ΑΠΟΣΧΙΣΗ ΚΑΡΑΜΠΙΝΑΤΗ Ή ΑΛΛΙΩΣ ΤΟ ΒΑΤΕΡΛΩ ΤΗΣ ΟΤΟΕ

Στις 23 Μαϊου η ΟΤΟΕ σε δελτίο τύπου της λέει τα εξής:

Τα εργασιακά δικαιώματα των τραπεζοϋπαλλήλων, που εργάζονται στις υπηρεσίες των κόκκινων δανείων των τραπεζών, είναι αδιαπραγμάτευτα και δεν προσφέρονται σε κανέναν ούτε ως ευκαιρία πολιτικής εκμετάλλευσης ενόψει των εκλογών, ούτε ως αφορμή για την υλοποίηση αντεργατικών σχεδιασμών των Διοικήσεων των Τραπεζών. Η ΟΤΟΕ έχει καταθέσει έγκαιρα τις θέσεις της για την αντιμετώπιση των προβλημάτων διαχείρισης των κόκκινων δανείων των τραπεζών και έχει καταστήσει σαφές, ότι δεν πρόκειται να αποδεχθεί λύσεις που πλήττουν την απασχόληση και τα θεσμικά εργασιακά δικαιώματα των τραπεζοϋπαλλήλων, που απορρέουν από τις συμβάσεις τους.
Εφιστούμε την προσοχή τόσο στην πλευρά των τραπεζών, όσο και σε όσους έχουν συμφέροντα από την εξέλιξη της υπόθεσης των κόκκινων δανείων, να σταματήσουν όλους τους σχεδιασμούς που μπορούν να πλήξουν άμεσα ή έμμεσα τα εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων.

Στις 27 Μαϊου λέει μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση για την προκήρυξη της απεργίας στις 28/5

κ ΜΕΓΑΛΟΥ ΔΕΝ ΕΧΕΙΣ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΝΑ ΠΑΙΖΕΙΣ ΜΕ ΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΖΩΗ ΜΑΣ ΤΑ ΣΧΕΔΙΑ ΣΑΣ ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΡΑΣΟΥΝ

Στις 28 Μαϊου αφού οι απεργοί περίμεναν για σχεδόν 5 ώρες να βγει η αντιπροσωπεία της ΟΤΟΕ από τη συνάντηση με τον CEO μας είπαν ότι ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΥΜΦΩΝΙΑ και ότι όταν Η ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΟ ΝΕΟ ΣΧΗΜΑ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗ

Στις 3 Ιουνίου ανακοινώνεται η συμφωνία: ΑΠΟΣΧΙΣΗ δηλαδή δε χρειάζεται τίποτα να υπογράψει ο εργαζόμενος και αφορά 1300 τραπεζοϋπαλλήλους της Πειραιώς και τους εργαζόμενους της PDS και της Mellon εθελοντικά δήθεν, αλλά όταν ρωτήσαμε αν 1000 εργαζόμενοι δε θέλουν να πάνε τι γίνεται, μας είπαν ευθέως “δεν μπορούμε να διασφαλίσουμε ότι θα βρούμε τόσες θέσεις εργασίας στην τράπεζα “. Θα βρεθούν λοιπόν οι εργαζόμενοι όταν και εάν ερωτηθούν μπροστά στο εκβιαστικό δίλημμα ¨INTRUM ή τι;” αφού όπως λέει η τράπεζα δεν μπορεί να είναι βέβαιη ότι θα υπάρχει εναλλακτική είτε στον τόπο κατοικίας τους εργαζόμενου είτε και συνολικά στην Τράπεζα. Μάλιστα ζητήθηκε από τα σωματεία να συμβάλλουν σε αυτή τη διαδικασία για να προχωρήσουν τα σχέδια της Τράπεζας.

ΑΦΑΝΤΗ Η ΟΤΟΕ μετά την ανακοίνωση. Τόσους μήνες κορόιδευαν τους εργαζόμενους μαζί με την πλειοψηφία των επιχειρησιακών σωματείων που πίνουν νερό στο όνομα της ΟΤΟΕ, ότι η Κλαδική δήθεν προστατεύει από τις απολύσεις, ότι δε γίνονται αποσχίσεις, ότι το RBU δεν είναι κλάδος, ότι θα γίνει δανεισμός και άλλα τέτοια. Τι να πουν τώρα;

Είναι προφανές ότι τόσον καιρό, από τη στάση εργασίας του Φλεβάρη μέχρι σήμερα, παρά το γεγονός ότι τα γνώριζαν όλα, καλλιεργούσαν κλίμα αναμονής και εφησυχασμού για να ολοκληρώσει η Τράπεζα τη συμφωνία. Και τώρα δεν ασχολούνται πιθανόν γιατί ήδη έχουν ξεγράψει από “ψηφαλάκια” τους εργαζόμενους του RBU.

Όμως λογάριασαν χωρίς τον ξενοδόχο: οι εργαζόμενοι δεν είναι διατεθειμένοι να πέσουν αμαχητί και το Κλαδικό Σωματείο ΧΠΣ Ν.Αττικής, το ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ, οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ είναι εδώ για να οργανώσουν, να εμψυχώσουν, να στηρίξουν αυτόν τον αγώνα, που θα είναι μακρύς και δύσκολος, αλλά ήδη μετράμε νίκες. Η Τράπεζα Πειραιώς είναι απέναντι σε κινητοποιήσεις που δεν έχει ξαναδεί. Μας μετράει. Και ζητάει από τα σωματεία να τη βοηθήσουν να μας πείσει να φύγουμε. Μία και μόνη είναι η απάντηση ενός σωματείου σε αυτό:

ΑΠΕΡΓΙΑ

Και το Κλαδικό Σωματείο ΧΠΣ Ν.Αττικής δείχνει πάλι το δρόμο. Απεργούμε στις 4/6/2019 και συνεχίζουμε. Απαιτούμε από τα επιχειρησιακά σωματεία να πάρουν απόφαση για πανελλαδική απεργία για όλη την Τράπεζα. Απαιτούμε από την ΟΤΟΕ να προκηρύξει απεργία στον κλάδο.


Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.