ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ ΣΤΗΝ ΟΤΟΕ : ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΜΕ ΤΗΝ ΑΠΟΣΧΙΣΗ ΣΤΗΝ ALPHA BANK

Στη συνεδρίαση του Γενικού Συμβουλίου της ΟΤΟΕ (20.10.20) που προκαλέσαμε με υπογραφές 15 Γενικοί σύμβουλοι (μεταξύ των οποίων και του ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΥ ΜΕΤΩΠΟΥ), αναδείχτηκαν πολύ ξεκάθαρα τα αδιέξοδα της πολιτικής που επιμένει να συμβιβάζει τα συμφέροντα των τραπεζιτών με τα αυτονόητα δικαιώματα και κεκτημένα των εργαζομένων.

Το θέμα της απόσχισης στην ALPHA BANK, με τη μεταφορά του προσωπικού των διευθύνσεων καθυστερήσεων στη διάδοχο εταιρεία (CEPAL), δεν είναι καινούριο για τον κλάδο, δεν έπεσε σαν κεραυνός εν αιθρία. Είναι ζήτημα κλαδικό, δεν αφορά τους 800 μόνο εργαζόμενους που καλούνται να πάνε στη CEPAL, ούτε καν μόνο τους εργαζόμενους της ALPHA BANK. Το ίδιο εγχείρημα αντιμετωπίσαμε με την τράπεζα ΠΕΙΡΑΙΩΣ και την INTRUM, όπως και στην EUROBANK με την FPS και τη doValue.

Και στις δύο αυτές περιπτώσεις, όπως και τώρα με την ALPHABANK, η επιδίωξη των τραπεζιτών είναι η ίδια: οι τράπεζες ξεφορτώνονται τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια (τα «κόκκινα»), μεταβιβάζουν αυτή την επιχειρηματική τους δραστηριότητα σε τρίτες εταιρείες και ταυτόχρονα ξεφορτώνονται και εκατοντάδες εργαζομένους τους με συγκροτημένα εργασιακά, μισθολογικά και ασφαλιστικά δικαιώματα, που για αυτές αποτελούν κόστος. Με ένα σμπάρο δυο τρυγόνια.

Η πείρα των αγώνων του προηγούμενου διαστήματος ωστόσο, μέσα από αυτές τις περιπτώσεις, έδειξε πως όποιο εργασιακό δικαίωμα των εργαζομένων συγκρατήθηκε από την αντεργατική πολιτική των τραπεζιτών, έγινε κάτω από την πίεση των εργαζομένων, έγινε με σκληρούς αγώνες, με ευθεία σύγκρουση με την τράπεζα. Χρειάστηκαν κινητοποιήσεις στην τράπεζα και το υπουργείο εργασίας, απεργίες, περιφρουρήσεις, συνελεύσεις, συνεδριάσεις οργάνων, παρεμβάσεις στη Διοίκηση, συμπόρευση σωματείων κ.α.

Σε καμία περίπτωση πάντως δεν έγινε με την ανάθεση του αγώνα σε κάποιον συνδικαλιστή, ούτε σε εν κλειστώ συμφωνίες και διαπραγματεύσεις με τη Διοίκηση, που κανένας άλλος δεν γνώριζε, ούτε καν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι που καλούνται με ασφυκτικές πιέσεις να υπογράψουν μια ατομική σύμβαση- έκτρωμα, που καταργεί κάθε δικαίωμα σταθερότητας στην εργασία, καταργεί ωράρια, συμψηφίζει μισθούς, ελαστικοποιεί εργασιακές σχέσεις και αφήνει τον εργαζόμενο έρμαιο στις απαιτήσεις του εργοδότη.

Το σωματείο της ALPHA BANK που ήρθε σε εν κρυπτώ συνεννόηση με την τράπεζα για να «πετύχει» αυτή την επαίσχυντη ατομική σύμβαση, ούτε λίγο ούτε πολύ στη συνεδρίαση του Γενικού Συμβουλίου, μας είπε δια του προέδρου και του νομικού συμβούλου ότι πρέπει να είμαστε και ευγνώμονες, γιατί «…στην αγορά υπάρχουν και χειρότερες συμβάσεις», και γιατί η τράπεζα θα μπορούσε να μας πάει με τον νόμο περί απόσχισης στην νέα εταιρεία και να μη δικαιούμαστε και αυτά τα 25.000€ αποζημίωση. Μάλιστα, έκρινε ότι για όλα φταίει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ που ψήφισε το νόμο 4601 (που διευκολύνει τις αποσχίσεις) και άρα, καμία ευθύνη δεν έχει το σωματείο, καμία ευθύνη η τράπεζα που απλά αξιοποιεί τους νόμους, καμία ευθύνη η κυβέρνηση της ΝΔ που όχι μόνο δεν καταργεί τον 4601 και το προεδρικό διάταγμα (ΠΔ) 178, αλλά αντιθέτως τα στηρίζει, τα ψηφίζει και τα διευρύνει με κάθε τρόπο.

Αποκρύπτουν δηλαδή συνειδητά, για μικροκομματικά οφέλη, ότι όλες οι κυβερνήσεις τόσο της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, όσο και του ΣΥΡΙΖΑ, ψήφισαν αλλεπάλληλους νόμους για να διευκολύνουν το τραπεζικό κεφάλαιο να κάνει αποσχίσεις, απολύσεις, να στερούν τα εργασιακά και ασφαλιστικά μας δικαιώματα.

Η απόφαση που πήρε η πλειοψηφία της ΟΤΟΕ (ΠΑΣΚΕ και οι 2 παρατάξεις της ΝΔ) στο Γενικό συμβούλιο είναι εναρμονισμένη σε αυτή την κατεύθυνση. Δε θίγει στο ελάχιστο τις αντεργατικές αποφάσεις της ALPHA BANK, δεν κινητοποιεί τον κλάδο για να υπερασπιστεί τα κεκτημένα του, δεν οργανώνει την πάλη των εργαζομένων προκειμένου να υπερασπιστούν δουλειά με δικαιώματα.

Πέρα κι έξω από οποιαδήποτε αγωνιστική διεκδίκηση κινήθηκε και η πρόταση της παράταξης του ΣΥΡΙΖΑ (ΕΑΚ), όπου ούτε λίγο ούτε πολύ πρότεινε τα ίδια με την πλειοψηφία (δηλαδή παρέμβαση συνδικαλιστών στην διοίκηση της ALPHA BANK), με τη μόνη διαφορά ότι στην ομάδα των συνδικαλιστών που θα «προτάξουν τα στήθη τους» απέναντι στην εργοδοσία, θα βρίσκονται και αυτοί, και όχι μόνο οι συνδικαλιστές της ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ. Μάλιστα, στην πρόταση του ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΥ ΜΕΤΩΠΟΥ για αγωνιστική κινητοποίηση και στάση εργασίας, εκείνη αντιπαρέβαλαν «…να δώσει το Γενικό Συμβούλιο εξουσιοδότηση στην Εκτελεστική γραμματεία, ώστε ΑΝ χρειαστεί να προβούμε σε κινητοποιήσεις».

Δεν μας κάνει εντύπωση ούτε η στάση της παράταξης της ΑΝΤΑΡΣΥΑ (Αγωνιστική Συνεργασία), η οποία δεν έκανε καμία αγωνιστική πρόταση και ψήφισε ΛΕΥΚΟ για να μην συνταχθούν προφανώς με την πρόταση του ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΥ ΜΕΤΩΠΟΥ.

Συνάδελφοι,

Το ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ στη συνεδρίαση του Γενικού Συμβουλίου πρότεινε κινητοποίηση έξω από τα γραφεία της ΔΑΔ της ALPHA BANK, 3ωρη στάση εργασίας για όλο τον κλάδο, να παρθούν πίσω οι εξευτελιστικές ατομικές συμβάσεις και να μας δοθούν τα περίφημα παραρτήματα που μας είπαν ότι δήθεν συμπληρώνουν τη σύμβαση, αλλά που κανείς δεν έχει δει (ούτε καν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι που καλούνται να υπογράψουν τη σύμβαση). Πρόκειται για μια κοροϊδία, στην οποία δεν πρέπει να τσιμπήσουμε.

Καλούμε όλους τους συναδέλφους της ALPHA BANK και των υπόλοιπων τραπεζών να ορθώσουν ανάστημα, να μη δεχτούν αυτές τις συμβάσεις της υποταγής, να περιφρουρήσουν τις συλλογικές μας κατακτήσεις, τις συμβάσεις εργασίας, τα μισθολογικά, εργασιακά και ασφαλιστικά μας δικαιώματα.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.