RBU : ΤΟ ΠΙΟ ΠΥΚΝΟ ΣΚΟΤΑΔΙ ΕΙΝΑΙ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΑΥΓΗ

ΤΟ ΠΙΟ ΠΥΚΝΟ ΣΚΟΤΑΔΙ ΕΙΝΑΙ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΑΥΓΗ

Οι εκδικητικές μεταθέσεις, οι πιέσεις, ο εκφοβισμός …
ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΤΗΝ ΑΔΥΝΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΦΟΒΟ ΤΗΣ ΕΡΓΟΔΟΣΙΑΣ
Μαθαίνουμε ότι παρά την «ιστορική» συμφωνία (της ντροπής) μεταξύ τράπεζας ΟΤΟΕ ΣΕΤΠ, τις τελευταίες ώρες τα τηλέφωνα των συναδέλφων στα RBU έχουν ανάψει από πιέσεις του στυλ : «ή Intrum ή εθελούσια ή απόλυση».
ΕΣΦΙΞΑΝ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΡΓΟΔΟΣΙΑ.
ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΜΑΣ: «ΑΝ ΣΑΣ ΒΑΣΤΑΕΙ, ΕΛΑΤΕ».
Ποιος κινδυνεύει περισσότερο να εγκαταλείψει την τράπεζα ? Όχι οι εργαζόμενοι.
Τις τελευταίες μέρες εξελίσσεται κύμα μεταθέσεων συναδέλφων για να «βάλουν μυαλό» οι μετατιθέμενοι αλλά πολύ περισσότερο να φοβηθούν οι υπόλοιποι.
Π.χ. η τράπεζα μετέθεσε συνάδελφο από το κατάστημα Διδυμοτείχου στο κατάστημα Σαμοθράκης. Μετέθεσε συναδέλφισσα, μητέρα 2 παιδιών (μονογονεϊκή οικογένεια) από το κατάστημα Ν. Κρήνης Θεσσαλονίκης (όπου διαμένει) στο κατάστημα Χαλάστρας, δεκάδες χιλιόμετρα μακριά.
Η Τράπεζα, αντιμετωπίζοντας άμεσο κίνδυνο να πέσουν έξω τα σχέδια της (βλ. παταγώδης αποτυχία τελευταίας εθελούσιας ΚΑΙ άρνηση – εναντίωση του συνόλου ουσιαστικά των συναδέλφων των RBU να μετακινηθούν στην Intrum (βλ. εισπρακτική) χρησιμοποιεί τα δύο τελευταία όπλα της σε μια συντονισμένη επιχείρηση :
α)τον εκφοβισμό από την ίδια και
β) την ΟΤΟΕ, τον ΣΕΤΠ και άλλους «συνδικαλιστικούς υπαλλήλους» της που τους ξαμόλυσε στους χώρους δουλειάς να πείσουν τους συναδέλφους για την «ιστορική» συμφωνία – ντροπή με τη τράπεζα, την ώρα που οι συνάδελφοι των RBU, ξεπερνώντας κάθε ανθρώπινο φόβο και ανασφάλεια δίνουν τη προσωπική τους (και συλλογική) μάχη στις «προσωπικές συναντήσεις».
ΟΡΙΣΜΕΝΑ ΣΧΟΛΙΑ
για την κοινή επιχείρηση τράπεζας και «συνδικαλιστικών υπαλλήλων» της
Για τις μεταθέσεις :
Αξιοποιούνται από την τράπεζα και τους «συνδικαλιστικούς υπαλλήλους» της για εκφοβισμό και υποταγή στα σχέδια τους για μετακίνηση στην εισπρακτική. «Θύματά» τους μπορεί να είναι οποιοσδήποτε ακόμα κι αν δεν δουλεύει στα RBU απλά για «φρονηματισμό». Στα ερωτήματα των συναδέλφων η ΟΤΟΕ, ΣΕΤΠ κ.λ.π. απαντούν : «Μην πάτε στην εισπρακτική αλλά δεν ξέρουμε τι θα γίνει με τις μεταθέσεις αν μείνετε στη Πειραιώς γιατί δεν τις απαγορεύει ο κανονισμός». Να σημειώσουμε ότι μεταθέσεις ακόμα και εντός του ίδιου νομού μπορεί να είναι εξοντωτικές (π.χ. Ορεστιάδα και Σαμοθράκη, Ν. Κρήνη και Χαλάστρα ανήκουν στον ίδιο νομό αλλά απέχουν μεταξύ τους … έτη φωτός. Το ίδιο ισχύει στην Αττική και άλλους νομούς.
Το ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ έθεσε το ζήτημα των μεταθέσεων σε όσα ΔΣ Συλλόγων συμμετέχει με πρόταση πίεσης – κινητοποίησης. Το έθεσε και το στέλεχος του ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΥ ΜΕΤΩΠΟΥ συν. Ζαριανόπουλος Σωτήρης, σε συνάντηση με εκπρόσωπο της τράπεζας (με θέμα τη δική του τοποθέτηση στη τράπεζα μετά τη λήξη της θητείας του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο – για την οποία ακολουθεί επόμενη ενημέρωση). Σε κάθε περίπτωση, είτε αποφασίσουν είτε όχι οι Σύλλογοι, κινητοποιήσεις από το ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ θα γίνουν.
Κι αν, κάτω από τη άρνηση των εργαζόμενων να μεταβούν «εθελοντικά», προχωρήσουν σε υποχρεωτική μετακίνηση των εργαζόμενων ;
Μπορεί και να γίνει. Έτσι όμως η τράπεζα θα εκθέσει τους πιο στενούς συνεργάτες της, την ΟΤΟΕ και τον ΣΕΤΠ που πανηγυρίζουν για την «εθελοντική» επιτυχία τους.
ΟΜΩΣ ΜΗ ΞΕΧΝΑΤΕ : έρχονται κι’ άλλες εξελίξεις στις τράπεζες. Οι τραπεζίτες χρειάζονται αυτή την ΟΤΟΕ και τέτοιους «Συλλόγους».
Ποια όμως θα είναι η διαφορά «εθελοντικής» από υποχρεωτική μετακίνηση ?
Έχει τεράστια διαφορά (σε συνδικαλιστικό, νομικό, πολιτικό επίπεδο) να συναινείς από το να αντιδράς στη σφαγή των δικαιωμάτων σου. Όση είναι η διαφορά «αυτοκτονίας» και «απόπειρας δολοφονίας».
Γιατί να συναινέσεις σε μια πρόταση που δεν ξέρεις αν τελικά θα υλοποιηθεί. Γιατί το μόνο που θα απομείνει (και θα αποτελεί δεδικασμένο) θα είναι η συναίνεση σου στην επόμενη απόπειρα «δολοφονίας» σου.
Οι εργαζόμενοι με τη στάση μας να αναγκάσουμε τη κυβέρνηση, τα κόμματα που ανοίξανε το δρόμο στους τραπεζίτες και τις εισπρακτικές να πάρουν θέση, να αναλάβουν την ευθύνη τους.
Να μην ξεφορτωθούν την ευθύνη τους προς μια «ιδιωτική εταιρία της Σουηδίας» για ότι γίνει.
Να πάρουν την ευθύνη αυτοί γιατί τους ανήκει.
Υπενθυμίζουμε προς όλες τις πλευρές μερικά διδάγματα :
ΔΙΔΑΓΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΡΓΟΔΟΣΙΑ : «Λογάριαζε χωρίς τον ξενοδόχο». Υποσχέθηκε στην Intrum εργαζόμενους που δεν θέλουν να μετακινηθούν, δεν τους έχει στο χέρι.
ΔΙΔΑΓΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΤΟΕ – ΣΕΤΠ (και υπόλοιπο «διατεταγμένο» συρφετό του εργοδοτικού συνδικαλισμού) : Κι’ αυτοί, όπως τα αφεντικά τους, οι τραπεζίτες «λογάριαζαν χωρίς τον ξενοδόχο», τους εργαζόμενους. Είναι – τελεσίδικα – άκρως επικίνδυνοι για τους εργαζόμενους, το τελευταίο όπλο της εργοδοσίας. Τώρα, κάτω από τις αντιδράσεις (και την αηδία) των συναδέλφων αποδεικνύονται άχρηστοι και για τη τράπεζα.
ΔΙΔΑΓΜΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ : Αυτοί είναι οι πραγματικοί «ξενοδόχοι». Βιώνουν τις μέρες αυτές αυτό που για χρόνια αυτό στο οποίο επέμεινε το Αγωνιστικό Μέτωπο στον όμιλο Πειραιώς, το ΠΑΜΕ : όταν συνειδητοποιήσουν τη τεράστια δύναμη τους, ότι χωρίς αυτούς καμιά επιχείρηση δεν υπάρχει, τίποτα δεν κινείται, είναι ικανοί να ανατρέψουν τα πάντα αφού αυτοί δημιουργούν τα πάντα. Ότι «κακό» τους έχει συμβεί, έγινε γιατί δεν είχαν συνειδητοιήσει αυτή τη δύναμη τους, πάνω στην ανοχή ή το φόβο ή τη λογική του μικρότερου κακού.

Συνάδελφοι,
Οι δεσμεύσεις της τράπεζας και οι προθεσμίες υλοποίησης τους είναι αυστηρές.
Η τράπεζα «αισθάνεται την ανάσα των συναδέλφων», φοβάται ότι θα πέσουν έξω τα σχέδια της. Όσοι τα κατάστρωναν διακινδυνεύουν το μέλλον τους.
Γι’ αυτό να περιμένουμε αυτές τις μέρες, μέχρι τη λήξη της τελικής προθεσμίας υλοποίησης των σχεδίων της, ένταση του εκφοβισμού, των πιέσεων κάθε είδους.
ΜΗ ΦΟΒΑΣΤΕ.
Ο φόβος ανήκει στη τράπεζα. ΔΕΝ ανήκει στους εργαζόμενους που τώρα παρά τις διώξεις έχουν το πάνω χέρι αφού δε δίνουν τη συναίνεσή τους.
Τις στιγμές αυτές σ’ αυτόν τον αγώνα κρίνονται τα συμφέροντα και τα κέρδη της τράπεζας, των μετόχων και των διαχειριστών της και από την άλλη η δουλειά, η ζωή, το μέλλον των συναδέλφων, της οικογένειας, των παιδιών τους.
Στο επόμενο (σύντομο) χρονικό διάστημα, νικητής θα αναδειχθεί όποιος αντέξει περισσότερο: η εργοδοσία ή οι εργαζόμενοι.
Συνάδελφοι,
Οι μέρες είναι κρίσιμες. Οπλισθείτε με επιμονή, υπομονή, οργάνωση. Στηριχθείτε στην αλληλεγγύη των συναδέλφων.
Κάθε τμήμα δίνει όρκο τιμής ότι κανείς – όταν βρεθεί μόνος απέναντι στους εκπροσώπους της εργοδοσίας – δεν θα σπάσει την αλυσίδα της αντίστασης, της αλληλεγγύης.
Τα μηνύματα απ’ όλα τα τμήματα είναι εξαιρετικά καλά: ακόμα και οι ελάχιστοι συνάδελφοι που σκέφτονταν μήπως πάνε στην Intrum, άλλαξαν γνώμη μετά τη συμφωνία – ντροπή ΟΤΟΕ – ΣΕΤΠ και την συνένοχη σιωπή και άλλων συλλόγων και συνδικαλιστών.
Μη δίνετε βήμα, στους «συνδικαλιστικούς υπαλλήλους» της εργοδοσίας (ΟΤΟΕ, ΣΕΤΠ και τους «σιωπηρούς συμμάχους» τους) που με διαταγή της τράπεζας αλωνίζουν τους χώρους δουλειάς για να πείσουν για τα «καλά» της συμφωνίας τους. Πριν αρχίσουν το λογίδριό τους, απαιτείστε : προύπόθεση για να σας ακούσουμε «πόσο ορόσημο» είναι αυτή η συμφωνία είναι να παραιτηθείτε προηγουμένως – τη στιγμή αυτή – από τη τράπεζα Πειραιώς, να κάνετε αίτηση πρόσληψης στην Intrum, να παραιτηθείτε από τη συνδικαλιστική προστασία, τις αποσπάσεις σας και τα συνδικαλιστικά σας προνόμια (επιδόματα, ακώλυτη βαθμολογική εξέλιξη για τους αποσπασμένους).
ΑΝ δεν το κάνουν …. κατεβείτε για τσιγάρο. Ας πείσουν τα ντουβάρια.
Συνάδελφοι,
Το «θηρίο» γίνεται πιο επιθετικό όταν κινδυνεύει.
Οι επόμενες μέρες θα είναι κρίσιμες, δύσκολες για τους συναδέλφους. ΑΛΛΑ θα είναι πολύ πιο δύσκολες για όσους απειλούν την εργασία τους, τη ζωή τους : την εργοδοσία και τους συνδικαλιστικούς υπαλλήλους της.
Χέρι – χέρι, Στηριγμένοι στην απόφαση μας να δουλέψουμε, να ζήσουμε και εμείς και οι οικογένειες μας, στηριγμένοι στην αλληλεγγύη μας
ΔΙΩΧΝΟΥΜΕ ΤΟΝ ΦΟΒΟ. ΕΙΝΑΙ Ο ΧΕΙΡΟΤΕΡΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ. ΜΑΣ ΟΔΗΓΕΙ ΣΤΗΝ ΥΠΟΧΩΡΗΣΗ, ΣΤΗΝ ΑΝΕΡΓΙΑ.
ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΣΠΑΕΙ ΤΗΝ ΑΛΥΣΙΔΑ ΤΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ. ΟΙ ΑΠΕΙΛΕΣ ΜΠΑΙΝΟΥΝ ΑΠΌ ΤΟ ΕΝΑ ΑΥΤΙ ΚΑΙ ΒΓΑΙΝΟΥΝ ΑΠΟ ΤΟ ΑΛΛΟ.
ΟΥΤΕ Η ΤΡΑΠΕΖΑ ΟΥΤΕ Η ΕΙΣΠΡΑΚΤΙΚΗ ΔΕΝ ΔΟΥΛΕΥΟΥΝ ΧΩΡΙΣ ΕΜΑΣ.
ΤΗ ΔΥΝΑΜΗ ΕΧΟΥΝ ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ – ΟΧΙ Η ΤΡΑΠΕΖΑ.
ΨΗΛΑ ΤΟ ΚΕΦΑΛΙ – ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ ΤΗ ΜΑΖΙΚΗ ΕΝΑΝΤΙΩΣΗ.
ΘΑ ΝΙΚΗΣΟΥΜΕ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.