ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ στην ΟΤΟΕ:

ΑΓΩΝΑΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΙΣ ΑΠΟΣΧΙΣΕΙΣ- ΣΤΙΣ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ

ΓΙΑ ΜΟΝΙΜΗ ΚΑΙ ΣΤΑΘΕΡΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ

ΓΙΑ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Οι συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ στις Τράπεζες, το ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ στην ΟΤΟΕ χαιρετίζουμε τους αγώνες που έδωσαν όλο το προηγούμενο διάστημα οι εργαζόμενοι στην ΠΕΙΡΑΙΩΣ και τις υπόλοιπες τράπεζες για την υπεράσπιση της δουλειάς με δικαιώματα, ενάντια στους σχεδιασμούς των τραπεζιτών για μείωση του προσωπικού με απολύσεις και αποσχίσεις.

Από τις πολυήμερες κινητοποιήσεις το καλοκαίρι στο RBU της ΠΕΙΡΑΙΩΣ μέχρι και τις τελευταίες απεργίες του Δεκέμβρη του 2019, οι εργαζόμενοι στον κλάδο βγάλαμε πολλά συμπεράσματα. Συμπεράσματα που θα αποδειχτούν πολύτιμα για τη συνέχεια, καθώς οι εξελίξεις θα είναι ραγδαίες και αφορούν σε όλες στις τράπεζες.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΑΙ ΤΡΑΠΕΖΙΤΕΣ ΘΑ ΚΛΙΜΑΚΩΣΟΥΝ ΤΗΝ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΜΑΣ

Οι ALPHABANK και EUROBANK έχουν δρομολογήσει τα σχέδιά τους για μεταφορά των δανείων οριστικής καθυστέρησης («κόκκινα») σε συνεργαζόμενες εταιρείες (κερδοσκοπικά funds) μαζί με τους εργαζόμενους από τα αντίστοιχα τμήματα τις αμέσως επόμενες εβδομάδες. Ακόμη 1.500 περίπου συνάδελφοι θα αντιμετωπίσουν την ίδια σκληρή και αποφασιστική στάση των τραπεζιτών, μιας και η ΠΕΙΡΑΙΩΣ «έδειξε το δρόμο» και «άνοιξε τις προοπτικές».

Οι τραπεζίτες είχαν τη αμέριστη στήριξη όλων των κυβερνήσεων. Τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ όσο και η κυβέρνηση της ΝΔ, νομοθέτησαν υπέρ του τραπεζικού κεφαλαίου και ενίσχυσαν την κερδοφορία του, αψηφώντας κατακτημένα μας δικαιώματα. Επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, ο Φλαμπουράρης καθησύχαζε τους εργαζόμενους της ΠΕΙΡΑΙΩΣ ότι δεν απειλούνται τα δικαιώματά τους και ταυτόχρονα νομοθετούσε (νόμος 4601/2019) για την διευκόλυνση των αποσχίσεων!. Η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ δια στόματος υπουργού Βρούτση μπροστά στις απολύσεις των 24 συναδέλφων κυνικά απάντησε ότι «δεν μπορεί να κάνει τίποτε άλλο παρά να παρεμβαίνει συμφιλιωτικά, γιατί δεν υπάρχει στο εργατικό δίκαιο απαγόρευση των απολύσεων…» Άλλωστε όπως αναφέρει «το υπουργείο εργασίας είναι θεματοφύλακας της προσπάθειας ανάτασης της εθνικής οικονομίας…», για λογαριασμό της οποίας σφαγιάζονται τα δικαιώματα των εργαζομένων.

Η κυβέρνηση της ΝΔ ετοιμάζει νέα επίθεση στα δικαιώματά μας ολοκληρώνοντας το έγκλημα του Νόμου Κατρούγκαλου για το Ασφαλιστικό. Ετοιμάζεται η πλήρης ιδιωτικοποίησης της κοινωνικής ασφάλισης με σχέδιο νόμου που θα φέρει στη Βουλή.

Οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι των τραπεζών έχουμε τεράστια πείρα για το συγκεκριμένο ζήτημα. Όλα τα προηγούμενα χρόνια, και ιδίως την τελευταία 10ετία, τα χρόνια της καπιταλιστικής κρίσης επιταχύνθηκαν οι συγχωνεύσεις και τα κλεισίματα των ασφαλιστικών ταμείων στις τράπεζες που οι εργαζόμενοι τα πλήρωναν πανάκριβα. Χάθηκαν εκατομμύρια ευρώ από τα αποθεματικά τους προκειμένου να πετύχουν οι ανακεφαλαιοποιήσεις των τραπεζών, έμειναν χιλιάδες συνταξιούχοι ξεκρέμαστοι, χωρίς να απολαμβάνουν όσα είχαν πληρώσει με διπλές και τριπλές εισφορές για όσα χρόνια δούλευαν.

Οι δεκάδες χιλιάδες συνταξιούχοι του ΤΑΠΙΛΤΑΤ, του ΕΛΕΜ, του ΕΤΑΤ είναι «θύματα» αυτής της πολιτικής βλέποντας αυτά τα ταμεία να κλείνουν και δεκάδες εκατομμύρια ευρώ από τις εισφορές τους να εξαϋλώνονται. Πιο πρόσφατο είναι το παράδειγμα του ΛΕΠΕΤΕ με αποτέλεσμα να κουρευτούν σημαντικά οι επικουρικές συντάξεις 16.500 συνταξιούχων της Εθνικής.

Για να υλοποιήσουν η κυβέρνηση και οι Τραπεζίτες ανεμπόδιστα την αντιλαϊκή τους πολιτική θέλουν να βάλουν το κίνημα στο γύψο. Γι’ αυτό η ΝΔ φέρνει νέο νομο για τον περιορισμό των διαδηλώσεων μετά τον απεργοκτόνο νόμο του ΣΥΡΙΖΑ. Επιβεβαιώνεται ότι η πολιτική του «νόμου και της τάξης» πάει χέρι – χέρι με την αντιλαϊκή πολιτική.

ΜΕΓΑΛΕΣ ΟΙ ΕΥΘΥΝΕΣ ΤΗΣ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑΣ ΣΤΗΝ ΟΤΟΕ

Όταν οι συνάδελφοι της ΠΕΙΡΑΙΩΣ οργάνωναν τις κινητοποιήσεις τους ενάντια στην απόφαση της διοίκησης να τους μεταφέρει στην Intrum, αλλά και όλα τα προηγούμενα χρόνια που όλες οι τράπεζες έδιωχναν χιλιάδες τραπεζοϋπάλληλους με τη μορφή των εθελούσιων (απολύσεων δηλαδή με αυξημένη αποζημίωση), η πλειοψηφία της ΟΤΟΕ (ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ, ΕΑΚ/ΣΥΡΙΖΑ) καλλιεργούσαν εφησυχασμό. Η άρνησή τους να παραδεχτούν ότι οι εθελούσιες είναι απολύσεις με κάποια μεγαλύτερη αποζημίωση έδωσε τη δυνατότητα στους τραπεζίτες να απαλλαγούν από χιλιάδες εργαζόμενους μέσα στα χρόνια της κρίσης. Η θέση τους ότι η ΟΤΟΕ και τα επιχειρησιακά σωματεία δεν μπορούν να παρέμβουν στην «προσωπική επιλογή» του συναδέλφου να αποχωρήσει με εθελούσια πολύ πριν τη θεμελίωση της συνταξιοδότησής του, άφησε χιλιάδες συναδέλφους αβοήθητους στις εργοδοτικές πιέσεις. Στο αίτημα ΜΟΝΙΜΗ ΚΑΙ ΣΤΑΘΕΡΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΜΕ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΤΟΥ ΚΛΑΔΟΥ, οι παρατάξεις αυτές κυνικά απαντούν ότι οι νόμοι δεν είναι με το μέρος των εργαζομένων και ότι οι τραπεζίτες έχουν δικαίωμα να τσαλαπατούν βασικές σύγχρονες ανάγκες των εργαζομένων.

Εξάλλου, η εντατικοποίηση της εργασίας που ακολούθησε λόγω των κενών που δημιουργούν οι «εθελούσιες» απολύσεις, αντιμετωπίζεται από την πλειοψηφία του κλάδου ως κάτι αναμενόμενο, φυσικό επακόλουθο της τεχνολογικής εξέλιξης και της ψηφιοποίησης της εργασίας. Αντί το αίτημα του κλάδου να είναι ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΜΟΝΙΜΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ και ΜΕΙΩΣΗ ΤΟΥ ΕΡΓΑΣΙΜΟΥ ΧΡΟΝΟΥ για να επωφεληθούν οι εργαζόμενοι από την τεχνολογική ανάπτυξη, αυτοί βάζουν πλάτη για να μειώνονται τα δικαιώματά μας, να γίνονται απλήρωτες υπερωρίες, να απολύονται συνάδελφοι μόνιμοι και ελαστικά απασχολούμενοι, να καταπατούνται οι Κανονισμοί.

Η στήριξη της στρατηγικής των τραπεζιτών και η καλλιέργεια για χρόνια της λογικής του κοινωνικού διαλόγου άφησαν τον κλάδο απροετοίμαστο και έρμαιο στις ορέξεις των εργοδοτών. Σε μια δεκαετία έχουμε χάσει πολλά εργασιακά – ασφαλιστικά – συνδικαλιστικά δικαιώματα που κατακτήθηκαν τις προηγούμενες δεκαετίες με σημαντικούς αγώνες. Δεν κάνουμε άλλο πίσω.

ΔΥΝΑΜΩΝΟΥΜΕ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΛΥΨΗ ΤΩΝ ΣΥΓΧΡΟΝΩΝ ΑΝΑΓΚΩΝ ΜΑΣ

ΔΥΝΑΜΩΝΟΥΜΕ ΤΟ ΑΠΕΡΓΙΑΚΟ ΜΕΤΩΠΟ

Κυβέρνηση και τραπεζίτες δε θα σταματήσουν αν δεν βρουν απέναντί τους αποφασισμένο και οργανωμένο κίνημα όλων των εργαζομένων στον κλάδο ανεξάρτητα από εργοδότη ή σχέση εργασίας. Αν δεν βρουν τους εργαζόμενους του κλάδου ενωμένους με τους εργαζόμενους όλης της χώρας για τα δικαιώματά μας.

Να διεκδικήσουμε σταθερή δουλειά με δικαιώματα και αποκλειστικά δημόσια κοινωνική ασφάλιση

  • Κατάργηση των ελαστικών εργασιακών σχέσεων.
  • Να μη γίνει καμία απόλυση – καμία απόσχιση.
  • Να παρθούν πίσω οι απολύσεις των 24 συναδέλφων από την ΠΕΙΡΑΙΩΣ, να ανακληθούν οι 50 απολύσεις από τρίτες εταιρείες που έκανε η ΕΘΝΙΚΗ.
  • Να μην χαθούν οι ασφαλιστικές εισφορές των εργαζομένων στις τράπεζες. Επιστροφή όλων των απωλειών των εργαζομένων και των συνταξιούχων τραπεζοϋπαλλήλων

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.