ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ ΟΤΟΕ: ΓΕΝΙΚΟΣ ΞΕΣΗΚΩΜΟΣ ΤΩΡΑ

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι,

Χαιρετίζουμε τη μεγάλη συμμετοχή των συναδέλφων μας στην Τράπεζα Πειραιώς στη σημερινή (5.12.19) πανελλαδική απεργία και τη μεγάλη απεργιακή συγκέντρωση που πραγματοποίησαν στο Υπουργείο Εργασίας στην Αθήνα. Η μεγάλη συμμετοχή των εργαζομένων της Τράπεζας Πειραιώς στην απεργία ήταν η έμπρακτη αλληλεγγύη στους 24 συναδέλφους που απολύονται και στους άλλους 121 που απειλούνται με απόλυση επειδή δεν υπέκυψαν στα εκβιαστικά διλήμματα της εργοδοσίας. Έμπρακτα με τη μεγάλη συμμετοχή στην απεργία οι εργαζόμενοι της ΠΕΙΡΑΙΩΣ διεκδικούν να παρθούν πίσω οι απολύσεις και να τοποθετηθούν άμεσα οι συνάδελφοι σε υπηρεσίες ή καταστήματα στις πόλεις διαμονής τους.

Χαιρετίζουμε τη συμμετοχή των συναδέλφων της ALPHA BANK στην σημερινή (5.12.19) τρίωρη στάση εργασίας που προκήρυξε το κλαδικό σωματείο Χρηματοπιστωτικού Αττικής και ένας επιχειρησιακός σύλλογος και στη μαζική συμμετοχή τους στη γενική συνέλευση που πραγματοποίησαν με αίτημα «καμία απόσχιση – καμία απόλυση» κόντρα στις μεθοδεύσεις της εργοδοσίας να αποσχίσει το τμήμα των «κόκκινων» δανείων και μαζί πάνω από 800 συναδέλφους σε άλλη εταιρεία, όπως ακριβώς έκανε και η Πειραιώς.

Χαιρετίζουμε τη μεγάλη συμμετοχή των «δανεικών» συναδέλφων της ΕΤΕ που αψήφησαν τη τρομοκρατία και απαίτησαν την επαναπρόσληψη των 50 συναδέλφων που απολύθηκαν τους τελευταίους μήνες. Καταγγέλλουμε την απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών που έκρινε παράνομη και καταχρηστική την απεργία των δανειζομένων συναδέλφων με ανυπόστατες αιτιολογίες. Δεν πέφτουμε από τα σύννεφα. Η συντριπτική πλειοψηφία των απεργιών που κατέληξαν στα αστικά δικαστήρια έχουν κριθεί παράνομες! Αυτό επιτάσσει το συμφέρον του κεφαλαίου!

Η μαζική συμμετοχή των συναδέλφων στις συλλογικές διαδικασίες και στις κινητοποιήσεις αποκαλύπτει τη θέλησή τους να υπερασπιστούν τα δικαιώματα και τη δουλειά τους. Δεν κάνουν πίσω. Συνειδητοποιούν όλο και περισσότεροι ότι η ακόρεστη δίψα των τραπεζιτών για τα κέρδη θα μεγαλώσει την επίθεση.

Δεν υπάρχει έντιμος συμβιβασμός. Δεν υπάρχει συμβιβασμός που να ικανοποιεί και τους τραπεζίτες και τους εργαζόμενους ταυτόχρονα.

Η κατάληξη της «τριμερούς» που πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Εργασίας το επιβεβαιώνει. Η εργοδοσία προσήλθε αποφασισμένη να μη πάρει πίσω τις απολύσεις. Στην «τριμερή» εμφανίστηκε, εισερχόμενος από την πίσω πόρτα του υπουργείου ο προσωρινός πρόεδρος της ΓΣΕΕ, εξαφανισμένος εδώ και χρόνια από τον κλάδο και πρότεινε να «βρεθεί λύση» μεταξύ τράπεζας και εργαζομένων, ακυρώνοντας το αίτημα των συλλόγων και της ΟΤΟΕ να παρθούν τώρα πίσω οι απολύσεις και οι εργαζόμενοι να τοποθετηθούν άμεσα σε θέσεις στην τράπεζα Πειραιώς. Την πάσα έπιασε αμέσως η Γενική Γραμματέας του Υπουργείου που πρότεινε από τη σκοπιά της κυβέρνησης «να βρεθεί λύση για τους 145 είτε στα πλαίσια μιας εθελούσιας είτε της μετάβασης των εργαζομένων στην INTRUM είτε σε καταστήματα της επαρχίας». Πρότεινε με λίγα λόγια όσα αντιπάλεψαν οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι και γι’ αυτό απολύονται! Άλλωστε, χωρίς ανάκληση των απολύσεων οι 24 συνάδελφοί μας έτσι κι αλλιώς δεν θα είναι «ελεύθεροι να επιλέξουν» αν θέλουν να πάνε στην Intrum, κάπου στην επαρχία ή να συμμετέχουν σε πρόγραμμα εθελούσιας! Τελικά κλείστηκε νέα «τριμερής» για την Τετάρτη 11 Δεκέμβρη.

Στην Εκτελεστική Γραμματεία της ΟΤΟΕ το ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ μετέφερε την ανησυχία των εργαζομένων της ALPHABANK, της ΕΤΕ και της ΠΕΙΡΑΙΩΣ και το αίτημά τους για κλιμάκωση του απεργιακού αγώνα και κλαδική κινητοποίηση την Τετάρτη 11/12.

ΚΑΛΟΥΜΕ ΣΕ ΜΑΖΙΚΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΗΝ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΚΛΑΔΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΚΙΝΗΤΟΠΙΗΣΗ ΤΗΣ ΤΕΤΑΡΤΗΣ 11/12 ΚΑΙ ΩΡΑ 13.00 ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ.

Σήμερα η Τράπεζα ΠΕΙΡΑΙΩΣ και η ALPHABANK, το επόμενο διάστημα η EUROBANK και αργότερα η ΕΘΝΙΚΗ θα προχωρήσουν σε αποσχίσεις και απολύσεις αξιοποιώντας το νόμο4601/2019 που ψήφισε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και υλοποιεί τώρα η ΝΔ με στόχο να υπάρξουν πάνω από 4.000 απολύσεις τραπεζοϋπαλλήλων μέχρι το τέλος του 2021, κλείσιμο δεκάδων καταστημάτων, διεύρυνση των ελαστικά απασχολούμενων εργαζόμενων στις τράπεζες χωρίς συλλογικά δικαιώματα.

Μια πολιτική που πάει χέρι χέρι με τους μαζικούς πλειστηριασμούς των φτωχών νοικοκυριών και το χαράτσωμα του λαού, με τη νέα επίθεση στην κοινωνική ασφάλιση, με την καταστολή και την συρρίκνωση των συνδικαλιστικών μας δικαιωμάτων με τους νόμους που έχουν ψηφίσει ο ΣΥΡΙΖΑ (Γενάρης 2018) και η ΝΔ (Οκτώβρης 2019).

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι,

Για άλλη μια φορά αναδείξαμε την ανάγκη να υπάρξει ενωτικός και μαζικός αγώνας σε όλο τον κλάδο ενάντια στους σχεδιασμούς των τραπεζιτών και των κυβερνήσεων που τους υπηρετούν.

  • Παλεύουμε για να μην υπάρξει καμία απόλυση, κανενός συναδέλφου και με καμιά μορφή.
  • Παλεύουμε ενάντια στις «αποσχίσεις» των εργαζομένων. Δεν πρόκειται να θυσιάσουμε τα δικαιώματα μας στους επιχειρηματικούς σχεδιασμούς για την κερδοφορία των τραπεζικών ομίλων.
  • Παλεύουμε ενάντια στην εργοδοτική τρομοκρατία, στην προσπάθεια που κάνει η Τράπεζα Πειραιώς να φιμώσει τη δράση των σωματείων στους χώρους δουλειάς.
  • Παλεύουμε για σταθερή δουλειά με δικαιώματα ενάντια στις ελαστικές μορφές απασχόλησης

Δεν παζαρεύουμε τη δουλειά και τα δικαιώματά μας, δεν κάνουμε σκόντο στις ανάγκες μας.

5.12.2019

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.