ΕΝΣΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΕΙΣ 2019: ΑΠΟ ΤΟ “ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ” ΣΤΟ “ΚΑΛΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ” ΚΑΙ ΤΟ ΤΡΟΛΑΡΙΣΜΑ ΑΠΟ ΤΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ

Συνάδελφοι,

Όταν κάποιοι από εμάς το περασμένο καλοκαίρι του 2020 αποφασίσαμε, μπροστά σε μια κατάσταση, για άλλη μια φορά, καραμπινάτα στοχευμένων αξιολογήσεων για το 2019, να υποβάλλουμε ένσταση, με βάση τη διαδικασία που προβλέπει ο κανονισμός αξιολόγησης, κάποιοι μας προειδοποιούσαν πως είναι μια μακρόσυρτη διαδικασία και θα πούμε «καλά Χριστούγεννα» μέχρι να εξετασθούν οι ενστάσεις. Δε φανταζόμασταν όμως ότι θα φτάναμε να πούμε «καλό Καλοκαίρι» 10 μήνες μετά την υποβολή των ενστάσεων κι αυτές ακόμη να εκκρεμούν! Μάλιστα η Τράπεζα ήδη ανακοίνωσε την έναρξη του νέου κύκλου Become & Achieve για το 2021 έχοντας ανοιχτές εκκρεμότητες με τις αξιολογήσεις του 2019! Θα έμοιαζε πως η Διοίκηση μας τρολάρει αλλά τα πράγματα είναι πολύ πιο σοβαρά κι επικίνδυνα…..

Για αυτό ας κάνουμε μια σύντομη ανασκόπηση, για να φανούν οι μεθοδεύσεις αλλά κι οι συνένοχοι:

Τον Μάιο του 2018 η ΔΑΔ κάλεσε τις ηγεσίες των Συλλόγων για να τους ενημερώσει για ένα νέο σύστημα αξιολογήσεων. Οι συναντήσεις αυτές έμειναν μυστικές για άλλη μια φορά και κάποια σωματεία («υπεράνω υποψίας» και με δήθεν «αγωνιστικό προφίλ») άφησαν τον χρόνο να κυλήσει υπέρ της τράπεζας χωρίς καν μια ενημερωτική ανακοίνωση. Έτσι κι έγινε, λίγους μήνες μετά συνυπογράφηκε από την τράπεζα και τον αντιπροσωπευτικό σύλλογο ο νέος Κανονισμός Αξιολογήσεων. Δηλαδή η διαδικασία που προβλέπει και τις ενστάσεις είναι σε ισχύ εδώ και 2,5 χρόνια, δεν είναι κάτι καθόλου καινούριο! Κι όμως την πρώτη χρονιά (2019 αναφορικά με το 2018) δεν υποβλήθηκε ούτε μία ένσταση όπως μάθαμε!! Έξι σωματεία εργαζομένων αποδέχτηκαν πως 11.000 αξιολογήσεις μελών τους ήταν ακριβοδίκαιες….

Και φτάνουμε στο σήμερα:

Οι ενστάσεις για τις αξιολογήσεις για το 2019 έχουν υποβληφθεί από τον Ιούλη του 2020 και η αρμόδια επιτροπή (στην οποία συμμετέχει κι εκπρόσωπος του αντιπροσωπευτικού ΣΕΤΠ) δεν τις έχει ακόμη εξετάσει!!

Και όλα αυτά ενώ είναι ενήμερα και τα 3 μαζικότερα σωματεία εργαζομένων (αφού και οι ηγεσίες και του ΣΕΤΑΠ και του ΣΕΥΤΠΕ έχουν ενοχληθεί κατ’ επανάληψη με καταγγελίες από μέλη τους εδώ και πολλούς μήνες) και δεν έχουν κάνει το παραμικρό.

Είναι πλέον ηλίου φαεινότερο πως η «διαδικασία ενστάσεων» στον Κανονισμό Αξιολογήσεων – κι ας έχει δημιουργηθεί από την ΔΑΔ κι είναι κομμένη και ραμμένη στα μέτρα της Διοίκησης – υπάρχει απλά για να λένε πως υπάρχει.

Συνάδελφοι,

Οι ασφυκτικές πιέσεις για τη στοχοθεσία και τις αξιολογήσεις δεν αφορούν μόνο τη μεγιστοποίηση στην εντατικοποίηση της εργασίας μας. Εδώ και ένα χρόνο πολλές εκατοντάδες συνάδελφοι μας σε όλη την Τράπεζα με όχημα και την “βολικά” καταγεγραμμένη απόδοσή τους (εντολές άνωθεν στους αξιολογητές για …φουλ του άσσου):

  • Μετακινήθηκαν σε θέσεις εξοντωτικές με βάση την εμπειρία και την ηλικία τους, κι αναπόφευκτα πολλοί παραιτήθηκαν
  • Ενημερώθηκαν εκβιαστικά πως «δεν ταιριάζουν με το προφίλ της τράπεζας», κι αναπόφευκτα πολλοί παραιτήθηκαν

Πρόσφατα καταγγέλθηκε σύμβαση εργασίας τραπεζοϋπαλλήλου στην Eurobank με το αιτιολογικό της ξαφνικά χαμηλής απόδοσης μετά από 33 χρόνια εργασίας. Οι αναφορές που γίνονται στην Πειραιώς σε Οργανισμούς Προσωπικού και Κανονισμούς Εργασίας δεν πρέπει να δημιουργούν αυταπάτες σε κανέναν. Οι ίδιοι Οργανισμοί και Κανονισμοί είναι που επίσης δεν προβλέπουν την απόλυση λόγω άρνησης εθελοντικής μετακίνησης σε άλλο Νομό κι όμως πέρσι έγιναν 25! Αμφιβάλλει κανείς πως η Τράπεζα θα επιδιώξει πάση θυσία τη μείωση των 2.400 θέσεων εργασίας που υποσχέθηκε μέσω του πλάνου Sunrise στους μετόχους της;

Ο κόμπος έφτασε στο χτένι

Είμαστε αποφασισμένοι να μην αφήσουμε άλλο κανέναν βολικό για τη διοίκηση «άσσο» να κρέμεται στις αξιολογήσεις μας – ακόμα και όταν συνοδεύεται από θετικά σχόλια – και να είναι ένα ακόμη εργαλείο εναντίον μας στο άμεσο μέλλον. Προετοιμαζόμαστε και για ένδικα μέσα αφού ο τσαμπουκάς της Διοίκησης σε όσους υποβάλλαμε ένσταση από πέρσι συνεχίζεται. Καλούμε όλους τους συναδέλφους που έχουν καταθέσει ένσταση να έρθουν σε επαφή με τις δυνάμεις του Αγωνιστικού Μετώπου, ακόμη πιο αποφασιστικά να μην επιτρέψουμε αυτό το (παράνομο συν τοις άλλοις) bullying της Τράπεζας να απειλήσει το εργασιακό μας μέλλον.

Επιπλέον με τη νέα αξιολόγηση που είναι ήδη στα σκαριά και τη στοχοθεσία που και φέτος έχει η διοίκηση για συγκεκριμένο ποσοστό άσσων με συγκεκριμένο σκοπό σας καλούμε να μην το αποδεχτείτε. Να είναι εκατοντάδες οι ενστάσεις για τη φετινή αξιολόγηση, να μην αφήνουμε κανένα εργαλείο στα χέρια της τράπεζας για να μας οδηγήσει στην έξοδο.

ΥΓ. Χρήζει διερεύνησης το γεγονός ότι λίγες ημέρες πριν ο ΣΕΤΠ ξανα…πανηγύρισε την υπογραφή προσαρτήματος στον Κανονισμό Αξιολόγησης για τη διαδικασία των ενστάσεων, κείμενο που δεν έχει δημοσιευτεί ακόμα. Τι έγινε, υπέγραψαν το 2018 Κανονισμό Αξιολόγησης χωρίς διαδικασία ενστάσεων; Όχι, γιατί το είχαμε δει (άρθρο 7). Δε βόλευε τη Διοίκηση για τους λόγους της ή το αντιπροσωπευτικό σωματείο για λόγους εκπροσώπησης; Κάπου εκεί μάλλον βρίσκεται το ζουμί, μιας συμφωνίας που σχεδόν ένα μήνα μετά κρατιέται ακόμα ως επτασφράγιστο μυστικό και δίνει άλλοθι στη Διοίκηση ότι δήθεν έχει καθυστερήσει τη διαδικασία για… τεχνικούς λόγους.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.