ΓΙΑ ΤΟ ΤΥΠΑΤΕ

Εφτά σχεδόν χρόνια μετά το κλείσιμο της ΑΤΕ και της υπαγωγής εργαζόμενων και συνταξιούχων στον ΕΟΠΥΥ, εξακολουθεί το Ταμείο να αποτελεί πεδίο σκληρής και άγονης αντιπαράθεσης στο χώρο, για ένα και μόνο λόγο: Είναι πολλά τα λεφτά…

Παρόλα αυτά κάποιοι ισχυρίζονται ότι το ΤΥΠΑΤΕ μπορεί να συνεχίσει να υπάρχει:

Θα θέσουμε δύο ερωτήματα που μας βοηθούν να εξηγήσουμε την θέση μας.

Ερώτημα Πρώτο:

Μπορεί άραγε το ΤΥΠΑΤΕ να συνεχίσει να υπάρχει ως φορέας υγείας;

Τρεις παρατάξεις ΔΑΚΕ ΔΗΣΥΕ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ επιμένουν στην επαναλειτουργία του ταμείου. Έχουν περάσει 6 χρόνια από τότε που έκλεισε το Ταμείο, Τα μηχανήματα αραχνιάζουν, η αξία τους μειώνεται. Αν πραγματικά θέλαν να λειτουργήσει το Ταμείο και πίστευαν ότι τέτοια δυνατότητα υπάρχει θα το είχαν κάνει. Και θα είχαν συνεργαστεί κιόλας για να μπορέσει να γίνει, αφούκαι οι τρεις προτάσεις στον ίδιο παρονομαστή καταλήγουν, αυτοδιαχειριζόμενο ταμείο άρα αυτοχρηματοδοτούμενο (όπου αυτοχρηματοδοτούμενο σημαίνει πληρώνουμε εμείς από την τσέπη μας) και σύμπραξη με ιδιώτες που φυσικά σκοπό θα έχουν το κέρδος, εμείς μπορεί να διαφωνούσαμε, με μία λειτουργία δηλαδή με επιχειρηματικά κριτήρια που σημαίνει στην πράξη ότι κάθε τόσο θα καλούμαστε να βάζουμε το χέρι πιο βαθιά στην τσέπη, ενώ ταυτόχρονα θα πέφτει και το επίπεδο των παροχών για να είναι το “Ταμείο” βιώσιμο, και μια σύμβαση με δίκτυο γιατρών για την υπόλοιπη Ελλάδα, δηλαδή κάτι παρόμοιο με αυτό που ήδη έχουμε από την ΝΝ. και φυσικά θα γίνεται   ότι γίνεται σε όλες τις ιδιωτικές ασφάλειες, κάθε χρόνο και χειρότερα ώστε να βγαίνει το κέρδος του ιδιώτη.

  Αν πραγματικά θέλαν να λειτουργήσει το Ταμείο και υπήρχε η δυνατότητα ΔΑΚΕ και ΔΗΣΥΕ ακόμα και χωρίς την ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ μιας και ελέγχουν τα δύο όργανα θα το είχαν βάλει μπροστά. Αντί για αυτό η μόνη ενασχόληση με περισσή  σπουδή και βιασύνη είναι τα ακίνητα. Η ενοικίαση των ξενοίκιαστων ορθά, αλλά και το ξεπούλημα της ΚΥΨΑ ντε και καλά, για την εξυπηρέτηση άγνωστων και ακαθόριστων μέχρι στιγμής σκοπών αφού ούτε το καταστατικό έχει αλλάξει ούτε υπάρχει ανάγκη οικονομική που να δικαιολογεί το ξεπούλημα, και η αξιοποίηση του ακινήτου στον Πειραιά.  Μέχρι σήμερα καμία ενασχόληση όμως με την επαναλειτουργία του Ταμείου.  Καμία πρόταση δεν ήρθε στο ΔΣ τίποτα σχετικό δεν έχει συζητηθεί.

Και φυσικά δεν ήρθε γιατί ούτε και αυτοί πιστεύουν ότι μπορεί να λειτουργήσει. Αν μπορούσε, η πρόταση και το σχέδιο επαναλειτουργίας θα ήταν στο τραπέζι, Βέβαια θα μας πούν ότι έχουν πρόταση και να διαβάσουμε τις ανακοινώσεις τους. Το πρόγραμμα σε ανακοίνωση το βάζεις πριν τις εκλογές, Μετά τις εκλογές, όταν διοικείς το φέρνεις στο Τραπέζι για εφαρμογή την πρώτη μέρα.

 Έτσι λοιπόν, τάχα μου κάνουν οικονομία όταν μειώνουν τον μισθό του κόσμου προς τέρψη των θεατών της αρένας, αλλά από την άλλη δεν κάνουν τίποτα για να ξεκαθαρίσει η κατάσταση δηλαδή είτε να λειτουργήσει το Ταμείο, είτε με αξιοπρέπεια χωρίς να φτάνουμε στο σημείο να τρώει ο ένας τον άλλων,  με αγωγές, μηνύσεις, διαδικτυακή λάσπη, ψέματα, συκοφαντίες, κάλπικες υποσχέσεις που έφεραν στην επιφάνεια ότι πιο ελεεινό σε συμπεριφορά και έμψυχο υλικό υπήρχε στο χώρο.

Πρέπει να το πάρουμε πια απόφαση ότι το Ταμείο Υγείας δεν υπάρχει και δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς εργοδοτική εισφορά και συμμετοχή του κράτους.  ΤΕΛΕΊΑ.

Πρόταση της ΕΣΑΚ για την περιουσία του κλάδου υγείας

Δεν μπορεί η περιουσία του Ταμείου που είναι περιουσία των εργαζόμενων να αφεθεί να ρημάξει. Τα πολυϊατρεία (ή μόνο η χρήση τους) πρέπει να παραχωρηθούν στο δημόσιο σύστημα υγείας, ή να νοικιαστούν από αυτό, ανάλογα με το πλαίσιο της διαπραγμάτευσης  ώστε να είναι προσβάσιμα και χρήσιμα στα μέλη του ΤΥΠΑΤΕ αλλά και άλλους εργαζόμενους και συνταξιούχους.

Η ΔΕ του ΕΛΕΜ αλλά και η πλειοψηφία των μελών του ΔΣ του ΤΥΠΑΤΕ ειδικά ΔΑΚΕ και ΔΗΣΥΕ έχουν φαγωθεί να ξεπουλήσουν την έκταση στην ΚΥΨΑ. Η θέση της ΕΣΑΚ για την αξιοποίηση της έκτασης ΚΥΨΑ είναι γνωστή,

Για όσους δεν γνωρίζουν την περιοχή, είναι μια έκταση πανέμορφη πάνω στην θάλασσα όπου λειτουργούσε camping μέχρι το 2010.

Για όσους δεν γνωρίζουν την περιοχή, είναι μια έκταση πανέμορφη πάνω στην θάλασσα όπου λειτουργούσε camping μέχρι το 2010.

την πάλεψε και την παλεύει και στο ΔΣ του ΤΥΠΑΤΕ και στο ΔΣ του ΣΕΤΑΠ από το κλείσιμο της ΑΤΕ και θα συνεχίσουμε. Η έκταση αυτή είναι αναντικατάστατη και πρέπει να αξιοποιηθεί άμεσα ως τόπος αναψυχής- camping για τους εργαζόμενους, σύμφωνα με τον αρχικό σκοπό της απόκτησής της. Είναι ένα από τα ακίνητα, όπως και τα πολυιατρεία, που εξυπηρετούν καταστατικούς σκοπούς. Είναι μάλιστα το μόνο ακίνητο που μπορεί να χρησιμοποιηθεί προς όφελος των συναδέλφων τώρα, πριν από οποιαδήποτε τροποποίηση καταστατικού  και να λειτουργήσει έτσι με παροχή για όλους, αντί για αυτό το ταμείο έχει καταντήσει μεσιτικό γραφείο.

Ας το καταλάβουν αυτοί που ονειρεύονται να κάνουν ΤΥΠΑΤΕ και ΕΛΕΜ, επενδυτικό-μεσιτικό γραφείο ότι η ΚΥΨΑ ΔΕΝ ΠΩΛΕΙΤΑΙ.

Ερωτήματα  για τον ΕΛΕΜ

  • Ποιος είναι τελικά ο σκοπός του ΕΛΕΜ?
  • Τι εξυπηρετεί η λειτουργία της ΔΕ,
  • γιατί οι εργασίες της επιτροπής καταστατικού άργησαν τόσο πολύ να ξεκινήσουν. 
  • Τι σημαίνει να γίνει ένα επαγγελματικό Ταμείο ή ένα «τύπου» επαγγελματικό όπως ακούμε τώρα τελευταία.
  • Τι εξυπηρετεί τελικά να σχεδιάζεις ένα καινούριο ταμείο, και μια ανέφικτη ή στην καλύτερη περίπτωση πολυέξοδη μεταφορά περιουσίας.
  • Ποιος ο σκοπός να έχεις δύο ταμεία, ένα υγείας και ένα ξέχωρο ελεμ.
  • Γιατί επιμένει κανείς σε έναν σχεδιασμό επαγγελματικού ταμείου που θέλει πέντε χρόνια τουλάχιστον για να γίνει, με την προϋπόθεση ότι έχει αλλάξει το καταστατικό, θέλει νομοθετικές παρεμβάσεις, υπουργικές αποφάσεις, και είναι αμφίβολο αν θα εγκριθεί ποτέ.
  • Γιατί κάποιος υπόσχεται σε συνταξιούχους και αποχωρήσαντες, Επ. Ταμείο ενώ δεν μπορεί αυτό να περιλαμβάνει συνταξιούχους.

Και δεν τα λέμε μόνο εμείς αυτά, εμείς τα έχουμε ξαναπεί. Τα ίδια λέει και το γραφείο που έφτιαξε για την ΔΑΚΕ και την ΔΗΣΥΕ την μελέτη για το προηγούμενο βοήθημα. Εκεί είμασταν όλοι μαζί. Για τη συνέχεια της μελέτης θέλει 250.000 ευρώ που άντε να τα έδινες αν υπήρχε η πιθανότητα συνεννόησης για να βγει κάτι από αυτό. Αλλά για παράταση της λειτουργίας της εταιρείας διαχείρισης ακινήτων πολύ πάει…

Και ξαναγυρνάμε στην εμμονή για την δημιουργία νέου ταμείου, μόνο μια εξήγηση υπάρχει. Η αλλαγή στην σύνθεση των μελών. Θέλουν κάποιους να ξεφορτωθούν είτε τους γηραιότερους τψν συνταξιούχων, είτε τους εν ενεργεία, είτε όσους δεν θα μπορούν λόγω οικονομικών δυσκολιών να πληρώσουν εισφορά για να δημιουργήσουν τον δικό τους κουμπαρά από τον οποίο δεν θα ξέρουν τι θα έχουν να πάρουν αφού όλο το ζουμί του Επ.Ταμείου ή του τύπου Επ.Ταμείου (μεγάλη τεχνοκρατική φιλοσοφία) είναι ότι βάζω συγκεκριμένα χρήματα και παίρνω ότι μου δίνει η επένδυση στο τέλος κερδισμένος ή χαμένος, δηλαδή ο κίνδυνος μεταφέρεται στον ασφαλισμένο. Ας το πει καθαρά η ΔΑΚΕ ποιους σκοπεύει να ξεφωρτωθεί. Μάλλον και τους δύο, και να μείνει μια συγκεκριμένη ελίτ πολύ συγκεκριμένων χαρακτηριστικών.

Πέντε χρόνια σημαίνει 2023, Άλλες δύο εκλογές ΤΥΠΑΤΕ τα ίδια θα λέμε και θα θέλουμε και άλλα 5 χρόνια. Και όχι μόνο θα λέμε τα ίδια αλλά και χειρότερα δεδομένων των εξελίξεων στον τραπεζικό χώρο.

Αλλά μάλλον ο στόχος είναι να μην γίνει ποτέ.

Γι΄αυτό το real estate elem είναι η μόνη υπηρεσία που πάει καλά αλλά ο στόχος είναι θολώτερος από ποτέ,

Και τελευταίο ερώτημα

  • Γιατί κάποιος επιμένει ότι η περιουσία του ΕΛΕΜ έχει συγκεκριμένους δικαιούχους που δικαιούνται συγκεκριμένα ποσά και δεν βγαίνει να πει αυτοί είναι οι δικαιούχοι, αυτά είναι τα ποσά, τα μοιράζουμε τώρα και τελειώνει το παραμύθι. Γιατί για να νοικιάσεις ένα κτήριο για 40 χρόνια και για πενήντα χρόνια πρέπει να έχεις εξασφαλίσει ότι θα λειτουργείς για τόσα χρόνια, και ακόμα περισσότερα για να ξεπουλάς όμως ακίνητα σαν την ΚΥΨΑ πρέπει να  κλείνεις αύριο το μαγαζί, αλλιώς δεν πουλάς. Ούτε το ένα θα συμβεί ούτε το άλλο όπως φαίνεται.

Η πρόταση της ΕΣΑΚ για τον ΕΛΕΜ

Ήταν και είναι ξεκάθαρη: είναι περιουσία των εργαζόμενων, χωρίς ονοματεπώνυμα και κουτάκια, που πρέπει δίκαια και με γνώμονα την αλληλεγγύη των γενεών να γυρίσει σε αυτούς. Θεωρούμε απαράδεκτη μεν, αλλά σύμφωνη με την απόφαση της συνέλευσης, την διανομή του έκτακτου βοηθήματος με τον τρόπο που πρότειναν ΔΑΚΕ-ΔΗΣΥΕ που είχε ως αποτέλεσμα πάνω από το 80% του ποσού που μοιράστηκε να πάει σε συνταξιούχους, αποχωρήσαντες κλπ, και ναι θεωρούμε ότι ο ΕΛΕΜ πρέπει να προχωρήσει σε άλλη κατεύθυνση.

 Οι απώλειές των συντάξεων από τις περικοπές των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΔΗΜΑΡ-ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ από την περιουσία του ΤΥΠΑΤΕ, του ΕΛΕΜ, του ΣΕΤΑΠ και του Ταμείου Εφάπαξ θα αναπληρωθούν? 

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.