Ανοιχτή Επιστολή προς το Δ.Σ. Σ.Ε.Τ.Π

Προς : Δ.Σ. Σ.Ε.Τ.Π.

Από : ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ ΣΕΤΠ.

Στις 9/10/20 λόγω του οργίου βλαπτικών μεταβολών και μετακινήσεων εργαζομένων από την τράπεζα είχα ζητήσει με επιστολή σύγκληση ΔΣ και για άλλη μια φορά πιστοί στις «δημοκρατικές» σας αντιλήψεις και παραδόσεις, συνάδελφοι της πλειοψηφίας, με «γράψατε στα παλιά σας τα παπούτσια» με την χαρακτηριστική άνεση και υπεροψία, που δίνει στην παράταξή σας ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ το ηχηρό ποσοστό νίκης στις αρχαιρεσίες του 2017 (86,88%)!

Εδώ και πολύ καιρό είχα ζητήσει ενημέρωση σχετικά με το καταστατικό του νέου Ταμείου Επαγγελματικής Ασφάλισης, εισέπραξα υπεκφυγές και τελικά πήρα αντίγραφο από άλλο σωματείο! Στις 23/7/20 είχα ζητήσει από τη Δ.Α.Δ, με κοινοποίηση στο ΔΣ, ανάλυση των εισφορών μου και του εργοδότη και τις αποδόσεις για το πως προέκυψε ο υπολογισμός του υπολοίπου του Ταμείου Αρωγής Τέκνων, που ταχυδρόμησε η τράπεζα στους εργαζόμενους το καλοκαίρι. Δεν έλαβα ούτε από σας ούτε από τον κοινωνικό εταίρο σας καμιά απάντηση πράγμα, που αποδεικνύει ότι ο συγκεκριμένος υπολογισμός έγινε αυθαίρετα και κατά πως βόλευε την εργοδοσία για να μη ξοδευτεί! Τρείς μήνες τώρα προσπαθούν να βρουν τον μαθηματικό τύπο υπολογισμού!

Για να είμαι ειλικρινής δεν περίμενα κάτι πιο σοβαρό, ούτε από αυτούς, ούτε από σας! Για τη διάλυση και των τελευταίων ψηγμάτων παροχών του πρώην Ταμείου Υγείας και το σοβαρό ζήτημα της αλλαγής καθεστώτος των αναρρωτικών αδειών και πως θα το αντιμετωπίσουμε επίσης δεν είχα κάποια ενημέρωση ως μέλος του ΔΣ, πέρα από την ανακοίνωση-πιστοποιητικό θανάτου του Ταμείου, που στείλατε στα e-mail όλων των συναδέλφων. Όλοι λοιπόν εντασσόμαστε στον ΕΦΚΑ, και ας έχουμε πληρώσει πολύ περισσότερα σε εισφορές, δηλαδή εξίσωση προς τα κάτω, στη χείριστη εκδοχή του παλιού ΙΚΑ! Κάποτε αν συνέβαινε κάτι τέτοιο θα ξεσηκώνονταν και οι πέτρες. Τώρα σιγή νεκροταφείου!

Ακόμα αρκετούς μήνες πριν είχα ζητήσει μια αναλυτική κατάσταση των εργαζομένων, που απολύθηκαν επειδή αρνήθηκαν να πάνε στην Intrum και δεν δέχθηκαν την εθελούσια απόλυση. Καθώς επίσης να ενημερωθώ για τις ενέργειες που όφειλε να κάνει το αντιπροσωπευτικό σωματείο προκειμένου να στηρίξει τους απολυμένους στις ενδεχόμενες δικαστικές αγωγές, που θα κατέθεταν κατά της τράπεζας. Δεν πήρα ποτέ απάντηση. Σήμερα ενημερώθηκα από άλλο σωματείο ότι υπάρχει περίπτωση απολυμένου συναδέλφου, που έχει ζητήσει με επιστολή την πολύπλευρη στήριξη του αντιπροσωπευτικού σωματείου!! Το Δ.Σ. αλήθεια πότε σκοπεύετε να το ενημερώσετε μήπως μετά τη δικάσιμο;;

Τα παραπάνω είναι μόνον ενδεικτικά ρινίσματα απραξίας, που δείχνουν τις φιλοεργοδοτικές στοχεύσεις σας και την κατάσταση παρακμής, που επικρατούν στον κλάδο και στο χώρο της τράπεζας. Θα μπορούσα να γεμίσω σελίδες.

ΟΤΟΕ και Σύλλογοι είστε «διασωληνωμένοι» με απονεκρωμένες βασικές λειτουργίες εδώ και πολύ καιρό. Ρεφορμιστικά ερείπια απόμαχου εργατοπατερισμού παλαιο-συνδικαλιστικών χρόνων ΔΕΚΟ-τραπεζών για τον ιστορικό του μέλλοντος. Οι ανακοινώσεις και τα δελτία τύπου από τον «αυτόματο συγγραφέα» του συνδικαλιστικού marketing προσποιούνται την ύπαρξη σημείου ζωής, ενώ αποπνέουν μπόχα εργοδοτίλας. Δεν σας ξεπλένουν ούτε τα ξεκατινιάσματα με τα άλλα «μαγαζιά». Ανάπηρες ελευθερίες πάλι τάζουν στους καταπιεζόμενους! Το φως έχει πάψει να καίει εδώ και αρκετά συνέδρια ΟΤΟΕ πίσω. Αλήθεια ποιος ο λόγος ύπαρξης ενός σωματείου, όταν στις κρίσιμες στιγμές σύγκρουσης ο εργαζόμενος είναι απελπιστικά μόνος απέναντι στο θηρίο τράπεζα; Η πραγματικότητα αποδεικνύει ότι η πανδημία covid-19 αποτελεί ευκαιρία για το άλλοθι σας.

Συνάδελφοι, η επιθετικότητα της εργοδοσίας και το ξήλωμα δικαιωμάτων δεν έχουν τέλος, όπως και ο κατήφορος του συμβιβασμού, που οδηγείτε τον αντιπροσωπευτικό Σύλλογο. Δημοσκοπήσεις έχουν δείξει ότι ένα μεγάλο τμήμα της κοινωνίας ακούει για συνδικαλισμό και φτύνει , έχοντας σταθερά στο νου τον κυβερνητικό και εργοδοτικό συνδικαλισμό του βολέματος του οποίου είστε ένα δείγμα τυπικό, όπως και τα υπόλοιπα συνδικαλιστικά μαγαζιά στην τράπεζα. Η ταξική συνεργασία με τη ΔΑΔ και πολύπλευρη υποστήριξη σας στα επιχειρηματικά σχέδια της τράπεζας είναι απροκάλυπτη, ακόμα και στα μάτια του πιο αφοσιωμένου σας ψηφοφόρου. Όλοι οι εκλεγμένοι της παράταξής σας στο ΔΣ, καθώς και το εξαπτέρυγό σας το απομεινάρι της Ε.Σ.Κ, έχετε βαριές ευθύνες για την απονέκρωση της συνδικαλιστικής λειτουργίας του αντιπροσωπευτικού Συλλόγου, έχοντας κάνει το Καταστατικό κυριολεκτικά κουρελόχαρτο όπως σας έχουμε επανειλημμένα καταγγείλει, χωρίς «να ιδρώνει βέβαια το αυτί σας». Πράγμα που δεν μπορεί παρά να προβληματίσει κάθε συνεπή συνδικαλιστική δύναμη, αν πραγματικά δεν είναι συνενοχή το να υπομένει μια μικρή μειοψηφία την κατάσταση σήψης και τη συμμετοχή σε ένα απονεκρωμένο συνδικαλιστικό όργανο.

21/10/2020

Για το ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ ΣΕΤΠ

Μιχάλης Κονόρτος

Μέλος ΔΣ ΣΕΤΠ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.