ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ ΟΤΟΕ: ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΟ ΑΝΤΕΡΓΑΤΙΚΟ ΝΟΜΟΧΕΔΙΟ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

ΑΠΕΡΓΙΑΚΟΣ ΞΕΣΗΚΩΜΟΣ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗ ΤΟΛΜΗΣΟΥΝ ΝΑ ΦΕΡΟΥΝ ΤΟ ΝΟΜΟΘΕΤΗΜΑ ΕΚΤΡΩΜΑ

Το δεύτερο κύμα πανδημίας εξελίσσεται σε μεγάλη ευκαιρία της κυβέρνησης και των εργοδοτών να περάσουν όσα δεν είχαν τολμήσει μέχρι σήμερα. Από μέρα σε μέρα διακυβεύεται ποιες πόλεις θα οδηγηθούν σε lockdown ελλείψει νοσοκομειακής περίθαλψης και ουσιαστικών μέτρων πρόληψης, οι χώροι δουλειάς και τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς έχουν γίνει χώροι υπερ-μετάδοσης του ιού. Μέσα σε ένα τέτοιο ζοφερό περιβάλλον, βρήκαν ευκαιρία να μην αφήσουν τίποτα όρθιο. Δε φτάνει ο πτωχευτικός νόμος, με τον οποίο αρπάζουν λαϊκά σπίτια κι εισοδήματα. Δε φτάνει η ανεργία που εκτοξεύτηκε.

Δε φτάνει ο νόμος που βάζει σε γύψο τις διαδηλώσεις. Ήρθε και ο “εκσυγχρονισμός” της κυβέρνησης και του ΣΕΒ που φέρνουν το νομοσχέδιο έκτρωμα.      Ένα νομοσχέδιο που καταλύει όσα δικαιώματα είχαν απομείνει από τις κατακτήσεις της εργατικής τάξης μέσα στον 20ο αιώνα για να μπορέσουν οι τραπεζίτες και οι άλλοι επιχειρηματικοί όμιλοι να σώσουν τα κέρδη τους μέσα στην καπιταλιστική κρίση. Επιδίωξή τους να περάσουν τα νοσηρά σχέδιά τους χωρίς να κουνηθεί φύλλο, εάν μπορούσαν με τους εργαζόμενους κλειδωμένους στο σπίτι!

Με αυτό το νομοσχέδιο της κυβέρνησης:

Νομοθετούν τη 10ωρη εργάσιμη μέρα αντί του 8ωρου και του 7ωρου στον κλάδο μας. 134 χρόνια μετά την απεργία του Σικάγο που επέβαλε το 8ωρο και ακριβώς 100 χρόνια μετά την πρώτη νομοθέτηση του 8ωρου στην Ελλάδα, η κυβέρνηση της ΝΔ επιβάλει τη 10ωρη εργασία χωρίς πρόσθετη αμοιβή για τις επιπλέον 2 ώρες εφόσον εντός του ίδιου 6μηνου εξοφλούν τις ώρες με αντίστοιχη μείωση ή ρεπό ή μέρες άδειας. Πρακτικά σημαίνει κατάργηση του κλαδικού ωραρίου, κυλιόμενο ωράριο στο 7ημέρο και ρεπό στις αργίες, κάτι που επαναφέρει το εργασιακό καθεστώς των τραπεζοϋπαλλήλων στην περίοδο του μεσοπολέμου.

– Θέτουν υπό διωγμό, ακόμη και ποινικό, το απεργιακό δικαίωμα. Σε κρίσιμους κλάδους όπως οι τράπεζες, τα λιμάνια, οι αστικές συγκοινωνίες, η ΔΕΗ αλλά και στο Δημόσιο επιβάλουν προσωπικό ασφαλείας τουλάχιστον στο 40%, ενώ ταυτόχρονα οι εργαζόμενοι που περιφρουρούν την απεργιακή τους κινητοποίηση θα τελούν «ποινικώς κολάσιμη πράξη»! Μάλιστα, στις παραπάνω διατάξεις χτυπούν και ουσιαστικά καταργούν τις Γενικές Συνελεύσεις ως ανώτερο όργανο των συνδικάτων. Τι λένε δηλαδή; Ότι πλέον το Συνδικάτο «θα πρέπει να παρέχει πραγματική πρακτική δυνατότητα συμμετοχής και ψήφου εξ αποστάσεως, ηλεκτρονικώς, ιδίως για τη λήψη απόφασης απεργίας…». Αντί για λήψη απόφασης δηλαδή μέσα από τις ζωντανές Γενικές Συνελεύσεις επιβάλουν στον καθένα εργαζόμενο, απομονωμένο, με τον προϊστάμενο ή τον διευθυντή του πάνω απ’ το κεφάλι του, να πατήσει ένα κουμπί για να συναποφασίσει ή όχι απεργία…! Κι αν αυτό το συνδυάσεις με τον άλλο απεργοκτόνο νόμο που έφερε ο ΣΥΡΙΖΑ με τη Αχτσιόγλου περί απαρτίας 50%+1 στις Γενικές Συνελεύσεις, εύκολα συμπεραίνει κανείς πως πλέον όλες οι απεργίες εκ προοιμίου επιδιώκεται να βγαίνουν παράνομες!

-Περιορίζουν τη συνδικαλιστική δράση, τη δράση των συνδικάτων που υπερασπίζονται τα εργατικά συμφέροντα. Συγκεκριμένα, επιβάλουν ως προϋπόθεση για την άσκηση του συνδικαλιστικού δικαιώματος την απογραφή στο ήδη νομοθετημένο Γενικό Μητρώο, δίνουν δικαίωμα συλλογικής διαπραγμάτευσης μόνο στις οργανώσεις που έχουν εγγραφεί στα νομοθετημένα ψηφιακά Μητρώα. Με λίγα λόγια, για να λειτουργεί κάποιο συνδικάτο προϋπόθεση είναι να δεχτεί το φακέλωμα, να δίνει τα στοιχεία των μελών του στο Υπουργείο και στους εργοδότες! Πρακτικά σημαίνει ότι στις τράπεζες, που η συνδικαλιστική κάλυψη φτάνει στο 95%, θα φακελωθεί το 95% των εργαζομένων. Εδώ χάνεται η «ευαισθησία» των προσωπικών δεδομένων, την οποία επικαλούνται μόνο όταν οι εργαζόμενοι ζητούν από τους εργοδότες οικονομικά και άλλα στοιχεία προκειμένου να καταθέσουν διεκδικητικά αιτήματα στις διαπραγματεύσεις των συλλογικών συμβάσεων.

– Βάζουν το λύκο να φυλάει τα πρόβατα καθώς προβλέπουν «…η συμφιλίωση συλλογικών διαφορών αφαιρείται από τις Επιθεωρήσεις Εργασίας και ανατίθενται στον ΟΜΕΔ». Με άλλα λόγια, οι καταγγελίες των εργαζομένων και των συνδικάτων εξαρχής θα παραπέμπονται στον «κοινωνικό εταιρισμό», εκεί που κυριαρχούν οι εργοδότες και οι εργοδοτικές ενώσεις.

– Μετά την προειδοποίηση της απόλυσης και μέχρι αυτήν, ο εργοδότης θα μπορεί να αξιώνει να μην προσέρχεται ο εργαζόμενος στη δουλειά, αλλά βεβαίως να μισθοδοτείται. Απομακρύνουν δηλαδή την όποια δυνατότητα ο εργαζόμενος με τους συναδέλφους του και το σωματείο να διεκδικήσουν την μη απόλυση.

Συνάδελφοι,

Όλο το προηγούμενο διάστημα οι εργαζόμενοι με όλους τους τρόπους έχουν αιτηθεί από την Κυβέρνηση μέτρα για την κάλυψη των σύγχρονων αναγκών μας. Μέσα από τα σωματεία μας και τους φορείς, με πολύμορφους αγώνες και κινητοποιήσεις ζητήσαμε να δυναμώσει το σύστημα υγείας, να δυναμώσουν τα μέτρα ασφάλειας και προστασίας μέσα στους χώρους δουλειάς. Να τηρούνται και κυρίως να αυστηροποιηθούν τα πρωτόκολλα υγείας στους εργασιακούς χώρους. Απαιτήσαμε να μη μείνει κανένας εργαζόμενος χωρίς εισόδημα, να μη μειωθούν οι μισθοί, να υπάρχουν τεστ κορονοϊού δωρεάν σε όλους τους εργαζόμενους, να μην εντατικοποιηθεί η εργασία λόγω της τηλεργασίας, να πυκνώσουν τα δρομολόγια στα μέσα μαζικής μεταφοράς. Να προστατευτούν οι μαθητές στα σχολεία, να καταργηθούν οι πλειστηριασμοί και οι κατασχέσεις της λαϊκής περιουσίας.

Η απάντηση της κυβέρνησης στα δίκαια αιτήματα και στους αγώνες μας ήταν να φτιάξει νέο πτωχευτικό νόμο για να μπορούν μας παίρνουν το σπίτι και τους μισθούς ευκολότερα, να βγάλει προγράμματα απασχόλησης ώστε να αποκτά η εργοδοσία φτηνά εργατικά χέρια με 200 ευρώ μισθό, να δίνει ζεστό χρήμα σε κλινικάρχες, σε ιδιωτικές εταιρείες μεταφορών, σε μεγάλες επιχειρήσεις. Να δυναμώνει την καταστολή ενάντια σε όποιον αντιστέκεται, να διαλύει εργατικές-λαϊκές συγκεντρώσεις, με χημικά και αύρες να χτυπάει εργάτες και μαθητές.

Η κυβέρνηση απαντάει με καταστολή, με νόμους που απαγορεύουν τις διαδηλώσεις, με ισχυρά εμπόδια στη συνδικαλιστική δράση.

Με αυτούς τους νόμους η Κυβέρνηση δίνει το πράσινο φως στους τραπεζίτες να ξεσαλώνουν με νέα προγράμματα εθελουσιών, με απολύσεις και αποσχίσεις, με κλεισίματα καταστημάτων, με πλειστηριασμούς. Κι όλα αυτά χωρίς να έχουμε το δικαίωμα να αντιδράσουμε. Δε θα επιτρέψουμε να μας απαγορεύσουν το δικαίωμα στην απεργία, το δικαίωμα να οργανωνόμαστε, να διεκδικούμε όσα έχουμε πραγματικά ανάγκη και να βρισκόμαστε μέσα στους χώρους δουλειάς.

Οι εργαζόμενοι δηλώνουμε ΩΣ ΕΔΩ!!! ΑΠΑΝΤΑΜΕ ΜΕ ΙΣΧΥΡΟΥΣ ΕΝΩΤΙΚΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ

Ζητάμε άμεσα να συνεδριάσει η ΕΓ της ΟΤΟΕ και οι διοικήσεις των επιχειρησιακών σωματείων, να αποφασίσουν απεργιακή κινητοποίηση ενάντια στο νέο νομοσχέδιο έκτρωμα.

Απαιτούμε:

·                     Να μην περάσει το νέο αντεργατικό τερατούργημα της κυβέρνησης που πλήττει βασικά εργασιακά δικαιώματα, καταργεί το 8ωρο και το 7ωρο, την κλαδική μας ΣΣΕ, τις υπερωρίες, την αργία της Κυριακής, την όποια προστασία είχε απομείνει στους εργαζόμενους μέσω της προσφυγής στο ΣΕΠΕ. Να μην μονιμοποιηθεί η τηλεργασία και να μην επιβαρύνει τους εργαζόμενους για όσο διαρκεί η πανδημία.

·                     Όχι στις απολύσεις κάθε μορφής (άμεσες, εθελούσιες, αποσχίσεις). Όχι στις εργασιακές σχέσεις λάστιχο. Να καταργηθεί η στοχοθεσία. 7ωρο – 5νθήμερο – 35ωρο σε όλες τις τράπεζες και τις εταιρείες του κλάδου. Να ισχύει για όλους τους εργαζόμενους σε θυγατρικές ή συνδεδεμένες επιχειρήσεις των τραπεζών η κλαδική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας της ΟΤΟΕ χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

·                     Άμεσα μέτρα προστασίας της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων στις τράπεζες και όλου του λαού. Τακτικά τεστ στο προσωπικό με ευθύνη της κυβέρνησης και των τραπεζιτών. Όχι στο κλείσιμο καταστημάτων. Μέτρα απολύμανσης των καταστημάτων και αποσυμφόρησης τους χωρίς χαράτσια στις ηλεκτρονικές συναλλαγές και με αναστολή πληρωμών σε όσους δεν μπορούν να κάνουν χρήση των ηλεκτρονικών μέσων. Άδειες ειδικού σκοπού (σε κρούσματα, γονείς, ευπαθείς ομάδες, κηδεμόνες ΑμΕΑ) χωρίς καμία επιβάρυνση των εργαζομένων. Άμεσα μέτρα προστασίας στα μέσα μαζικής μεταφοράς με πύκνωση δρομολογίων και επίταξη ιδιωτικών μέσων.

·                     Άμεσα μέτρα στήριξης του δημόσιου συστήματος υγείας, με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού όλων των ειδικοτήτων, επίταξη του ιδιωτικού τομέα υγείας, αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης.

·                     Κανένας πλειστηριασμός λαϊκής κατοικίας και καμία κατάσχεση λαϊκού εισοδήματος. Προστασία τους με νόμο και κούρεμα χρεών των φτωχών εργατικών και λαϊκών νοικοκυριών. Αναστολή πληρωμής δόσεων σε εφορίες, τράπεζες, ρεύμα, νερό, τηλέφωνο,  για τους ανέργους, για όσους βρίσκονται σε συνθήκες αναστολής της εργασίας και στο πρόγραμμα ΣΥΝ – εργασία.

·                     Κατάργηση όλων των αντεργατικών διατάξεων των ΠΝΠ

Κατάργηση του νόμων της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ που μετατρέπουν τις κινητοποιήσεις ενάντια στους πλειστηριασμούς σε «ιδιώνυμο αδίκημα», που υπονομεύουν το απεργιακό μας δικαίωμα και που απαγορεύουν τις διαδηλώσεις. Αγώνας ενάντια στο νέο συνδικαλιστικό νόμο της κυβέρνησης που συνιστά δίωξη της συνδικαλιστικής δράσης

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.