Δίκτυο Αττικής: Τραγική η κατάσταση με την έλλειψη προσωπικού

Τραγική είναι η κατάσταση με την έλλειψη προσωπικού στο δίκτυο της Αττικής και όχι μόνο. Η κατάργηση των ταμείων στις δημόσιες υπηρεσίες (εφορίες, ΔΕΚΟ, Ασφαλιστικά Ταμεία) έχει προσθέσει έναν τεράστιο όγκο εργασιών στα καταστήματα των τραπεζών, μεγάλο μέρος του οποίου δεν είναι καν μετρήσιμο, αφού μπορεί να γίνονται δεκάδες ή και εκατοντάδες συμψηφιστικές συναλλαγές μέσα από το EQUATION που δε φαίνονται και δεν ελέγχονται από πουθενά. Και έτσι ενώ έχεις κάνει 100 XDP να σου έρθει το μεσημέρι ο διευθυντής ή περιφερειακός και να σου πει “τίποτα δεν έκανες σήμερα; ” επειδή δεν έδωσες ασφαλιστήρια.

Σε πολλά καταστήματα για να προλάβουν να “φορτώσουν” APS και ATM για να μην τους “τσακώσει” το μεσημέρι η Επιθεώρηση Εργασίας μετά τις 3.15, πηγαίνουν από τις 7. Και στα ταμεία ενώ τα νούμερα που “χτυπήθηκαν” μπορεί να είναι 150, τα παραστατικά να ξεπερνούν τα 300. Κατά τα άλλα, οι συνδικαλιστές της χαιρετούρας, σιγοντάροντας τους τραπεζίτες στην προσπάθειά τους για μείωση του προσωπικού και αύξηση της κερδοφορίας τους, μιλάνε για ψηφιοποίηση των εργασιών και δε βγάζουν κιχ για την κατάσταση. Χαρακτηριστική η περίπτωση της πλειοψηφίας του ΣΕΤΑΠ που αρνήθηκε την πρόταση του ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΥ ΜΕΤΩΠΟΥ στο ΔΣ να βγει ανακοίνωση για την έλλειψη προσωπικού με παράλληλη καταγγελία της συνεχιζόμενης ομηρίας των “αδειούχων” συναδέλφων του RBU.

Και τώρα αντί να αξιοποιήσει και να τοποθετήσει η ΔΑΔ αυτούς που περιμένουν σχεδόν 3 μήνες την τοποθέτησή τους παίρνουν κόσμο από τα καταστήματα παραμονές Χριστουγέννων που γίνεται “της κακομοίρας” για να ετοιμάσουν φακέλλους δανείων για έλεγχο από την ΤτΕ. Και οι πλειοψηφίες των σωματείων το …χαβά τους. Συναντήσεις επί συναντήσεων, των 3 σωματείων, των 5 σωματείων, των Προέδρων και των Γραμματέων, με την ΟΤΟΕ, χωρίς την ΟΤΟΕ και η Διοίκηση της τράπεζας ΑΝΕΝΌΧΛΗΤΗ συνεχίζει το …έργο της. Και οι πελάτες συνωστίζονται στα καταστήματα, το βρισίδι πάει σύννεφο και η τράπεζα υλοποιεί σχέδια για έναν ταμία ανά κατάστημα, που θα ανοίγει και το cross sell να κάνει και πωλήσεις. Θα περιμένουμε να πάρουν σηκωτό τον έναν ταμία για να καταλάβουμε τι γίνεται;

Και τι γίνεται με τον έλεγχο στο κατάστημα; Όταν έρθει ο Εσωτερικός Έλεγχος να ελέγξει είναι συνήθως αργά. Μήπως η πίεση για πωλήσεις, σε συνδυασμό με τον τεράστιο όγκο των συναλλαγών και την έλλειψη προσωπικού έχει ως αποτέλεσμα τελικά να μη γίνεται ουσιαστικός προληπτικός έλεγχος; Να μην ακολουθούνται οι διαδικασίες όπως προβλέπονται και όλοι να κάνουν τα στραβά μάτια; Και όταν γίνει η “πατάτα” ποιος θα την πληρώσει; Ήδη υπάρχουν τέτοια κρούσματα σε καταστήματα. Και είναι αναμενόμενο. Όταν η αξιολόγηση στηρίζεται “στη συνεισφορά στο στόχο του καταστήματος” και όχι στο να κάνεις σωστά τη δουλειά σου εκεί σε οδηγεί η εργοδοσία. Οι ταμίες που κάνουν σωστά τη δουλειά του ταμία παίρνουν άσσο αν δεν πουλήσουν ασφαλιστήρια, οι προϊστάμενοι που ελέγχουν τη δουλειά των υφισταμένων τους και δεν προλαβαίνουν να πουλήσουν μπορεί να χάσουν τη θέση τους και πάει λέγοντας…

Αυτή η αξιολόγηση βέβαια είναι προϊόν συμφωνίας τράπεζας και ΣΕΤΠ και δεν έχει αμφισβητηθεί επί της ουσίας από κανένα σωματείο της Τράπεζας. Όπως δεν αμφισβητείται ο μύθος του πλεονάζοντος προσωπικού, η δήθεν ψηφιοποίηση των εργασιών και όλο το ιδεολογικό οπλοστάσιο της εργοδοσίας που υιοθετούν αυτές οι πλειοψηφίες και το περνάνε και στους εργαζόμενους. Ας απαιτήσουν λοιπόν ΣΗΜΕΡΑ να τοποθετηθούν οι εργαζόμενοι του πρώην RBU στα καταστήματα και τις υπηρεσίες που στενάζουν από το φόρτο εργασιών και την πίεση για στόχους.

Δεν έχουμε αυταπάτες, από μόνοι τους δε θα το κάνουν. Πρέπει οι ίδιοι οι εργαζόμενοι ΣΗΜΕΡΑ να το απαιτήσουν από τις συμβιβασμένες ηγεσίες των σωματείων και ΑΥΡΙΟ να αλλάξουν τους συσχετισμούς στο συνδικαλιστικό κίνημα στην Τράπεζα Πειραιώς και όχι μόνο.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.