27/07/2012 Μια ματιά στην Ιστορία (Γ΄μέρος)

Σε πανελλαδικό συλλαλητήριο προχώρησαν στις 3 Αυγούστου το πρωί οι εργαζόμενοι στην Αγροτική Τράπεζα της Ελλάδας (ΑΤΕ)
Δείτε δηλώσεις εργαζομένων εκείνης της ημέρας:
Λίγο πριν από τις 12 το μεσημέρι, οι εργαζόμενοι στην ΑΤΕ με πανό στα χέρια και συνθήματα κατευθύνθηκαν στην οδό Σταδίου και από κει με πορεία κατέληξαν στη Βουλή. Μαζί τους έκαναν συγκέντρωση και οι εργαζόμενοι στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο (ΤΤ).
Μετά από σχεδόν μία ώρα αναμονής έξω από τη Βουλή, οι εργαζόμενοι έφυγαν με πορεία προς τα γραφεία του Συλλόγου.
Την ώρα που εξελισσόταν η πορεία και συγκέντρωση των εργαζομένων της ΑΤΕ έξω από τη Βουλή (3 Αυγούστου), μέσα στη Βουλή βρισκόταν σε εξέλιξη η συνεδρίαση της διαρκούς Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων (δείτε ολόκληρη την συνεδρίαση) στην οποία συζητήθηκαν οι εξελίξεις στην Αγροτική.
Στη συνεδρίαση παραβρέθηκαν ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Γ. Προβόπουλος. Εκεί, κατά την ενημέρωση της Επιτροπής, επιχείρησαν να παρουσιάσουν το ξεπούλημα/χάρισμα του ενεργητικού της Αγροτικής Τράπεζας της Ελλάδας στην Πειραιώς ως πράξη που ωφελεί τους φορολογούμενους, τους αγρότες και τους μικροκαταθέτες. Οι τοποθετήσεις αυτές προκάλεσαν την έντονη αντίδραση του βουλευτή του ΚΚΕ Νίκου Καραθανασόπουλου, που σε σύντομη παρέμβασή του μίλησε για ξεκάθαρα αντιλαϊκή επιλογή, που ευνοεί τόσο την Τράπεζα Πειραιώς όσο και συνολικά το κεφάλαιο.
Επισήμανε χαρακτηριστικά ότι «Δωρίσατε την ΑΤΕ στην Πειραιώς», προσθέτοντας πως η κίνηση αυτή εντάσσεται στον εκφρασμένο στόχο «να μείνουν 2,5 τραπεζικοί όμιλοι στην Ελλάδα».
Αναφερόμενος στο μέλλον των εργαζομένων στην τράπεζα θύμισε πως μετά από κάθε συγχώνευση υπάρχουν απολύσεις, εντατικοποίηση της δουλειάς και χειροτέρευση των εργασιακών σχέσεων. Μάλιστα αναφέρθηκε στις συνέπειες στον αγροτικό τομέα τονίζοντας ότι θα έχουμε μαζική αλλαγή των χρήσεων γης μέσω της συγκέντρωσής της στα χέρια λίγων και την υποθήκευσή της. Την ίδια στιγμή – είπε ο βουλευτής του ΚΚΕ – η κίνηση της κυβέρνησης «διευκολύνει να μονοπωληθούν μια σειρά κλάδοι», όπως αυτοί του γάλακτος, της ζάχαρης και του καπνού, με τη διάλυση της «Δωδώνης», της ΣΕΚΑΠ και της «Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης». Συνολικά ανέφερε ότι αυτή η διαδικασία «είναι βαθύτατα αντιλαϊκή, γιατί θα έχει αρνητικές επιπτώσεως στους εργαζόμενους της ΑΤΕ, στους αγρότες και στις διατροφικές ανάγκες του λαού».
Η απόφαση για την παράδοση της ΑΤΕ στην Πειραιώς ήταν μονόδρομος υποστήριξε ο υπουργός Οικονομίας, Γ. Στουρνάρας, και προκρίθηκε «με γνώμονα το μεγαλύτερο όφελος». Μάλιστα, τόνισε, ότι για την προώθηση του θέματος αυτού υπήρξε μεγάλη πίεση από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, και «υπήρχε ο κίνδυνος διακοπής της χρηματοδότησης της τράπεζας». Επιπρόσθετα τόνισε ότι το PSI δεν επιβάρυνε την κατάσταση της ΑΤΕ. Οσον αφορά το αιφνίδιο της απόφασης, ο Γ. Στουρνάρας είπε ότι όταν πρόκειται για τράπεζες «δεν μπορείς να καθυστερήσεις, προκειμένου να μην υπάρξει πανικός στους καταθέτες»…
Η κίνηση αυτή… απάλλαξε από ένα μεγάλο βάρος τους Ελληνες φορολογούμενους ανέφερε από την πλευρά του ο Γ. Προβόπουλος. Χαρακτηριστικά υποστήριξε ότι «ο Ελληνας φορολογούμενος όχι μόνον είχε αρνητική απόδοση για τα χρήματα που έβαλε, αλλά επιπλέον θα εκαλείτο να βάλει και άλλα 5 δισ. ευρώ για να καλύψει τη μαύρη τρύπα της περιόδου αυτής και να συνεχίσει η τράπεζα τη λειτουργία της». Επανέλαβε τη συνήθη επιχειρηματολογία περί διασφάλισης των καταθέσεων και της σταθεροποίησης του τραπεζικού συστήματος. Χαρακτηριστικά δήλωσε ότι αν δεν λαμβάνονταν η συγκεκριμένη απόφαση «θα είχαμε πάνω από 5.000 ακόμη ανέργους, ενώ θα έπρεπε να ανευρεθούν 14 δισ. ευρώ για την αποζημίωση των καταθετών και άλλα 6,3 δισ. ευρώ για την επιστροφή της ρευστότητας στο Ευρωσύστημα, συνολικά πάνω από 20 δισ. ευρώ»…
Η συζήτηση προκλήθηκε από το ΚΚΕ τον ΣΥΡΙΖΑ και τους ΑΝΕΛ, παραθέτουμε την επίκαιρη ερώτηση του ΚΚΕ
Ας δούμε πως συνοψίζονται οι εξελίξεις μέσα από την σελίδα της ΕΣΑΚ:
Ενημερωτικά
Ήβα Καρυώτη, μέλος ΔΣ ΣΕΑΤΕ από την ΕΣΑΚ
Τι έχουμε αυτή τη στιγμή στα χέρια μας από τις συναντήσεις με το γραμματέα του Υπ. Οικονομικών, τον εκκαθαριστή και όσα συζητήθηκαν στη Βουλή:
Οι αρχικές διαδόσεις ότι θα πάρουμε αποζημίωση απόλυσης (και σε μένα ειπώθηκε από επίσημα χείλη) διαψεύστηκαν : ο εκκαθαριστής μας είπε ότι θα απολυθούμε με τη «νόμιμη αποζημίωση» την οποία θα λάβουμε αφού τελειώσει η εκκαθάριση δηλ. μετά από 15-20 χρόνια και αν υπάρχουν λεφτά (αν λάβουμε υπόψη τι άφησαν στην παλιά ΑΤΕ δε θα μείνει τίποτα).
Θα προσληφθούμε από το 0 χωρίς να λαμβάνεται υπόψη η προϋπηρεσία μας. Αυτό σημαίνει ότι εκτός από όλα τα άλλα, όταν μας απολύσουν δε θα πάρουμε τίποτα αφού θα θεωρούμαστε νεοπροσλαμβανόμενοι (δηλ. ενδεχόμενη απόλυσή μας δε θα τους κοστίσει τίποτα).
Δεν υπάρχει καμία δέσμευση της κυβέρνησης για τα ταμεία μας παρά μόνο καλές προθέσεις. Δε νομίζω ότι τους πιστεύει κανείς. Υποτίθεται ότι την Πέμπτη πριν το κλείσιμο της Βουλής θα κατέθεταν ν/σ για να τα ρυθμίσουν αλλά δεν κατατέθηκε τίποτα. Έγινε συνάντηση Υπ. Οικονομικών και Υπ. Εργασίας για τα θέματα και δε μας ανακοινώθηκε τίποτα. Λέτε αν υπήρχε τίποτα θετικό να μας πουν δε θα το έλεγαν τώρα για να μας κατευνάσουν;
Κινδυνεύουν ακόμα και οι συνταξιούχοι αφού η παλιά ΑΤΕ χρωστάει 280 εκ. στο ΙΚΑ και 40 στο ΕΤΑΤ και δεν έχει να τα δώσει.
Και το κυριότερο από όλες τις μεριές ειπώθηκε στο ερώτημα από πού προκύπτει ότι θα μας προσλάβει η Πειραιώς ότι «το δήλωσε η διάδοχος Τράπεζα». Με τον κοινό νου καταλαβαίνει κανείς ότι δεν υπάρχει «χαρτί» συμφωνίας. Και ακόμα και αν υπήρχε δεν μπορείς να καθορίζεις την πορεία σου με βάση το αν και το πότε θα στο δώσουν. Και επιπλέον το εξώδικο που στείλαμε στην ΤτΕ ζητώντας το χαρτί δεν την υποχρεώνει και να απαντήσει. Και δε νομίζω πια να έχει κανείς αμφιβολίες για το τι εστί Προβόπουλος.
Με αφορμή την αναφορά στον συγκεκριμένο πρέπει να πούμε ότι η ΑΤΕ παρουσιάστηκε ως η Τράπεζα της διαπλοκής, οι υπάλληλοί της ως 5500 λαμόγια που μπήκαν με γλείψιμο στην Τράπεζα και ρουφούσαν το αίμα του ελληνικού λαού και προς επίρρωση των παραπάνω μπήκε και το ερώτημα από το Χρυσαυγίτη για το στέλεχος του ΔΣ της ΑΤΕ που έβγαλε έξω 8 εκ. ευρώ και ο Προβόπουλος τον διόρθωσε ότι ήταν 10 τα εκ. Μάλιστα ο Στουρνάρας αντί να απαντήσει για τα εργασιακά και τα Ταμεία είπε «το πολύ σημαντικό είναι ότι η μισθοδοσία των εργαζομένων δε θα βαρύνει πια τον έλληνα φορολογούμενο».
Όποιος έχει το «στομάχι» μπορεί να αναζητήσει τα πρακτικά της συνεδρίασης της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής στο site της Βουλής.
Δεν μπορώ να μην αναφερθώ και στο βουλευτή της ΝΔ Μ.Βορίδη (τον τσεκουροφόρο φασίστα) που ρώτησε τα εξής: πώς οι υπάλληλοι της ΑΤΕ από 5671 το 2001 είχαν γίνει 10.000 το 2010 (και εμείς που νομίζαμε ότι είχαμε έλλειψη προσωπικού, δε ρωτάγαμε το Μάκη!!!) και γιατί το 10% είναι καθαρίστριες.
Και ο Προβόπουλος απαντώντας για το … όργιο προσλήψεων στην ΑΤΕ είπε: ναι είναι πάρα πολλές οι καθαρίστριες θα ρωτήσω τον κ. Μαράντο (εκκαθαριστής). Δεν έγινε τυχαία ούτε η ερώτηση, ούτε το σχόλιο ….
Επίσης όταν ρωτήθηκε ο Προβόπουλος επίμονα για την ΑΤΕ LEASING και τους εργαζόμενούς της, απάντησε για τα δάνεια αλλά όχι για τους εργαζόμενους και είπε επίσης ότι στην παλιά Τράπεζα για τους σκοπούς της εκκαθάρισης θα μείνουν όσοι παίρνουν σύνταξη ως το τέλος του 2012.
Συμπεράσματα και …προσωπικές σκέψεις
Υπάρχουν «συνάδελφοι» που δούλεψαν για να υλοποιηθεί η απόφαση της ΤτΕ και δε μίλησαν. Οι ίδιοι «συνάδελφοι» πάνε από τις 5 η ώρα το πρωί ή αλλάζουν γραφεία για να κρυφτούν από τις περιφρουρήσεις και να συνεχίσουν να δουλεύουν, τώρα για το νέο εργοδότη. Τις δικαιολογίες ότι «τώρα δε γίνεται τίποτα» και «όλα τέλειωσαν» και «που ήταν ο Σύλλογος» και «έπρεπε νωρίτερα να κινητοποιηθούμε» όσο βάσιμες και αν είναι δεν μπορούν να τις χρησιμοποιούν εκείνοι που όταν όλη η Ελλάδα απεργούσε τους έβγαζαν τα ΜΑΤ από την Κριεζώτου. Όποτε και αν γίνονταν η απεργία δε θα συμμετείχαν, πάλι θα πήγαιναν από τις 5 το πρωί, πάλι θα κάθονταν στη γωνία να περιμένουν πότε θα φύγουν οι απεργοί να χωθούν μέσα στο κτίριο.
Δε δίνουμε συγχωροχάρτι σε κανέναν. Η πλειοψηφία του ΣΕΑΤΕ δεν είχε καν την ευαισθησία να προκηρύξει απεργία την Παρασκευή (τη μέρα της ανακοίνωσης του χαρίσματος) γιατί λέει δεν είχε επίσημη ανακοίνωση στα χέρια της. Και εδώ και δύο χρόνια καλλιέργησε αυταπάτες στην αρχή περί μετοχοποίησης ότι θα έλυνε το πρόβλημα της ΑΤΕ, διαφήμισε τα μετοχοδάνεια από την ιστοσελίδα του ΣΕΑΤΕ χρεώθηκαν οι συν/φοι και σήμερα θα χάσουν και τα λεφτά τους. Υιοθέτησε το πρόγραμμα αναδιάρθρωσης: ξεπούλημα θυγατρικών, μη πρόσληψη των επιτυχόντων της 9Κ, κλείσιμο καταστημάτων, μείωση μισθών (σε αυτό δε συμφώνησε φυσικά) και ας λέγαμε εμείς ότι πέρα από όλα τα άλλα όσο πιο ελαφριά είναι η ΑΤΕ τόσο πιο εύκολα θα την πουλήσουν. Και δυστυχώς επιβεβαιωθήκαμε και μάλιστα η πραγματικότητα ξεπέρασε τις εκτιμήσεις μας: η ΑΤΕ δεν πουλήθηκε, χαρίστηκε. Δεν υλοποίησαν την απόφαση της ΓΣ για προειδοποιητική απεργία πριν τις εκλογές και η αντίδραση περιορίστηκε στις επιστολές στα κόμματα που ψήφισαν και υπέγραψαν μνημόνια και δανειακές συμβάσεις και που ήταν ξεκάθαρο τι επρόκειτο να κάνουν όχι μόνο για την ΑΤΕ αλλά για το σύνολο του λαού και της δημόσιας περιουσίας.
Από την κατάργηση της μονιμότητας το Φλεβάρη, ήταν ξεκάθαρο που πήγαινε το πράγμα. Και ενώ κατέρρεε το σύμπαν εμείς συνεδριάζαμε στο Ταμείο Υγείας να αυξήσουμε την εισφορά μας, για να σωθεί το Ταμείο. Ποιό Ταμείο, ποιών εργαζομένων, ποιάς Τράπεζας;
Και να πεις ότι δεν τα λέγαμε; Δυστυχώς προτιμάμε να διαβάζουμε για τις τοποθετήσεις και τις συνταξιοδοτήσεις, να βάλουμε και το χέρι στην άδεια τσέπη και να σώσουμε το Ταμείο. Και τώρα θυμήθηκα και την αξιολόγηση: Είπαμε στο ΔΣ και το ΓΣ του ΣΕΑΤΕ ότι πρέπει να καταγγείλουμε τη σύμβαση για το σύστημα αξιολόγησης γιατί θα χρησιμοποιηθεί σε εξελίξεις όπως αυτές που ζούμε τώρα. Παραιτηθήκαμε και από την Επιτροπή αλλά δεν ίδρωσε το αυτί ΚΑΝΕΝΟΣ.
Θέλω να πω πολλά και για τους απεργοσπάστες, αλλά θα τους αφιερώσω ένα ολόκληρο κείμενο οσονούπω. Και να πω ότι οι φίλοι μου που είναι απεργοσπάστες σε αυτόν τον αγώνα, δεν είναι πια φίλοι μου.
Χαίρομαι που βρήκα καινούριους φίλους, στις πόρτες της περιφρούρησης, που βλέπω πολλά νέα παιδιά, που είμαστε μαζί με συναδέλφους που σε άλλες περιφρουρήσεις μπορεί να είχαμε και τσακωθεί λιγάκι γιατί ήθελαν να μπουν να δουλέψουν. Χαίρομαι που ο ΣΕΑΤΕ είναι ζωντανός, γεμάτος κόσμο, που τσακώνεται, μιλάει, αποφασίζει για τη δράση του. Χαίρομαι που σε όλη την Ελλάδα ο κόσμος συνεδριάζει, αποφασίζει, δρα συλλογικά. Υλοποιείται η ξύλινη φράση (όπως θα έλεγαν κάποιοι) «με συνελεύσεις στους χώρους δουλειάς… » και αποδίδει. Τα σωματεία είναι τα μέλη τους και όχι οι εκλεγμένοι. Αν το είχαμε συνειδητοποιήσει νωρίτερα δε θα ήμασταν εδώ.
Στεναχωρήθηκα όταν μπήκα στο 23 για τη συνάντηση με τον εκκαθαριστή. Στην αρχή σαν να μπήκαμε στο νεκροτομείο και πήγαμε για την αναγνώριση του πτώματος και μετά όταν μας έλεγε για τα τεχνικά της απόλυσης ο εκκαθαριστής αισθάνθηκα σα να είχα το αφεντικό απέναντί μου να μου λέει ΑΠΟΛΥΕΣΑΙ (αυτό που ζουν κάθε μέρα πολλοί συνάδελφοί μας εργαζόμενοι σε άλλους κλάδους).
Δίνουμε έναν αγώνα να πάρουν πίσω την απόφασή τους για την ΑΤΕ. Και την ίδια στιγμή δίνουμε έναν αγώνα για τη διασφάλιση όλων των δικαιωμάτων μας. Ο αγώνας δεν μπορεί να δοθεί σε δύο δόσεις. Και πρέπει τους όρους να τους βάλουμε εμείς και όχι να περιμένουμε χαρτιά από την ΤτΕ. Τα «χαρτιά» θα έρθουν όπου να’ ναι, η πρόσληψη και η απόλυση δηλαδή. Και τότε θα πρέπει η άλλη πλευρά, ο εκκαθαριστής και ο wannabe νέος εργοδότης να μας βρει μπετόν αρμέ και έτοιμους. Για όλα.
Και ότι και να γίνει, όπου και να είμαστε, να κάνουμε ξεκάθαρο το σύνθημα του πανό της πορείας στη Βουλή:
ΣΑΛΛΑ ΤΟ ΔΩΡΑΚΙ ΣΟΥ ΔΕ ΘΑ ΤΟ ΧΑΡΕΙΣ
ΕΙΝΑΙ ΜΕΓΑΛΗ Η ΜΠΟΥΚΙΑ ΤΗΣ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ
Από την πλευρά της η ΟΤΟΕ μετέθεσε τι; όποιες επόμενες ενέργειες για… το πρώτο 15ήμερο του Σεπτέμβρη… (Συνεχίζεται…)
Πρέπει να συνδεθείτε για να σχολιάσετε.