ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ στην ΟΤΟΕ για την Κλαδική ΣΣΕ

Ο ΑΓΩΝΑΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΙΣ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΚΛΑΔΙΚΗΣ ΣΥΜΒΑΣΗΣ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΥΠΟΘΕΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ

Συνάδελφοι, συναδέλφισσες

Το ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ στην ΟΤΟΕ συνεχίζει την προσπάθειά του ενάντια στις απολύσεις και για υπογραφή κλαδικής σύμβασης για ΟΛΟΥΣ τους εργαζόμενους στις τράπεζες, ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΑ από σχέση εργασίας. Με αυξήσεις στους μισθούς κατά 10%. Με μείωση του ωραρίου κατά 1 ώρα. Μια σύμβαση με γνώμονα τα συμφέροντα των εργαζομένων και όχι των εργοδοτών. Σας καλούμε να συμμετέχετε στις Γενικές συνελεύσεις στα καταστήματα και τις υπηρεσίες των τραπεζών, να συμβάλετε με τη γνώμη σας, τη συμμετοχή σας, να στηρίξουμε αγωνιστικές δράσεις. Η πρόταση που έστειλε η ΟΤΟΕ στους Τραπεζίτες για νέα τριετή κλαδική σύμβαση αποδεικνύει από το “καλημέρα” της νέας Διοίκησης μετά το Συνέδριο, πόσο “ίδια” με την προηγούμενη είναι. Άλλη μια πρόταση κομμένη και ραμμένη στα μέτρα των τραπεζιτών.Συγκεκριμένα:

– Για την περίφημη «θεσμική θωράκιση της απασχόλησης»: Σχετική πρόβλεψη περιείχε και η προηγούμενη κλαδική σύμβαση. Αυτό όμως δεν εμπόδισε τους Τραπεζίτες μέσω «εθελουσιών» να συνεχίσουν τις απολύσεις. Να διώξουν και συναδέλφους ΑΜΕΑ είτε ευθέως είτε με μια στάση πρώτα από τα “ψυγεία” που όλες οι Τράπεζες έχουν φτιάξει. Δεν θα τους εμποδίσει να απαλλαγούν από προσωπικό μέσω “αποσχίσεων” ενόψει και της μεταβίβασης/πώλησης των κόκκινων δανείων. Να αντικαθιστούν το προσωπικό με νοικιασμένους εργαζόμενους, με outsourcing. Τελευταίο “φρούτο” η ανάθεση των ATM και APS ακόμα και μέσα στα καταστήματα σε εταιρίες security. Απαντάμε: καμία απόλυση και άμεση ένταξη όλων των ενοικιαζόμενων στους Οργανισμούς των Τραπεζών με πλήρη δικαιώματα.

– Για την “ομαλή μετάβαση των Τραπεζών στην ψηφιακή εποχή”: προτείνει η ηγεσία της ΟΤΟΕ τη θέσπιση διμερούς κλαδικού θεσμού ενημέρωσης και διαβούλευσης, διεπιστημονικές ομάδες κλπ επικεντρώνοντας το πρόβλημα στην εκπαίδευση και την προστασία των προσωπικών δεδομένων. Αφήνει η ΟΤΟΕ απέξω τα e-branches που λειτουργούν 7 ημέρες την εβδομάδα, σε λίγο ίσως και 24 ώρες την ημέρα, τους ταμίες από απόσταση που δουλεύουν εκτός συμβατικού ωραρίου σε άθλιες συνθήκες εργασίας, το e-banking, το cloud computing μέσω του οποίου οι Τράπεζες θα μπορέσουν να απαλλαγούν από ό,τι έχει σχέση με τη μηχανογράφηση, τον τεχνολογικό εξοπλισμό, το ανθρώπινο δυναμικό αφού η διαχείριση των αρχείων θα γίνεται μέσω cloud.

Όλες αυτές οι τεχνολογικές εξελίξεις θα χρησιμοποιηθούν από τους τραπεζίτες για άμεση μείωση του κόστους αλλά και στο χτύπημα των εργασιακών δικαιωμάτων, στο χτύπημα του σταθερού ημερήσιου χρόνου δουλειάς και το ωραρίου, για παραπέρα μείωση του προσωπικού.Είναι μονόδρομος η απαίτηση να κερδίσουν οι εργαζόμενοι των τραπεζών από την εφαρμογή των νέων τεχνολογικών επιτευγμάτων με μείωση του ωραρίου εργασίας.

-Για την «αξιολόγηση της απόδοσης» η πλειοψηφία της ΟΤΟΕ θέλει να συμφωνήσει την απαράδεκτη ποσοτική στοχοθεσία, αποκλείοντας τάχα την ατομική, όταν στην πράξη έχει αποδειχτεί ότι η ποσοτική στοχοθεσία μιας μονάδας επιμερίζεται ατομικά και αποτελεί κριτήριο αξιολόγησης και ίσως μελλοντικά και απόλυσης. Είμαστε ενάντια στην εντατικοποίηση και σε κάθε μορφή στοχοθεσίας που αποτελεί κριτήριο αξιολόγησης για τους εργαζόμενους.

-Για την «Εταιρική Διακυβέρνηση και Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη» απαιτεί η πλειοψηφία της ΟΤΟΕ να δημιουργηθεί Κλαδικός φορέας για την Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη.Όροι όπως “Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη” θα έπρεπε να είναι κόκκινο πανί για τους εργαζόμενους και τα συνδικάτα. Μέσα στο ίδιο το κείμενο της πρόσκλησης της ΟΤΟΕ υπάρχει η επεξήγηση του όρου: “κάθε επιχείρηση οφείλει να εξισορροπεί τα συμφέροντα της ίδιας και των μετόχων της με τα ευρύτερα κοινωνικά συμφέροντα, συμβάλλοντας στη γενικότερη κοινωνική ευημερία”. Για άλλη μια φορά η ηγεσία της ΟΤΟΕ πλασάρει στους εργαζόμενους την αυταπάτη ότι μπορεί στον καπιταλισμό μια επιχείρηση και δη τράπεζα να έχει αυτά τα χαρακτηριστικά. Και το καλύτερο; Καμία κουβέντα για την προστασία της πρώτης κατοικίας, που αφορά τους τραπεζοϋπάλληλους και όλο το λαό.

– Για την «ανάκτηση των απωλειών και αποκατάσταση του κλαδικού ενιαίου μισθολογίου»: Εσκεμμένα η ηγεσία της ΟΤΟΕ δημιουργεί ένα θολό τοπίο για τις οικονομικές διεκδικήσεις, χωρίς να αναφέρει τι σημαίνει σε νούμερα η σταδιακή ανάκτηση, τι θα γίνει με το επίδομα ισολογισμού. Γι’ αυτό και τα κλιμάκια και οι πολυετίες βαφτίστηκαν «δυναμική του ενιαίου μισθολογίου». Σε βάθος …δεκαετίας δηλαδή, όταν θα έχει ξεκινήσει η …δρομολόγηση η …δυναμική.

Συναδέλφισσες- Συνάδελφοι,

Το Αγωνιστικό Μέτωπο έγκαιρα, από τον Οκτώβρη, κυκλοφόρησε την πρόταση του για τη διεκδίκηση της Κλαδικής Σύμβασης η οποία βρήκε ευρεία αποδοχή από τους συναδέλφους μέσα στα καταστήματα και τις διευθύνσεις. Με τρεις βασικούς άξονες:

  • Αυξήσεις 10% στα κλιμάκια,
  • μείωση του ωραρίου εργασίας κατά 1 ώρα
  • κάλυψη όλων των εργαζόμενων στις τράπεζες και τις θυγατρικές τους ανεξάρτητα από τη σημερινή σχέση εργασίας τους.

Είναι η μόνη πρόταση που απαντάει στις σημερινές ανάγκες όλων των εργαζόμενων στις τράπεζες.

Την πρόταση αυτή καταθέσαμε στο Συνέδριο της ΟΤΟΕ και στο Γενικό Συμβούλιο, αλλά η πλειοψηφία της ΟΤΟΕ δεν την έβαλε σε ψηφοφορία. Επίσης η πλειοψηφία της Ε.Γ. της ΟΤΟΕ αρνήθηκε την πρόταση του Αγωνιστικού Μετώπου για την άμεση οργάνωση κλαδικής κινητοποίησης για τη διεκδίκηση της ΣΣΕ.

Θα ακούσουμε πολλά για ανίκανους τραπεζίτες και στελέχη, ξένους τραπεζίτες, αχρείαστα και χρήσιμα μνημόνια και ανακεφαλαιοποιήσεις, οι εργαζόμενοι όμως έχουμε πια την πείρα. Γνωρίζουμε ότι οι τραπεζίτες είναι ικανοί για αυτό που εκείνοι επιδιώκουν για το δικό τους κέρδος που βγαίνει από τις δικές μας πλάτες. Όλα τα μνημόνια είναι χρήσιμα για το κεφάλαιο και θηλιά στο λαιμό του λαού. Η όποια ανάπτυξη, τα όποια ψίχουλα μοιράσει αυτή ή η επόμενη κυβέρνηση δε θα αφορά το λαό που θα ζει με τις συνέπειες των αντεργατικών, αντιασφαλιστικών νόμων της τελευταίας δεκαετίας και όχι μόνο για πολλές δεκαετίες, αλλά μόνο το κεφάλαιο. Το σύνολο του αστικού πολιτικού συστήματος είτε ως κυβέρνηση, είτε ως αντιπολίτευση έκαναν τα πάντα για να δέσουν χειροπόδαρα το λαό στο άρμα της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας του κεφαλαίου και από κοντά πηγαίνουν και οι συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες.

Γι’ αυτό πρέπει να έχουμε στο επίκεντρο των διεκδικήσεών τις δικές μας ανάγκες και μόνο. Να συμμαχήσουμε με την κοινωνία για την προστασία της πρώτης κατοικίας, με οργανωμένο αγώνα με τους υπόλοιπους κλάδους των εργαζομένων μπορούμε να βάλουμε τέλος στα σχέδια των εργοδοτών και των κυβερνήσεων τους. Παίρνουμε την υπόθεση στα χέρια με γενικές συνελεύσεις στα καταστήματα και στις υπηρεσίες των τραπεζών. Προτείνουμε αγωνιστικές κινητοποιήσεις στην ΟΤΟΕ και στα σωματεία.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.