46 χρόνια από τον ηρωικό ξεσηκωμό του Πολυτεχνείου

Συμπληρώνονται 46 χρόνια από τον ηρωικό ξεσηκωμό του Πολυτεχνείου, που αποτέλεσε το αποκορύφωμα της αντιδικτατορικής πάλης του λαού και της νεολαίας κατά της χούντας των συνταγματαρχών της 21ης Απριλίου του 1967. Τα συνθήματα του Πολυτεχνείου παραμένουν επίκαιρα στον αγώνα ενάντια στην πολιτική που οδηγεί το λαό στη φτώχεια, στην ανεργία, στην ανασφάλεια, ενάντια στην εμπλοκή της Ελλάδας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς των ΝΑΤΟ – ΗΠΑ – ΕΕ, ενάντια στην καταστολή και τον αυταρχισμό.

Η επιβολή της στρατιωτικής δικτατορίας, το 1967, υπηρέτησε «διά πυρός και σιδήρου» τα συμφέροντα της αστικής τάξης σε βάρος του λαού. Υλοποίησε τους σχεδιασμούς των ιμπεριαλιστών των ΗΠΑ και ΝΑΤΟ, με αποκορύφωμα το πραξικόπημα στην Κύπρο, που οδήγησε στην τουρκική εισβολή και κατοχή. O χαρακτήρας της αστικής εξουσίας, ως δικτατορίας του κεφαλαίου, παίρνει διάφορες μορφές για την εξυπηρέτηση των συμφερόντων του. Τέτοια μορφή αποτέλεσε και η δικτατορία, καθ’ όλη την επταετία ’67 – ’74.

Η χούντα χτύπησε με μανία, με το ρόπαλο και με τον χαφιέ, τα εργατικά, λαϊκά, δημοκρατικά δικαιώματα του λαού και της νεολαίας. Υπήρξε ένα διεφθαρμένο καθεστώς, που βασάνισε, εξόρισε, δολοφόνησε κομμουνιστές και άλλους αγωνιστές.

Στις πύλες του Πολυτεχνείου δέσποζαν τα συνθήματα «Εξω οι ΗΠΑ», «Εξω το ΝΑΤΟ». Αυτά τα συνθήματα κάθε χρόνο γίνονται πιο επίκαιρα, απ’ τη στιγμή που η χώρα μας συμμετέχει ενεργά στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς των ΗΠΑ – ΝΑΤΟ και μετατρέπεται σε ορμητήριο πολέμων και επεμβάσεων. Αλλωστε, πριν από λίγες μέρες ο υπουργός Αμυνας σε μία απαράδεκτη δήλωση – απευθυνόμενος σε Αμερικανό στρατηγό – τόνισε πως «οι άνδρες μας μάτωσαν δίπλα σε Αμερικανούς στρατιώτες στους πολέμους στους οποίους συμμετείχαμε, και αυτό θα γίνει επίσης και στο μέλλον»!

Η κυβέρνηση ΝΔ έπιασε το νήμα από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, που ξέπλυνε τον αμερικανικό ιμπεριαλισμό, ενίσχυσε τη στρατιωτική συνεργασία με τις ΗΠΑ. Προσέφερε πολύτιμες υπηρεσίες στο σύστημα, καθώς αυτή την εγκληματική της πολιτική την δικαιολόγησε στο όνομα της «αριστεράς», της «προόδου», διασύροντας αγωνιστικές αξίες και ιδανικά, ενισχύοντας τη συντηρητικοποίηση.

Η άλλη όψη του νομίσματος είναι η επίθεση της κυβέρνησης στα εργασιακά και συνδικαλιστικά δικαιώματα, η ενίσχυση της φοροληστείας του λαού, η διάλυση της Κοινωνικής Ασφάλισης. Απαραίτητο συμπλήρωμα αυτής της πολιτικής είναι η ενίσχυση του δόγματος «νόμος και τάξη», της εργοδοτικής τρομοκρατίας, της κρατικής καταστολής, με στόχο να μπουν στο «γύψο» οι λαϊκές και νεανικές διεκδικήσεις.

Γι’ αυτούς τους λόγους ο φετινός εορτασμός της εξέγερσης του Πολυτεχνείου αποκτά μεγαλύτερη σημασία. Aς τιμήσουμε λοιπόν τον ηρωικό ξεσηκωμό του Πολυτεχνείου και τους νεκρούς της πάλης ενάντια στη δικτατορία,

Να διαδηλώσουμε ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους και την εμπλοκή της Ελλάδας. Εκφράζοντας την αλληλεγγύη μας στα θύματα της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης, πρόσφυγες και μετανάστες, που η πολιτική ΕΕ – κυβερνήσεων τους εγκλωβίζει στη χώρα μας σε άθλιες συνθήκες.

Να απομονώσουμε τους σύγχρονους υμνητές της χούντας, όσους χύνουν το δηλητήριο του ρατσισμού, του φασισμού, του αντικομμουνισμού.

Μαζικοί φορείς, σωματεία, φοιτητικοί σύλλογοι και οργανώσεις καλούν σε συγκεντρώσεις σε πολλές πόλεις σήμερα Κυριακή 17 Νοέμβρη

— Αθήνα: Η αντιιμπεριαλιστική πορεία από το Πολυτεχνείο προς την αμερικάνικη πρεσβεία έχει οριστεί για τις 5 μ.μ. 

 Θεσσαλονίκη: Ο ΣΦΕΑ και η ΕΔΥΕΘ, από κοινού με εργατικά σωματεία και φοιτητικούς συλλόγους, καλούν σε συμμετοχή στον αγωνιστικό γιορτασμό του Πολυτεχνείου, την Κυριακή. Η πορεία θα ξεκινήσει στις 5 μ.μ. από την Πολυτεχνική Σχολή του ΑΠΘ, με κατεύθυνση το αμερικάνικο προξενείο.

– Αγρίνιο:  κεντρική πλατεία, στις 6.30 μ.μ.

 Αλεξανδρούπολη: Δημαρχείο, στις 5 μ.μ.

– Αρτα: πλατεία Κιλκίς, στις 7 μ.μ.

– Βόλος: Φαρδύ, Νέα Ιωνία, στις 11 π.μ.

 Γιάννενα: Δόμπολη, στις 5 μ.μ.

 Δράμα: κεντρική πλατεία, στις 6 μ.μ. 

– Ζάκυνθος: παλιό Εργατικό Κέντρο, στις 7 μ.μ. 

– Ηγουμενίτσα: ΟΤΕ, στις 11 π.μ. 

– Ηράκλειο: πλατεία Λιονταριών, στις 11 π.μ. 

– Καβάλα: πλατεία Καπνεργάτη, στις 6 μ.μ. 

– Καλαμάτα: πλατεία 23ης Μάρτη, στις 7 μ.μ. 

– Καρδίτσα: πλατεία Πλαστήρα, στις 11 π.μ., 

– Κέρκυρα: Εργατικό Κέντρο, στις 7 μ.μ. 

– Κεφαλονιά: Περιφέρεια, στις 5 μ.μ. 

– Κιλκίς: πλατεία Ειρήνης, στις 11 π.μ. 

– Κοζάνη: κεντρική πλατεία, στις 6 μ.μ. 

– Κόρινθος: συναυλιακός χώρος «Μαρία Δημητριάδη», στις 11 π.μ.

– Λάρισα: πλατεία Ταχυδρομείου, στις 6 μ.μ. 

– Λευκάδα: Αγ. Μηνάς, στις 11 π.μ. 

– Λήμνος: Λιμάνι Μύρινας, στις 6.30 μ.μ. 

– Λιβαδειά: πλατεία Εθνικής Αντίστασης, στις 11 π.μ.

 Μυτιλήνη: πλατεία Σαπφούς, στις 6.30 μ.μ. 

– Ξάνθη: κεντρική πλατεία, στις 6 μ.μ. 

– Πάτρα: Εργατικό Κέντρο, στις 5 μ.μ. 

– Πρέβεζα:  μνημείο Ηρώων, στις 5 μ.μ. 

– Πτολεμαΐδα: κεντρική πλατεία, στις 12 μ. 

– Πύργος: 1ο Γυμνάσιο, στις 6 μ.μ. 

– Ρόδος: πλατεία Πανεπιστημίου, στις 11.30 π.μ. 

– Σάμος: Εμπορική Σχολή στο Καρλόβασι, στις 6 μ.μ.

 Σέρρες: πλατεία Ελευθερίας,  6 μ.μ. 

– Τρίκαλα: πλατεία Ηρώων Πολυτεχνείου, στις 12.30 μ.

 Φλώρινα: κεντρική πλατεία, στις 5 μ.μ.

 Χαλκίδα: Παλαιά Γέφυρα, στις 11 π.μ. 

– Χανιά: πλατεία Δημοτικής Αγοράς, στις6 μ.μ.

– Χίος: Πανεπιστήμιο, στις 5.30 μ.μ.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.