ΕΝΑ ΠΡΩΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΛΑΔΙΚΗ ΣΣΕ ΠΟΥ ΜΟΛΙΣ ΣΥΜΦΩΝΗΘΗΚΕ ΚΑΙ ΘΑ ΜΑΣ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΓΙΑ ΤΑ ΕΠΟΜΕΝΑ ΤΡΙΑ ΧΡΟΝΙΑ

Η πλειοψηφία της ΟΤΟΕ (ΔΗΣΥΕ- ΔΑΚΕ – ΕΑΚ) με το πλαίσιο που ψήφισε στο Γενικό Συμβούλιο της ΟΤΟΕ προσδιόρισε τους εξής τρεις άξονες για τη διεκδίκηση/διαπραγμάτευση της Κλαδικής ΣΣΕ

  • Προστασία της απασχόλησης
  • Ανάκτηση των σπωλειών
  • Ρύθμιση τηλεργασίας

Είναι βέβαιο ότι αφού για χιλιοστή φορά μας πούνε ότι το σημαντικό είναι να υπάρχει κλαδική, για άλλη μια φορά θα προσπαθήσουν να μας πείσουν για τη …μεγάλη επιτυχία.

ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΗΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ

Ας ξεκινήσουμε από την προστασία της απασχόλησης: «Τα μέρη έχουν τη βούληση να προστατεύσουν την απασχόληση. Οι τράπεζες θα προβούν σε όλες τις ενέργειες για να αποτραπούν οι απολύσεις για οικονομοτεχνικούς λόγους». Ποιες ενέργειες θα μπορούσαν να είναι αυτές; Μετακινήσεις εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά, μειώσεις μισθών, μετακινήσεις σε τρίτες εταιρίες, εθελούσιες … Αυτά δεν κάνουν οι τράπεζες τα τελευταία χρόνια; Έγινε επίκληση της ρήτρας προστασίας της απασχόλησης στην Τράπεζα Πειραιώς όταν απολύθηκαν 25 συνάδελφοι από το RBU, όταν με όχημα τις μετακινήσεις εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά εκβιάστηκαν συνάδελφοι να φύγουν με εθελούσια ή στις τελευταίες δύο αποσχίσεις 200 και πλέον συναδέλφων;  Προφανώς όχι. Και όλα αυτά θα συνεχιστούν γιατί ήδη έχει προαναγγελθεί κλείσιμο καταστημάτων. Να σημειωθεί ότι κατά τις διαπραγματεύσεις οι τράπεζες αρνήθηκαν ακόμα και την ενημέρωση της ΟΤΟΕ για τα σχέδια κλεισίματος καταστημάτων και αποσχίσεων υπηρεσιών.

Θα πει κάποιος, μπορεί μια ρήτρα από μόνη της να προστατεύσει την απασχόληση; Σίγουρα όχι, όμως η προστασία της απασχόλησης σημαίνει συγκεκριμένα πράγματα για τους τραπεζοϋπάλληλους σήμερα και είναι τα εξής:

  • Όταν κλείνουν καταστήματα οι εργαζόμενοι να τοποθετούνται στα καταστήματα υποδοχής των εργασιών
  • Καμία απόσχιση υπηρεσίας (λέμε εμείς) ή έστω διατήρηση της τραπεζοϋπαλληλικής ιδιότητας σε κάθε περίπτωση χωρίς όρους, προϋποθέσεις, συμφωνίες κλπ

Αυτοί οι όροι να μπουν στην κλαδική διαφορετικά η ρήτρα θα μετατραπεί πολύ γρήγορα από τους τραπεζίτες σε ρήτρα απόλυσης…Οι όροι αυτοί ποτέ δε μπήκαν σε διαπραγμάτευση από την πλειοψηφία της ΟΤΟΕ.

ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΚΤΗΣΗ ΤΩΝ ΑΠΩΛΕΙΩΝ

Κατ’ αρχήν να παρατηρήσουμε ότι σε μια χρονιά που το ήδη κουτσουρεμένο εισόδημα των τραπεζοϋπαλλήλων εξανεμίζεται μέσα στο πρώτο δεκαήμερο από την έκρηξη ακρίβειας σε όλα τα επίπεδα, που χιλιάδες συνάδελφοι πληρώνουν εκατοντάδες ευρώ σε έξοδα μετακίνησης από την τσέπη τους κάθε μήνα και που η τράπεζα παράνομα και καταχρηστικά αρνείται να καταβάλει, η πλειοψηφία της ΟΤΟΕ συμφώνησε με τους τραπεζίτες οι αυξήσεις να ξεκινήσουν τον Οκτώβριο. Δηλαδή σε μια σύμβαση που υποτίθεται ξεκινάει την 1/1/2022 οι αυξήσεις θα ξεκινήσουν 9 μήνες μετά και μάλιστα θα δοθούν σπαστά …μην τους πέσουν και βαριά των τραπεζιτών τα ψίχουλα που θα μας δώσουν.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην περίπτωση που κάποιος εργαζόμενος έχει μια «οικειοθελή παροχή» 70 ευρώ (μεγάλος αριθμός των συναδέλφων που προέρχονται από την Αγροτική Τράπεζα έχουν τέτοια ποσά στην μισθοδοσία τους) όλη η αύξηση, και το 5,5% που θα δοθεί ολόκληρο στο τέλος της ισχύος της ΣΣΕ που υπογράφτηκε (Δεκέμβριος 2024) θα εξανεμιστεί αφού συμψηφίζεται με την τάχα μου «οικειοθελή παροχή» η οποία βρίσκεται στην ατομική μας σύμβαση και άρα δεν είναι καθόλου οικειοθελής. Μπορεί κάποιος λοιπόν να μιλάει για ανάκτηση των απωλειών; Εννοείται πως όχι. Πώς θα μπορούσε να διατυπωθεί λοιπόν η ανάκτηση των απωλειών για να έχει περιεχόμενο και ουσία;

  • Αυξήσεις στους μισθούς από την 1/1/2022 και κανένας συμψηφισμός με άλλα μισθολογικά δικαιώματα.
  • Επαναφορά του επιδόματος ισολογισμού για όλους.

Έτσι ανοίγει ο δρόμος για πραγματική αποκατάσταση των απωλειών και μένει το καθήκον στα επιχειρησιακά σωματεία να υπογράψουν επιχειρησιακές με επιδόματα ευθύνης για τους ρόλους, έξοδα μετακίνησης για όλους κλπ Δεν μπήκε από την ΟΤΟΕ αίτημα για επαναφορά του επιδόματος ισολογισμού.

ΤΗΛΕΡΓΑΣΙΑ

Οι τραπεζίτες απέρριψαν με έμφαση την επιλογή της τηλεργασίας για τους εργαζόμενους των οποίων τα καταστήματα κλείνουν και δεν τοποθετούνται στον τόπο κατοικίας τους. Υπάρχουν τέτοιες εκκρεμότητες στο χώρο μας και μένει να δούμε πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση.

Επίσης δεν μπήκαν επί της ουσίας σε ζητήματα ωραρίου, αποσύνδεσης κλπ αφού παρέπεμψαν στις ρυθμίσεις της κυβέρνησης. Μένει να δούμε πώς θα εξελιχθεί ένα ζήτημα που χτύπησε την πόρτα μας όπως και πολλά άλλα με αφορμή την πανδημία. Για μια ακόμα φορά αποδεικνύεται ότι οι τραπεζίτες κάνουν την κρίση ευκαιρία για ακόμα μεγαλύτερο ξεζούμισμα των εργαζόμενων.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ

Θα πει κάποιος «οι τραπεζίτες θα δέχονταν αυτά τα αιτήματα;». Όχι βέβαια. Αυτό που πρέπει να συζητήσουμε είναι αν το κίνημα μπορεί να τα επιβάλλει. Με …πιέσεις, παρεμβάσεις, συζητήσεις, διαλόγους κλπ με τους τραπεζίτες,   με τίποτα. Μα «οι εργαζόμενοι δεν συμμετέχουν» συνεχίζει ο ίδιος … κάποιος που αμφισβητεί την αποτελεσματικότητα των αγώνων. Πώς θα ανατραπεί αυτή η κατάσταση; Τι θα εμπνεύσει τους εργαζόμενους να σηκωθούν από τον καναπέ;

Ένα πλαίσιο πάλης καθαρό με αιτήματα που είναι μετρήσιμα για τους εργαζόμενους είναι μια αρχή. Απεργία για αύξηση 10%, επαναφορά του επιδόματος ισολογισμού, συγκεκριμένη συμφωνία διατήρησης των θέσεων εργασίας και της τραπεζοϋπαλληλικής ιδιότητας στον τόπο κατοικίας του εργαζόμενου και φυσικά προετοιμασία για μαζική, αγωνιστική διεκδίκηση για να έχουμε πραγματικές επιτυχίες και ανάκτηση όχι μόνο των απωλειών μας αλλά και της αξιοπρέπειάς μας ως εργαζόμενων αλλά και ως συνδικαλιστικού κινήματος στον κλάδο.

Μπορούν αυτές οι πλειοψηφίες (ΔΗΣΥΕ/ΔΑΚΕ) να ηγηθούν αυτής της ανατροπής; Με τίποτα. Εκείνοι πρώτοι από όλους θέλουν να μένει το κίνημα σε ύπνωση, οι εργαζόμενοι στον καναπέ, και οι απαιτήσεις στο minimum. Γι’ αυτό προσπαθούν να μας πείσουν ότι το μηδέν είναι επιτυχία γιατί είναι καλύτερο από το …. μείον 10. 

Εμείς επειδή έχουμε εμπιστοσύνη στον ποιητή που λέει:

«Αν ξυπνήσεις μονομιάς θα ‘ρθει ανάποδα ο ντουνιάς»

είμαστε βέβαιοι ότι μπορεί να αλλάξει η κατάσταση. Να έχουμε οι εργαζόμενοι νίκες πραγματικές, που θα οδηγήσουν σε αποκατάσταση των απωλειών αλλά και σε ουσιαστική βελτίωση της καθημερινότητάς  μας. Να μπει φρένο στην τρομοκρατία των τραπεζών για στόχους και πωλήσεις, να μπει φρένο στο κλείσιμο καταστημάτων, τις αποσχίσεις, την εντατικοποίηση.

ΟΥΤΕ ΜΕ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΗΓΕΣΙΕΣ (ΔΗΣΥΕ/ΔΑΚΕ)

ΟΥΤΕ ΜΕ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΣΤΟΝ ΚΑΝΑΠΕ

Το ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ στις εκλογές του ΣΕΤΑΠ σας καλεί με την ψήφο σας να ανοίξουμε αυτό το δρόμο. Να αποδυναμώσουμε τις πλειοψηφίες εκείνες (ΔΗΣΥΕ/ΔΑΚΕ) που με πλήρη συνείδηση έχουν βάλει στο γύψο το κίνημα στον κλάδο και τις διεκδικήσεις του. Κι αν μας φαίνεται βουνό όλο αυτό ας σκεφτούμε πόσο μεγαλύτερο βουνό είναι να βγάλουμε πέρα τη μέρα στο χώρο εργασίας, η πίεση για τους στόχους, το ρεύμα, η βενζίνη και το πετρέλαιο που πρέπει να πληρωθούν κάθε μήνα.

ΜΕ ΠΙΣΤΗ ΣΤΟ ΔΙΚΑΙΟ ΚΑΙ ΤΗ ΔΥΝΑΜΗ ΜΑΣ

ΚΑΝΟΥΜΕ ΤΟ ΣΕΤΑΠ ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΗ

ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΔΟΥΛΕΙΑ ΜΕ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ

Υπάρχουν πολλά εργοδοτικά σωματεία στην Πειραιώς.

Ας σταματήσει ο ΣΕΤΑΠ να είναι ένα από αυτά

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.