώματα. Συνεχίζουμε τον αγώνα που δεν μπορεί να έχει άλλη προοπτική πέρα από το να στοχεύει στον πραγματικό αντίπαλο, δηλαδή τον καπιταλισμό.

Την 1η Μάη συνεχίζουμε ακόμα πιο πολλοί, ακόμα πιο αποφασισμένοι, φωνάζοντας :

ΤΑ ΚΕΡΔΗ ΤΟΥΣ – ΟΙ ΖΩΕΣ ΜΑΣ

Βάζουμε μπροστά τις δικές μας ανάγκες και διεκδικούμε:

• Υπογραφή επιχειρησιακών ΣΣΕ στις εταιρείες του κλάδου με ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς και διασφάλιση του 5ημερου 8ωρου χωρίς καμία διευθέτηση στο χρόνο εργασίας.

• Επαναδιαπραγμάτευση της κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας της ΟΤΟΕ με ουσιαστικές αυξήσεις

• Προσλήψεις και κάλυψη όλων των θέσεων εργασίας με πλήρη απασχόληση και συμβάσεις αορίστου χρόνου.

• Να καταργηθούν οι ελαστικές μορφές απασχόλησης, έξω τα εργολαβικά. Ένταξη στον Κανονισμό των τραπεζών όλων των ελαστικά εργαζόμενων που δουλεύουν για λογαριασμό του

• Κατάργηση της ΠΥΣ του 2012 και επαναφορά των 3ετιών.

• Μέτρα προστασίας της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς.

Ζήτω η ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ!

Βαδίζουμε στο δρόμο των εργατών του Σικάγο!

Από το Σικάγο ως την Καισαριανή, ζήτω η 1η Μάη κι η πάλη η ταξική!

ΟΛΟΙ στην ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ τη ΔΕΥΤΕΡΑ 1η ΜΑΗ, στο ΣΥΝΤΑΓΜΑ, στις 11:00πμ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.