ΕΡΓΑ ΚΑΙ ΗΜΕΡΕΣ ΤΗΣ ΗΓΕΣΙΑΣ ΤΗΣ ΓΣΕΕ ΝΕΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΠΟΥ ΑΠΟΔΕΙΧΝΟΥΝ ΤΗΝ ΩΜΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΚΑΙ ΤΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΗΣ ΕΡΓΟΔΟΣΙΑΣ ΣΤΑ ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ

ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΟ 37ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΓΣΕΕ Υπόθεση κάθε εργαζόμενου η πάλη ενάντια στους εργατοπατέρες και την ωμή εργοδοτική παρέμβαση

Συνδικάτα – μέτοχοι εταιρειών, συνδικαλιστικές οργανώσεις που ελέγχονται για τεράστια χρηματικά ποσά και αλλάζουν ΑΦΜ σαν ποδοσφαιρικές ΠΑΕ, συνδικαλιστικά στελέχη που έχουν γίνει οι ίδιοι εργοδότες, διευθυντικά στελέχη της εργοδοσίας που κατεβαίνουν οι ίδιοι υποψήφιοι και εκλέγονται αντιπρόσωποι σε «συνδικάτα εργαζομένων», «σωματεία» – φαντάσματα, εξαφανισμένα από παντού, που όμως εμφανίζουν χιλιάδες ψηφίσαντες με την απροκάλυπτη παρέμβαση της εργοδοσίας…


Ενα ακόμα χαρακτηριστικό παράδειγμα: Πρόεδρος στην ανώνυμη εταιρεία «ΑΝΚΙ ΑΕ»… ο αντιπρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Κιλκίς

Οσο πλησιάζει το 37ο Συνέδριο της ΓΣΕΕ και όσο προχωρούν οι διαδικασίες νομιμοποίησης των αντιπροσώπων, τόσο περισσότερο αποκαλύπτονται νέες πτυχές της προσπάθειας των δυνάμεων του κυβερνητικού και εργοδοτικού συνδικαλισμού (ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ, ΣΥΡΙΖΑ – ομάδα Βασιλόπουλου) να αλλοιώσουν με κάθε μέσο τους πραγματικούς συσχετισμούς στο συνδικαλιστικό κίνημα, την πραγματική βούληση των εργαζομένων, τόσο περισσότερο αποκαλύπτεται η αναβαθμισμένη και άμεση παρέμβαση της εργοδοσίας μέσα στα συνδικάτα.

Ο παράγοντας που διογκώνει και πολλαπλασιάζει αυτά τα φαινόμενα είναι ο ίδιος ο ρόλος που έχουν αναλάβει οι κυβερνητικοί και εργοδοτικοί συνδικαλιστές: Η στήριξη της αντιλαϊκής πολιτικής, η διευκόλυνση της επίθεσης του μεγάλου κεφαλαίου και των κυβερνήσεών του, η οποία εντείνεται και στη φάση της αναιμικής ανάκαμψης με όπλο το άθικτο μνημονιακό οπλοστάσιο, η υπονόμευση κάθε εργατικής κινητοποίησης που βάζει στο στόχαστρο τον πραγματικό αντίπαλο, η επιβολή σιγής νεκροταφείου στους χώρους δουλειάς ενώ βαθαίνει η εργασιακή ζούγκλα, είναι καθήκοντα που αντικειμενικά σπρώχνουν τους εν λόγω συνδικαλιστές να φτάσουν στον πάτο του βαρελιού, μέσα στο οποίο έτσι κι αλλιώς κολυμπούσαν.

Γι’ αυτό και η πάλη ενάντια στην επίθεση της εργοδοσίας και των κυβερνήσεών της είναι αναπόσπαστα δεμένη με την πάλη ενάντια στα στηρίγματά τους στις γραμμές του συνδικαλιστικού κινήματος. Είναι υπόθεση που αφορά κάθε εργαζόμενο!

Συνδικάτα ΑΕ…

Ολο και περισσότερα στοιχεία που έρχονται στο φως, μπροστά στο συνέδριο της ΓΣΕΕ, επιβεβαιώνουν ότι πλέον η σύμφυση των εργατοπατέρων με την εργοδοσία είναι τόσο βαθιά που σε πολλές περιπτώσεις συνδικάτα αναπτύσσουν επιχειρηματική δράση, την ίδια ώρα που εργοδότες και κορυφαία στελέχη τους αναπτύσσουν συνδικαλιστική δράση στο εργατικό κίνημα!

Στο δρόμο αυτό, διοικήσεις Εργατικών Κέντρων που είναι άφαντες στις περιοχές ευθύνης τους, που δεν αναπτύσσουν την παραμικρή αγωνιστική δράση για τα συμφέροντα των εργαζομένων, επιδεικνύουν, ωστόσο, μεγάλη δραστηριότητα όσον αφορά τις μπίζνες, μεταξύ άλλων ως μέτοχοι σε Ανώνυμες Εταιρείες, όπως οι κατά τόπους «Αναπτυξιακές Εταιρείες». Εκεί, μαζί με δημοτικές και περιφερειακές αρχές, αλλά και εργοδοτικές οργανώσεις, δείχνουν μεγάλο ενδιαφέρον και ανησυχία για την ανάπτυξη της «βιώσιμης, ανταγωνιστικής και εξωστρεφούς επιχειρηματικότητας» και στην κατεύθυνση αυτή συνδιαχειρίζονται χρηματοδότηση και ευρωενωσιακά προγράμματα, όπως τα προγράμματα CLLD/LEADER.

Ενδεικτική περίπτωση αποτελεί το Εργατικό Κέντρο Κιλκίς, το οποίο συμμετέχει στη μετοχική σύνθεση της «Αναπτυξιακής Κιλκίς ΑΕ» (ΑΝΚΙ) μαζί με δήμους της περιοχής, τον Εμπορικό Σύλλογο και το Επιμελητήριο Κιλκίς, καθώς και ορισμένες άλλες Ανώνυμες Εταιρείες. Πρόεδρος της ΑΝΚΙ ΑΕ είναι ο αντιπρόεδρος του Εργατικού Κέντρου, Γ. Βουλγαράκης, ο οποίος είναι και αντιπρόσωπος στο συνέδριο της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων!

Αντίστοιχα, σε «Αναπτυξιακές Εταιρείες» συμμετέχουν το Εργατικό Κέντρο Δράμας, το Εργατικό Κέντρο Εδεσσας – Αλμωπίας, το Εργατικό Κέντρο Καλαμάτας.

Μια άλλη μορφή τέτοιας δράσης είναι η μετατροπή των ίδιων των Εργατικών Κέντρων σε επιχειρήσεις διαχείρισης προγραμμάτων και ανεργίας. Τα προηγούμενα χρόνια, με τα φαινόμενα οικονομικών σκανδάλων που βγήκαν στη δημοσιότητα σε Εργατικά Κέντρα και Ομοσπονδίες (σε Λαμία, Κοζάνη, Χανιά κ.α.), αποκαλύφθηκε ολόκληρος μηχανισμός με τα τοπικά Ινστιτούτα Εργασίας της ΓΣΕΕ και τη διαχείριση τέτοιων προγραμμάτων. Μέσα από χρηματοδοτήσεις του ΙΝΕ/ΓΣΕΕ «επιδοτούν» εργαζόμενους και τους προωθούν στην αγορά εργασίας, ως φθηνό «ευέλικτο» εργατικό δυναμικό. Οι συμμετέχοντες σε αυτά βρίσκονται στη συνέχεια να είναι «ψηφίσαντες» σε διάφορα σωματεία. Αν δεν υπήρχαν μάλιστα σωματεία για να τους εμφανίσουν ως «ψηφίσαντες», έφτιαχναν μέσα σε ένα βράδυ, συνήθως ως «σωματεία» Ιδιωτικών Υπαλλήλων…

Υπάρχουν μάλιστα και ακραία εκφυλιστικά φαινόμενα, όπως αυτό του Εργατικού Κέντρου Φθιώτιδας: Οι ίδιες δυνάμεις που ελέγχονται για ποσά άνω του 1 εκατ. ευρώ, προερχόμενα από προγράμματα, διέλυσαν το Εργατικό Κέντρο, άλλαξαν ΑΦΜ και ονομασία, έστησαν το «Εργατικό Κέντρο Περιφερειακής Ενότητας Φθιώτιδας» και τώρα ετοιμάζονται να έρθουν «ξεπλυμένοι από τις αμαρτίες τους» στο συνέδριο της ΓΣΕΕ!

…και εργοδότες – «συνδικαλιστές»

Αντίστοιχα χαρακτηριστική της σύμφυσης εργατοπατέρων – κεφαλαίου είναι η γνωστή πλέον περίπτωση του εργοδότη – «συνδικαλιστή» Δ. Καραγεωργόπουλου. Είναι ο εκπρόσωπος Τύπου της ΓΣΕΕ και απερχόμενος πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδας (ΟΙΥΕ). Παράλληλα με αυτές τις ιδιότητες, μέχρι πριν από λίγο καιρό ήταν ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Ανώνυμης Εταιρείας «Πήγασος Φορτούνα Γκέιμινγκ ΑΕ», η οποία έχει στους σκοπούς της δραστηριότητες που αφορούν καζίνο, τυχερά παιχνίδια, ξενοδοχειακές, τουριστικές και επισιτιστικές επιχειρήσεις κ.ά. Μεταξύ των αρμοδιοτήτων του Καραγεωργόπουλου ήταν «να προσλαμβάνει και να απολύει εργαζόμενους». Οι λόγοι της παραίτησής του από την εν λόγω θέση, μόλις λίγες βδομάδες πριν από το συνέδριο της ΓΣΕΕ, και αφού είχε προηγηθεί η κατακραυγή από συνδικαλιστικές οργανώσεις από όλη τη χώρα, είναι ευνόητοι…

Αλλο παράδειγμα ωμής παρέμβασης της εργοδοσίας είναι η ίδια η μακροσκελής κατάσταση ψηφισάντων στον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Εργαζομένων στη Ναυτιλία και τον Τουρισμό (ΠΑΣΕΝΤ), στον οποίο είναι πρόεδρος ο συνδικαλιστής του ΣΥΡΙΖΑ Θ. Βασιλόπουλος. Οπως διαπιστώνουν οι συνδικαλιστές της ΔΑΣ, στον σχετικό κατάλογο περισσεύουν τα στελέχη επιχειρήσεων, όπως τα στελέχη της ναυτιλιακής εταιρείας «Attica Group» και της δεύτερης μεγαλύτερης παγκοσμίως διαχειρίστριας εταιρείας πλοίων μεταφοράς κοντέινερ «MSC».

Ανάμεσα στα πρωτοκλασάτα στελέχη που προσήλθαν στην κάλπη περιλαμβάνεται ο Γ. Σ., διευθυντής μάρκετινγκ της «Attica Group», γιος του αντιπροέδρου της επιχείρησης.

Το κωμικοτραγικό είναι πως ο πατέρας διατηρεί τη θέση του προέδρου στην εργοδοτική οργάνωση του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας (ΣΕΕΝ), ενώ ο γιος ψηφίζει στη συνδικαλιστική οργάνωση που υποτίθεται πως εκπροσωπεί τους εργαζόμενους στις επιχειρήσεις του κλάδου της ναυτιλίας…

Από τον εν λόγω επιχειρηματικό όμιλο, το «κουκί» του στο σακούλι του ΠΑΣΕΝΤ… ως εργαζόμενος, έριξε και ο Η. Σ., μέλος των Διοικητικών Συμβουλίων τόσο της «Attica Group» όσο και της «Hellenic Seaways» (η δεύτερη έχει εξαγοραστεί από την πρώτη)! Ενα πρώτο «ξεσκόνισμα» στις λίστες ψηφισάντων αποκάλυψε άλλα 14 ονόματα διευθυντικών στελεχών των δύο προαναφερθέντων επιχειρηματικών ομίλων, από διευθυντές Εμπορικής Εκμετάλλευσης μέχρι διευθυντές Οικονομικών Τμημάτων, Αγορών και πάει λέγοντας, που έσπευσαν να πάρουν μέρος στις εκλογές του ΠΑΣΕΝΤ…

Χαρακτηριστικός, εξάλλου, για την ακόμα πιο απροκάλυπτη απευθείας παρέμβαση της εργοδοσίας στο εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα είναι ο χώρος των μεγάλων σούπερ μάρκετ. Είναι χαρακτηριστικό ότι όσο προχωρούσε ο έλεγχος των στοιχείων μπροστά στο συνέδριο της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων (ΟΙΥΕ), που πραγματοποιείται το τρέχον Σαββατοκύριακο, τόσο αυξανόταν ο αριθμός των διευθυντικών στελεχών που αποκαλύπτεται ότι συμμετείχαν στις αρχαιρεσίες και έχουν μάλιστα εκλεγεί αντιπρόσωποι!

Το εργοδοτικό μόρφωμα που εμφανίζεται παραπλανητικά ως «σωματείο» με την επωνυμία «Ενωση Υπαλλήλων Εμπορίου, Τροφίμων και Σούπερ Μάρκετ Αττικής», μέλος της ΟΙΥΕ, είναι φάμπρικα παραγωγής αντιπροσώπων στα συνέδρια της ΓΣΕΕ, της ΟΙΥΕ και του Εργατικού Κέντρου Αθήνας, με καθοριστική επίδραση συνολικά στους συσχετισμούς στο εργατικό κίνημα. Οι αντιπρόσωποι που βγάζει πάνε πακέτο στην αγκαλιά του ΣΥΡΙΖΑ (ομάδα Βασιλόπουλου). Πρόκειται για «σωματείο» – σφραγίδα, χωρίς καμιά δράση, αγνώστων διεύθυνσης και στοιχείων επικοινωνίας, αλλά στις αρχαιρεσίες του προσέρχονται να ψηφίσουν χιλιάδες εργαζόμενοι συνοδευόμενοι από ανθρώπους των εργοδοτών. Η συμμετοχή στις εκλογές επιβλήθηκε και παροτρύνθηκε από την εργοδοσία, από κεντρικά διευθυντικά στελέχη, από διευθυντές καταστημάτων, επόπτες, προσωπάρχες, περιφερειακούς διευθυντές. Και εδώ μάλιστα, στο ψηφοδέλτιο της εργοδοσίας και του ΣΥΡΙΖΑ υπήρχαν διευθυντικά στελέχη των επιχειρήσεων, πολλά από τα οποία εμφανίζονται ως εκλεγμένοι αντιπρόσωποι για το συνέδριο της ΟΙΥΕ…

Αδελφάκι του παραπάνω μορφώματος είναι ο λεγόμενος «Πανελλήνιος Σύλλογος Εργαζομένων στο Εμπόριο» (ΠΑΣΥΕ). Και εδώ ακολουθήθηκε ο ίδιος μηχανισμός παρέμβασης της εργοδοσίας, που έλεγε στους εργαζόμενους όχι μόνο να ψηφίσουν, αλλά και τι να ψηφίσουν ή όχι. Και εδώ διευθυντικά στελέχη ψήφισαν και έφερναν «καροτσάκι» εργαζόμενους μαζί τους στην κάλπη, ενώ την επιμέλεια διεξαγωγής αυτής της παρωδίας είχε και πάλι ομάδα συνδικαλιστών του ΣΥΡΙΖΑ.

«Ψηφίζουν» και τα δέντρα, σε ανύπαρκτες συνδικαλιστικές οργανώσεις

Μαζί με τα παραπάνω, σε πρωτόγνωρα επίπεδα «απογειώνονται» και οι «πατροπαράδοτες» για τους εργατοπατέρες μέθοδοι της νοθείας.

Σωματεία κυριολεκτικά ανύπαρκτα, εμφανίζουν σε αρχαιρεσίες ψηφίσαντες που ξεπερνούν ακόμα και τον αριθμό όλων των εργαζομένων στην περιοχή και τον κλάδο.

Ανεπανάληπτο είναι το Σωματείο Ξύλου και Οικοδόμων στο χωριό της Φαρκαδόνας, όπου εμφανίζονται να έχουν ψηφίσει 787 οικοδόμοι μέσα σε λίγες ώρες σε καφενείο του Μεγαλοχωρίου και έχει βγάλει 39 αντιπροσώπους για το Εργατικό Κέντρο Τρικάλων!

Επίσης, υπάρχουν περιπτώσεις Εργατικών Κέντρων που από το πουθενά, χωρίς καμία δράση και σε συνθήκες τεράστιας ανεργίας, παρουσιάζουν αύξηση ψηφισάντων, έως και διπλασιασμό! Τέτοια είναι τα Εργατικά Κέντρα Αλμυρού, Φαρσάλων, Λακωνίας, Ελασσόνας, Φλώρινας, Κατερίνης, Καλαμάτας, Αλεξάνδρειας, Διδυμότειχου, Κιλκίς κ.ά.

Μια άλλη περίπτωση είναι αυτή του Εργατικού Κέντρου Κέρκυρας, όπου οι δυνάμεις του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού, προκειμένου να αλλοιώσουν την πραγματική βούληση των εργαζομένων, εμφάνισαν αντιπροσώπους που δεν είναι καν εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα, αλλά συνταξιούχοι, δημόσιοι υπάλληλοι, καθώς και αντιπρόσωπους οι οποίοι αναδείχθηκαν από το εργοδοτικό μόρφωμα – «σωματείο» που στήθηκε στον όμιλο «IKOS» με την απροκάλυπτη παρέμβαση της εργοδοσίας (μέτοχος είναι ο επίτιμος πρόεδρος του ΣΕΤΕ, Α. Ανδρεάδης). Να σημειωθεί ότι μεσοβδόμαδα το Μονομελές Πρωτοδικείο Χαλκιδικής δικαίωσε τα σωματεία που είχαν προσφύγει ενάντια στην ίδρυση του εν λόγω εργοδοτικού «σωματείου», καταγγέλλοντας τη σύσταση «διομιλικού» σωματείου, κατά παράβαση του συνδικαλιστικού νόμου, που «διοικείται από στελέχη και προϊστάμενους του ομίλου, με στόχο να παρακάμψει τις νόμιμα συσταθείσες συνδικαλιστικές οργανώσεις».

ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟ ΕΜΠΟΡΙΟ ΚΑΙ ΤΙΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

Απέναντι σε όλη αυτήν τη σαπίλα, στην τελική ευθεία μπροστά στο συνέδριο της ΓΣΕΕ, οι ταξικές δυνάμεις με καθημερινές παρεμβάσεις μέσα σε χώρους δουλειάς, αλλά και με αγωνιστικές πρωτοβουλίες, ξεσκεπάζουν το ρόλο της «πέμπτης φάλαγγας» της εργοδοσίας στο συνδικαλιστικό κίνημα.

Σημαντική μάχη ενάντια στην ωμή εργοδοτική παρέμβαση δίνεται αυτό το Σαββατοκύριακο, κατά τη διάρκεια του οποίου πραγματοποιείται το συνέδριο της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδας.

Σωματεία του Εμπορίου και των Υπηρεσιών καλούν τους εργαζόμενους να δώσουν το «παρών» στην έναρξη του συνεδρίου, το Σάββατο 23/2 στις 11 π.μ., με συγκέντρωση έξω από το ξενοδοχείο «Novotel» (Μιχαήλ Βόδα 4 – 6), στέλνοντας μήνυμα πως δεν ανέχονται να τους «εκπροσωπούν» οι άνθρωποι της εργοδοσίας με την «ταμπέλα» των συνδικαλιστών.

Σε ανακοίνωσή τους υπογραμμίζουν: «Σε αυτό το συνέδριο η εργοδοσία δεν στέλνει απλά τα τσιράκια της, αλλά επιχειρεί να μπει απευθείας η ίδια με φυσική παρουσία στο εργατικό κίνημα. Εργοδότες, στελέχη εταιρειών, μέλη διοικητικών συμβουλίων εταιρειών και super market φιγουράρουν στη λίστα των αντιπροσώπων και των ψηφισάντων μελών, αλλοιώνοντας την πραγματική θέληση των εργαζομένων στο Εμπόριο και τις Υπηρεσίες».

Χαρακτηριστικό μάλιστα της βαρύτητας που δίνει ο εργοδοτικός και κυβερνητικός συνδικαλισμός στη στήριξη αυτών των άθλιων μεθοδεύσεων στην ΟΙΥΕ είναι το γεγονός ότι η πλειοψηφία της διοίκησης της ΓΣΕΕ αποφάσισε να χορηγήσει «οικονομική διευκόλυνση» με… «επείγοντα χαρακτήρα», ύψους 30.000 ευρώ, για τα «έξοδα του Συνεδρίου» της, την ίδια στιγμή που αξιώνει από άλλες συνδικαλιστικές οργανώσεις την καταβολή του συνόλου των οφειλόμενων συνδρομών. Σχολιάζοντας την ενέργεια αυτή, το ΠΑΜΕ σημειώνει: «Η ηγεσία της ΓΣΕΕ έχει ξεπεράσει κάθε όριο πρόκλησης, στηρίζοντας με τα χρήματα των εργαζομένων την είσοδο των εργοδοτών στα εργατικά συνδικάτα! Τα συμπεράσματα και η απάντηση που πρέπει να δοθεί σε όλους αυτούς ανήκουν στους εργαζόμενους!».

Θορυβημένη από τις αποκαλύψεις για το τι είδους «σύνεδροι» θα εκπροσωπήσουν τους εργαζόμενους, η ηγεσία της ΟΙΥΕ χαρακτηρίζει σε ανακοίνωσή της «ομάδες τραμπούκων» τα σωματεία που καλούν σε κινητοποίηση στην έναρξη του συνεδρίου με το σύνθημα «Εξω οι εργοδότες από τα σωματεία». Ουσιαστικά στέλνει το μήνυμα ότι ετοιμάζεται να ακολουθήσει το δρόμο που άνοιξε η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ όταν το Νοέμβρη του 2018 ζήτησε από την κυβέρνηση τα συνέδρια της ΓΣΕΕ και των άλλων συνδικαλιστικών οργανώσεων να γίνονται υπό την «προστασία» των ΜΑΤ και του «Συνδικαλιστικού» της Ασφάλειας.

Απέναντι στην καταστολή και το «Συνδικαλιστικό» της Ασφάλειας

Να υπενθυμίσουμε εδώ, σε ό,τι αφορά την αξιοποίηση της καταστολής από τους εργατοπατέρες, δύο χαρακτηριστικά παραδείγματα:

— Τον Οκτώβρη του 2018, η απερχόμενη διοίκηση στο Εργατικό Κέντρο Κατερίνης συνεργάστηκε με την «ανεξάρτητη» Δικαιοσύνη και τις δυνάμεις των ΜΑΤ για να πραγματοποιήσει νόθο «συνέδριο». Η Εισαγγελία διέταξε προκαταρκτική εξέταση και η Αστυνομία κάλεσε την πρόεδρο και την γραμματέα του Συνδικάτου Ιδιωτικών Υπαλλήλων Πιερίας «Η Πρωτοπορία» να δώσουν εξηγήσεις για την ανακοίνωση του Συνδικάτου που ανέφερε ότι «οι εργαζόμενοι δεν θα επιτρέψουν τη νοθεία» και καλούσε σε συγκέντρωση έξω από το Εργατικό Κέντρο! Στο «συνέδριο», οι δυνάμεις καταστολής έκαναν «face control» στους αντιπροσώπους, κατόπιν εισαγγελικής εντολής! Στο όργιο νοθείας και εκφυλισμού προστέθηκαν οι μηνύσεις εναντίον εργαζομένων που αντέδρασαν σε αυτό.

— Τη σκυτάλη της νοθείας και της αξιοποίησης του «Συνδικαλιστικού» της Ασφάλειας πήρε το Νοέμβρη του 2018 το συνέδριο του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης, στο οποίο δεν τοποθετήθηκε κανένας εκτός από τους αντιπροσώπους της «Εργατικής Ενότητας», τους συνδικαλιστές που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ! Πριν από την έναρξη του συνεδρίου, οι δυνάμεις της «Εργατικής Ενότητας» έδωσαν τη μάχη για να αποκαλύψουν το ρόλο των ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ και ΕΑΚ, που με τη χρήση… δεύτερης σφραγίδας επικύρωναν νόθους αντιπροσώπους. Ακολούθησε το γεγονός της αποκάλυψης ασφαλίτη, όταν αντιπρόσωποι της «Εργατικής Ενότητας» τον έπιασαν «στα πράσα» στο μέρος όπου περίμεναν αντιπρόσωποι για να πάρουν την κάρτα συμμετοχής στο συνέδριο! Να σημειωθεί ότι οι άλλες παρατάξεις δεν ζήτησαν τον λόγο έστω για να καταγγείλουν το γεγονός από το βήμα του συνεδρίου. Αντίστοιχα, λέξη δεν άρθρωσε ούτε και ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Γ. Παναγόπουλος, ο οποίος παρευρέθηκε στην έναρξη των εργασιών…

ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ

Συνέντευξη Τύπου με θέμα «37ο Συνέδριο ΓΣΕΕ: Συνέδριο εργατών ή εργοδοτών;» θα παραχωρήσει το ΠΑΜΕ,την Τρίτη 26/2, στις 11 π.μ., σε αίθουσα του Εργατικού Κέντρου στην Καλαμάτα, στην πόλη όπου η πλειοψηφία της διοίκησης της ΓΣΕΕ αποφάσισε να γίνει το συνέδριο (14 – 17 Μάρτη).

Στο μεταξύ, στελέχη Εργατικών Κέντρων και Ομοσπονδιών που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ συνεχίζουν με συσκέψεις, συγκεντρώσεις και περιοδείες σε χώρους δουλειάς να ενημερώνουν και να συζητούν με τους εργαζόμενους με αφορμή το επικείμενο συνέδριο, για την ωμή παρέμβαση και συμμετοχή της ίδιας της εργοδοσίας στα Συνδικάτα, την απογείωση της νοθείας και των μεθοδεύσεων από τις δυνάμεις του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού, την απάντηση που πρέπει να δώσουν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι.

Στη Μεσσηνία, για τις επόμενες μέρες προγραμματίζονται οι εξής περιοδείες:

Τη Δευτέρα 25/2, στον ΟΤΕ, στο αεροδρόμιο της Καλαμάτας, στο εργοστάσιο τροφίμων «ΑΓΑΝ ΕΠΕ» («Greektomato»), σε εμπορικά καταστήματα. Την Τρίτη 26/2 στους εργαζόμενους στο δημαρχείο Καλαμάτας. Την Τετάρτη 27/2 σε εμπορικά καταστήματα. Την Πέμπτη 28/2 στα καταστήματα των τραπεζών.

Στην Αττική, το πρόγραμμα εξορμήσεων συνεχίζεται το Σάββατο 23/2, στον κλάδο του Επισιτισμού – Τουρισμού, στο καζίνο Πάρνηθας

Δύο γραμμές – δύο εικόνες – δύο κόσμοι

Είναι μερικές φορές που δύο εικόνες αποδίδουν πράγματι περισσότερα και από δυο χιλιάδες λέξεις…

Η αριστερή φωτογραφία είναι από το νόθο «συνέδριο» του Εργατικού Κέντρου Κατερίνης:Εκεί που τον Οκτώβρη του 2018, οι εργατοπατέρες της απερχόμενης διοίκησης συνεργάστηκαν με την «ανεξάρτητη» Δικαιοσύνη και τις δυνάμεις καταστολής, προκειμένου να περιφρουρήσουν τη νοθεία τους και να αποκλείσουν εκλεγμένους αντιπροσώπους που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ. Με πρόσκληση των εργατοπατέρων και εισαγγελική εντολή, το Εργατικό Κέντρο μετατράπηκε σε… Αστυνομικό Μέγαρο, με τις δυνάμεις καταστολής να κάνουν «face control» στους αντιπροσώπους προκειμένου να τους επιτρέψουν την είσοδο!

Η δεξιά φωτογραφία είναι από συνδικαλιστές και εργαζόμενους που συμμετείχαν σε εργασίες για την προετοιμασία της αίθουσας του Εργατικού Κέντρου Χαλκίδας, που φιλοξενεί αυτό το Σαββατοκύριακο το 30ό Συνέδριο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Γάλακτος – Τροφίμων – Ποτών. Ενα Συνέδριο από το οποίο όχι μόνο δεν αποκλείονται εκλεγμένοι αντιπρόσωποι των εργαζομένων, αλλά έχει απευθυνθεί πρόσκληση να παρακολουθήσουν τις εργασίες του ως καλεσμένα και άλλα σωματεία του κλάδου, που δεν ανήκουν στη δύναμη της Ομοσπονδίας.

Δύο συνέδρια συνδικαλιστικών οργανώσεων – δύο εικόνες χαρακτηριστικές για την άβυσσο που χωρίζει τις δύο γραμμές στο συνδικαλιστικό κίνημα…


Πηγές: http://www.rizospastis.gr

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.