8η Μάρτη Δεν συμβιβαζόμαστε – Διεκδικούμε

Η 8η Μάρτη είναι μέρα συμβολική για τα δικαιώματα και τους αγώνες της εργάτριας, γενικά της εργαζόμενης γυναίκας. Αντικειμενικά είναι μέρα που συμβολίζει και το συνολικότερο ταξικό αγώνα για την κοινωνική απελευθέρωση της γυναίκας, τη χειραφέτησή της από τους κοινωνικούς καταναγκασμούς μέσα και έξω από την οικογένεια, από τις εκμεταλλευτικές καπιταλιστικές σχέσεις και κάθε μορφή κοινωνικής ανισοτιμίας. Άλλωστε, ως τέτοια μέρα-σύμβολο αναδείχτηκε με πρωτοβουλία των σοσιαλιστριών-επαναστατριών γυναικών.

Οι εργαζόμενες γυναίκες στην Τράπεζα Πειραιώς

Οι ραγδαίες αλλαγές στον Τραπεζικό κλάδο, οι συνεχιζόμενες αποσχίσεις τμημάτων της Τράπεζας, η συρρίκνωση του δικτύου των καταστημάτων, με το όχημα των εθελουσίων απολύσεων έχει οδηγήσει πολλές συναδέλφισσες (και συναδέλφους βέβαια) έξω από την εργασία, αντιμέτωπες με την ανεργία.

 Η αφόρητη πίεση που έχει συσσωρευτεί στους εναπομείναντες εργαζόμενους, από τον όγκο δουλειάς που έχει μοιραία πολλαπλασιαστεί έχει ιδιαίτερα μεγάλο αντίκτυπο στις γυναίκες εργαζόμενες.  

Η μη αναγνώριση του κοινωνικού χαρακτήρα της μητρότητα., Η έλλειψη δηλαδή στις υλικές προϋποθέσεις, τις οικονομικές και κοινωνικές ανατροπές που απαιτούνται και αποτελούν αναγκαία (αν και όχι ικανή) συνθήκη για την εξάλειψη της διπλής καταπίεσης που δένουν τη γυναίκα με το νοικοκυριό, την αναγκάζουν να εργάζεται από το πρωί μέχρι αργά την νύχτα για να προλάβει την εργασία της και την οικογένεια.

Οι εργαζόμενες γυναίκες στην Τράπεζα αντιμετωπίζουν εργασιακή ανασφάλεια. εξαντλητικά ωράρια, χωρίς προσωπικό ελεύθερο χρόνο για κοινωνική ζωή και δράση.

Στον κλάδο μας, χιλιάδες εργαζόμενες βιώνουν δύο χρόνια τώρα τις συνέπειες της τηλεργασίας, χάνοντας άδειες ειδικού σκοπού, αναρρωτικές, γονικές. Εργαζόμενες τραπεζοϋπάλληλοι που δεν ξέρουν τι θα πει σταθερό ωράριο,

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι

 Εμπνεόμαστε από τους γεμάτους αυτοθυσία αγώνες των αγωνιστριών των περασμένων αιώνων που άνοιξαν τον δρόμο της πάλης για την ισοτιμία και τη χειραφέτηση των γυναικών. Σε αυτό το δρόμο οι εργαζόμενες γυναίκες αντλούν τη δύναμη, το θάρρος, το κουράγιο για να αντιπαλέψουν την εκμετάλλευση, τους εκβιασμούς, τη βία, ιδιαίτερα την εργοδοτική, κρατική.

Δε συμφιλιωνόμαστε με την πολιτική που λογαριάζει τις ζωές μας με τη λογική του “κόστους- οφέλους”, με κριτήριο το κέρδος των μονοπωλίων, που τσακίζει από δέκα μεριές το εισόδημά μας με τους λογαριασμούς ενέργειας, τους άμεσους κι έμμεσους φόρους στα είδη λαϊκής κατανάλωσης, ενώ οι μισθοί μας είναι καθηλωμένοι.

 Διεκδικούμε όλες τις αναγκαίες προϋποθέσεις ώστε κάθε εργαζόμενη να στέκεται στα πόδια της χειραφετημένη, χωρίς να εξαρτάται οικονομικά, κοινωνικά, συναισθηματικά στα πλαίσια του γάμου, της οικογένειας ή της διαπροσωπικής της σχέσης. Σ΄ αυτές τις συνθήκες ανασφάλειας, γίνεται όλο και πιο δύσκολο για μια γυναίκα να απεγκλωβιστεί από μια βίαιη παθογόνα σχέση. Αντιπαλεύουμε όλους τους παράγοντες- οικονομικούς, κοινωνικούς- που “γεννούν” τους δράστες- τέρατα και αφήνουν τις γυναίκες εκτεθειμένες στην πολύμορφη βία, που φτάνει μέχρι τη σεξουαλική παρενόχληση, την ενδοοικογενειακή βία, το βιασμό, ακόμα και τη δολοφονία.

Μέσα στο συλλογικό, οργανωμένο αγώνα μπορεί κάθε εργαζόμενη να βρει τη δύναμη ώστε με τη δική της αποφασιστική θέληση, στάση, δράση να αντιπαλέψει την εκμετάλλευση, κάθε είδους διάκριση, τη βία, την ανισότητα.

Συμμετέχουμε στην 3ωρη Στάση Εργασίας που προκήρυξε το Εργατικό Κέντρο Αθήνας από τις 12:00 έως τις 15:00, στην προσυγκέντρωση στις 18:00 στην πλ. Κάνιγγος.

Συμμετέχουμε στη συγκέντρωση  στις 8 Μάρτη 2022, 18:30 στο Σύνταγμα.

Παλεύουμε για:

✔       Μόνιμη και σταθερή εργασία για όλες και όλους με όλα τα ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα, με σταθερό ωράριο εργασίας, με μείωση των ωρών εργασίας,  χωρίς μείωση αποδοχών, για 35ωρο, 7ωρο-5ημερο. Για την κατάργηση των νόμων που προωθούν τις “ελαστικές” εργασιακές σχέσεις και την κατάργηση της Κυριακής αργίας! Όχι στη μονιμοποίηση της τηλεργασίας. Υπογραφή συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, αυξήσεις στους μισθούς και στις συντάξεις.  

✔       Άδεια κύησης, τοκετού, λοχείας, μητρότητας με πλήρεις αποδοχές και ασφαλιστικά δικαιώματα, ανεξαρτήτως εργασιακής σχέσης. Να καταργηθεί , για όπου ισχύει, η προϋπόθεση συμπλήρωσης 200 ενσήμων τα τελευταία 2 χρόνια για τη χορήγηση του επιδόματος μητρότητας και της ειδικής παροχής προστασίας της μητρότητας από τον ΟΑΕΔ.

✔       Μέτρα προστασίας της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς, για την προστασία του γυναικείου οργανισμού, της μητρότητας.

✔       Κρατική χρηματοδότηση και ουσιαστική ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας, των Νοσοκομείων και ΠΦΥ με προσλήψεις μόνιμου υγειονομικού και λοιπού προσωπικού. Επαναλειτουργία των Νοσοκομείων που έκλεισαν τα τελευταία χρόνια. Επίταξη των μεγάλων ιδιωτικών μονάδων Υγείας χωρίς αποζημίωση.           

✔       Δημόσιες και δωρεάν δομές συμβουλευτικής γονέων, παιδιών, οικονομικής, κοινωνικής στήριξης των διαζευγμένων γονιών, ιδιαίτερα των μονογονεϊκών οικογενειών.

✔       Κατάργηση του ΦΠΑ στα είδη λαϊκής κατανάλωσης και μείωση της τιμής του ρεύματος κατά 50%, κατάργηση των φόρων στα καύσιμα και συνολικά στην ενέργεια. Κανένα λαϊκό σπίτι χωρίς ρεύμα, νερό, τηλέφωνο. Όχι στις κατασχέσεις και στους πλειστηριασμούς της λαϊκής περιουσίας.

✔       Χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό για τη δημιουργία και λειτουργία των κρατικών κοινωνικών υπηρεσιών και υποδομών για την πρόληψη του φαινομένου της βίας κατά των γυναικών και για τη στήριξη των κακοποιημένων γυναικών (ξενώνες, τηλεφωνικές γραμμές κ.α.), με την άμεση και πλήρη στελέχωσή τους από εξειδικευμένο προσωπικό με μόνιμη και σταθερή εργασία χωρίς καμία εμπλοκή ΜΚΟ και ΚΟΙΝΣΕΠ. Ενημερωτικά προγράμματα σε σχολεία, σχολές, σε χώρους νεολαίας από επιστημονικούς κρατικούς φορείς.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.