ΔΕΝ ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΜΕ ΚΑΜΙΑ ΔΗΛΩΣΗ ΠΡΟΘΕΣΗΣ

ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΗΝ ΑΔΥΝΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΑΔΙΕΞΟΔΟ ΤΗΣ, Η ΤΡΑΠΕΖΑ, ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙ ΤΑ ΠΙΟ ΥΠΟΥΛΑ ΚΟΛΠΑ ΤΩΝ ΕΡΓΟΛΑΒΩΝ.

Συνάδελφοι,

Τρεις μέρες πριν την 16.9.2019 (προγραμματιζόμενη έναρξη λειτουργίας της INTRUM) η τράπεζα, μετά τις πιέσεις και τους εκβιασμούς, την πρόσκληση σ’ όλο το δίκτυο καταστημάτων και υπηρεσιών να δηλώσουν συμμετοχή στην INTRUM, ομολογεί πανηγυρικά το αδιέξοδο της από την άρνηση της πλειοψηφίας των συναδέλφων, καλώντας τους να υπογράψουν μια «Δήλωση Πρόθεσης» να συμφωνήσουν σε μια σύμβαση δσνεισμού μεταξύ εργαζόμενου, Πειραιώς, INTRUM.

Την ίδια ώρα αρνείται πεισματικά να δείξει και να δώσει στους συναδέλφους αντίγραφο της σύμβασης δανεισμού.

Η πείρα από τη πρακτική σε άλλους χώρους, οι γνώμες των νομικών, συμφωνούν στα εξής :

Ακόμα και η «δήλωση πρόθεσης» δεσμεύει, παράγει υποχρεώσεις για τους εργαζόμενους που θα την υπογράψουν.

Το πιθανότερο είναι, μετά την υπογραφή «δήλωσης πρόθεσης», τις αμέσως επόμενες μέρες, να κληθούν οι συνάδελφοι να υπογράψουν τη σύμβαση δανεισμού με το επιχείρημα (της τράπεζας) «αφού έχετε υπογράψει δήλωση πρόθεσης δεν μπορείτε τώρα να μην υπογράψετε τη σύμβαση δανεισμού». Δηλαδή πάλι πίεση και απειλή και ΨΕΜΑΤΑ.

Η τράπεζα ακόμα και να δείξει στον εργαζόμενο τη σύμβαση δανεισμού πριν την υπογράψει, ο τελευταίος δεν έχει το χρόνο και τη δυνατότητα να μελετήσει, ελέγξει τους όρους της. Να συμβουλευτεί τον νομικό του σύμβουλο. Γι’ αυτό τα φέρνουν όλα αυτά τη τελευταία στιγμή.

Η άρνηση του εργοδότη να δώσει τη σύμβαση στον εργαζόμενο και χρόνο για να την ελέγξει και να αποφασίσει, είναι από τις σοβαρότερες παραβιάσεις της εργατικής νομοθεσίας (όποιας απέμεινε).Χρησιμοποιείται κυρίως από τις χειρότερες περιπτώσεις εργολάβων καθαριότητας – φύλαξης κ.λ.π.

ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΤΕ: Η INTRUM ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΥΠΟΓΡΑΨΕΙ, ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΔΕΣΜΕΥΤΕΙ ΓΙΑ ΤΙΠΟΤΑ.

Γι’ αυτό ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΥΠΟΓΡΑΨΟΥΜΕ ΟΥΤΕ ΤΗ ΔΗΛΩΣΗ ΠΡΟΘΕΣΗΣ.

Είναι βέβαιο ότι είναι νομικίστικο τερτίπι της τράπεζας για να μας δεσμεύσει.

ΔΕΝ ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΜΕ ΤΙΠΟΤΑ (ΟΥΤΕ ΔΗΛΩΣΗ ΠΡΟΘΕΣΗΣ – ΟΥΤΕ ΣΥΜΒΑΣΗ ΔΑΝΕΙΣΜΟΥ) ΑΝ ΔΕΝ ΠΑΡΟΥΜΕ ΑΝΤΙΓΡΑΦΟ ΣΥΜΒΑΣΗΣ ΕΧΟΝΤΑΣ ΤΟ ΧΡΟΝΟ ΝΑ ΤΗ ΜΕΛΕΤΗΣΟΥΜΕ.

ΔΕΝ ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΜΕ ΟΥΤΕ ΚΙ ΑΝ ΜΑΣ ΔΩΣΟΥΝ ΑΝΤΙΓΡΑΦΟ.

ΓΙΑΤΙ :

ΣΧΕΤΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΜΒΑΣΗ ΔΑΝΕΙΣΜΟΥ.

Να σκεφτούμε :

  1. «Μπαλώνει» τη μεγάλη «τρύπα» που έχει η τράπεζα στον αριθμό του προσωπικού που ανέλαβε να «ξαποστείλει» στην εισπρακτική INTRUM.
  2. Δίνει «ανάσα» στη τράπεζα την ώρα που είναι «με τη πλάτη στον τοίχο» και δεν μπορεί να εκτελέσει τη συμφωνία της με την INTRUM. Η «στημένη» φημολογία της τράπεζας ότι οι περισσότεροι συνάδελφοι δέχτηκαν να πάνε στην INTRUM αποδεικνύεται για μια ακόμα φορά «ψεύτικη». Αν ήταν έτσι δεν θα έστηνε τερτίπια μα δηλώσεις πρόθεσης και δανεισμούς. Της δίνει χρόνο για να συνεχίσει τις «υποσχέσεις» ταυτόχρονα με τις πιέσεις για οριστική μετακίνηση όσων αρνούνται, στην εισπρακτική. Θα δείξει «ένα καλούτσικο πρόσωπο» στην αρχή η νέα εταιρία, ενώ θα συνεχίζονται οι «υποσχέσεις» και οι «απειλές» από τη τράπεζα (ως δανειστή εργαζόμενων στην INTRUM) ότι δεν έχει θέσεις εργασίας για να καλύψει όσους θέλουν να επιστρέψουν σ’ αυτή μετά τη λήξη του δανεισμού.
  3. Είναι βέβαιο ότι θα κληθούν οι συνάδελφοι να παρατείνουν τη σύμβαση δανεισμού τους, πολλές φορές. Έτσι θα δημιουργηθεί ένα «καθεστώς» όπου τελικά θα «ξεχαστεί» η τράπεζα, θα ενσωματωθείς στη νέα εταιρία και κάποια στιγμή θα δεχτείς να ενταχθείς σ’ αυτή σαν «τακτικό» προσωπικό (όπως λέει και η Δήλωση Πρόθεσης). Η άρνηση σου θα αποτελεί ιστορία. Τα χέρια τράπεζας και INTRUM θα είναι ελεύθερα και η μετακίνηση στην INTRUM «βελούδινη». Και η πείρα λέει ότι οι «βελούδινες επαναστάσεις» οδηγούν σε «σκληρό ροκ» και βαρβαρότητα.
  4. Θυμηθείτε τι κυκλοφορούσε η τράπεζα τον προηγούμενο Φεβρουάριο : «θα γίνει δανεισμός εργαζόμενων για κάποια χρόνια και όταν λήξει η περίοδος αυτή θα κληθούν αυτοί να πάρουν μια «εθελούσια» και να φύγουν και από τράπεζα και από εισπρακτική (αφού τμήμα κόκκινων δανείων δεν θα υπάρχει στη τράπεζα, τα καταστήματα και το προσωπικό θα έχουν μειωθεί (όπως υποσχέθηκαν όλες οι κυβερνήσεις). Με λίγα λόγια η ίδια, βέβαιη κατάληξη : ανεργία.

ΑΝ με τους τρόπους αυτούς η τράπεζα καταφέρει να ξαποστείλει (σαν τακτικό προσωπικό ή σαν δανεισμένους) τους συναδέλφους των RBU, λύνονται τα χέρια της. ΔΕΝ ασκούμε καμιά πίεση. Οι υποσχέσεις και της προηγούμενης κυβέρνησης και της σημερινής στους δανειστές για άμεση λύση των κόκκινων δανείων, υλοποιούνται σε βάρος εργαζόμενων και δανειοληπτών.

Γι’ αυτό ΣΚΕΦΤΟΜΑΣΤΕ ΨΥΧΡΑΙΜΑ, ΕΥΣΤΟΧΑ, ΧΩΡΙΣ ΦΟΒΟ

Η ιστορία και η συλλογική πείρα όλων μας τους τελευταίους μήνες με την μαζική συλλογική άρνηση (που συνεχίζεται) δείχνει ότι οι εργαζόμενοι ακόμα έχουν λόγο.

Είναι, ίσως, η πρώτη φορά, τις τελευταίες δεκαετίες που μπορούν οι εργαζόμενοι να εμποδίσουν πραγματικά τα σχέδια μιας τράπεζας.

Το ξαναλέμε :

Ο ΦΟΒΟΣ, ΤΟ ΑΔΙΕΞΟΔΟ, Η ΑΓΩΝΙΑ ΑΝΗΚΕΙ ΣΤΗ ΤΡΑΠΕΖΑ, ΟΧΙ ΣΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ.

ΔΕΝ ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΜΕ ΤΙΠΟΤΑ.

ΣΥΛΛΟΓΙΚΑ – ΑΤΟΜΙΚΑ ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΡΝΗΣΗ ΣΕ ΚΑΘΕ ΣΧΕΔΙΟ ΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ.

Υ.Γ. Με την ανακοίνωση της κλήσης συναδέλφων για υπογραφή Δήλωσης Πρόθεσης, το κλαδικό σωματείο χρηματοπιστωτικού της Αττικής προσέφυγε στην Επιθεώρηση εργασίας..

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.