ΕΘΕΛΟΥΣΙΕΣ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ 2020: ΣΤΟ ΙΔΙΟ ΕΡΓΟ ΘΕΑΤΕΣ

Στο ξεμονάχιασμα των εργαζόμενων από τους περιφερειακούς και τα λοιπά στελέχη της τράπεζας, απαιτείται να δοθεί οργανωμένη απάντηση από τα σωματεία, ακόμα και με την προκήρυξη προειδοποιητικής στάσης εργασίας

Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι

Με την ανακοίνωση του νέου προγράμματος εθελουσιών απολύσεων από την Τράπεζα, οι λίστες ήταν ήδη έτοιμες. Με διάφορα κριτήρια αλλά και συγκεκριμένη ποσοτική στοχοθεσία ένας πολύ μεγάλος αριθμός συναδέλφων έχει δεχτεί τηλέφωνο για κατ’ ιδίαν ραντεβού, και όλοι καταλαβαίνουμε το λόγο. Μετά τις αισχρές μετακινήσεις των προηγούμενων ημερών έρχεται η τράπεζα να ολοκληρώσει το σχέδιο. Με φιλικές παραινέσεις αρχικά “ξέρεις, δεν ταιριάζεις στο προφίλ της τράπεζας, δεν τα καταφέρνεις και πολύ καλά στις πωλήσεις, θα έρθουν δύσκολες μέρες” με απειλές στη συνέχεια “δεν ξέρουμε που θα βρεθείς, θα καταργηθεί η θέση σου, θα κλείσει το κατάστημα” και με εκβιασμούς στο τέλος για μια ακόμα φορά τα στελέχη τη τράπεζας ξεδιάντροπα δίνουν τα ρέστα τους για να οδηγήσουν τους συναδέλφους τους στην ανεργία. Το έκαναν στις προηγούμενες εθελούσιες, το έκαναν στο RBU, το ξανακάνουν σήμερα.

Η Τράπεζα με το κοινωνικό πρόσωπο δεν ενδιαφέρεται ούτε αν θα μείνουν άνεργοι εργαζόμενοί της με οικογένειες και υποχρεώσεις ούτε και αν θα αφήσει χωρίς κατάστημα περιοχές ολόκληρες στην περιφέρεια. Τι κι αν ο συνταξιούχος ή ο αγρότης που τόσα χρόνια τον ξεζούμιζε η Τράπεζα θα πρέπει να κάνει χιλιόμετρα για να πάρει τη σύνταξή του, τι κι αν τον φλομώσαμε εμείς οι υπάλληλοι με άχρηστα ασφαλιστήρια, wallet και άλλα τέτοια, τι κι αν η καθαρίστρια που δουλεύει εκεί για ψίχουλα θα μείνει χωρίς δουλειά το κατάστημα θα κλείσει γιατί έτσι συμφέρει τους μετόχους. Και εσύ που έκανες τα πάντα για να ικανοποιήσεις την τράπεζα, δούλευες απλήρωτες υπερωρίες, έδινες “προϊόντα” σε ανθρώπους που δεν τα χρειάζονταν, δεν έκανες απεργία από φόβο μήπως σε “στοχοποιήσουν” σήμερα περισσεύεις και σου δίνουν μια κλωτσιά για να τους αδειάσεις τη γωνιά.

Και μπορεί να φαίνεται δελεαστικό το πρόγραμμα, όμως όπως όλα τα αντίστοιχα προγράμματα και αυτό οδηγεί στην ΑΝΕΡΓΙΑ. Πριν κάποιος μπει στη διαδικασία να το σκεφτεί χρήσιμο θα ήταν να μιλήσει με κάποιο συνάδελφο από εκείνους που πήραν τα προηγούμενα “πακέτα” . Είναι βέβαιο ότι θα το δει ¨αλλιώς¨. Η καθημερινή επιβίωση ακόμα και χωρίς να προσπαθήσει κάποιος να “κάνει κάτι δικό του” εξανεμίζουν πολύ γρήγορα το όποιο ποσό, και μετά τι;

Ειδικά σήμερα μέσα στην πανδημία τι μπορεί να περιμένει κανείς; Θα τον προσλάβει κάποιος άλλος τώρα που τα λουκέτα θα πέφτουν βροχή; Θα κάνει επιχείρηση μέσα στο lockdown;

Και αν αρχίσουν οι απολύσεις χωρίς “πακέτο”, αναρωτιέται ο συνάδελφος και δεν τον αδικούμε. Ούτε θα πούμε ότι αποκλείεται να γίνει. Μία είναι η απάντηση “ξύλινη” αλλά δοκιμασμένη: ΑΓΩΝΑΣ, συλλογικός, μαζικός, μαχητικός, σωστά προσανατολισμένος και είναι μονόδρομος.

Μαζί με τους κατοίκους στα χωριά που θα μείνουν χωρίς τράπεζα και θα πρέπει να κάνουν χιλιόμετρα για να κάνουν τη δουλειά τους, με τον κόσμο που η τράπεζα θα του βγάζει το σπίτι στον πλειστηριασμό γιατί δεν έχει να πληρώσει. Το ξέρουμε ότι φαντάζει πιο εύκολο να πάρεις σήμερα το ζεστό χρήμα και να φύγεις, τι θα γίνει σε 3 χρόνια που θα έχει τελειώσει; Ακόμα και να βρεις ένα άλλο εργοδότη, θα είναι καλύτερος;

Συνάδελφοι

Μονότονα θα επαναλαμβάνουμε όπως και για όλα τα προγράμματα, τα προηγούμενα αλλά και όσα ενδεχομένως έρθουν, ότι είναι ΧΡΥΣΕΣ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ που οδηγούν στην ΑΝΕΡΓΙΑ. Όποιος δεν παίρνει σύνταξη ή δεν μπορεί από την επόμενη μέρα να εξασφαλίσει εισόδημα για να ζήσει δεν πρέπει καν να το σκέφτεται.

ΟΠΟΙΟΣ ΔΕ ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΕΙΤΑΙ ΔΕ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΦΥΓΕΙ

ΜΕΝΟΥΜΕ ΕΔΩ ΚΑΙ ΑΓΩΝΙΖΟΜΑΣΤΕ
ΓΙΑ ΤΟ ΨΩΜΙ ΤΟ ΔΙΚΟ ΜΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ΜΑΣ

ΚΑΜΙΑ ΑΠΟΛΥΣΗ, ΚΑΜΙΑ ΥΠΟΧΩΡΗΣΗ ΑΠΟ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΜΑΣ

Καλούμε τα σωματεία άμεσα να συνεδριάσουν και να προχωρήσουν σε συγκεριμένες δυναμικές παρεμβάσεις στη διοίκηση και τα γραφεία των περιφερειακών και λοιπών στελεχών, για να σταματήσει η τρομοκράτηση των συναδέλφων. Να χτίσουν έστω και τώρα συμμαχίες με τις τοπικές κοινωνίες των καταστημάτων που η Διοίκηση σκοπεύει να κλείσει και να γίνει προσπάθεια ανατροπής αυτών των σχεδίων. Να απαιτήσουν την τοποθέτηση των συναδέλφων που εργάζονται στα καταστήματα που κλείνουν εκεί όπου μεταφέρονται οι εργασίες τους. Το ότι κλείνει ένα κατάστημα δε σημαίνει ότι εξαφανίζεται και ο όγκος εργασιών του.

Καλούμε τους συναδέλφους να καταγγέλλουν στο ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ κάθε προσπάθεια πίεσης και εκβιασμού για να οδηγηθεί τελικά στην ανεργία.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.