Τα απόνερα μιας ακόμα μεγάλης …επιτυχίας της ΟΤΟΕ και των επιχειρησιακών σωματείων βρίσκονται μπροστά μας σήμερα. Οι εργαζόμενοι των καταστημάτων που έκλεισαν και που δεν υπέκυψαν στον εκβιασμό της εθελούσιας απόλυσης καλούνται σήμερα να υπογράψουν μια πρόσθετη πράξη στη σύμβαση εργασίας τους η οποία αφορά στο καθεστώς της παροχής της εργασίας τους προς τον εργοδότη σε καθεστώς τηλεργασίας. Η τράπεζα που έδιωξε πάνω από 1000 εργαζόμενους το τελευταίο δίμηνο, η τράπεζα που για να εκδώσει ένας πελάτης μια κάρτα κλείνει ραντεβού μετά από 15 μέρες και αν, δεν έχει που να τοποθετήσει 70-100 ανθρώπους σε όλη την Ελλάδα; Δεν έχει κενά ούτε στην Αθήνα; Τα κενά που παρουσίασε ότι έχει το Δεκέμβρη καλύφθηκαν τελικά και με ποια κριτήρια; Τα σωματεία ξέρουν κάτι και μας το κρύβουν ή τους έχει η Διοίκηση γραμμένους και δεν μπαίνει καν στον κόπο να τους ενημερώσει;

Και ενώ η απαίτηση θα έπρεπε να είναι ΑΜΕΣΗ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ των συναδέλφων σε κοντινά στον τόπο κατοικίας τους καταστήματα αυτοί εξετάζουν με τους …νομικούς συμβούλους ένα κατάπτυστο κείμενο αποικιοκρατικού τύπου που τους έστειλε η Διοίκηση που λίγο ως πολύ περιγράφει πώς η Τράπεζα θα κάνει κατάληψη στο σπίτι του τηλεργαζόμενου που πρέπει να είναι διαμορφωμένο κατάλληλα για την τηλεργασία με δικά του έξοδα ο οποίος πρέπει μάλιστα μόλις του το ζητήσει η τράπεζα να παρουσιαστεί σε οποιαδήποτε υπηρεσία, μονάδα κλπ σαν να είναι φαντάρος σε επιστράτευση.

Το γεγονός ότι ζητάνε την υπογραφή αυτής της πρόσθετης πράξης από εργαζόμενους που στόχος της τράπεζας ήταν και είναι να τους ξεφορτωθεί την ίδια στιγμή που εδώ και μήνες πάνω από το 50% των εργαζόμενων δουλεύει σε καθεστώς τηλεργασίας ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΕΧΕΙ ΥΠΟΓΡΑΨΕΙ ΚΑΤΙ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΟ είναι αρκετό για να επιστραφεί από τα σωματεία ολόκληρο το κείμενο αλλά και η ιδέα της υπογραφής οποιασδήποτε πρόσθετης πράξης. Μία μόνο μπορεί να είναι η απάντηση των σωματείων σήμερα που οφείλουν να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να μη ρίξουν το μπαλάκι στους συναδέλφους: ΑΜΕΣΗ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ των εργαζόμενων σε πραγματικές θέσεις εργασίας κοντά στον τόπο κατοικίας τους.

Όσο για τη διαπίστωση που έχουμε πολλές φορές ακούσει από συνδικαλιστές ότι η τηλεργασία ήρθε για να μείνει, έπρεπε ήδη να έχουν σχέδιο πώς θα περιοριστεί για τις ανάγκες αντιμετώπισης της πανδημίας και μετά θα ξεκουμπιστεί άπαξ και δια παντός. Πώς θα το κάνουν αυτό όταν αποδέχονται ως λύση στην υποτιθέμενη κατάργηση των θέσεων εργασίας στα καταστήματα που κλείνουν την τηλεργασία;

Μάλιστα ο ΣΕΥΤΠΕ το προχώρησε και ένα βήμα παραπέρα παρουσιάζοντας ως μεγάλη επαναστατική κίνηση την υπογραφή επιχειρησιακής σύμβασης για την τηλεργασία λες και το πρόβλημα είναι η ρύθμιση και όχι η ίδια η ύπαρξη της τηλεργασίας. Μία μόνο θέση μπορεί να έχει το συνδικαλιστικό κίνημα απέναντι στην τηλεργασία. Να μην υπάρχει και όσο είναι αναγκαία για την αντιμετώπιση της πανδημίας ΚΑΙ ΜΟΝΟ και για κανένα άλλο λόγο, το κόστος του εξοπλισμού και της λειτουργίας να βαρύνει εξ ολοκλήρου τον εργοδότη.

Και πλέον δεν είναι μόνο ζήτημα του δικού μας κλάδου αλλά και της ΓΣΕΕ που όλο αυτό το διάστημα βάζει πλάτη σε κυβέρνηση και εργοδοσία που προσπαθούν με πρόσχημα την πανδημία να απομακρύνουν τον εργαζόμενο από το φυσικό του χώρο αλλά και να τον κάνουν συνέταιρο στα κόστος της επιχείρησης της οποίας τα κέρδη θα καρπώνονται οι μεγαλομέτοχοι μόνοι τους, εννοείται.

Έστω και τώρα καλούμε τα σωματεία να μη συμφωνήσουν σε καμία υπογραφή καμίας πρόσθετης πράξης και να απαιτήσουν την άμεση τοποθέτηση των συναδέλφων των καταστημάτων που έκλεισαν με διαφανή τρόπο και κριτήρια. Να απαιτήσουν από την τράπεζα να αναλάβει εξολοκλήρου και αναδρομικά το κόστος της τηλεργασίας για ΟΛΟΥΣ τους συναδέλφους που εργάζονται σε αυτό το καθεστώς. Να κάνουν καθαρό στη Διοίκηση ότι αυτό το καθεστώς είναι προσωρινό και αποτελεί μέτρο για την αντιμετώπιση της πανδημίας και όχι τρόπο παροχής εργασίας για τους τραπεζοϋπάλληλους.

Καλούμε τους συναδέλφους που θα πάρουν στα χέρια τους την πρόσθετη πράξη να απαιτήσουν από τα σωματεία τους να δώσουν την απάντηση: Καμία υπογραφή, καμία αλλαγή στην σύμβαση εργασίας μας, καμία διαφοροποίηση από τους υπόλοιπους εργαζόμενους στην τράπεζα.

Απάντηση

Δημοφιλή τώρα

Discover more from ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ στην Τράπεζα Πειραιώς

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading

Μάθε τα νέα του Αγωνιστικού Μετώπου με ένα κλικ!

Κάνε εγγραφή για να σε ενημερώνουμε με mail

Συνεχίστε την ανάγνωση