ΠΡΟΣΕΧΩΣ ΣΤΙΣ ΟΘΟΝΕΣ ΜΑΣ Η ΞΕΚΑΡΔΙΣΤΙΚΗ ΚΩΜΩΔΙΑ ΤΗΣ ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΦΙΛΜΣ “ΕΚΛΟΓΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟ ΤΕΑ”

Στις 29 Μαρτίου κάλεσε η ΔΑΔ τα σωματεία με σκοπό την ενημέρωση για τη διαδικασία εκλογής του εκπροσώπου των εργαζομένων στο ΤΕΑ, με την πρόφαση του κατεπείγοντος Είναι περιττό να πούμε ότι ο αντιπροσωπευτικός ΣΕΤΠ δεν έκανε τον κόπο να ενημερώσει ούτε το ΔΣ του για τις κινήσεις της Διοίκησης αλλά και για την διαδικασία που είχε σκοπό να επιβάλλει με την ανοχή της πλειοψηφίας του ΣΕΤΠ: ηλεκτρονική ψηφοφορία, εφορευτική επιτροπή διορισμένη από την τράπεζα και μάλιστα χωρίς τη συμμετοχή δικαστικού αντιπροσώπου και δυνατότητα πολλαπλής συμμετοχής στην ψηφοφορία με λήψη υπόψη της τελευταίας ψήφου. Αυτά για αρχή, γιατί στη συνέχεια θα αποκαλυφθούν και άλλα ευτράπελα.

Όσο για το ΣΕΤΑΠ, η ΔΗΣΥΕ αφού ήδη είχαν ενημερωθεί τα μέλη του ΔΣ των άλλων παρατάξεων από τα άλλα σωματεία (ΣΕΥΤΠΕ, ΕΣΕΤΠ, ΣΥΓΤΕ) συγκάλεσε ένα πρώτο ΔΣ όχι για να αποφασιστεί η στάση του σωματείου απέναντι στις μεθοδεύσεις της εργοδοσίας αλλά για να αποφασιστεί η συμπόρευση με το ΣΕΤΠ και η στήριξη υποψηφίου από το ΣΕΤΑΠ. Να θολώσουν τα νερά όσον αφορά τη διάτρητη διαδικασία αλλά και να προσδώσουν μια επίφαση συλλογικότητας στην προώθηση του διδύμου που και η εργοδοσία επιθυμεί: τακτικό και αναπληρωματικό μέλος στο ΤΕΑ από τη ΔΗΣΥΕ της Πειραιώς, ένας από το ΣΕΤΠ ένας από το ΣΕΤΑΠ. ΑΥΤΟΥΣ ΞΕΡΟΥΝ ΑΥΤΟΥΣ ΕΜΠΙΣΤΕΥΟΝΤΑΙ.

Αφού δεν τους βγήκε στο πρώτο ΔΣ συγκαλούν και δεύτερο για να ψηφίσει η ΔΗΣΥΕ μόνη της τον υποψήφιο του ΣΕΤΑΠ προερχόμενο από τη ΔΗΣΥΕ εννοείται. Δύο ΔΣ για το ΤΕΑ σε μια εβδομάδα όταν για μήνες ολόκληρους οι εργαζόμενοι στενάζουν στα καταστήματα από την έλλειψη προσωπικού και τις αφόρητες πιέσεις για πωλήσεις εν μέσω πανδημίας και οι εργαζόμενοι των διευθύνσεων έχουν “λαλήσει” συμπληρώνοντας ένα χρόνο σε τηλεργασία.

Και ακολούθησε η ανακοίνωση περί ενότητας των τριών … ΔΗΣΥΕ ΣΕΤΠ, ΣΕΤΑΠ και ΕΤΒΑ (το τελευταίο έχει δεν έχει 40 μέλη) που αποφάσισαν να στηρίξουν από κοινού δύο συνδικαλιστές της ΔΗΣΥΕ στις εκλογές του ΤΕΑ ως αφετηρία κοινής στρατηγικής συμπόρευσης. Ποιόν δουλεύουν; Τόσο καιρό δε συμπορεύονται βάζοντας πλάτη στην εργοδοσία σε RBU, Επιχειρησιακές ΣΣΕ της πλάκας, Κανονισμό Αξιολόγησης, JOB FAMILY, εθελούσιες “απολύσεις” μέσω μετακινήσεων και κλεισίματος καταστημάτων, στήριξη αυταρχικών συμπεριφορών στελεχών της τράπεζας και άλλα πολλά. Μαζί δεν έβαλαν πλάτη να καταργηθεί το εφάπαξ της Πειραιώς για να αντικατασταθεί με το ΤΕΑ του ξεπλύματος των bonus; Ας απαντήσουν γιατί δεν αφήνουν τις ανοησίες περί …κοινού βηματισμού και ενιαίας έκφρασης να προχωρήσουν σε άμεση ενοποίηση των τριών σωματείων.

Ως κερασάκι στην τούρτα αλλά και απόδειξη για το σχέδιο Διοίκησης – ΣΕΤΠ – ΣΕΤΑΠ ήρθε και η πρόβλεψη για δύο σταυρούς στο ψηφοδέλτιο. Που ακούστηκε για την εκλογή ενός μέλους να βάζουμε δύο σταυρούς; Το τακτικό μέλος είναι ο πρώτος σε σταυρούς και το αναπληρωματικό ο δεύτερος, τόσο απλά και δημοκρατικά. Αλλά όπως όλοι καταλαβαίνουμε δε θέλουν να αφήσουν τίποτα στην τύχη προσδοκώντας ότι οι πλειοψηφίες ΣΕΤΠ και ΣΕΤΑΠ θα καταφέρουν να μαντρώσουν στη “γραμμή” και τα μέλη τους μην τυχόν κι έχουμε καμία έκπληξη. Γι’ αυτό η ΔΗΣΥΕ ΣΕΤΑΠ δε δέχτηκε το σωματείο να στηρίξει τις υποψηφιότητες ΟΛΩΝ των μελών του που θα αποφάσιζαν να συμμετέχουν στη διαδικασία. Κατεβαίνουν και άλλα μέλη του ΣΕΤΑΠ στις εκλογές.

Περίσσεψε η αλαζονεία των απόλυτων πλειοψηφιών ΔΗΣΥΕ σε ΣΕΤΠ και ΣΕΤΑΠ, που ταυτίζουν την ενότητα με την άνευ όρων στήριξη των υποψηφίων της παράταξής τους.

Από την άλλη ΣΕΥΤΠΕ, ΕΣΕΤΠ, ΣΥΓΤΕ ξεκίνησαν αντιδρώντας για τη διαδικασία, χωρίς να προβάλλουν ως απαράδεκτο το σύστημα της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας επισημαίνουμε εμείς, ενώ δεν είχαν βγάλει …κιχ όταν η Τράπεζα με τις πλάτες του ΣΕΤΠ ξήλωνε το πρόγραμμα εφάπαξ με συνοπτικές διαδικασίες για να φτιάξει το ΤΕΑ. Όμως με μια μικρή υποχώρηση της τράπεζας στην εφορευτική κάμφθηκαν οι αντιστάσεις. Ο ΣΕΥΤΠΕ όρισε και μέλος στην εφορευτική επιτροπή (αλήθεια, με ποια διαδικασία ορίστηκαν τα μέλη της εφορευτικής επιτροπής;) και ξεχάστηκαν και τα ασφαλιστικά μέτρα και όλα Ολοκληρώθηκε από το ΣΕΥΤΠΕ και η νομιμοποίηση της διαδικασίας δια της στήριξης υποψηφίων στις εκλογές με μια ανακοίνωση-μνημείο πολιτικού αμοραλισμού όπου ένα σωματείο υποδεικνύει ως κύριο προσόν για έναν εργαζόμενο-υποψήφιο σε μια συλλογική διαδικασία ότι δεν είναι συνδικαλιστής και δεν είναι στέλεχος κόμματος. Αλήθεια το ΔΣ του ΣΕΥΤΠΕ πριν στηρίξει τους συναδέλφους ζήτησε πιστοποιητικό κοινωνικών φρονημάτων; Θεωρεί ο ΣΕΥΤΠΕ ντροπή για έναν εργαζόμενο να είναι συνδικαλιστής ή στέλεχος κόμματος;

Δε χωράει καμιά αμφιβολία ότι πρόκειται για εκλογές – παρωδία. Όπως παρωδία είναι και η συμμετοχή ενός εργαζόμενου στο ΔΣ του ΤΕΑ και τα υπόλοιπα μέλη να διορίζονται από την Τράπεζα. Να θυμίσουμε ότι στα πάλαι ποτέ Ταμεία Εφάπαξ των Τραπεζών όλα τα μέλη του ΔΣ εκλέγονταν από τους εργαζόμενους πλην ΕΝΟΣ που διορίζονταν από την Τράπεζα. Τι μπορεί να κάνει λοιπόν αυτός ο ένας εκλεγμένος εκπρόσωπος των εργαζομένων; Μόνο ένα πράγμα: ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΑΥΤΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟ ΤΕΑ και να βάζει ακούραστα και ασταμάτητα το αίτημα για Ταμείο Εγγυημένων Παροχών, δηλαδή το Ταμείο να υποχρεούται να μας δώσει ότι έχουμε εισφέρει ανεξάρτητα από την πορεία των επενδύσεων.

Με αυτό το κριτήριο θα μπορούσαν ΟΛΑ τα σωματεία να καταλήξουν σε δύο κοινούς υποψήφιους, με τη συμφωνία ότι οι εκλεγμένοι θα πήγαιναν στις συνεδριάσεις με τις κοινές θέσεις των σωματείων που θα είχαν συζητηθεί από πριν και θα λογοδοτούσαν στο σύνολο των εργαζόμενων με πλήρη ενημέρωση για τα τεκταινόμενα. Αυτό βέβαια η εργοδοσία και τα μεγαλοστελέχη δεν το θέλουν για τους λόγους που έχουμε εκτενώς εξηγήσει σε προηγούμενες ανακοινώσεις μας (βλ.www.agonmetopo.gr 3/12/2020).

Τι έχουμε σήμερα:

Από τη μία οι πλειοψηφίες ΣΕΤΠ-ΣΕΤΑΠ (ΔΗΣΥΕ αμφότεραι) θέλουν να κρατήσουν με νύχια και με δόντια τους εργαζόμενους στο μαντρί και τους εαυτούς τους στη θέση του προνομιακού συνομιλητή και πρόθυμου Χατζηαβάτη της εργοδοσίας και από την άλλη οι αυτοαποκαλούμενοι “αντιεργοδοτικοί” να διεξάγουν ένα δημοψήφισμα τύπου ΝΑΙ και ΟΧΙ και όλοι θυμόμαστε τι έγινε με εκείνο το ΟΧΙ του 2015. Έγινε σε μια νύχτα ΝΑΙ καραμπινάτο…

Σε αυτή τη διαδικασία-παρωδία εξαρχής τα σωματεία θα έπρεπε κατά τη γνώμη μας να αποφασίσουν να μην πάρουν μέρος. Για να μη νομιμοποιήσουν τη διαδικασία-παρωδία από τη μια και από την άλλη να μη νομιμοποιήσουν στη συνείδηση των εργαζόμενων ότι ο εργοδότης μπορεί να επιβάλει τους ΔΙΚΟΥΣ ΤΟΥ όρους στην εκλογή του ΔΙΚΟΥ ΜΑΣ εκπροσώπου σε ένα ταμείο που θα διαχειρίζεται τα ΔΙΚΑ ΜΑΣ λεφτά, γιατί αυτοί είναι οι πόροι του ΤΕΑ, μέρος της αμοιβής της εργασίας μας και όχι δώρο του εργοδότη.

Εμείς ως ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ θεωρούμε ότι οι εργαζόμενοι μπορούν και πρέπει να στείλουν μήνυμα, όπως σε κάθε κάλπη άλλωστε. Ποιο είναι το διακύβευμα σήμερα; Η επιλογή του κατάλληλου υποψήφιου για να διασφαλίσει τα συμφέροντα των εργαζόμενων στο ΤΕΑ;

Ποιος θα είναι αυτός;

Αυτος που θέλει η εργοδοσία. Τον θέλει για να διασφαλίσει τα δικά της συμφέροντα και ΟΧΙ τα δικά μας.

Αυτός που στα κρυφά και χωρίς να δώσει λογαριασμό σε κανέναν συμφωνεί με την εργοδοσία Επιχειρησιακές Συλλογικές Συμβάσεις, Κανονισμούς Αξιολόγησης, JOB FAMILY, Κατάργηση Εφάπαξ, Αποσχίσεις, Απολύσεις, Κλείσιμο Καταστημάτων, Υποβιβασμούς, Ύποπτες Μετακινήσεις; Αξέχαστη θα μας μείνει η τοποθέτηση του εκπροσώπου του ΣΕΤΠ στη Βουλή όπου υπερασπίστηκε την Τράπεζα για όλα τα παραπάνω.

Αυτός που με το επιχείρημα της ενότητας θέλει να σε εξαπατήσει; Χρειάζεται μόνο η απόφαση ενός ΔΣ για να προχωρήσει η ενοποίηση. ΣΕΤΠ και ΣΕΤΑΠ έχουν τις πλειοψηφίες αλλά δεν προχωρούν. Γιατί άραγε;

Οι συνάδελφοι του “διπλανού γραφείου” που ακόμα και αν έχουν τις καλύτερες προθέσεις θα μπουν σε ένα παιχνίδι από πριν στημένο όχι μόνο στην εκλογική διαδικασία αλλά και στη λειτουργία του ΤΕΑ;

Ένα ισχυρό ρεύμα αποχής από τη διαδικασία θα έστελνε ισχυρό μήνυμα ανυπακοής στην εργοδοσία και ισχυρό μήνυμα οργής στα σωματεία. Θα μπορούσε να αποτελέσει εφαλτήριο για εξελίξεις στην ενοποίηση των σωματείων, να γίνει η μαγιά για την οργάνωση της αντεπίθεσής μας στα σχέδια της Διοίκησης για μαύρες μέρες για τους εργαζόμενους με σκοπό το… SUNRISE των κερδών των μετόχων.

ΥΓ: Διαβάσαμε και το …ξεκαρδιστικό επιχείρημα της εργοδοσίας για την πολλαπλή ψηφοφορία. Αν πιεστεί λέει κάποιος και ψηφίσει στο χώρο εργασίας κάτι που δε θέλει, να μπορεί να πάει στο σπίτι του να ψηφίσει αυτό που θέλει. ΜΗΠΩΣ ΝΑ ΜΑΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕΙ Η ΕΡΓΟΔΟΣΙΑ ΠΟΙΟΣ ΘΑ ΠΙΕΣΕΙ ΤΟΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟ ΝΑ ΨΗΦΙΣΕΙ ΚΑΤΙ ΠΟΥ ΔΕ ΘΕΛΕΙ;