Ερώτηση του ΚΚΕ στο Ευρωκοινοβούλιο για τους πλειστηριασμούς και τις απολύσεις τραπεζοϋπαλλήλων

Τη δρομολόγηση μαζικών πλειστηριασμών λαϊκών κατοικιών και τις απολύσεις τραπεζοϋπαλλήλων καταγγέλλει η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ με ερώτηση που κατέθεσε ο ευρωβουλευτής της, Λευτέρης Νικολάου – Αλαβάνος, στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η ερώτηση έχει ως εξής:

«Το σχέδιο ”Ηρακλής”, που συμφώνησε με τις τράπεζες, την ΕΚΤ και τον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό (SSM) η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και ψήφισε αυτή της ΝΔ, αποτελεί μια ακόμα ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών (κρατικές εγγυήσεις σε περίπτωση μη είσπραξής τους) ώστε το κέρδος τους να είναι εγγυημένο. Μάλιστα η κυβέρνηση της ΝΔ ανακοίνωσε πρόσφατα τη δρομολόγηση μετά τον ”Ηρακλή” ενός ακόμα ”σχήματος απομείωσης κόκκινων δανείων για το 2020”.

Τις αλλεπάλληλες ανακεφαλαιοποιήσεις, τη φοροαπαλλαγή με τον «αναβαλλόμενο» φόρο τραπεζών, funds και εταιριών διαχείρισης απαιτήσεων όπου μεταβιβάζονται καθυστερημένα και ενήμερα δάνεια δισεκατομμυρίων, συνεχίζει – μετά από 3 μνημόνια – να πληρώνει ο λαός.

Η ”εξυγίανση” – απαλλαγή των τραπεζικών ισολογισμών απ’ αυτά τα δάνεια, απελευθερώνει χώρο για νέες χρηματοδοτήσεις μεγάλων επιχειρήσεων, με την τιτλοποίηση δανείων τροφοδοτούνται οι χρηματιστηριακές αγορές για τον ίδιο σκοπό.

Ο διακηρυγμένος στόχος έως το 2021 για 120.000 πλειστηριασμούς λαϊκών κατοικιών εντείνει τους εκβιασμούς στις λαϊκές οικογένειες που αδυνατούν να πληρώσουν τα στεγαστικά τους δάνεια.

Το κλείσιμο 40%-50% των τραπεζικών καταστημάτων με νέα μείωση (κατά 25% ή 15.000) των τραπεζοϋπαλλήλων υλοποιείται απαρέγκλιτα.

Η Τράπεζα Πειραιώς, ενώ προσλαμβάνει νέους, φθηνότερους εργαζόμενους,  απέλυσε 24 εργαζόμενους, εν μέσω εργοδοτικών τρομοκρατικών εκβιασμών. Η ίδια και οι άλλες τράπεζες προαναγγέλλουν χιλιάδες απολύσεις το 2020. Οι προτεινόμενες εναλλακτικές απασχόλησης (σε εταιρίες διαχείρισης κ.λπ.) αφαιρώντας τραπεζοϋπαλληλική ιδιότητα και κατακτημένα δικαιώματα, διευκολύνουν τις απολύσεις.

Επειδή η Επιτροπή ενέκρινε το σχέδιο ”Ηρακλής” εκθειάζοντάς το στη 4η μεταμνημονιακή αξιολόγηση, ερωτάται πώς τοποθετείται:

Για τους μαζικούς πλειστηριασμούς λαϊκών κατοικιών, τη μεθόδευση χιλιάδων απολύσεων τραπεζοϋπαλλήλων για την κερδοφορία τραπεζών και κερδοσκοπικών funds;».

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.