Ιστορική η ημέρα σήμερα καθώς πραγματικά είχε μαζική συμμετοχή η στάση εργασίας, είχαμε πορείες και συγκεντρώσεις στην Αττική και σε άλλες πόλεις της χώρας  ενάντια στους αντεργατικούς σχεδιασμούς της τράπεζας για  αποσχίσεις τμημάτων και απολύσεις εργαζομένων.

Το Κλαδικό Σωματείο Εργαζομένων στο Χρηματοπιστωτικό Σύστημα Αττικής   είχε κηρύξει παναττική στάση εργασίας για όλους τους εργαζόμενους στην τράπεζα, , ο Σύλλογος Εργαζομένων στις υπηρεσίες της Τράπεζας Πειραιώς (πρώην Κύπρου) και ο Σύλλογος Εργαζομένων της πρώην Γενικής είχε κηρύξει πανελλαδική στάση εργασίας μόνο για τους εργαζόμενους στο τμήμα RBU. Στην πρώτη γραμμή του αγώνα όλες αυτές τις μέρες το ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ ΣΤΗΝ ΤΡ. ΠΕΙΡΑΙΩΣ. 

Η κινητοποίηση στην Αθήνα

Στην ιδιαίτερα μαζική κινητοποίηση της Αττικής πήραν μέρος πάνω από  1.000 εργαζόμενοι και στην οποία συμμετείχαν το κλαδικό Σωματείο Χρηματοπιστωτικού Αττικής, ο Σύλλογος πρώην Κύπρου και ο Σύλλογος Εργαζομένων της πρώην Γενικής.

Στο μπλοκ του κλαδικού Σωματείου συμμετείχαν εργαζόμενοι από την PD Services και PD Solutions (θυγατρικές της τράπεζας), αναδεικνύοντας ότι το ζήτημα των αποσχίσεων αφορά όλους τους εργαζόμενους της τράπεζας, και δίνοντας μάθημα αλληλεγγύης σε όλους μας.

Παρά την αξιόλογη προσπάθεια που έκαναν διάφορα «παπαγαλάκια» να προκαλέσουν κλίμα εφησυχασμού στους εργαζόμενους, και να φοβίσουν ότι η στάση εργασίας δεν κάλυπτε όλο το προσωπικό του RBU αλλά μόνο μέλη κάποιου σωματείου, ή ότι δεν αφορούσε όλη την Αττική αλλά μόνο την συγκεκριμένη διεύθυνση… (με αυτούς θα ασχοληθούμε ενδελεχώς σε άλλο άρθρο)  οι συνάδελφοι τους απομόνωσαν και στις 12.00 άρχισαν να βγαίνουν μαζικά από το κτήριο, Αρχικά έγινε συγκέντρωση έξω από τα γραφεία της τράπεζας στη Μεσογείων, ακολούθησε πορεία στα γραφεία που βρίσκονται στις οδούς Φειδιπίδου και Λ. Μιχαλοκοπούλου, όπου προστέθηκαν και άλλοι εργαζόμενοι στην κινητοποίηση, και μια μεγάλη λαοθάλασσα κινήθηκε με συνθήματα προς τα κεντρικά γραφεία της Πειραιώς στην οδό Αμερικής. Εκεί κάτω από την πίεση της διαδήλωσης αντιπροσωπείες των σωματείων συναντήθηκαν με εκπροσώπους της διοίκησης της τράπεζας οι οποίοι δεν διέψευσαν τις «φήμες» για απόσχιση. Πρόσθεσαν πως Τετάρτη και Πέμπτη θα γίνει συνάντηση με 3 από τα σωματεία της Τράπεζας με τον Χ.Μεγάλου (CEO) όπου θα γίνει επίσημη ενημέρωση.

Από τη μεριά του το κλαδικό Σωματείο Χρηματοπιστωτικού σημείωσε ότι 1.000 εργαζόμενοι δεν κατέβηκαν στο δρόμο χωρίς λόγο. Βιώνουν καθημερινά τα όσα διαδίδουν τα διευθυντικά στελέχη για να μετρήσουν αντιδράσεις. Τέλος, τόνισε ότι οι εργαζόμενοι δεν πρόκειται να χαρίσουν ούτε ένα από τα εργασιακά, μισθολογικά και ασφαλιστικά δικαιώματα που έχουν κατακτήσει. Μετά τη συνάντηση το κλαδικό Σωματείο κάλεσε τους εργαζόμενους σε αγωνιστική εγρήγορση και συσπείρωση στις γραμμές του.

Σημειώνεται ότι η ΟΤΟΕ, παρά την σχετική πρόταση των εκπροσώπων του «Αγωνιστικού Μετώπου», δεν πήρε απόφαση για τη σημερινή κινητοποίηση, ενώ επίσης απόφαση συμμετοχής στη σημερινή κινητοποίηση δεν πήραν όλα τα επιχειρησιακά σωματεία της Τράπεζας Πειραιώς.


Η κινητοποίηση στη Θεσσαλονίκη

Στη Θεσσαλονίκη, πρωί πρωί οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ απέκλεισαν το κτήριο Εθνικής Αμύνης που στεγάζεται το ανάλογο τμήμα της Τράπεζας.

Εκεί βρέθηκε ο Σωτήρης Ζαριανόπουλος, ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, υποψήφιος δήμαρχος Θεσσαλονίκης με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» και υπάλληλος στην Τράπεζα Πειραιώς, η Γραμματεία Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ και η Επιτροπή Δανειοληπτών, η οποία λειτουργεί στο πλαίσιο των Λαϊκών Επιτροπών.

Σε ανακοίνωσή της η Γραμματεία Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ σημειώνει:

«“Κοράκια, ακούστε το καλά. Κάτω τα χέρια από εργαζόμενους και λαϊκή κατοικία”

Εργαζόμενοι στις τράπεζες,

Μετά τις εξελίξεις στην Τράπεζα Πειραιώς, ΤΡΑΠΕΖΑ για την πώληση “κόκκινων” δανείων στα κερδοσκοπικά funds και την απαλλαγή των τραπεζών από χιλιάδες τραπεζοϋπάλληλους στα επόμενα 2 χρόνια, αναρωτιέται ακόμα κανείς αν βγήκαμε από τα μνημόνια, όπως πανηγυρίζει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

Τα μνημόνια συνεχίζονται, γίνονται διαρκείας, ακόμα πιο βάρβαρα.

Η πώληση “κόκκινων” δανείων στα funds είναι γραπτή δέσμευση της κυβέρνησης στους “θεσμούς”. Είναι απαίτηση των “μεγάλων”, του Συνδέσμου Βιομηχάνων να φύγουν τα “βαρίδια”, για να δοθούν σ’ αυτούς νέα δάνεια και κέρδη. Όχι βέβαια στους “μικρούς” που κλείνουν, αυξάνοντας τις “επισφάλειες”.

Οι απολύσεις χιλιάδων τραπεζοϋπαλλήλων είναι “δέσμευση” τριών μνημονίων όλων των κυβερνήσεων (10.000 έως το 2021, αναφέρουν δημοσιεύματα).

Πάλι οι τράπεζες ανακεφαλαιοποιούνται με “αίμα” εργαζομένων και λαού. Θυσιάζονται χιλιάδες τραπεζοϋπάλληλοι, χιλιάδες κατασχεμένα σπίτια. Αν αυτό δεν είναι ένα ακόμα μνημόνιο, τότε τι είναι;

“Αυτουργοί του εγκλήματος” είναι εξίσου: Τραπεζίτες – βιομήχανοι – κυβέρνηση.

Όποιος εστιάζει μόνο σε έναν, αποσιωπώντας τους άλλους, υπηρετώντας την κυβέρνηση που στήνει το σκηνικό, βάζοντας δίλημμα “θυσία τραπεζοϋπαλλήλων και δανειοληπτών ή 4ο μνημόνιο”…

Όποιος καθησυχάζει “τίποτα δεν συμβαίνει, είναι συνηθισμένο παιχνίδι των τραπεζιτών”, παραπέμπει στο “να δούμε”, σε δικηγόρους, στη “γνωστή” ΟΤΟΕ, σε παζάρια που δήθεν θα εξασφαλίζουν “ασφαλείς ρυθμίσεις” για τους συναδέλφους στις νέες εταιρείες-“κοράκια”, όταν όλες οι “προτάσεις” έχουν μία κατάληξη: Εκβιασμός για “εθελούσιες” ή “μεταβίβαση” υπαλλήλων στα νέα κάτεργα και πολύ σύντομα απόλυσή τους.

Όποιος διασπά σε 6 διαφορετικούς συλλόγους συναδέλφους διπλανών γραφείων με ίδιο αφεντικό, ίδιο κίνδυνο απόλυσης …

Παίζει επικίνδυνο – στημένο – βρώμικο παιχνίδι για την κυβέρνηση (σημερινή ή επόμενη) και το κοινό τους αφεντικό, τους τραπεζίτες.

Η “επιβίωση” των τραπεζών, η “ανάπτυξή τους” προϋποθέτει το τσάκισμα των εργαζομένων.

Καμία υπογραφή ατομικής σύμβασης ή μεταβίβασης.

Μόνιμη σταθερή δουλειά με δικαιώματα.

Όχι άλλο “αίμα” για τις τράπεζες και τις κυβερνήσεις τους. Να νικήσουν οι εργαζόμενοι».

Η κινητοποίηση στη Λάρισα

Σε στάση εργασίας προχώρησαν σήμερα από τις 12 το μεσημέρι και οι συνάδελφοι της Τράπεζας Πειραιώς στο rbu στη ΛάρισαΟι συνάδελφοι δήλωσαν ότι δεν φοβούνται και ότι θα είναι στους δρόμους με κλιμάκωση του αγώνα τους. Δίπλα στους εργαζόμενους βρέθηκε αντιπροσωπεία του Διοικητικού Συμβουλίου του Εργατικού Κέντρου Λάρισας.

Συνάδελφοι επικοινώνησαν μαζί μας τηλεφωνικά από την Πάτρα και απ το Ηράκλειο ενημερώνοντας μας ότι η συμμετοχή στην στάση εργασίας ήταν μαζική. (περιμένουμε περισσότερες λεπτομέρειες) 

Η κινητοποίηση στα Γιάννενα

Στα Γιάννενα συμμετείχαν σχεδόν όλοι οι εργαζόμενοι στη στάση εργασίας. Έγινε παρέμβαση και ενημέρωση στα κεντρικά της Πειραιώς από το ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ και το ΠΑΜΕ και συζήτηση με τους συναδέλφους.

Θα είμαστε σε επιφυλακή και θα σας ενημερώνουμε για όλες τις εξελίξεις.

ΚΑΛΟ ΑΓΩΝΑ!

Απάντηση

Δημοφιλή τώρα

Discover more from ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ στην Τράπεζα Πειραιώς

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading

Μάθε τα νέα του Αγωνιστικού Μετώπου με ένα κλικ!

Κάνε εγγραφή για να σε ενημερώνουμε με mail

Συνεχίστε την ανάγνωση