Ρεπορτάζ από τους Μολάους: Διευθυντική ασυδοσία αλλά και παιχνίδια συγκάλυψης χωρίς όριο

Μετά από επώνυμη καταγγελία συναδέλφων στις παρατάξεις του ΣΕΤΑΠ, κατά του Διευθυντή του καταστήματος Μολάων αλλά και κατά του προέδρου του ΣΕΤΑΠ εκλεγμένου με την ΔΗΣΥΕ Παναγιώτη Αδαμόπουλου για προσπάθεια συγκάλυψης των γεγονότων, το Αγωνιστικό Μέτωπο πήγε στους Μολάους.

Ας δούμε τα γεγονότα που όπως αποδείχτηκε η πλειοψηφία του ΔΣ γνώριζε πολύ καλά αλλά απέκρυπτε συστηματικά και έκανε τα πάντα για να στηρίξει το διευθυντή ακόμα και όταν οι εργαζόμενοι του καταστήματος βρήκαν το θάρρος να καταγγείλουν επώνυμα στη διοίκηση την απαράδεκτη συμπεριφορά του, που δεν ξεκίνησε στους Μολάους αλλά έχει γνωστή ….προϊστορία.

Απειλητικά, εκβιαστικά και προσβλητικά mail για τις πωλήσεις σε καθημερινή βάση και αυταρχική συμπεριφορά η πραγματικότητα που ζούσαν και ζουν οι συνάδελφοι.  Ατομική στοχοθεσία με πινακάκια, ονόματα και εξευτελιστικούς χαρακτηρισμούς.

Είναι χαρακτηριστικό ότι απέκρυπτε την πυξίδα του καταστήματος (που ήταν ψηλά) από τους συναδέλφους ενώ κοινοποιούσε επιλεκτικά μόνο κάποια rally για να δικαιολογεί την ελεεινή συμπεριφορά του.

 Καψόνια χωρίς τέλος λοιπόν σε όποιον τολμούσε να υπερασπιστεί την αξιοπρέπειά του, ακόμα και τώρα που η υπόθεση είναι εδώ και καιρό με όλα τα στοιχεία στη ΔΑΔ, εκφοβισμοί και σπόντες για το «μεγάλο βύσμα» που έχει ο εν λόγω διευθυντής (κατά τα λεγόμενά του) στην Διοίκηση.

Καψόνια χωρίς τέλος, αλλά με ειδικό βάρος, «περίεργα» και κατ΄ επανάληψη σε γονείς , ιδιαίτερα όταν αντιμετώπιζαν ασθένειες, ειδικές συνθήκες με μωρά, και γενικά οικογενειακές δυσκολίες, όπου ο κάθε ένας μας θα όφειλε να επιδείξει την δέουσα συναδελφικότητα. Είναι χαρακτηριστικό ότι όταν κάποιος ζητούσε γονική άδεια η απάντησή του ήταν «πάλι κομμουνιστική άδεια θα πάρεις;»  Φυσικά κατά την περίοδο εφαρμογής των ΠΝΠ λόγω covid, ειρωνείες απειλές, και εκφοβισμοί σε όσους έκαναν χρήση της ειδικής άδειας, πλημμελής από την πλευρά του τήρηση των οδηγιών της Τράπεζας, θέτοντας σε κίνδυνο τους συναδέλφους και τους πελάτες. Ευτυχώς που οι ίδιοι οι συνάδελφοι περιφρούρησαν την σωστή λειτουργία όσο μπορούσαν.   

ΤΙ ΘΑ ΚΑΝΕΙ Η ΔΑΔ;

Τα στοιχεία αυτά, αλλά και άλλα πολλά, που χρειάζεται τόμος ολόκληρος για να τα γράψουμε, είναι γνωστά στη ΔΑΔ εδώ και αρκετό καιρό. Οφείλει λοιπόν άμεσα να λύσει το πρόβλημα και να προστατέψει αυτούς τους συνάδελφους, αλλά και όποιον άλλον θα έχει την κακή τύχη να συνεργαστεί στο μέλλον με αυτόν αλλά και άλλους τέτοιους διευθυντές. Επίσης οφείλει να δώσει επαρκείς εξηγήσεις για την διαρροή καταγγελιών μέσω του  whistleblowing ώστε να μην επιβεβαιωθούμε για άλλη μία φορά για το τι ακριβώς εξυπηρετούν αυτές οι «αντικειμενικές» εφαρμογές. Να λάβει θέση καθώς κατ’ εξακολούθηση ο εν λόγω διευθυντής απειλεί και εκφοβίζει εξ ονόματος της διοίκησης και διαφημίζει το «βύσμα» του με το οποίο θα κάνει σύμφωνα με τα λεγόμενα του ότι θέλει.

Τα κρούσματα κατάχρησης διευθυντικού δικαιώματος πληθαίνουν και αγγίζουν τα όρια πανδημίας,  παρά την σιγή νεκροταφείου, που θέλει να επιβάλλει η διοίκηση. Οι πρόσφατες καταγγελίες, που αφορούν στο κατάστημα Μολάων, δεν αποτελούν σίγουρα μεμονωμένο περιστατικό «σκελετού στα ντουλάπια της τράπεζας».  Υπάρχουν πολλά ακόμα,  που λόγω του φόβου και της εργοδοτικής τρομοκρατίας δεν φτάνουν να γίνουν γνωστά.

Η Διοίκηση προφανώς είναι η κύρια υπεύθυνη για τις επιλογές στελεχών στις θέσεις ευθύνης, και όσο αφήνει στη θέση τους τέτοιου είδους διευθυντές παρά τις καταγγελίες των συναδέλφων, αναλαμβάνει ακέραια την ευθύνη και για τη συμπεριφορά τους.

Είτε πρόκειται για φιλόδοξους γκαουλάϊτερς της αγοράς που χτίζουν καριέρα σε βάρος της ψυχικής και σωματικής υγείας των συναδέλφων, είτε για συνεχιστές του πνεύματος διοίκησης  αποστράτων της βασιλικής χωροφυλακής της δεκαετίας του 1950, η τράπεζα τους καμαρώνει!  Περισσότερο ενδελεχές ψάξιμο θα έφερνε στο φως  κι άλλες παρόμοιες περιπτώσεις «σκελετών στο ντουλάπι της» στελεχών κρυπτο-χρυσαυγήτικης ιδεολογικής κοπής σε ποικίλα ιεραρχικά επίπεδα.  

Σε άλλες εποχές συνδικαλιστικής κινητικότητας, συμμετοχής και δράσης των εργαζομένων στα σωματεία, μέσα σε λίγες ώρες θα είχε μπει «κάθε κατεργάρης διευθυντής στον πάγκο του». Σήμερα οι εργατοπατέρες της πλειοψηφίας «κάνουν την πάπια» προσαρμοσμένοι στο γράμμα και στο πνεύμα της εργοδοσίας. Ο εκφυλισμός τους είναι σε τέτοιο βαθμό, που διαγκωνίζονται στο ποιος είναι ικανότερος να εξυπηρετήσει καλύτερα τα επιχειρηματικά σχέδια της τράπεζας. Η γραμμή του συμβιβασμού και της υποταγής, που υπηρετούν αποτελεί ποιοτικό στοιχείο του ενεργητικού της τράπεζας. Οι εργατοπατέρες κατάντησαν asset για τους μεγαλομετόχους, διαφημίζονται ως τέτοια στον εργοδότη, αλλά και έχουν και το θράσος να το παρουσιάζουν αυτό ως επιτυχία τους και στους εργαζόμενους.

ΟΙ ΕΥΘΥΝΕΣ ΔΕ ΣΤΑΜΑΤΟΥΝ ΣΤΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ

Ας δούμε τι συνέβη με το asset της διοίκησης και πρόεδρο του ΣΕΤΑΠ Παναγιώτη Αδαμόπουλο και την ΔΗΣΥΕ. Τα παραπάνω και πάρα πολλά ακόμη  κατήγγειλαν οι συνάδελφοι στο ΣΕΤΑΠ (ή έτσι νόμιζαν τουλάχιστον, καθώς η ΔΗΣΥΕ ήταν αποδέκτης των καταγγελιών) εδώ και πολύ καιρό. Μάλιστα το ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ τους είχε μεταφέρει εδώ και ένα χρόνο σχετικές καταγγελίες συναδέλφων του καταστήματος Σκάλας, αλλά δεν ίδρωσε το αυτί τους.

Τα mail που έστελναν οι συνάδελφοι των Μολάων ζητώντας βοήθεια στον συν. Κοντογιαννάτο, εκλεγμένο στο ΔΣ του ΣΕΤΑΠ με την ΔΗΣΥΕ (και αποχωρήσαντα προσφάτως από την Τράπεζα) εννοείται ότι ποτέ δεν έφτασαν στο ΔΣ του ΣΕΤΑΠ. Γνώστες της υπόθεσης καθώς και όλων των αποδεικτικών στοιχείων, βέβαια ήταν και όλη η ηγεσία της ΔΗΣΥΕ, αφού ενημερώθηκε  και ο πρόεδρος συν. Αδαμόπουλος από μέλη του ΣΕΤΑΠ του καταστήματος. Εννοείται ότι ούτε αυτός ενημέρωσε το ΔΣ.  

Η ΔΗΣΥΕ λοιπόν φρόντισε να αποσιωπήσει από το ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ τουλάχιστον, τα γεγονότα. Και όχι μόνο αυτό, αλλά πήγαν και μόνοι τους ο Πρόεδρος Αδαμόπουλος και ο Αντιπρόεδρος Παπακωνσταντίνου αφού είναι κοντά στο συνάδελφο όπως λένε. Πράγματι, κολλητά με τη Διοίκηση και τα κάθε λογής τσιράκια της, από όπου και αν προέρχονται, όπως αποδείχτηκε όταν τελικά έφτασε σε όλες τις παρατάξεις πλέον στο ΣΕΤΑΠ η καταγγελία, όχι μόνο για το Διευθυντή του Καταστήματος αυτή τη φορά αλλά και για τον Πρόεδρο του ΣΕΤΑΠ για επιχείρηση συγκάλυψης όσων συμβαίνουν στους Μολάους.

Πριν τη καταγγελία των συναδέλφων και από τις 12/06, όταν οι καταγγελίες για τον νταή-διευθυντή του Καταστήματος Μολάων, έγιναν επώνυμες, καταθέσαμε πρόταση διαγραφής του εν λόγω «συναδέλφου» από το ΣΕΤΑΠ και ζητήσαμε να συζητηθεί η πρότασή μας στη συνεδρίαση του ΔΣ, Αυτό το ΔΣ καθυστέρησε 1.5 μήνα περίπου και το θέμα μπήκε στη συζήτηση τελικά στο τελευταίο ΔΣ στις 11/8  Λυσσαλέα μάχη έδωσαν τα στελέχη της ΔΗΣΥΕ να υπερασπιστούν τον «κακόμοιρο» διευθυντή που τόσο άδικα συκοφαντούσαν οι συνάδελφοι, εντυπωσιακά εγκώμια για τον διευθυντή που τάχα κατηγορείται «μόνο» για μια «παρεξήγηση» στο viber που έγινε «μεγάλο θέμα». Η Φωτεινή Καραούζα εκλεγμένη στο ΔΣ με την ΔΗΣΥΕ δήλωσε «γνώστης»  χαρακτήρων λόγω της πολύχρονης εργασίας σε κατάστημα και διαβεβαίωσε ότι ο εν λόγω διευθυντής υποφέρει τα πάνδεινα καθώς διασύρθηκε χωρίς λόγο.

Ζητήσαμε να συνεχιστεί η συζήτηση στο επόμενο ΔΣ για να συγκεντρωθούν τα στοιχεία που (τάχα μου, όπως αποδείχτηκε τελικά) δεν ήταν σε γνώση όλων των μελών για να καταλήξουμε σε ψηφοφορία.

Η διαγραφή του εν λόγω Διευθυντή από το σωματείο είναι πράξη συμβολική, έχει όμως  πραγματική ουσία αφού δηλώνει με αδιαμφισβήτητο τρόπο την καταδίκη από την πλευρά του σωματείου τέτοιων συμπεριφορών αλλά και μηδενική ανοχή για ανάλογες συμπεριφορές στο μέλλον.   

Πραγματικά δε μας κάνει εντύπωση. Ο εργοδοτικός κατήφορος της ΔΗΣΥΕ ΣΕΤΑΠ δε θα έχει τέλος μέχρι οι εργαζόμενοι να αποφασίσουν να βάλουν φρένο. Το παραμύθι των καλών σχέσεων με την Διοίκηση και τους Περιφερειακούς ωφελεί μια χούφτα συνδικαλιστών της ΔΗΣΥΕ αλλά σκάβει το λάκκο για όλους τους υπόλοιπους εργαζόμενους και έχουμε πολλά παραδείγματα γι’ αυτό.

Δεν μπορεί να ανεχόμαστε οι  πλειοψηφίες στην ηγεσία των Συλλόγων να είναι στην ουσία οι ηθικοί αυτουργοί τέτοιων συμπεριφορών από διάφορα «μπουμπούκια» της διοίκησης, που θα ζήλευε το συνδικαλιστικό της Ασφάλειας άλλων εποχών.  Όταν π.χ. αρνούνται να διαγράψουν από μέλη τους τέτοια στελέχη της τράπεζας για πιέσεις και εκβιασμούς σε υφισταμένους ή αντεργατική δράση ή ακόμα έχουν το θράσος να δέχονται αιτήσεις εγγραφής από στελέχη, που έχουν υπογράψει απολύσεις, απαγορεύσεις συνδικαλιστικής δράσης ή εμποδίζουν την είσοδο σε συνδικαλιστικές παρατάξεις, έχουν βαριές ευθύνες για το κατάντημα τους και τους καταγγέλλουμε. Κανένα τέτοιο στέλεχος δεν πρέπει να βρει στέγη σε κανένα σωματείο. Κι όπου υπάρχουν να διαγραφούν άμεσα. 

Συνάδελφοι,

Ο Γολγοθάς για τους εργαζόμενους στο δίκτυο πρέπει να πάρει τέλος. Και αυτό δεν θα γίνει με ευχολόγια, ούτε είναι προσωπική υπόθεση του καθενός. Πρέπει να σπάσει το κλίμα φόβου και τρομοκρατίας, που επικρατεί. Πρέπει να αποκαλυφθεί η ψυχοφθόρα, αποπνικτική και οδυνηρή καθημερινότητα, που ταλανίζει τις ζωές μας. Να έρθουν στο φως όλες οι παρόμοιες ανάρμοστες συμπεριφορές. Με κλάματα και χάπια δε λύνονται αυτά .Αυτό θα γίνει μέσα από την αγωνιστική στάση  και την οργανωμένη  συλλογική δράση. Είναι ανάγκη να μην ανεχόμαστε άλλο το bullying της εργοδοσίας. Να σημάνει γενικός ξεσηκωμός. Είναι ανάγκη να υπερασπιστούμε το τίμιο μεροκάματο, που κερδίζουμε και την αξιοπρέπεια μας.

Δεν ανεχόμαστε πια συμπεριφορές υποκόσμου της νύχτας.

Σας καλούμε να καταγγέλλετε στο ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ τις αυταρχικές συμπεριφορές μέσα στους χώρους δουλειάς. Σας καλούμε να μη δείχνετε καμιά εμπιστοσύνη σε όσους έχουν αμέτρητες φορές προδώσει τους αγώνες και τις προσδοκίες μας. Η ανατροπή των συμβιβασμένων ηγεσιών των σωματείων είναι αναγκαίος όρος για την οργάνωση των εργαζόμενων απέναντι στην εργοδοτική αυθαιρεσία και τα κάθε λογής τσιράκια της Διοίκησης.

ΥΓ: Επειδή για όλα τα παραπάνω υπάρχουν αποδείξεις και ντοκουμέντα, από τα πρακτικά του ΔΣ του ΣΕΤΑΠ μέχρι email, viber, sms κλπ, ας μην μπει κανείς στον κόπο να τα διαψεύσει γιατί απλά θα ξεφτιλιστεί ακόμα περισσότερο…

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.