Η ΥΓΕΙΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟ ΔΙΚΤΥΟ ΘΥΣΙΑ ΣΤΟ ΒΩΜΟ ΤΩΝ ΠΩΛΗΣΕΩΝ; ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΑΜ

ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ

ΠΡΟΣ

 • ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ
 • ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΠΕΙΡΑΙΩΣ
 • ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΗΝ ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ
 • ΟΤΟΕ

Η υγεία των εργαζόμενων στο δίκτυο της τράπεζας θυσία στο βωμό των πωλήσεων;

Το τρίτο κύμα της πανδημίας βρίσκει το δίκτυο καταστημάτων της Τράπεζας σε πλήρη λειτουργία και τα κρούσματα μεταξύ των εργαζόμενων να αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο. Ως εργαζόμενοι καθημερινά μέσα σε αυτούς τους χώρους διαπιστώνουμε ότι κάθε άλλο παρά περιορισμός στις απόλυτα αναγκαίες συναλλαγές έχει επιβληθεί.

Ενώ ο ελληνικός λαός και η οικονομία βρίσκονται εδώ κι εβδομάδες στην πιο σκληρή καραντίνα, με οδυνηρές συνέπειες για πολλούς κλάδους, το δίκτυο της τράπεζας όχι απλά δεν ακολουθεί αυτήν την πραγματικότητα αλλά μέσα από το ανελέητο κυνήγι πωλήσεων ασφαλιστικών, επενδυτικών και λοιπών προϊόντων που κάθε άλλο παρά αναγκαίες συναλλαγές μπορούν να χαρακτηριστούν, στην ουσία υπονομεύεται η προστασία της υγείας όλων μας, εργαζόμενων και αυναλλασσόμενων πελατών, αφού η προσπάθεια επίτευξης των στόχων απαιτεί

 • πρόσκληση του πελάτη στο κατάστημα μετά από τηλεφωνική επικοινωνία (άσκοπη μετακίνηση)
 • μεγάλη παραμονή στο κατάστημα προκειμένου να “πειστεί” για την ανάγκη “αγοράς” του προϊόντος.
 • δημιουργία “ουράς” έξω από τα καταστήματα στην οποία κανένα μέτρο προστασίας δεν τηρείται

Για αυτές τουλάχιστον τις εβδομάδες του πιο σκληρού lockdownδεν μπορεί παρά το σύνολο της λειτουργίας του Δικτύου να εναρμονιστεί με τις άκρως απαραίτητες, ζωτικής σημασίας συναλλαγές. Καμιά άλλη να μην επιτρέπεται, αφού θα απαιτεί χρόνο επαφής και ανθρώπινους πόρους

Ως αναγκαίες συναλλαγές σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να χαρακτηριστούν

 • οι πωλήσεις ασφαλιστικών και επενδυτικών προϊόντων
 • η επικαιροποίηση στοιχείων
 • η ενημέρωση των βιβλιαρίων (να απενεργοποιηθούν με εντολή της Τράπεζας τα μηχανήματα αυτόματης ενημέρωσης )

Συνοπτικά, ελάχιστοι πελάτες για ελάχιστες συναλλαγές και σε ελάχιστο χρόνο θα συναλλάσσονται. Έτσι θα δοθεί κι η δυνατότητα προστατευτικής άδειας σε περισσότερους εργαζόμενους – για την προστασία της δικής τους υγείας και όχι ως εφεδρεία για τη λειτουργικότητα της τράπεζας.

Είναι αυτονόητο ότι για όσο διάστημα διαρκεί το lockdown η πίεση για την επίτευξη πωλήσεων εν μέσω πανδημίας με τους κινδύνους που συνεπάγεται για την υγεία εργαζόμενων και πελατών, είναι τουλάχιστον εγκληματική.

Απαιτούμε

 • Άμεση απόσυρση κάθε είδους rally, καμπάνιας και λοιπών μέσων άσκησης πίεσης στους εργαζόμενους για την επίτευξη στόχων, των γνωστών excel ατομικής και ανά κατάστημα επίτευξης στόχων που η υλοποίηση των οποίων οδηγεί στην κατάφωρη παραβίαση με απόλυτη ευθύνη της τράπεζας και των στελεχών της, των μέτρων που έχουν επιβληθεί για τον περιορισμό της πανδημίας.
 • Καταγραφή και δημοσιοποίηση στους συλλόγους των εργαζομένων των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων. Άμεση ενημέρωση των συναδέλφων σε περίπτωση κρούσματος. Διασφάλιση της τήρησης όλων των απαραίτητων μέτρων στην περίπτωση επιβεβαιωμένου κρούσματος.
 • Να σταματήσει η πίεση για λήψη κανονικής άδειας. Η κανονική μας άδεια δεν είναι ούτε για να πρασινίσουν οι πυξίδες, ούτε για να πετύχει η Τράπεζα τη μείωση του προσωπικού στα καταστήματα λόγω των μέτρων. Είναι για να ξεκουραστούμε και να περάσουμε χρόνο με τις οικογένειές μας όταν και όπως θέλουμε, και σίγουρα όχι κλειδωμένοι σε συνθήκες σκληρού lockdown.

Η ΥΓΕΙΑ ΜΑΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΟΛΑ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.