Οργισμένοι οι εργαζόμενοι που συμμετείχαν στις κινητοποιήσεις παρακολουθούν το θέατρο του παραλόγου να συνεχίζεται…

Ένα σύντομο χρονικό των τελευταίων ημερών

Λίγες ημέρες πριν τις εκλογές, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δια στόματος Φλαμπουράρη αποκαλύπτει τα σχέδια της Τράπεζας για απόσχιση στην προσπάθειά της να εμφανιστεί ως προστάτης των δικαιωμάτων των εργαζόμενων. Η ΟΤΟΕ ενώ με πολύ πάθος καταγγέλλει το Φλαμπουράρη και την κυβέρνηση “προσπερνάει” την ανακοινωθείσα από την κυβέρνηση ΑΠΟΣΧΙΣΗ χωρίς να πει κουβέντα.

Την Πέμπτη 24/5 το Αγωνιστικό Μέτωπο βρίσκεται σε περιοδεία στο RBU του Ηρακλείου όπου οι συνάδελφοι εκφράζουν την αυτονόητη απορία “Γιατί δεν κάθονται τα 7 σωματεία σε ένα τραπέζι να αποφασίσουν από κοινού πώς θα αντιμετωπίσουμε την κατάσταση”.Εκεί συζητήθηκε ότι θα βοηθούσε η συγκέντρωση υπογραφών με το αίτημα της κοινής συνεδρίασης των σωματείων από όλους τους εργαζόμενους ανεξάρτητα από σωματείο και τράπεζα προέλευσης, για να ξεκινήσει από κάτω η κοινή δράση.

Την Παρασκευή 25/5 το ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ βρίσκεται σε περιοδεία στο RBU στην Αθήνα. Και εκεί διατυπώνεται από τους συναδέλφους το ίδιο ερώτημα και αποφασίζουν και συντάσσουν το κείμενο που ξεκίνησε να “περπατάει” στη Μεσογείων. Σε κάποιον όροφο λοιπόν συναντιόμαστε με κλιμάκιο του αντιπροσωπευτικού ΣΕΤΠ όπου και εκεί οι συνάδελφοι διατυπώνουν το ίδιο ερώτημα, μεταξύ πολλών άλλων, και εκεί οι συνάδελφοι του ΣΕΤΠ απάντησαν ότι ΔΕ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΚΟΙΝΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ούτε και προειδοποιητική απεργία όπως εμείς προτείναμε στους συναδέλφους στη συζήτηση, ως μια από τις μορφές αντίδρασης στα σχέδια της Τράπεζας.

Μέσα σε 2 ημέρες ήρθαν τα πάνω-κάτω. Ανακοινώνονται επίσημα τα σχέδια της Τράπεζας στους εργαζόμενους σε μια σειρά χώρων και συγκαλείται κοινή συνεδρίαση των σωματείων στην ΟΤΟΕ. Το ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ βρίσκεται και πάλι μέσα στους χώρους εργασίας στη Θεσσαλονίκη και στην Αθήνα. Στην Αθήνα καλούμε τους συναδέλφους να κατέβουν στο αίθριο του κτιρίου της Μεσογείων και μεγάλος αριθμός ανταποκρίνεται αψηφώντας το γεγονός ότι δεν υπάρχει προκηρυγμένη στάση, αψηφώντας τις παραινέσεις του ΣΕΥΤΠΕ να μην κατέβουν. Βέβαια όταν πληροφορήθηκαν ότι ο κόσμος κατέβηκε, εμφανίστηκαν…

Ενώ είμαστε συγκεντρωμένοι στη Μεσογείων πληροφορούμαστε ότι η ΟΤΟΕ προκήρυξε απεργία για την Τρίτη, αλλά ακύρωσαν την κοινή συνεδρίαση των σωματείων μόλις έμαθαν ότι θα έρχονταν και οι εργαζόμενοι να την παρακολουθήσουν. Βέβαια η κοινή συνεδρίαση ματαιώθηκε και για έναν ακόμη λόγο: γνώριζαν ότι αν είχε προηγηθεί αυτή η συνεδρίαση δε θα μπορούσαν να αποφύγουν και τη συμμετοχή των σωματείων στη συνάντηση με τη Διοίκηση και αυτό δεν το ήθελαν. Γι’αυτό άλλωστε έχουν αφήσει δύο θέσεις κενές στο Προεδρείο της Εκτελεστικής Γραμματείας της ΟΤΟΕ, η μία εκ των οποίων “ανήκει” στο ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ, για να μπορούν να μας αποκλείουν από τις συναντήσεις με τους Τραπεζίτες (το ίδιο έγινε και στη συζήτηση της Κλαδικής).

Γίνεται η απεργία με τη συμμετοχή του συνόλου σχεδόν των εργαζόμενων στα RBU (αφού η ΟΤΟΕ την προκήρυξε μόνο για τα RBU) ενώ το κλαδικό σωματείο Χρηματοπιστωτικού Ν.Αττικής προκηρύσσει για όλη την τράπεζα στο Ν.Αττικής όπως είναι το αυτονόητο. Στην επαρχία οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ βρέθηκαν δίπλα στους απεργούς, ενώ στη Θεσσαλονίκη έκλεισαν το κτίριο στην Εθνικής Αμύνης. Με πορεία οι απεργοί της Αθήνας έφτασαν στο κτίριο της Διοίκησης και εκεί εμφανίστηκε το προεδρείο της ΟΤΟΕ που παρά τις αντιδράσεις των εργαζόμενων πήγε στη συνάντηση χωρίς ΟΥΤΕ ΕΝΑΝ ΕΚΛΕΓΜΕΝΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΤΗΣ ΠΕΙΡΑΙΩΣ.

Τέσσερις ώρες περίμεναν οι εργαζόμενοι κάτω από τον καυτό ήλιο να βγει η ΟΤΟΕ από τη συνάντηση. Τέσσερις ώρες χωρίς καμία ενημέρωση για το τι συζητιέται. Τέσσερις ώρες για να βγουν να πουν στους απεργούς ότι “δεν υπάρχει καμία συμφωνία, αλλά και όταν γίνει κάτι η συμμετοχή θα είναι εθελοντική”. Δεν τόλμησε ο πρόεδρος της ΟΤΟΕ να ξεστομίσει το ΚΑΜΙΑ ΑΠΟΣΧΙΣΗ και είναι προφανές το γιατί. Οι συνάδελφοι εξαγριώθηκαν, αλλά αυτοί απτόητοι συνέχισαν να τους κουνάνε και το δάχτυλο. Στην γενική απαίτηση για προκήρυξη νέας απεργίας απάντησαν αρνητικά και από κοντά τα σωματεία τους σιγοντάριζαν. Το κλαδικό σωματείο ανταποκρίθηκε στο αίτημα των εργαζόμενων προκηρύσσοντας νέα 24ωρη απεργία για όλη την Τράπεζα στο Ν.Αττικής και μαζί και τα Εργατικά Κέντρα Λάρισας, Πάτρας, Ιωαννίνων, Αγρινίου και Λαυρίου-Ανατολικής Αττικής καλώντας τους συναδέλφους να συμμετέχουν στην απεργιακή φρουρά στη Μεσογείων από τις 7.30 το πρωί.

Όσο για την ΟΤΟΕ, μόνο οργή μπορεί να προκαλεί στους εργαζόμενους η ανακοίνωση ότι πέτυχε τη διασφάλιση της απασχόλησης και τη συμμετοχή στην …απόλυση σε εθελοντική βάση. Για άλλη μια φορά αποδεικνύεται ότι καμία εμπιστοσύνη δεν πρέπει να τους έχουν οι εργαζόμενοι. Έχουν διαλέξει πλευρά και είναι με την εργοδοσία.

Και όσο για εκείνες τις δυνάμεις που θα σπεύσουν να καταγγείλουν σήμερα την ΟΤΟΕ και τις πλειοψηφίες των σωματείων για τη στάση τους, ΣΗΜΕΡΑ ΕΧΕΙ ΠΡΟΚΗΡΥΧΘΕΙ ΑΠΕΡΓΙΑ ΚΑΙ ΟΠΟΙΟΣ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΗΣ ΔΕ ΣΥΜΜΕΤΕΧΕΙ ΚΑΙ ΠΟΛΥ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΠΡΟΤΡΕΠΕΙ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥΣ ΝΑ ΜΗ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ ΕΙΝΑΙ ΑΠΛΑ ΑΠΕΡΓΟΣΠΑΣΤΗΣ.

Συνεχίζουμε και υποχρεώνουμε τα σωματεία της Πειραιώς να πάρουν απόφαση για κινητοποιήσεις μέχρι η Διοίκηση να υπογράψει : ΚΑΜΙΑ ΑΠΟΛΥΣΗ, ΚΑΜΙΑ ΑΠΟΣΧΙΣΗ ΚΑΜΙΑ ΑΛΛΑΓΗ ΣΤΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΚΕΣ ΜΑΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

Καλό Αγώνα!

Απάντηση

Δημοφιλή τώρα

Discover more from ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ στην Τράπεζα Πειραιώς

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading

Μάθε τα νέα του Αγωνιστικού Μετώπου με ένα κλικ!

Κάνε εγγραφή για να σε ενημερώνουμε με mail

Συνεχίστε την ανάγνωση