JOB FAMILY : ο Δούρειος Ίππος στο χτύπημα του Οργανισμού Προσωπικού.

Μετά την μείωση των υγειονομικών κρατήσεων της τράπεζας για τα απομεινάρια δικαιωμάτων μας του Ταμείου Υγείας, εν μέσω πανδημίας μάλιστα, την υπογραφή άλλης μιας Επιχειρησιακής στα μέτρα και στα συμφέροντα της τράπεζας και κοροϊδίας για τους εργαζόμενους, η Τράπεζα αυθαιρετεί εφαρμόζοντας ανενόχλητη ό,τι αντεργατικό «προϊόν» της φανεί χρήσιμο προκειμένου να έρθει πιο κοντά στους στόχους της: να μειώσει το προσωπικό, να περικόψει μισθοδοσίες και δικαιώματα. Με λίγα λόγια αλωνίζει χωρίς να δίνει λογαριασμό σε κανέναν. Τώρα έρχονται να ξηλώσουν οριστικά και το βαθμολόγιο και ανοίγουν δρόμο σε υποβαθμίσεις , μισθολογικές περικοπές και εντέλει σε τζάμπα εργασία!

Τις τελευταίες μέρες δόθηκε η «γραμμή» από τη ΔΑΔ. Πυρετός έχει πιάσει τα στελέχη της τράπεζας προκειμένου να πλασάρουν την εφαρμογή του νέου «προϊόντος» του Job Family. Η ρεκλάμα πάει χέρι-χέρι με τις έμμεσες απειλές: «ξεχάστε το χτες», «δεν είσαστε άνθρωποι πια, αλλά ρόλοι» κ.α. Εκτός από τους μηχανισμούς προπαγάνδας μέσα από τηλεδιασκέψεις προετοιμάζουν το έδαφος για αποδοχή στη συνείδηση των εργαζομένων, ως κάτι καινοτόμο και καλό. Ε! όχι συνάδελφοι δεν τρώμε κουτόχορτο! Ό,τι εξυπηρετεί τα συμφέροντα των μεγαλομετόχων δεν είναι καλό και για εμάς που χτυπάμε κάρτα κάθε πρωί. Δεν μοιραζόμαστε μαζί τους την αγωνία της επιβίωσης και της κάλυψης των αναγκών των οικογενειών μας. Δεν πάμε μαζί τους ταμείο! Έχουμε πλούσια πείρα πια. Το βαφτισμένο «νέο» και «καινοτόμο» είναι μεταμφίεση ό,τι πιο σάπιου και παλιού, που έρχεται να εντείνει την εκμετάλλευση και να δρομολογήσει την επιστροφή στον εργασιακό Μεσαίωνα που σχεδιάζουν!

Στη συγκεκριμένη περίπτωση η διοίκηση προχωράει καταστρατηγώντας βασικά εργασιακά μας δικαιώματα, που απορρέουν από τον Οργανισμό Προσωπικού και τα 6 «καφενεία», κατ’ ευφημισμό Σύλλογοι, που οι ηγεσίες τους πριν λίγο καιρό έπιναν το καφεδάκι τους στη Δ.Α.Δ. σφυρίζουν αδιάφορα, κάνουν τον ανήξερο, κοιτάνε αλλού…

Ακόμα και στον πιο ανυποψίαστο και καλοπροαίρετο γεννιούνται εύλογα απορίες :

Το πλαίσιο του Οργανισμού με τα θεσμοθετημένα όργανα τα αντιμετωπίζει όλα αυτά με επάρκεια, άρα ποιος ο λόγος σ’ αυτούς τους δύσκολους καιρούς να μπει στα έξοδα για να αγοράσει συγκεκριμένα «το νέο προϊόν» από την αγορά, όπως και το σύστημα Αξιολόγησης στο πρόσφατο παρελθόν; Μήπως εκτός των άλλων να «τζιράρουν» και κάποιες εταιρείες υμετέρων, που κάνουν πάρτι από κάτι τέτοιες γαλαντομίες;

Θέλουν να τελειώνουν μια και καλή με τον Οργανισμό. Οι εργαζόμενοι γνωρίζουν ότι όταν η εργοδοσία μιλάει για αξιοκρατία και διαφάνεια στην πραγματικότητα εννοεί αχαλίνωτο διευθυντικό δικαίωμα. Γιατί, που αποτυπώνεται στους ρόλους η προϋπηρεσία, τα τυπικά προσόντα και ότι κριτήριο μπορεί να θεωρηθεί αντικειμενικό; Τι σημαίνει “δεξιότητα” και ποιος μπορεί να κρίνει αν τη διαθέτεις; Μήπως τα στελέχη της ΔΑΔ που κρίνουν ότι δεν υπάρχουν ελλείψεις προσωπικού στα καταστήματα και τις διευθύνσεις; Αυτοί που τρομοκράτησαν τους συναδέλφους του RBU πέρσι το καλοκαίρι για να τους στείλουν πακέτο στην INTRUM; Αυτοί που έκριναν ότι συνάδελφοι με χρόνια εμπειρίας στα δάνεια πρέπει αντί να στελεχώσουν καταστήματα και υπηρεσίες σε αυτά τα τμήματα να γίνουν ταμίες στα 4 σημεία του ορίζοντα; Να μην ξεχάσουμε βέβαια και εκείνους που σε κάθε εθελούσια αναλαμβάνουν με περίσσιο ζήλο το έργο να στείλουν στην ανεργία όσους η εργοδοσία θέλει να ξεφορτωθεί.

Πόσο κόστισε αυτό το νέο “εργαλείο” άραγε; Την ώρα που η Τράπεζα και η συνδικαλιστική θυγατρική της, ο ΣΕΤΠ, μας πετάνε τα ψίχουλα της νέας Επιχειρησιακής ΣΣΕ, για να ρίξουν «στάχτη στα μάτια των εργαζομένων» και να εξασφαλίσουν για δύο χρόνια την πολυπόθητη, για την Τράπεζα, εργασιακή ειρήνη, αναδεικνύονται στην αγορά αντεργατικών πακέτων HR σε μπεσαλήδες και χουβαρντάδες, προκειμένου να καλουπώσουν τους ανθρώπους σε κουστούμια και ρόλους στα σύγχρονα ψηφιακά κελιά των εργασιακών γκέτο που χτίζουν.

Πότε έγινε ενημέρωση και διαβούλευση με τα σωματεία των εργαζομένων; Ποια η άποψη των πλειοψηφιών των Συλλόγων;

Πότε η νέα διοίκηση των μαθητευόμενων χρυσοκάνθαρων μάγων πλασάρισε στο προσωπικό κάτι καινούργιο, που να ήταν φιλεργατικό και πραγματικά για το καλό μας;;

Συνάδελφοι, η εφαρμογή και αυτού του αντεργατικού «πακέτου» στην πράξη σύντομα θα αναδείξει μια σειρά από αντεργατικές συνέπειες και τότε θα είναι αργά να αντιμετωπιστούν. Και οι ίδιοι οι εργαζόμενοι έχουν μεγάλο μερίδιο ευθύνης, διότι σε μια σειρά από καίρια εργασιακά ζητήματα και μπροστά στην επιθετικότητα της τράπεζας, παραμένουν μοιρολάτρες, παθητικοί θεατές των εξελίξεων, συνεχίζοντας να στηρίζουν και να ψηφίζουν τις συμβιβασμένες συνδικαλιστικές πλειοψηφίες στα σωματεία τους, που η πραγματικότητα βοά ότι τους «σκάβουν το λάκκο» και τους οδηγούν από το ξεπούλημα δικαιωμάτων μέχρι την ανεργία.

ΤΙΠΟΤΑ ΔΕ ΓΙΝΕΤΑΙ ΑΝ ΜΕΝΕΙΣ ΘΕΑΤΗΣ

ΟΛΑ ΑΝΑΤΡΕΠΟΝΤΑΙ ΑΝ ΞΕΣΗΚΩΘΕΙΣ

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.