ΑΔΕΙΑ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗΣ – ΚΑΤΑΠΑΤΗΣΗ ΤΗΣ ΚΛΑΔΙΚΗΣ ΣΥΜΒΑΣΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΓΙΑ ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΦΟΡΑ

 ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ (και αλλού)

Καταχρηστικά και εντελώς παράνομα η Τράπεζα έχει αναρτήσει στο HR την «δική» της ερμηνεία για την κλαδική σύμβαση σε ότι αφορά την άδεια σχολικής παρακολούθησης. Παραθέτουμε το σχετικό απόσπασμα από τη σελίδα του HR με το οποίο η Τράπεζα  επιδιώκει να «κουτσουρέψει» ένα ακόμα δικαίωμα μας:

«Η άδεια αυτή χορηγείται τμηματικά και ποτέ για περισσότερο από μία ημέρα κάθε φορά, το χρονικό διάστημα κάθε άδειας απουσίας εξαρτάται από τα πραγματικά γεγονότα (π.χ. αποστάσεις, ώρα επίσκεψης στο σχολείο, κ.λπ.).

… εάν πρόκειται να κάνετε εσείς χρήση, θα πρέπει αρχικά να προσκομίσετε στον προϊστάμενό σας βεβαίωση από τον εργοδότη του/ της συζύγου σας ότι ο / η σύζυγος σας δε θα κάνει χρήση αυτής της άδειας για το συγκεκριμένο έτος

Το Αγωνιστικό Μέτωπο κατήγγειλε στην ΟΤΟΕ αυτή την πρακτική της Τράπεζας και στη συνέχεια η ΟΤΟΕ εξέδωσε στις 22-4-2019  σχετική διευκρίνηση, και ιδού:

«Για την πιστή εφαρμογή της ανωτέρω διάταξης η Γραμματεία Εργασιακών σχέσεων της ΟΤΟΕ επισημαίνει ότι:

  • Η άδεια αποτελεί ατομικό δικαίωμα για κάθε γονέα ανεξάρτητα από το αν ο άλλος γονέας εργάζεται.
  • Σε περίπτωση που και οι δυο γονείς δικαιούνται να κάνουν χρήση, αποφασίζουν κάθε φορά ποιος από τους 2 θα κάνει χρήση. Η δήλωση προς τον εργοδότη δεν απαιτείται να αφορά όλο το έτος, αλλά ο/η εργαζόμενος/νη έχει την ευχέρεια κάθε φορά που κάνει χρήση της ως άνω άδειας να προσκομίζει σχετική δήλωση από τον άλλο γονέα, ότι δεν έκανε χρήση της ως άνω άδειας.
  • Αποτελεί δικαίωμα του/της εργαζομένου/νης να επιλέξει αν απουσιάσει ολόκληρη τη μέρα ή ορισμένες ώρες από την εργασία του για την παρακολούθηση της σχολικής επίδοσης του τέκνου του. Σε περίπτωση που ο/η εργαζόμενος/νη επιλέξει να ζητήσει τη χορήγηση της άδειας αυτής σε ώρες, διατηρείται στο ακέραιο το δικαίωμα του να εξαντλήσει το συνολικό αριθμό ημερών που δικαιούται για κάθε παιδί.
  • Κάθε επιπλέον προϋπόθεση, που τυχόν θέτουν οι Τράπεζες (πχ απόσταση κλπ), δεν εδράζεται στο νόμο και στις κλαδικές ΣΣΕ και αποτελεί περιορισμό του δικαιώματος του γονέα.
  • Η άδεια σχολικής παρακολούθησης χορηγείται αυτοτελώς για κάθε παιδί .
  • Οι παραπάνω διατάξεις αφορούν και τους θετούς γονείς.
  • Ο/Η εργαζόμενος/νη προσκομίζει σχετική βεβαίωση προσέλευσης στο σχολείο του παιδιού, εφόσον αυτή ζητείται από τον εργοδότη.
  • Η ανωτέρω άδεια μπορεί να χορηγείται κατά την ημέρα του αγιασμού καθώς και κατά τις ημέρες των σχολικών εορτών, επειδή ο γονέας μπορεί να ενημερωθεί και τις ημέρες αυτές για θέματα λειτουργίας του σχολείου και για την επίδοση των παιδιών του.
  • Εφόσον ισχύουν ευνοϊκότερες ρυθμίσεις, βάσει νόμου, ΕΣΣΕ, ή Κανονισμών Εργασίας, εφαρμόζονται αυτές.

Τυχόν οδηγίες – εγκύκλιοι των Τραπεζών, οι οποίες αποκλίνουν από τα ανωτέρω, δέον να αναμορφωθούν για να είναι σύμφωνες με τις κλαδικές ΣΣΕ, προκειμένου να επιτευχθεί ο σκοπός των διατάξεων για τη συμφιλίωση των επαγγελματικών και οικογενειακών υποχρεώσεων των γονέων.»

Συστηματικά στην Κρήτη (και αλλού) περιφερειακοί και διευθυντές με τις ευλογίες τις Διοίκησης προφανώς όχι μόνο καταπατούν το συμβατικό δικαίωμα αλλά «τιμωρούν» με «καψόνια» όποιον απαιτήσει την τήρηση της σύμβασης.

Λογαριάζουν όμως χωρίς τον ξενοδόχο…

Καλούμε την Τράπεζα να αποσύρει άμεσα την αυθαίρετη ερμηνεία της και να συμμορφωθεί με τις υποχρεώσεις της.

Καλούμε τους συναδέλφους να μην κάνουν βήμα πίσω από τα δικαιώματα τους και να καταγγέλλουν αντίστοιχες συμπεριφορές.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.