27/07/2012 Μια ματιά στην Ιστορία (Α’ μέρος)

Σε συνέχειες θα σας παρουσιάσουμε το υλικό που έχουμε συγκεντρώσει για τις ιστορικές μέρες του Ιουλίου και του Αυγούστου του 2012 και φυσικά θα καταλήξουμε σε εκτιμήσεις και συμπεράσματα, καθώς ότι ξεκίνησε στις Τράπεζες τότε, συνεχίστηκε, και στις μέρες μας κορυφώνεται με διάφορα προσχήματα με συνέπειες σε όλους τους εργαζόμενους όλων των Τραπεζών.
Όλο το υλικό θα παραμείνει, θα εμπλουτίζεται και θα είναι διαθέσιμο σε όλους μέσα από το site μας.
Η πρώτη συγκέντρωση ενάντια στα σχέδια της κυβέρνησης έγινε στην Αλεξάνδρεια Ημαθίας την Πέμπτη 26/07/2012. Πρόκειται για δράση που εντάσσεται στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών για την οργάνωση της πάλης ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της Αγροτικής Τράπεζας (ΑΤΕ) και το ξεπούλημα των συνεταιριστικών επιχειρήσεων (ΕΒΖ, ΣΕΚΑΠ, «ΔΩΔΩΝΗ») που διοργανώθηκε από το ΠΑΜΕ, την ΠΑΣΥ την ΠΑΣΕΒΕ και το Κλαδικό Σωματείο ΧΠΣ.
Την ίδια μέρα στη μία το μεσημέρι πραγματοποιήθηκε συνάντηση του προεδρείου του ΣΕΑΤΕ με το Διοικητή κ. Πανταλάκη, στη διάρκεια της οποίας ανέλυσε τα πιθανά σενάρια των εξελίξεων σχετικά με την ΑΤΕ, μιας και όπως δήλωσε τότε δεν είχε επίσημη ενημέρωση. Μας είπε ότι πρόκειται για την τελευταία του συνάντηση μαζί μας.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του, άμεσα θα είχαμε ανακοινώσεις για τις εξελίξεις με πιθανότερο σενάριο την πώληση ενός κομματιού της ΑΤΕ σε ιδιωτική Τράπεζα και τον ορισμό εκκαθαριστή στο κομμάτι που θα μείνει πίσω, ενώ οι εργαζόμενοι θα ακολουθούσαν την τύχη του κομματιού στο οποίο εργάζονταν.
Μετά τη συνάντηση με τη Διοίκηση, πραγματοποιήθηκε η περιφερειακή συνέλευση Αττικής στα γραφεία του ΣΕΑΤΕ, με συμμετοχή καλύτερη από τις προηγούμενες συνελεύσεις, αλλά, οφείλουμε να το πούμε, αναντίστοιχη των περιστάσεων. Εκεί έγινε μια ενημέρωση για το τι ειπώθηκε στη συνάντηση και τοποθετήθηκαν και οι εκπρόσωποι της ΟΤΟΕ.
Παραθέτουμε σχόλιο από το site της ΕΣΑΚ-ΑΤΕ για την συνέλευση:
…
Οι “γκοτζαμπάσηδες” και η περιφερειακή συνέλευση του ΣΕΑΤΕ
Δεν θα σχολιάσουμε τις γνωστές επαναστατικές διεκδικήσεις της ΟΤΟΕ (από κοντά και της πλειοψηφίας του ΔΣ του ΣΕΑΤΕ) περί ανακεφαλαίωσης και περί διασφάλισης των θέσεων εργασίας στο ΟΠΟΙΟ σενάριο επιλέξει η κυβέρνηση για τις τράπεζες (και για την ΑΤΕ), που πρόβαλαν για άλλη μια φορά στην περιφερειακή συνέλευση.
Δεν θα σχολιάσουμε τον επαναστατικό στόχο της ΔΗΣΥΕ να προκαλέσουμε την κυβέρνηση κλπ να παρουσιάσει τα στοιχεία της, με τα οποία κρίνει ότι η ΑΤΕ είναι χειρότερη τράπεζα από την ΠΕΙΡΑΙΩΣ.
Δεν θα σχολιάσουμε τον επαναστατικό στόχο της ΔΑΚΕ να στείλουμε ενημερωτικές επιστολές, τεκμηριωμένες από επιφανείς επιστήμονες της ελληνικής κοινωνίας, προς την κυβέρνηση και τα κόμματα.
Δεν θα σχολιάσουμε την εκτίμηση της ΔΗΣΥΕ ότι το πρόβλημα στην ιδιωτικοποίηση της ΑΤΕ είναι πρόβλημα τιμήματος και πρόβλημα αγοραστή.
Δεν θα σχολιάσουμε τη με κολακεία επίκληση της συμβολής της ΑΤΕ στον αγροτικό τομέα, που οι θιασώτες της εμπορικής ΑΤΕ όψιμα τώρα επικαλούνται.
Θα σχολιάσουμε όμως το δια ταύτα.
Όταν από όλους τους συναδέλφους στη συνέλευση ερχόταν η απαίτηση ότι πρέπει να αντιδράσουμε άμεσα στην ιδιωτικοποίηση της ΑΤΕ, πριν ακόμα εξαγγελθεί η οποιαδήποτε απόφαση, και ότι αυτή η αντίδραση θα πρέπει να είναι απεργία που θα αρχίσει την Παρασκευή 27/7, ο πρόεδρος του ΣΕΑΤΕ τι βρήκε να πει; Ότι οι συνάδελφοι δεν κινητοποιούνται και ότι χρειάζεται προετοιμασία. Στην ερώτηση συναδέλφων «εσείς πώς προετοιμάζετε τώρα τους συναδέλφους ή τι σχέδια έχετε να τους ξεσηκώσετε;» η απάντηση ήταν «Εεε … ναι … γκουχ».
Πού έφτασαν, οι αθεόφοβοι, σε αντιπερισπασμό. Ζήτησαν από τους παρευρισκόμενους συναδέλφους να δηλώσουν ενυπογράφως και εκείνη τη στιγμή την αγωνιστική τους στάση!
Ξέρουμε ότι ο ηγέτης (οφείλει να) προετοιμάζει και να καθοδηγεί και όχι να σύρεται από υπεύθυνες δηλώσεις! Εκτός και αν τις προθέσεις τους τις καλύπτουν με φαινομενική αδυναμία τους.
Εμάς όλα αυτά μας θύμισαν απλά τους γκοτζαμπάσηδες, που το 1821 εύρισκαν ως ύστατη δικαιολογία ότι «δεν ήτο έτοιμον το έθνος δια την επανάστασιν». .
Την Παρασκευή 27/7/2012 το πρωί αντιπροσωπεία μελών του Κλαδικού Σωματείου Χρηματοπιστωτικού Συστήματος, της Παναγροτικής Αγωνιστικής Συσπείρωσης (ΠΑΣΥ) και της ΕΣΑΚ-ΑΤΕ, πραγματοποίησε παρέμβαση στο κτίριο της Πανεπιστημίου 23, όπου θα γινόταν στις 10 το πρωί η συνεδρίαση του ΔΣ της ΑΤΕ. Εκεί παρενέβησαν στο ΔΣ και δήλωσαν την αντίθεσή τους στα σχέδια ιδιωτικοποίησης, διαχωρισμού και ξεπουλήματος της ΑΤΕ και των θυγατρικών της .
Από την Παρασκευή 27/07/2012 ως και την Δευτέρα 30/07/2012 μεσολάβησε ένα δύσκολο Σαββατοκύριακο εκτίμησης της κατάστασης και αποφάσεων…
Δευτέρα 30/07/2012. Πρώτη μέρα απεργίας.
Συνεχίζεται…
Πρέπει να συνδεθείτε για να σχολιάσετε.