ο … δραγουμανοσ του βεζυρη σε νεες περιπετειεσ: ΜΑΣΚΑΡΑΔΕΣ ΕΡΓΑΤΟΠΑΤΕΡΕΣ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΗ «ΜΑΣΚΑ» ΤΗΣ ΠΑΡΕΡΜΗΝΕΙΑΣ.

Το αλαλούμ με τα υπηρεσιακά σημειώματα της τράπεζας σε σχέση με την πανδημία αποκαλύπτει τις αντιφάσεις μεταξύ λόγων και έργων, τη γύμνια της «σφιχτής» εταιρικής διακυβέρνησης και την προχειρότητα με την οποία αντιμετωπίζει η τράπεζα μια σειρά ζητήματα, που προκύπτουν. Δεν είναι η πρώτη φορά που η τράπεζα αυτοσχεδιάζει πάνω στο marketing εντυπώσεων. Αυτό δεν είναι είδηση. Από κοντά ακολουθούν κι οι εργατοπατέρες του ΣΕΤΠ να κάνουν «το κομμάτι τους!» Ποτέ άλλοτε δεν κατάφερε τόσο εύστοχα και πετυχημένα η πλειοψηφία του ΣΕΤΠ μέσα σε τρεις μόλις παραγράφους (ανακ.117) να επιβεβαιώσει το ρόλο που της καταχωρήσαμε ως «δραγουμάνου του Βεζύρη.»

Κατ’ αρχήν πιπιλίζουν τη γνωστή «καραμέλα»:  «κατόπιν επικοινωνίας που είχαμε…»,  που παραπέμπει στο γνωστό κλισέ κάθε Μαυρογιαλούρου καριέρας που σέβεται τον εαυτό του: «κατόπιν ενεργειών μου…»! Πάνω στην προσπάθεια να κερδίσουν την μάχη των εντυπώσεων, ότι είναι δικό τους έργο, έρχονται να υπερασπιστούν το Ε.Σ.2020/343-21/8/20  της τράπεζας, που είναι γεμάτο προχειρότητες, κενά, ασάφειες και γκρίζες ζώνες. Τόσο που αναγκάστηκε η ίδια η τράπεζα να δώσει διευκρινήσεις με επόμενο Ε.Σημείωμα!  Κι ενώ ομολογούν οι εργατοπατέρες ότι υπέπεσαν στην αντίληψή τους  πρακτικές αυθαιρεσιών από τη μεριά της τράπεζας δεν βγαίνουν να καταγγείλουν τις συγκεκριμένες περιπτώσεις κατάχρησης διευθυντικού δικαιώματος και την ίδια την τράπεζα για υποκρισία, όπως θα έκανε κάθε γνήσιο σωματείο, και το ρίχνουν στη φιλολογία της ανώδυνης παρερμηνείας για να σώσουν τη ΔΑΔ και τα προσχήματα. Έτσι βαθιά ποτισμένοι από το πνεύμα κοινωνικού διαλόγου με την εργοδοσία και βυθισμένοι στην απραξία και ανημπόρια τους να πάρουν μια ουσιαστική πρωτοβουλία, ως συλλογικό όργανο συνδικαλιστικής εξουσίας, καταλήγουν να ζητούν από τον μεμονωμένο εργαζόμενο να καταγγείλει την όποια πηγή των οδηγιών παράκαμψης του Ε.Σ.! Δηλαδή το μπαλάκι της προσωπικής ευθύνης το πετάν πάλι στον εργαζόμενο, καλή ώρα (βλ. απολύσεις και εθελουσία RBU). Και μνημειώδες αποκορύφωμα βέβαια αποτελεί η έγνοια και αγωνία του Συλλόγου ότι τέτοιες παρερμηνείες μπορεί να κοστίσουν στην λειτουργικότητα της τράπεζας!! Πράγμα που ούτε η ίδια η τράπεζα τολμά να θίξει τόσο ανοιχτά και ξεκάθαρα στα Ε. Σημειώματά της. Να τους χαιρόμαστε!

Τι εστίν ουν «παρερμηνεία»; Μας μπούκωσαν από παρερμηνείες! Μην είναι ο εθελοντικός χαρακτήρας της μετάβασης στην Ιntrum; Μην είναι οι απολύσεις, οι εκβιασμοί κι οι εθελούσιες; Μην είναι οι άσσοι στα Δελτία Αξιολόγησης; Μην είναι οι υποβαθμίσεις και οι βλαπτικές μεταβολές μέσω του JFM; Μην είναι το κλείσιμο καταστημάτων και οι ατελείωτες «ουρές», η εντατικοποίηση και το άγχος ; μην είναι τα ψίχουλα και η κοροϊδία της Επιχ/κής ΣΣΕ του «ό,τι προαιρείσθε»;  

Σε άλλη ανακοίνωσή τους οι εργατοπατέρες ενημέρωσαν για ακύρωση της προγραμματισμένης Γενικής Συνέλευσης με τηλεδιάσκεψη στις 27/8/2020 με ομόφωνη απόφαση του Δ.Σ., «ξεχνώντας» να αναφέρουν ότι ουδέποτε συνεδρίασε το Δ.Σ για αυτό το θέμα και βέβαια ούτε ψηφοφορία έγινε και ούτε πρακτικά κρατήθηκαν. Αλλά όλα αυτά, όπως και η τήρηση του Καταστατικού του Συλλόγου είναι «ασήμαντες λεπτομέρειες» μπροστά στην αγαστή συνεργασία εργοδοσίας-Συλλόγου!   

Συνάδελφοι, είναι ώρα να τελειώνουμε με τις πάσης φύσεως «παρερμηνείες»! Όλα τα παραπάνω δείγματα γραφής του εργοδοτικού συνδικαλισμού αποτελούν εκφράσεις του εκφυλισμού του συνδικαλιστικού κινήματος στην τράπεζα γενικότερα. Μαρτυρούν ότι η κατάσταση σήψης είναι προχωρημένη. Σε όλα τα ζητήματα μεγάλα και μικρά  η ταύτιση με τα συμφέροντα της τράπεζας είναι μονόδρομος, τόσο για τη πλειοψηφία του ΣΕΤΠ, όσο  και άλλων Συλλόγων σε βάρος των δικαιωμάτων μας . Ο κατήφορος και το θράσος τους δεν έχουν τέλος. Είναι επικίνδυνοι για τον κόσμο της εργασίας, που υποτίθεται ότι εκπροσωπούν. Σήμερα δεν υπάρχει συνάδελφος, που δεν έχει συνειδητοποιήσει το εργοδοτικό ρόλο της πλειοψηφίας του ΣΕΤΠ. Το ερώτημα που μπαίνει είναι :

ΩΣ ΠΟΤΕ ΘΑ ΤΟΥΣ ΑΝΕΧΟΜΑΣΤΕ;

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.