ΠΕΤΑΞΤΕ ΣΤΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΤΗ ΒΡΩΜΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΤΡΑΠΕΖΑΣ – ΟΤΟΕ – ΣΕΤΠ ΟΥΤΕ ΒΗΜΑ ΠΙΣΩ – ΚΑΜΙΑ ΣΥΝΑΙΝΕΣΗ ΣΤΙΣ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΕΙΣ, ΤΙΣ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ.

Όταν εργοδοσία – ΟΤΟΕ – «Σύλλογος» Πειραιώς πανηγυρίζουν…

Οι εργαζόμενοι ανησυχούν.

Η Τράπεζα ΔΕΝ κατορθώνει να πετύχει τους στόχους της ούτε με τις ψεύτικες διαβεβαιώσεις/υποσχέσεις της ούτε με εκβιαστικά διλήμματα και πιέσεις:

  • Οι εκατοντάδες συνάδελφοι που η Πειραιώς υποσχέθηκε στην Intrum αρνούνται μαζικά και επίμονα να αυτοκτονήσουν, συναινώντας στη μεταφορά τους στην εισπρακτική. Το σχέδιο RBU «ξεμένει από εργατικά χέρια».
  • ΟΛΟΙ οι συνάδελφοι αρνούνται μαζικά το νέο πρόγραμμα «εθελούσιας» απόλυσης. Η παραπέρα μείωση προσωπικού «κολλάει».

Όταν τα deal κινδυνεύουν εμφανίζονται οι … «από μηχανής θεοί» για να τα σώσουν. Η ΟΤΟΕ, ο Σύλλογος Πειραιώς (ΣΕΤΠ), κι’ άλλοι πρόθυμοι «συνδικαλιστικοί υπάλληλοι» των τραπεζιτών. Η τράπεζα τους είχε εξ αρχής «στο χέρι». Η συμφωνία της με την Intrum δεν θα προχωρούσε ΑΝ ΔΕΝ εξασφάλιζε τη σύμπραξή τους. Καθώς η υλοποίησή της απαιτεί τη συναίνεση των συναδέλφων στα RBU στην αυτοκτονία τους, στη μετακίνηση τους στην εισπρακτική.

Διοίκηση της τράπεζας και συνδικαλιστικά τσιράκια είναι ένας, ενιαίος μηχανισμός, «ο κακός χωροφύλαξ και ο καλός αστυφύλαξ», «το μαστίγιο και το καρότο».

Καλοκαιριάτικα (παραδοσιακά εποχή περάσματος αντεργατικών μέτρων όπως το τρίτο μνημόνιο που ψηφίστηκε δεκαπενταύγουστο) υπέγραψαν τη «συμφωνία – βρωμιά» με τη τράπεζα λέγοντας : «Μην ανησυχείτε, πηγαίνετε στην Intrum, είναι «διαβολικά καλή» (όπως ο Τράμπ κατά τον Τσίπρα). Κλείνουν δε προκαλώντας με το ανεπανάληπτο : «Γεια σας, θα τα ξαναπούμε στην απόλυση σας» (βέβαια αν υπάρχει τότε Τράπεζα Πειραιώς).

Τα συνδικαλιστικά τσιράκια, στη βιασύνη τους να εξυπηρετήσουν τα αφεντικά, γελοιοποιούνται επαναλαμβάνοντας ψεύτικες υποσχέσεις της τράπεζας χωρίς καμιά αξία, υπογράφοντας μια συμφωνία που δεν δεσμεύει κανέναν.

ΓΙΑΤΙ :

1. Η «συμφωνία» ΔΕΝ έχει καμιά απολύτως αξία για το μέλλον όσων μετακινηθούν στην εισπρακτική γιατί :

ΔΕΝ συμβάλλεται, ΑΡΑ ΔΕΝ ΔΕΣΜΕΥΕΤΑΙ ΓΙΑ ΤΙΠΟΤΑ ο νέος εργοδότης, η INTRUM. Η οποία σιωπά επίμονα για να μην αναλάβει καμιά δέσμευση. Τη μοναδική φορά που εμφανίστηκαν εκπρόσωποι της INTRUM στους συναδέλφους της Θεσσαλονίκης, ο κ. Γεωργακόπουλος απέκλεισε εκ των προτέρων κάθε ερώτηση σχετικά με τα εργασιακά λέγοντας ότι «γι’ αυτά μιλήσαμε στη Πειραιώς». ΟΤΟΕ, ΣΕΤΠ και λοιποί εργοδοτικοί πουλάνε «χάντρες, καθρεφτάκια στους ιθαγενείς» για να παραπλανήσουν και να δεσμεύσουν μόνο τους εργαζόμενους, όχι την παλιά ή τη νέα εργοδοσία.

Η επιστολή που παίρνουν οι συνάδελφοι των RBU στις προσωπικές συναντήσεις έχουν τις υπογραφές μόνο στελεχών της τράπεζας (και ο Γεωργακόπουλος υπογράφει ως Ανώτερος Γενικός Διευθυντής της Πειραιώς).

2. Σχετικά με τη διατήρηση των δικαιωμάτων στη νέα εταιρία :

Τα όσα προβλέπονται από κλαδικές ή επιχειρησιακές συλλογικές συμβάσεις, κανονισμούς εργασίας κ.λ.π. ενσωματώνονται στην ατομική σύμβαση εργασίας μόνο κατά το χρόνο της μετακίνησης. Η ατομική σύμβαση αποσυνδέεται πλέον από τις συλλογικές συμβάσεις και κανονισμούς. Μπορεί να αλλάξει με τη συμφωνία εργοδότη – εργαζόμενου. (Όλοι γνωρίζουν με ποιες πιέσεις, εκβιασμούς, απειλές «επιτυγχάνεται» αυτό).

Επίσης, οι εισπρακτικές εταιρίες (βλ. Intrum) δεν είναι και δεν μπορούν να γίνουν τραπεζικοί οργανισμοί. Η τραπεζοϋπαλληλική ιδιότητα χάνεται παρά τα ψέματα της ΟΤΟΕ και τη δήθεν «ανησυχία» της να ξανακάνει τραπεζοϋπάλληλους όσους μεταφερθούν στην Intrum. Η εισπρακτική δεν θα είναι μέσα στην ομάδα των τραπεζιτών που υπογράφουν κλαδικές συλλογικές συμβάσεις. Άλλωστε, παλιότερα ο Βρούτσης (ΝΔ) και πρόσφατα η Αχτσιόγλου (ΣΥΡΙΖΑ) έδωσαν το δικαίωμα σε κάθε εργοδότη να αυτο-εξαιρείται από τις συλλογικές αυμβάσεις.

Για τη δήθεν «δέσμευση» ότι θα ισχύουν για τους εργαζόμενους της Πειραιώς που θα μεταφερθούν, οι όροι αμοιβής και εργασίας των ισχυουσών ΣΣΕ ΟΤΟΕ – Τραπεζών : ΔΕΝ δεσμεύεται η Intrum (που δεν υπογράφει). Άλλωστε ένας από τους λόγους της συμφωνίας είναι η εξασφάλιση φθηνότερου εργατικού δυναμικού για τις νέες εταιρίες, η απαλλαγή τραπεζών και εισπρακτικών από το βάρος μισθοδοσίας και ασφαλιστικών δικαιωμάτων, υπάρχει η δέσμευση των 3 μνημονίων για δραστική μείωση των τραπεζοϋπαλλήλων.

Η «δέσμευση» αυτή θα αφορά μόνο τους προερχόμενους από την Πειραιώς και όχι τους υπόλοιπους εργαζόμενους της εισπρακτικής; Ακόμα και να γινόταν, θα απέβαινε τελικά σε βάρος των «ακριβών» προερχόμενων της Πειραιώς, θα τους έβαζε στο στόχαστρο απολύσεων.

Στη συμφωνία παραλείπονται πολλά από τα δικαιώματα όλων των ομάδων των εργαζόμενων του ομίλου (ανάλογα με τη τράπεζα προέλευσής τους).

Σε κάθε περίπτωση : κάθε νομοθεσία αλλάζει σε ένα βράδυ όταν το απαιτούν οι τραπεζίτες και υλοποιούν οι κυβερνήσεις (σ.σ. η πρεμούρα των τραπεζών για τα «κόκκινα δάνεια» οδήγησε τη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ να επικαιροποιήσει, μόλις τον προηγούμενο Φεβρουάριο, το νόμο για τις αποσχίσεις κλάδων, και να επιταχύνει-διευκολύνει τις διαδικασίες για τη σύσταση της INTRUM 2-3 μέρες πριν τις βουλευτικές εκλογές προσφέροντας έτοιμη δουλειά στον Μητσοτάκη).

3.Για τη συνδικαλιστική κάλυψη της ΟΤΟΕ :

Εδώ η ΟΤΟΕ δεν δέχεται συλλόγους ήδη εργαζόμενων σε τράπεζες. Θα δεχθεί να συμπεριλάβει εργαζόμενους από μια ΜΗ τραπεζική, εισπρακτική εταιρία (όταν μάλιστα πρέπει να κάνει αλλαγή καταστατικού που θα διαρκέσει μερικά χρόνια ;). Ακόμα και να το ήθελε, ποιος λέει ότι δεν θα αντιδράσουν τραπεζίτες, υπουργεία, δικαστές ; Και το κυριότερο : Πόσο «καλυμμένοι» ήταν οι συνάδελφοι με τέτοια ΟΤΟΕ ?

4. Η συμφωνία Πειραιώς – ΟΤΟΕ – ΣΕΤΠ είναι μια απλή αντιγραφή του Π.Δ. 178/2002 (για τις μεταβιβάσεις εταιριών) χωρίς να προσθέτει τίποτα περισσότερο.

Τα ίδια προβλέπει και ο νόμος του 2019 για τις αποσχίσεις κλάδων εταιριών.Η περίφημη «προστασία» που παρέχει αυτή η νομοθεσία είναι η εξής :

Απαγορεύεται η απόλυση ΛΟΓΩ της μεταβίβασης. Δηλ. ουσιαστικά απαγορεύεται η απόλυση τη στιγμή της μεταβίβασης. ΔΕΝ απαγορεύεται η απόλυση (όπως και η αλλαγή των όρων εργασίας) μετά τη μεταβίβαση έως τέλους της εργασιακής ζωής. Αυτό επιβεβαιώνει η ρήτρα της συμφωνίας για το τι θα γίνει σε περίπτωση απολύσεων από την Intrum.

2. Η «συμφωνία» αναγκάζεται να προβλέψει απολύσεις ανοίγοντας διάπλατα τη πόρτα σ’ αυτές : «σε περίπτωση λύσης ή λήξης της επιχειρηματικής συμφωνίας Πειραιώς – INTRUM, η Τράπεζα Πειραιώς αναλαμβάνει την υποχρέωση να προσλαμβάνει κατά προτεραιότητα για την κάλυψη των υπηρεσιακών αναγκών της τους υπαλλήλους της INTRUM που προέρχονται από τη Τράπεζα και έχουν μείνει χωρίς εργασία.

Ποιος θα ελέγχει το «κατά προτεραιότητα»; Ποιος θα ελέγχει και θα διαμορφώνει τις υπηρεσιακές ανάγκες όταν στην αγορά εργασίας θα υπάρχουν πολύ φθηνότεροι; Και όλα αυτά όταν η ίδια η τράπεζα δεν ξέρει που θα καταλήξει με τις ανακατατάξεις που γίνονται στον κλάδο. Θα έχει μείνει μισή (και λιγότερο) με τη μεταβίβαση των κόκκινων δανείων και όσων κλάδων ακολουθήσουν, οπότε δεν θα χρειάζεται περισσότερους εργαζόμενους.

Αξιοσημείωτο : σε τρία πρόσφατα, επίσημα κείμενα τονίζεται η πιθανότητα (βλ. βεβαιότητα) απολύσεων : α) την απάντηση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ντράγκι σε ερώτηση των ευρωβουλευτών του ΚΚΕ για τη τράπεζα Πειραιώς ότι «μπορεί η μείωση προσωπικού να αντιμετωπιστεί με προγράμματα (ψευτο)κατάρτισης από το Ταμείο Παγκοσμιοποίησης της Ε.Ε. β) το ενδιαφέρον της πολυεθνικής KPMG να αναλάβει τέτοια προγράμματα και γ) από την ίδια τη συμφωνία Πειραιώς – ΟΤΟΕ – ΣΕΤΠ.

Συνάδελφοι,

Οι εκτιμήσεις κάποιων συλλόγων για τον εθελοντικό χαρακτήρα της μετάβασης στη νέα εταιρία και την αξιοποίηση των εργαζόμενων που δεν θα μεταβούν στα πλαίσια της Τράπεζας Πειραιώς δεν πρέπει να εφησυχάζουν. Χρειάζεται επαγρύπνηση, οργάνωση κόντρα στη κοινή οργάνωση τράπεζας και συνδικαλιστικών υπαλλήλων της. Χρειάζεται ενίσχυση των δυνάμεων που προειδοποίησαν, κοντράρισαν με τους εργοδοτικούς, οργάνωσαν τον απεργιακό αγώνα του Ιούνη.

Συνάδελφοι

Οι εξελίξεις των τελευταίων ημερών, η «βρώμικη» συμφωνία τράπεζας με τους υπαλλήλους της σε ΟΤΟΕ – ΣΕΤΠ, οι προσωπικές πλέον κλήσεις των συναδέλφων των RBU να παραλάβουν τις επιστολές της τράπεζας και ιδιαίτερα η κλήση τους να έρθουν σε προσωπική επαφή με τη Διεύθυνση προσωπικού αν εναντιωθούν στη μεταφορά τους, διαμορφώνει κλίμα πιέσεων.

Το σχέδιο-εικόνα που από κοινού επεξεργάστηκαν τράπεζα και συνδικαλιστικά τσιράκια είναι : «Σας δίνουμε εγγυήσεις, σας δίνουμε πρόγραμμα εθελούσιας, σας δίνουμε ελεύθερη επιλογή μεταβίβασης στη νέα εταιρία». Τις ίδιες εγγυήσεις δίνουν και οι «συνδικαλιστικοί εκπρόσωποι» σας. ΑΝ δεν πεισθείτε με όλα αυτά να φύγετε από την τράπεζα …… , τότε τι;

Συνάδελφοι,

Οι δεσμεύσεις της τράπεζας, όλων των κυβερνήσεων και των εργοδοτικών συνδικαλιστών είναι σαφείς και επείγουσες. Πρέπει μέσα στο 2019 να τελειώνουν με τα κόκκινα δάνεια και τους εργαζόμενους σ’ αυτά. Μέχρι το 2021 να εξασφαλίσουν μείωση κατά μερικές ακόμα χιλιάδες υπαλλήλους.

Μπροστά στη πρεμούρα τους, στην ανάγκη που έχουν να λειτουργήσουν τη νέα εταιρία με τα «χέρια» της Πειραιώς, στη μαζική άρνηση των συναδέλφων να «αυτοκτονήσουν», στη μαζική καταδίκη των συνδικαλιστικών υπαλλήλων των τραπεζιτών, η ένταση των πιέσεων δείχνει μόνο το φόβο τους, την αγωνία τους.

Ποιος έχει πια τη δύναμη ;

ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΜΟΝΟ.

Συνάδελφε,

Μη φοβηθείς. Δεν είσαι μόνος.

Μαζί με σένα εκατοντάδες συνάδελφοι θα απαντήσουν ΟΧΙ.

ΜΗΝ είσαι εσύ που θα κόψεις την αλυσίδα της αντίστασης, της αξιοπρέπειας.

ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ, ΘΑ ΝΙΚΗΣΟΥΜΕ.

Θα δυναμώσουμε το κίνημα των εργαζόμενων και όχι των υπαλλήλων των τραπεζιτών.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.