ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΕΦΑΠΑΞ : ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑΤΙΚΟ ΔΩΡΟ ΣΤΟΥΣ ΜΕΤΟΧΟΥΣ !!

Η ΥΠΟΤΑΓΗ ΣΤΟ ΡΕΑΛΙΣΜΟ ΤΟΥ ΕΡΓΟΔΟΤΗ = ΣΥΝΘΗΚΟΛΟΓΗΣΗ ΑΝΕΥ ΟΡΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΛΛΟΓΟ.

ΕΚΠΟΙΗΣΗ ΕΝΟΣ ΑΚΟΜΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΟΣ ΣΤΟ ΒΩΜΟ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΙΚΩΝ ΚΕΡΔΩΝ
ΜΗΠΩΣ ΝΑ ΖΗΤΗΣΟΥΝ ΚΑΙ ΣΥΓΝΩΜΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΡΑΠΕΖΑ ΓΙΑ ΤΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ;

ΤΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ ΚΑΤΑΨΗΦΙΣΕ ΤΗΝ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ .

ΓΙΑΤΙ Η ΠΑΡΑΤΑΞΗ ΤΟΥ 87% ΔΕΝ ΤΟΛΜΑΕΙ ΝΑ ΦΕΡΕΙ ΜΙΑ ΤΟΣΟ «ΚΑΛΗ» ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΣΕ Γ.Σ ΓΙΑ ΕΓΚΡΙΣΗ;;

Στις 4/1/19 με τη συμφωνία της πλειοψηφίας του ΣΕΤΠ με την τράπεζα και την έγκριση κατά πλειοψηφία από το Δ.Σ του Συλλόγου στις 8/1/19 μπήκε ταφόπλακα σε μια ακόμα ουσιαστική εργατική κατάκτηση μετά από 24 χρόνια. Για μια φορά ακόμα η πλειοψηφία του αντιπροσωπευτικού Συλλόγου, ως πολυεργαλείο της τράπεζας, συναινεί για να «ανοίξει» ο δρόμος για ξήλωμα περαιτέρω εργατικών δικαιωμάτων και την επιδείνωση της κατάστασης των εργαζομένων, στην υπηρεσία της κερδοφορίας της τράπεζας και της υλοποίησης της AGENDAS 2020, χωρίς  την παραμικρή συνδικαλιστική μάχη. Έχουν το θράσος μάλιστα να γράφουν ότι ο αγώνας υπεράσπισης της Σύμβασης δικαιώθηκε(;) με το ξεπούλημα μπιτ παρά!

Δυστυχώς εκ του αποτελέσματος (δηλ. ψήγμα βελτίωσης της αποζημίωσης από 76% μ.ο σε 78% κατά μ.ο.) αποδεικνύεται ότι η αγωνιστική φρασεολογία των πύρινων ανακοινώσεων τόσο της ΣΥΛΛΟΓΙΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ όσο και της ΕΝΩΤΙΚΗΣ ΣΥΝΑΔΕΛΦΙΚΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ ήταν ολίγων ημερών! στην αρχή των διαπραγματεύσεων, που μιλούσαν για αδιαπραγμάτευτο δικαίωμα και κατέληξαν να συμφωνήσουν σε ρευστοποίηση μάλιστα κάτω από το 80% ήταν στα πλαίσια του «φαίνεσθαι» του συνδικαλιστικού marketing και όχι πραγματική στάση αγώνα. Ποτέ δεν πάλεψαν πραγματικά να φρενάρουν την επιθετικότητα της τράπεζας. Απλά τα θυσιάζουν όλα στο βωμό της αντιπροσωπευτικότητας. Γι’ αυτό κάθε πρόταση προγραμματισμού δράσης και στοιχειώδους κινητοποίησης από το ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ  έπεφτε στο κενό. 

Η τράπεζα βγήκε η μεγάλη κερδισμένη και μάλιστα χωρίς ουσιαστική μάχη, στα μουγκά! Αφού μια υποχρέωση της εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ αφαιρείται από τις τσέπες των εργαζομένων και περνάει στις τσέπες των μεγαλομετόχων, χωρίς την παραμικρή διατάραξη της εργασιακής ειρήνης ! Και στην ουσία πέτυχε το στόχο της για πιο φτηνούς χωρίς δικαιώματα εργαζόμενους στο άμεσο μέλλον (βλ. νέο πρόγραμμα)!

Η πλειοψηφία απέφυγε συστηματικά και με επιμονή , όπως ο διάολος το λιβάνι,  να πραγματοποιήσει Γενική Συνέλευση ούτε καν για ενημέρωση των συναδέλφων στην αρχή, ούτε κατά τη διάρκεια, ούτε στο τέλος αυτής της μάχης για έγκριση της συμφωνίας.

Η πλειοψηφία του Συλλόγου (η παράταξη της Συλλογικής Ενότητας-ΔΗΣΥΕ ) με ποσοστό 87% στις πρόσφατες εκλογές, απέφυγε να πραγματοποιήσει έστω και μια υποτυπώδη κινητοποίηση διαμαρτυρίας προκειμένου να υπερασπιστεί τη Σύμβαση του Εφάπαξ. Καλλιέργησε συστηματικά κλίμα ενδοτισμού, συμβιβασμού και ηττοπάθειας. Και αρνείται να στηρίξει νομικά όποιον συνάδελφο ή ομάδα συναδέλφων θελήσει να διεκδικήσει τη συνέχιση του προγράμματος.  

Απρόσμενους(;) συμμάχους σε αυτή την κομβική για την Τράπεζα υπόθεση βρήκαν την αντίστοιχη πλειοψηφία του ΣΕΥΤΠΕ, που για τα δικά της εκατοντάδες μέλη δικαιούχους του Προγράμματος όχι μόνο δεν κούνησε το δαχτυλάκι της, όχι μόνο ούτε αυτά τα ασφαλιστικά μέτρα δέχθηκε να στηρίξει, αλλά επιχαίρει για την κατάργησή του, αφού δεν ήταν καλό επειδή δεν το λάμβανε ο συνάδελφος που έφευγε με «εθελούσια» ως extra bonus! Κι αυτά, τα περί εθελούσιων, να τα ακούνε η σ/φοι όχι από την νέα Διοίκηση, αλλά από τους συνδικαλιστές της… Σωστά λοιπόν τσακώνονται με την πλειοψηφία του ΣΕΤΠ για το ποιος είναι ο καταλληλότερος συνομιλητής της Διοίκησης, για το ποιος πιο αποτελεσματικά και μεθοδικά … αποφεύγει να «πριονίζει το κλαρί που όλοι καθόμαστε» , όπως κατ’ επανάληψη διατυμπανίζουν. 

Διαφωνούμε κάθετα με τις διαδικασίες δήθεν ηλεκτρονικών δημοψηφισμάτων, που καταστρατηγούν την μυστικότητα της ψηφοφορίας,  που προβλέπει μέσω Γ.Σ. το Καταστατικό του Συλλόγου. Εκβιάζουν τους εργαζόμενους προκειμένου να αποτελέσουν άλλοθι για το συμβιβασμό της πλειοψηφίας. Δεν τολμούν να ζητήσουν την έγκριση της συμφωνίας από ανοιχτή Γ.Σ. του Συλλόγου ως όφειλαν, γιατί φοβούνται ότι θα την χάσουν και θα εκθέσουν σε κίνδυνο την κερδοφορία της τράπεζας! 

Μοχλοί, σε ρόλο «Δούρειου Ίππου», στην προσπάθεια της τράπεζας να ξηλώσει τα ασφαλιστήρια όλων  των Συλλόγων και τη Σύμβαση του εφάπαξ αποτέλεσαν κάποιοι  χρυσοκάνθαροι,  ανώτερα διευθυντικά στελέχη της τράπεζας με ατομικές συμβάσεις και με απλησίαστα… ποσά μικτών μισθών, που απογειώνουν το ποσόν της αποζημίωσης τους, καθώς και η εργατική αριστοκρατία των Συλλόγων , ορισμένοι με επίσης απλησίαστους για τους πολλούς μικτούς μισθούς !   

Η πρόταση της τράπεζας, για σύσταση Ταμείου Επαγγελματικής Ασφάλισης  με εργοδοτική εισφορά 1%, χωρίς δέσμευση από διμερή επιχειρησιακή σύμβαση, χωρίς εγγύηση παροχών, με αποζημίωση, που δεν θα ξεπερνά το 20% του μικτού μισθού, όσον αφορά το νέο ενιαίο ασφαλιστήριο αποκαλύπτει σε όλο της το μεγαλείο το ΑΠΟΛΥΤΟ ΤΙΠΟΤΑ της μονόπλευρης εργοδοτικής παροχής σε σύγκριση με τις παροχές της σύμβασης του εφάπαξ που ξηλώνουν.

Ευθύνες βαρύνουν και τα 14 μέλη του Δ.Σ. του ΣΕΤΠ που μετά από απαράδεκτους συμβιβασμούς υπερψήφισαν τη συμφωνία και συναίνεσαν στο οριστικό ξήλωμα της Σύμβασης. Δεν τους μένει πλέον άλλος λόγος ύπαρξης, ως σωματείο, πέρα από την οργάνωση  συνεστιάσεων κοπής πίτας και εκδρομικών αποδράσεων!

16/01/2019


Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.