ΣΤΙΣ 9 ΝΟΕΜΒΡΗ ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΟΫΠΑΛΛΗΛΟΙ ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΓΙΑ ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΣΤΟ ΜΙΣΘΟ!

ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ στην ΟΤΟΕ

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ: Η ΟΤΟΕ ΝΑ ΚΑΤΑΓΓΕΙΛΕΙ ΤΗ ΣΥΜΒΑΣΗ ΠΟΥ ΥΠΟΓΡΑΨΕ ΜΕ ΤΟΥΣ ΤΡΑΠΕΖΙΤΕΣ ΚΑΙ ΝΑ ΕΠΑΝΑΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΤΕΙ ΝΕΑ ΚΛΑΔΙΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ ΜΕ ΑΥΞΗΣΗ ΣΤΟ ΜΙΣΘΟ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟ.

26.10.22

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι

            Η επιτυχία της μεγάλης απεργιακής κινητοποίησης της 9 Νοέμβρη μπορεί και πρέπει να δώσει μήνυμα ελπίδας και προοπτικής στους εργαζόμενους των τραπεζών.

Αυτή η απεργία μπορεί να στείλει μήνυμα στους εργοδότες μας ότι η «αύξηση 5%… σε βάθος 3ετίας» που υπόγραψαν μαζί με την πλειοψηφία της ΟΤΟΕ είναι ουσιαστικά κοροϊδία! Έχει ήδη εξανεμιστεί από την ακρίβεια στα προϊόντα, στην ενέργεια και στα καύσιμα. Έχει ήδη φαγωθεί από τον πληθωρισμό που τον προηγούμενο μήνα ξεπέρασε το 12%. Και όλα αυτά όταν μόνο στο α’ εξάμηνο του 2022 οι 4 «συστημικές» τράπεζες παρουσίασαν λειτουργικά κέρδη πάνω από 1 δις ευρώ. 

 Να τους βροντοφωνάξουμε ότι η κοροϊδία της ψηφιακής κάρτας εργασίας όχι μόνο δεν έλυσε το πρόβλημα των απλήρωτων υπερωριών, αλλά αντίθετα αξιοποιείται για να εφαρμοστεί η διευθέτηση του χρόνου εργασίας!

Με τη συμμετοχή μας στην απεργία εναντιωνόμαστε στις αποσχίσεις που κάνουν οι τράπεζες για να ξεφορτωθούν εργαζόμενους με συγκροτημένα δικαιώματα, ενάντια στα κλεισίματα των καταστημάτων και στη συρρίκνωση του προσωπικού.

Μπορεί να σημάνει το ξεκίνημα νέων διεκδικήσεων για να μην επιτρέψουμε σε κανέναν να μας επιβάλει τη βαρυχειμωνιά που μας έχουν ετοιμάσει. Για να μη πληρώσουμε πάλι εμείς τα σπασμένα των πολέμων και των ανταγωνισμών τους.

ΜΑΣ ΘΕΛΟΥΝ ΠΡΟΣΑΡΜΟΣΜΕΝΟΥΣ ΣΤΙΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΟΥ ΜΕΓΑΛΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ

            Έχουμε βγάλει σημαντικά συμπεράσματα από τις στρατηγικές επιλογές των τραπεζών και τη βαρβαρότητα του συστήματος που μας θέλει παγωμένους μες στο καταχείμωνο να τηλεργαζόμαστε χωρίς ωράριο και να πληρώνουμε και από πάνω τα έξοδα που γλιτώνει ο εργοδότης μας. Γιατί αυτοί θα εξοικονομούν από την ενέργεια το 15% που τους επιβάλει η Ευρωπαϊκή Ένωση ενώ εμείς θα φορτώνουμε τα έξοδα του σπιτιού με αυτά που σε άλλη περίπτωση θα πλήρωναν οι τραπεζίτες (θέρμανση, ιντερνετ, ρεύμα κλπ).  Ένα σύστημα που μας θέλει κάθε μέρα και πιο προσαρμοσμένους στις ανάγκες του κεφαλαίου: Να σκεφτόμαστε τι και πόσα θα αγοράσουμε στο σούπερ μάρκετ, πως θα γεμίσουμε τον καυστήρα του πετρελαίου, αν και πώς θα πληρώσουμε τα φροντιστήρια των παιδιών (μιας και με κάποια ψίχουλα των voucher που μας πέταξαν οι επιχειρησιακές συμβάσεις δεν πληρώνονται τα φροντιστήρια, τα νοίκια και οι βενζίνες).

ΚΑΜΙΑ ΑΝΑΜΟΝΗ – ΠΑΙΡΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΜΑΣ

            Είναι γελασμένοι όσοι ποντάρουν στο ότι οι εργαζόμενοι στις τράπεζες θα καθίσουμε με σταυρωμένα τα χέρια μέχρι να αλλάξει η κυβέρνηση για να λυθούν ως δια μαγείας όλα μας τα προβλήματα. Είναι οι ίδιοι, οι παρατάξεις ΠΑΣΚΕ – ΔΑΚΕ – ΕΝΟΤΗΤΑ – ΕΑΚ/ΣΥΡΙΖΑ, που μιλούν για απεργίες τουφεκιές και γι’ αυτό δεν έχουν συνεδριάσει τα ΔΣ των σωματείων στις τράπεζες για να οργανώσουν την απεργία. Είναι αυτές οι συνδικαλιστικές ηγεσίες που μας θέλουν παθητικούς θεατές γιατί αυτό βολεύει τα κόμματα, τις κυβερνήσεις τους και τους εργοδότες!

            Υπονομεύει τον αγώνα μας η στάση που κρατούν οι πλειοψηφίες στα σωματεία των τραπεζών, δεν καταθέτουν συγκεκριμένο πλαίσιο πάλης που να εξειδικεύει στη λύση των προβλημάτων μας και δεν οργανώνουν Γενικές συνελεύσεις στα καταστήματα και στις υπηρεσίες των τραπεζών γιατί στηρίζουν τα συμφέροντα των τραπεζιτών. Η ανακοίνωση που έβγαλε η ΟΤΟΕ την επόμενη μέρα της συνεδρίασης της Εκτελεστικής Γραμματείας είναι ενδεικτική. Στα προβλήματα που περιγράφει προτείνει σχέδιο δράσης που περιορίζεται στα όρια των παρεμβάσεων στα κόμματα και το Υπουργείο, μιλά για τουφεκιές στον αέρα, κλείνει το μάτι σε επόμενες κυβερνήσεις και σε κόμματα που δήθεν θα δεσμευτούν σήμερα για «λύσεις» που θα δώσουν αύριο.

            Λείπει από το σχέδιό τους η μάχη κόντρα στους εργοδότες μας και στα κέρδη τους, ο αγώνας ενάντια στους πλειστηριασμούς που κάνουν οι τράπεζες, ενάντια στα ληστρικά επιτόκια, στα κλεισίματα των καταστημάτων. Η μάχη ενάντια στις αποσχίσεις και στις συμβάσεις χωρίς αυξήσεις. Πώς όμως να αντιταχθούν στις αποσχίσεις, αφού είναι αυτοί που υπογράφουν τις συμφωνίες με τους τραπεζίτες προκειμένου να υλοποιηθούν αυτές; Πώς να αντιπαλέψουν τους μειωμένους μισθούς μας, αφού οι ίδιοι υπογράφουν συμβάσεις που βάζουν από την πίσω πόρτα κάθε αντιδραστικό μέτρο που σκέφτονται οι εργοδότες;

Αποτελεί πραγματική ΑΝΤΙΔΡΑΣΤΙΚΗ ΤΟΜΗ αυτό που έχουν καταφέρει τον τελευταίο χρόνο οι επιχειρησιακές συμβάσεις των τραπεζών: Έχουν ξεμπερδέψει με οτιδήποτε θα μπορούσε να σημάνει αύξηση στο βασικό μισθό και εκπαιδεύουν τους τραπεζοϋπάλληλους στο να δεχόμαστε ως αύξηση τα vouchers, τις εφάπαξ παροχές που δίνουν οι εργοδότες και σε άλλους κλάδους, τα επαγγελματικά ταμεία, τα Δελτία αξιολόγησης που συνδέουν το μισθό με την παραγωγικότητα!

Χαρακτηριστικό παράδειγμα του κατήφορου της στήριξης της πολιτικής των τραπεζιτών και της κυβέρνησης είναι η ανακοίνωση της πλειοψηφίας (ΕΑΚ/ΣΥΡΙΖΑ) στο σωματείο της πρώην Κύπρου που εκθειάζει το έκτρωμα της σύμβασης που υπέγραψαν οι συνδικαλιστές της ΝΔ στην ALPHA BANK!

Τους ενημερώνουμε λοιπόν ότι οι διεκδικήσεις του εργατικού κινήματος, οι διεκδικήσεις των τραπεζοϋπαλλήλων δε χωράνε στα όρια των αντοχών της οικονομίας, στην πολιτική των επιδομάτων ή στις «λελογισμένες αυξήσεις» που γράφει η ανακοίνωση της ΓΣΕΕ! Οι ανάγκες των εργαζομένων δεν στριμώχνονται στα τραπέζια του «κοινωνικού εταιρισμού» τους. Δε δουλεύουμε από χόμπι ούτε υπογράψαμε ποτέ ότι οι εργαζόμενοι θα συναινούμε μια ζωή στο τσάκισμα των δικαιωμάτων μας. Στο όνομα της «εργασιακής ειρήνης» και του «επενδυτικού κλίματος» δε θα ξεχάσουμε όσα έχουμε με αγώνες κατακτήσει.

Δεν τσιμπάμε στις υποσχέσεις που δίνουν οι φερόμενοι ως Μεσσίες, που προτείνουν ως λύση την «κρατικοποίηση» της Εθνικής τράπεζας για παράδειγμα, λες και μια τράπεζα – «δημόσιος πυλώνας» με το 41% στα χέρια του δημοσίου δε θα κάνει πλειστηριασμούς, δε θα συρρικνώνει τα δικαιώματα των εργαζομένων, δε θα κλείνει τα καταστήματα. Άραγε σε τι τους κράτησε πίσω το ιδιοκτησιακό καθεστώς που έχει τώρα η ΕΤΕ; Το ΤΧΣ άλλωστε κράτος δεν είναι;   

ΕΧΟΥΜΕ ΤΗ ΔΥΝΑΜΗ ΝΑ ΝΙΚΗΣΟΥΜΕ – ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΠΕΙ ΑΚΟΜΗ ΤΗΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΜΑΣ ΛΕΞΗ

            Κόντρα σε όσους έχουν προδικάσει την έκβαση των αγώνων μας, κόντρα σε όσους μιλούν για αναποτελεσματικότητα των αγώνων, για απεργίες – τουφεκιές, για το τέλος της ιστορίας του εργατικού κινήματος, υπάρχουν ευτυχώς ακόμη αγώνες και σωματεία που οργανώνουν μαζικούς και νικηφόρους αγώνες. Υπάρχουν χώροι δουλειάς που έκαναν τους αντεργατικούς νόμους κουρελόχαρτο. Στον κλάδο μας υπάρχουν σωματεία που κάτω από τέτοιες δύσκολες συνθήκες υπόγραψαν συμβάσεις με αυξήσεις στους μισθούς και στα δικαιώματα. Στη ΝΕΧΙ (πρώην First data) το σωματείο υπέγραψε νέα σύμβαση με αύξηση 15% κάτω από την πίεση των αγώνων που έκαναν εκεί οι συνάδελφοι, με απεργιακές κινητοποιήσεις και συσπείρωση στο σωματείο.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:

  • Η ΟΤΟΕ να διαπραγματευτεί ΤΩΡΑ νέα κλαδική σύμβαση για ΟΛΟΥΣ τους εργαζόμενους στις τράπεζες με ΑΥΞΗΣΗ του ΜΙΣΘΟΥ 10% και ρήτρα αναπροσαρμογής με βάση τον πληθωρισμό. Να καταγγείλει μονομερώς την απαράδεκτη σύμβαση που υπέγραψε τον Μάρτη.
  • Να απαγορευτούν οι αποσχίσεις – απολύσεις στις τράπεζες.
  • Οι εργοδότες να πληρώνουν το 100% των εξόδων τηλεργασίας, όπου αυτή εφαρμόζεται.
  • Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους τους εργαζόμενους στις τράπεζες. Κατάργηση της εργολαβικής και «δανεικής» εργασίας.
  • Όχι στην εργαλειοποίηση της ψηφιακής κάρτας εργασίας για την θεσμοθέτηση των απλήρωτων υπερωριών. Όχι στις απλήρωτες υπερωρίες και στη διευθέτηση του χρόνου εργασίας.
  • Γενναία μείωση και πλαφόν στις τιμές των ειδών πλατιάς κατανάλωσης, των τροφίμων, του ρεύματος, των καυσίμων. Κατάργηση του ΦΠΑ και των άλλων έμμεσων φόρων σε αυτά τα αγαθά για τις εργατικές και λαϊκές οικογένειες.

ΣΤΙΣ 9 ΝΟΕΜΒΡΗ ΝΑ ΣΗΜΑΝΕΙ ΑΠΕΡΓΙΑΚΟΣ ΞΕΣΗΚΩΜΟΣ

ΟΛΟΙ ΣΤΙΣ ΑΠΕΡΓΙΑΚΕΣ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΕΙΣ ΤΩΝ ΣΥΝΔΙΚΑΤΩΝ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ, ΣΤΙΣ 10.30 ΠΜ ΣΤΑ ΠΡΟΠΥΛΑΙΑ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.