ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ ΟΤΟΕ: ΣΤΙΣ 26 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ

ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΜΑΣ

ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗ ΤΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΜΑΣ

ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΙΣ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΤΟ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΩΝ

23.11.2020

Το κλείσιμο των καταστημάτων σε ΠΕΙΡΑΙΩΣ και ΕΘΝΙΚΗ που γίνεται παράλληλα με τα προγράμματα «εθελούσιας» εξόδου των τραπεζών, αποτελεί ακόμη ένα βαρύ πλήγμα στα εργασιακά δικαιώματα των τραπεζοϋπαλλήλων. Οι γνώριμες αυτές τακτικές των τραπεζιτών ωθούν στην ανεργία εν μέσω πανδημίας το προσωπικό με συγκροτημένα δικαιώματα και προωθούν το σχέδιο συρρίκνωσης των δικτύων σε όλη την Ελλάδα, με στόχο τη μείωση του λειτουργικού τους κόστους.

Έχουν αναγγείλει ότι θα κλείσουν 41 καταστήματα της Εθνικής και 45 καταστήματα της Πειραιώς σε όλη την Ελλάδα η πλειοψηφία των οποίων βρίσκονται σε απομακρυσμένες, παραμεθόριες περιοχές, σε νησιά και σε επαρχιακές πόλεις απομακρυσμένες από τις πρωτεύουσες των νομών.

Ιδιαίτερα η Τράπεζα Πειραιώς ανήγγειλε ότι βάζει σε διαθεσιμότητα 140 εργαζόμενους από τα καταστήματα που κλείνει (οι 50 εξ αυτών εργάζονται σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη και οι υπόλοιποι σε άλλες περιοχές της περιφέρειας), αδιαφορώντας για το ότι ολόκληρες περιοχές στην επαρχία θα μείνουν χωρίς τράπεζα, αναγκάζοντας συνταξιούχους, αγρότες, αλιείς και άλλους μικροεπαγγελματίες, που ούτε εξοικειωμένοι με την ηλεκτρονική τραπεζική είναι, ούτε αντέχουν το κόστος των συχνών μετακινήσεων σε άλλες πόλεις, να βάζουν βαθειά το χέρι στην τσέπη για να ρυθμίσουν τις υποθέσεις τους με την τράπεζα.

Δε δίνει δεκάρα η τράπεζα για το γεγονός ότι το κλείσιμο των καταστημάτων θα αυξήσει τον όγκο δουλειάς που θα συσσωρευτεί στα καταστήματα υποδοχής, τα οποία με λειψό προσωπικό μετά και την αποχώρηση άλλων 1000 εργαζόμενων που ήδη έχουν δηλώσει συμμετοχή στην εθελούσια, θα στενάξουν ακόμη περισσότερο.

Οι πιέσεις που δέχονται οι 140 συνάδελφοι που δεν θέλησαν «οικειοθελώς» να αποχωρήσουν πολύ πριν τη συνταξιοδότησή τους από την τράπεζα, θυμίζει το περσινό μοντέλο του RBU, εν μέσω πανδημίας αυτή τη φορά, που εκατοντάδες εργαζόμενοι υπό την απειλή της ανεργίας, βρέθηκαν στην INTRUM, δανεικοί ή και άνεργοι εν τέλει. Η διαχρονική αυτή πολιτική των τραπεζών, σύμφωνα με την ΟΤΟΕ, έχει συρρικνώσει την τελευταία δεκαετία το δίκτυο των καταστημάτων κατά 50% και την απασχόληση κατά 34,3%.

Το ζήτημα των 140 συναδέλφων σήμερα δεν αφορά μόνο αυτούς. Είναι θέμα που αφορά όλους τους τραπεζοϋπάλληλους, είτε της ΠΕΙΡΑΙΩΣ και της ΕΤΕ είτε των άλλων τραπεζών. Είναι θέμα κλαδικό που θίγει ακόμη και όρους της κλαδικής ΣΣΕ που άπτονται της μόνιμης και σταθερής εργασίας με δικαιώματα.

Το ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ στην ΟΤΟΕ έχει προτείνει την άμεση σύγκληση του Γενικού Συμβουλίου της ΟΤΟΕ, παρουσία των ΔΣ των σωματείων που δραστηριοποιούνται στην ΠΕΙΡΑΙΩΣ, για να λάβουμε άμεσα αποφάσεις.

Προτείνουμε:

  • Η ΟΤΟΕ να προκηρύξει 24ωρη κλαδική απεργία στις 26/11 που ήδη υπάρχει προκηρυγμένη απεργία από Ομοσπονδίες και μεγάλα εργατικά κέντρα της χώρας.

Οι τραπεζοϋπάλληλοι απεργούν στην Αττική, στην Πάτρα, στην Αμαλιάδα, στην Κόρινθο, στην Εύβοια, στην Φθιώτιδα, στην Φωκίδα, στην Αιτωλοακαρνανία, στην Άρτα, στα Γιάννενα, στην Κεφαλονιά και την Ιθάκη, στη Ζάκυνθο, στη Λευκάδα, στη Λάρισα, στη Νάουσα, στη Θεσπρωτία, στη Λέσβο, στη Σάμο, στην Ικαρία.

  • Να σχεδιαστούν δυναμικές παρεμβάσεις σε όσο το δυνατόν περισσότερα  καταστήματα ανά την Ελλάδα, σε συνεργασία με τα νομαρχιακά παραρτήματα της ΟΤΟΕ και τα κατά τόπους εργατικά κέντρα. Να μάθει ο κόσμος ότι οι τράπεζες απολύουν εργαζόμενους μέσα στον πανδημία
  • Να μπουν σε διαρκή συνεδρίαση τα ΔΣ ώστε όσο το δυνατόν περισσότεροι να έχουν τη δυνατότητα να συμμετέχουν στα κλιμάκια και το σχεδιασμό.

Στις 26 Νοέμβρη οι τραπεζοϋπάλληλοι σε όλη την Ελλάδα να προστεθούν στους απεργούς όλων των άλλων κλάδων προσθέτοντας στο πλαίσιο της απεργίας και το δικό τους: ΚΑΜΙΑ ΔΙΑΘΕΣΙΜΟΤΗΤΑ – ΚΑΜΙΑ ΑΠΟΛΥΣΗ.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:

  • Άμεσα μέτρα προστασίας της Υγείας του λαού. Επίταξη του τομέα της ιδιωτικής υγείας.
  • Να μην κλείσουν τα καταστήματα των τραπεζών, ιδιαίτερα μέσα στην περίοδο της οικονομικής κρίσης και της πανδημίας.
  • Να μη χάσουν κανένα εργασιακό, μισθολογικό ή ασφαλιστικό τους δικαίωμα οι εργαζόμενοι και να σταματήσουν οι πιέσεις που δέχονται για συμμετοχή τους στο πρόγραμμα «εθελούσιας» εξόδου. Πολύ περισσότερο να μη βγουν σε διαθεσιμότητα οι εργαζόμενοι που δε δέχονται να συμμετέχουν στις εθελούσιες.
  • Να συνεχίσει να εξυπηρετείται από τα συγκεκριμένα υποκαταστήματα ο κόσμος, που είναι κυρίως αγρότες, ηλικιωμένοι συνταξιούχοι, κτηνοτρόφοι και αλιείς, κάτοικοι των γύρω περιοχών.
  • Δε θα μπουν οι αγώνες μας στο γύψο. Να μην καταθέσει η κυβέρνηση το αντεργατικό νομοσχέδιο που επιβάλλει 10 ώρες δουλειά και μειώσεις μισθών.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.