ΚΤΗΡΙΟ ΠΕΡΙΣΣΟΥ- ΟΙ ΤΥΠΙΚΕΣ ΕΥΘΥΝΕΣ ΑΝΤΑΝΑΚΛΟΥΝ ΤΗΝ ΗΘΙΚΗ ΧΡΕΟΚΟΠΙΑ ΤΗΣ Δ.Α.Δ

Από τον Ιούλιο μήνα, που ξεκίνησε την λειτουργία η Μονάδα C.A.U στην Λ. Ηρακλείου  στον Περισσό και την επακόλουθη συγκέντρωση εκεί συναδέλφων και ιδιαίτερα ψηλού ποσοστού Αμεα , είχαμε επισημάνει τους σοβαρούς κινδύνους, που εγκυμονεί η συγκέντρωση πάνω από 100 εργαζομένων σ’ ένα κτήριο που λειτουργούσε ως έκθεση stockατζίδικου επίπλων σε προηγούμενη χρήση!  Η Δ.Α.Δ μπροστά στην πρεμούρα της να οδηγήσει εργαζόμενους στην εθελούσια απόλυση δημιούργησε ένα «σύγχρονο» εργασιακό γκέτο χωρίς να πληρούνται οι στοιχειώδεις προδιαγραφές υγείας και ασφάλειας και ξεκίνησε τη λειτουργία του αδιαφορώντας για τους κινδύνους. Αρκετοί συνάδελφοι ήδη υπέκυψαν στην ψυχολογική πίεση του αιφνιδιασμού, στις δυσκολίες της μετακίνησης και στις πιέσεις  των συνεντεύξεων και αποχώρησαν μέσα στο 2018, αφήνοντας θέσεις για τους επόμενους που θα ακολουθήσουν. Εξ ου και η ονομασία του κτηρίου από τους εργαζόμενους ως «τσουλήθρα» εξόδου ή hot spot! 

Έτσι μετά από αρκετούς μήνες λειτουργίας του κτηρίου, χωρίς να έχει τολμήσει να κάνει ούτε μία άσκηση εκκένωσης στο μεσοδιάστημα, γιατί οι τραγικές συνέπειες θα έδειχναν τη γύμνια της,  η τράπεζα των φεστιβάλ «αξιών», της «εταιρικής κοινωνικής ευθύνης», των επιτροπάτων , των μυστικοσυμβούλων και των ανάλογων εξοδολογίων!!! , των εκατοντάδων projects, του outsourcing κ.α. κι ενώ γινόντουσαν εργασίες μέσα στο κτήριο και δεν έδινε δεκάρα τσακιστή για τους κινδύνους, που ελλόχευαν για τους εργαζόμενους , στελέχη της Δ.Α.Δ παρέλασαν στο χώρο για συστάσεις!! Δεν θα μπορούσε άραγε να ξεκινήσει η λειτουργία του κτηρίου, αφότου ολοκληρώνονταν οι εργασίες των συνεργείων και οι εγκρίσεις των σχετικών πιστοποιητικών;;;Μήπως όμως δεν θα εξυπηρετούσε έτσι τον αρχικό σκοπό τόσο αποτελεσματικά;;          

Έτσι μετά τον έλεγχο πραγματοποίησε κλιμάκιο ΣΕΠΕ για Υγεία και Ασφάλεια στο κτήριο Κ.Υ. της Λεωφ.Ηρακλείου στις 18/12/18, μετά από καταγγελία του Κλαδικού Σωματείου και του Αγωνιστικού Μετώπου, η Τράπεζα στην προσπάθειά της να συμμορφωθεί με τις παρατηρήσεις της επιθεώρησης, ήδη λίγες ώρες μετά την παραλαβή της Έκθεσης της Επιθεώρησης προχώρησε στις πρώτες ενέργειες που δεν είχε κάνει το προηγούμενο διάστημα:

Τοποθέτησε κουπαστή με ταινίες σήμανσης στο κλιμακοστάσιο, ξεκίνησε να τοποθετεί στόρια στην πρόσοψη, μελέτησε τα πρώτα μέτρα για βελτίωση του εξαερισμού, επίσπευσε την αποστολή ιατρικών φακέλων των εργαζομένων και έστειλε τον γιατρό εργασίας να αναλάβει καθήκοντα κι όλα αυτά μετά από 5 μήνες σχεδόν, αφότου άρχισε να λειτουργεί η συγκεκριμένη μονάδα!!  Και είναι μόνον η αρχή! Και ρωτούμε : Ποιός θα είχε την ευθύνη συνάδελφοι αν είχε συμβεί κάτι αυτούς τους 5 μήνες;

Όπως και να ‘χει, πέρα από τις τυπικές ευθύνες για ελλείψεις, αμέλειες, καθυστερήσεις κλπ. ,η Δ.Α.Δ με τις παρόμοιες αποφάσεις και πρακτικές της σε βάρος του κόσμου της εργασίας, προκειμένου να πετύχει πιο φτηνούς και χωρίς δικαιώματα εργαζόμενους είναι ηθικά υπόλογος και καταδικασμένη στις συνειδήσεις των ίδιων εργαζομένων, γιατί κινείται από προθέσεις μείωσης του εργατικού κόστους. Σ’ αυτές τις συνθήκες έντασης της των πιέσεων και της εκμετάλλευσης είναι επιτακτική ανάγκη και οι ίδιοι οι εργαζόμενοι να βγάλουν συμπεράσματα να μην υποκύπτουν στις πιέσεις, να μην δέχονται εκπτώσεις στα δικαιώματά τους. Να οργανωθούν, να μπουν στη δράση για να αποκρούσουν την εργοδοτική επιθετικότητα.  

Οι δυνάμεις του Αγωνιστικού Μετώπου και του Κλαδικού Σωματείου δεν πρόκειται να σταματήσουμε εδώ. Συνεχίζουμε στοχοπροσηλωμένοι στην κάλυψη των σύγχρονων αναγκών των εργαζομένων. Στο επίκεντρο της δράσης μας παραμένουν τα δικαιώματα των εργαζομένων. Κανένας μόνος του. Δεν θα αφήσουμε πέτρα πάνω στην πέτρα, προκειμένου να βάλουμε φρένο στην ασυδοσία της τράπεζας σε όλα τα μέτωπα.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.