ΝΕΟ ΕΦΑΠΑΞ: ΑΔΙΑΦΑΝΕΣ- ΑΝΑΣΦΑΛΕΣ- ΑΒΑΝΤΑ ΣΤΟ «ΜΑΥΡΟ» ΕΙΣΟΔΗΜΑ


ΟΥΤΕ ΕΝΑ ΕΥΡΩ ΕΡΓΑΤΙΚΗΣ ΕΙΣΦΟΡΑΣ ΣΤΟ ΤΖΟΓΟ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ.

Την 1η Μάη, μέρα γιορτασμού της εργατικής Πρωτομαγιάς, το 1981 επέλεξε ο Χοσέ Πινέρα (Chicago boy), οικονομολόγος της σχολής του Σικάγο και γραμματέας ασφάλισης της κυβέρνησης του δικτάτορα Πινοσέτ, σαν πρώτη μέρα εφαρμογής της ιδιωτικοποίησης του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης της Χιλής, έτσι ώστε «να μη γιορτάζεται η Πρωτομαγιά ως μέρα ταξικής πάλης, αλλά ως ημέρα ελεύθερης επιλογής συστήματος σύνταξης»! Η Θάτσερ και ο Ρήγκαν ακολούθησαν. Η αντίδραση εναντίον της κοινωνικής πρόνοιας ξεκίνησε 1η Μάη στη Χιλή. Οι ασφαλισμένοι κατέθεταν τις εισφορές τους σε ατομικούς προσωπικούς συνταξιοδοτικούς λογ/σμούς, τα χρήματα των οποίων διαχειρίζονταν 6 κερδοσκοπικά μονοπώλια ,γνωστά ως  A.F.P.s ( Administradora de Fondos de Pensiones). Αυτό το θανατηφόρο ιδιωτικοποιημένο σύστημα ασφάλισης παρουσιάστηκε ως το «βέλτιστο» για την Ελλάδα και κέρδισε το θαυμασμό θεωρητικών της αποδόμησης της κοινωνικής ασφάλισης στη χώρα μας (έκθεση Σπράου-Τήνιου) κ.α. Τριάντα πέντε χρόνια μετά την ιδιωτικοποίηση της κοινωνικής ασφάλισης από τη Χούντα του Πινοσέτ,  στις 21 Αυγούστου 2016 περισσότεροι από 500.000 εργαζόμενοι και συνταξιούχοι, διαδηλώνοντας στο κέντρο του Σαντιάγκο, απαίτησαν τη δημιουργία δημόσιων ασφαλιστικών ταμείων.

Εδώ και αρκετό καιρό στη χώρα μας τα αρπακτικά μονοπώλια της τραπεζο-ασφαλιστικής αγοράς «τρίβουν τα χέρια τους» γιατί, μετά τη μεθοδευμένη διάλυση της δημόσιας κοινωνικής ασφάλισης από τις αστικές κυβερνήσεις, «βλέπουν» ευκαιρίες για ζεστό χρήμα εισφορών εργαζομένων να ρέει στα θησαυροφυλάκια τους και δεν κρατιούνται.. Σχετικές ημερίδες μαρτυρούν την ανυπομονησία τους να ξεκινήσει «το πάρτυ» της εκμετάλλευσης 2ου (ΤΕΑ) και 3ου (ατομικά ασφαλιστήρια) πυλώνα. Σ’ αυτό το πνεύμα ανυπόμονη και ευθυγραμμισμένη και η διοίκηση της τράπεζας προχωρά στην υλοποίηση των αντεργατικών της σχεδίων με τη δημιουργία νέου προγράμματος εφάπαξ στα μέτρα των συμφερόντων των μεγαλομετόχων της. Κι ενώ δεν έχει ολοκληρώσει την καταβολή των υποχρεώσεών της σε όλους τους εργαζόμενους από τη ρευστοποίηση του προηγούμενου προγράμματος της Τρ. Πειραιώς (από Ιανουάριο φτάσαμε Μάη κωλυσιεργώντας), κατέθεσε την απόφασή της στα σωματεία για το νέο πρόγραμμα παραμονές ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑΣ με έντονο συμβολικό χαρακτήρα, όπως η κυβέρνηση Πινοσέτ στη Χιλή !

Το νέο εφάπαξ στην πραγματικότητα θα είναι ένας εργοδοτικός μηχανισμός εξατομικευμένων αφορολόγητων παροχών, καλυμμένος με τον «μανδύα» Ταμείου Επαγγελματικής Ασφάλισης (ΤΕΑ), ο οποίος θα στήσει ατομικούς συνταξιοδοτικούς λογαριασμούς («κουμπαράδες») για να δίνει μονόπλευρα η τράπεζα αφορολόγητα όσο, όποτε και σε όποιον θέλει, χωρίς καμιά εγγύηση παροχών και χωρίς καμιά δέσμευση. Κι αυτό χωρίς να δίνουν ακόμη το πλήρες Καταστατικό του Ταμείο ή τον Κανονισμό Λειτουργίας σε γνώση μας, παρά μόνο το “διαφημιστικό φυλλάδιο” και  το αποκαλούν διαφανές!! Και βέβαια γι’ αυτό το λόγο είναι κατηγορηματικά αρνητική η εργοδοτική πλευρά στο να γίνει συμφωνία με Σύλλογο ή να συμπεριληφθεί σε Σ.Σ.Ε, ώστε να μπορεί να αυθαιρετεί κι όταν οι αγορές έρθουν «τούμπα», μην τον είδατε τον Παναή!

Συνάδελφοι,

μετά από 8 χρόνια βαθιάς καπιταλιστικής κρίσης και μνημονίων οι εργαζόμενοι έχουμε συσσωρεύσει πείρα και μπορεί κάποιος να βγάλει ασφαλή συμπεράσματα. Είδαμε να χάνονται εκατομμύρια αιματηρών αποταμιεύσεων και αποθεματικά ασφαλιστικών ταμείων στο τζόγο των αγορών! Κι όλα αυτά χάθηκαν με την έγκριση όλων των αρμόδιων εποπτικών και ρυθμιστικών αρχών του αστικού κράτους! Με περισσό θράσος έρχονται οι προπαγανδιστές της τράπεζας (οι καλύτεροι είναι τα 6 σωματεία μας που δεν έβγαλαν μιλιά για το ξήλωμα των παλαιών προγραμμάτων)!! να μιλήσουν για ασφάλεια λες και έχουμε μνήμη χρυσόψαρου. Χιλιάδες εργαζόμενοι μεγάλων μονοπωλίων έχασαν τις αποταμιεύσεις τους σ όλο τον κόσμο γιατί τα «βαριά χαρτιά» των «ασφαλών» επενδύσεων τους κατέληξαν σε μια νύχτα πιο φτηνά κι από χαρτί υγείας!  Όλοι γνωρίζουμε ότι αργά η γρήγορα κάθε φούσκα σκάει και λίγοι απατεώνες  κάνουν «την αρπαχτή» και οι πολλοί τα χάνουν όλα στο τζόγο των αγορών. Έτσι προτείνουμε να αποδεχτούν οι εργαζόμενοι την ένταξή τους στο πρόγραμμα αποκλειστικά και μόνον με την εισφορά 2% της τράπεζας, ούτε ένα ευρώ από τον ιδρώτα τον δικό τους στον «κουμπαρά»

Η τράπεζα σταθερά  συντονισμένη σε μια μοναδική αξία: τα κέρδη των μετόχων και την πιο αποτελεσματική εκμετάλλευση των εργαζομένων, που χαρακτηρίζει το εταιρικό της προφίλ, θέλει «να βγάλει κι απ’ τη μύγα ξύγκι» πάλι! Παράλληλα με την εργοδοτική αυθαιρεσία και καταπάτηση συνδικαλιστικών ελευθεριών, κλιμακώνει την επιθετικότητα της με πιέσεις, εντατικοποίηση, εισαγωγή νέου κώδικα δεοντολογίας, διάλυση των προγραμμάτων εφάπαξ, μεθοδεύει εξελίξεις στο RBU, και βέβαια θα ακολουθήσει η ήδη ειλημμένη απόφαση της για το ξήλωμα του Οργανισμού. Όπως  διαπιστώνουμε, πολύτιμοι αρωγοί σ’ αυτό το κρεσέντο επιθετικότητας και αυθαιρεσιών της διοίκησης δεν είναι άλλοι από τις πλειοψηφίες των Συλλόγων μας, που κατάντησαν να διαγκωνίζονται ποιος είναι ο καλύτερος να αναλάβει τη ρεκλάμα του εργοδοτικού έργου! Αίσχος για τους εργατοπατέρες της συμφοράς!                                 

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.