Διεκδίκηση αμοιβής με βάση τις ανάγκες μας ή επαιτεία για «τίτλο» και «κουπόνι» ;

<<Το Κεφάλαιο τρέμει την απουσία κέρδους. Όταν οσμίζεται ένα σημαντικό όφελος, γίνεται παράτολμο. Με κέρδος 20% ενθουσιάζεται, με 50% αποθρασύνεται, με 100% καταπατά όλα τα ανθρώπινα δικαιώματα και με 300% δε διστάζει μπροστά σε κανένα έγκλημα>> Karl Heinrich Marx

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ 1ου 6ΜΗΝΟΥ 2018 {Απόσπασμα: Το κέρδη του Ομίλου από συνεχιζόμενες δραστηριότητες που αναλογούν στους μετόχους διαμορφώθηκαν σε €24 εκατ. το 2ο 3μηνο 2018. Οι δαπάνες προσωπικού σε επαναλαμβανόμενη βάση μειώθηκαν κατά 10% ετησίως }

ΒΑΡΙΕΣ ΕΥΘΥΝΕΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΕΣ ΠΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥΝ ΤΟΥΣ 6 ΣΥΛΛΟΓΟΥΣ ΣΤΗΝ ΤΡΑΠΕΖΑ

Κάπως έτσι η πρόσφατη Επιχειρησιακή ΣΣΕ 2018 δεν μπορεί παρά να γεννάει οργή στους εργαζόμενους γιατί άνοιξε δρόμο για πιο φτωχούς εργαζόμενους και πιο πλούσιους μετόχους! Δεν κατοχυρώνει, ούτε βελτιώνει στο παραμικρό κάποιο από τα μεγάλα εργασιακά ζητήματα: Εισόδημα, Οργανισμό, βαθμολόγιο, Επετηρίδα, Ασφαλιστήριο Πρόσθετης Ιατροφαρμακευτικής, Εφ’ άπαξ συνταξιοδοτικό, δεν αναφέρει κουβέντα για το αβέβαιο μέλλον των συναδέλφων της PDS κ.α., με τα οικονομικά αποτελέσματα του α΄ εξαμήνου του 2018, μας ενημέρωσε η εργοδοσία κι επισήμως ότι γίναμε ως εργαζόμενοι 10% πιο φτηνοί για την τράπεζα και τους μεγαλομετόχους της!  Είναι τόσο προκλητική η Διοίκηση, ώστε ακόμα και το μηδαμινό κονδύλι της επιδότησης Κάρτας ΟΑΣΑ του 2017 καθυστερεί να καταβάλει με το πρόσχημα της αλλαγής προσώπων στις θέσεις ευθύνης της Δ.Α.Δ! ΝΤΡΟΠΗ ΤΟΥΣ!

Σ’ ένα παγκόσμιο οικονομικό περιβάλλον, που το χαρακτηρίζουν η αβεβαιότητα και η αστάθεια, καθώς μαίνονται οι στρατιωτικοί γεωπολιτικοί ανταγωνισμοί και κλιμακώνονται οι εμπορικοί πόλεμοι μεταξύ χωρών και τμημάτων του κεφαλαίου, μπήκαμε και επίσημα στην μεταμνημονιακή εποχή των μηχανισμών της ενισχυμένης εποπτείας και των μόνιμων μνημονίων της Ε.Ε.. Οι θυσίες των εργαζομένων συνεχίζονται χωρίς τέλος και χωρίς αντίκρισμα. Χορτάσαμε τα σλόγκαν και τους συμβολισμούς. Όλα τα επικοινωνιακά κόλπα επιστρατευμένα από τα επιτελεία του πολιτικού προσωπικού του κεφαλαίου για την δημιουργία ψευδαισθήσεων. H πραγματικότητα από το Καστελόριζο μέχρι την Ιθάκη είναι συγκεκριμένη και αδιάψευστη: όλα τα βάρη φορτωμένα, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, στις πλάτες της εργατικής τάξης.

Η ΓΣΕΕ μέσα στα πλαίσια του αστικού πολιτικού ρεαλισμού και της «κοινωνικής συμμαχίας» με ΣΕΒ, τραπεζίτες, εφοπλιστές κ.α. στα δελτία τύπου την ένταση της εκμετάλλευσης στον εργασιακό Μεσαίωνα του συστήματος Εργάνη τη «βαφτίζει»: «απορρύθμιση της αγοράς εργασίας», συνεχίζοντας να νοιάζεται για τα «ιερά και όσια» του κεφαλαίου στο όνομα δήθεν της κοινωνίας. Από κοντά κι η ΟΤΟΕ και οι (6) Σύλλογοι στην τράπεζα, έχοντας κρεμάσει το : ΚΛΕΙΣΤΟΝ ΛΟΓΩ ΔΙΑΚΟΠΩΝ, αναρτούν και στέλνουν ηλεκτρονικά τα «εμπνευσμένα» εργατοπατερικά κείμενα των δελτίων τύπου, για να δηλώσουν την παρουσία τους (μάλλον χωρίς καν να τα διαβάσουν πρώτα!). Κάποιοι πιο «προχωρημένοι» του κινήματος, όπως η Μ.Κ.Ο: ΣΕΤΠ, διακινεί και εθιστικά υποκατάστατα της συνδικαλιστικής δράσης… Με τις πρόσφατες ανακοινώσεις τους  μας προϊδεάζουν με τι θα ασχοληθούν και στην μετα-μπανιακή τους εποχή, το φθινόπωρο:  με την πυρπόληση της Αρμάτας στις Σπέτσες & “Τον Σεπτέμβρη …πάμε Allou!” διατυμπανίζουν! Μα, ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΙΜΩΣ ΑΛΛΟΥ…! Αλλιώς θα ντρέπονταν να παρουσιάσουν στους εργαζόμενους την Επιχειρησιακή ΣΣΕ 2018 που τους παραχώρησε η τράπεζα. Μια ακόμα επιχειρησιακή ΣΣΕ που δεν κόστισε τίποτα στην τράπεζα και βασίστηκε α) στην ενιαιοποίηση με εξίσωση προς τα κάτω και β) στους συμψηφισμούς με «κουτάκια προσωπικών διαφορών». Μέχρι να εξαφανιστούν και τα περίφημα «κουτάκια» και μετά τι;; Από τα stock options, τα μετοχοδάνεια και τα “κουτάκια” των εποχών των παχιών αγελάδων κατάντησαν στα επιλεκτικά κουπόνια για τα «στελέχη» των απλήρωτων τίτλων, για να ανταμείψουν δήθεν τις χιλιάδες ώρες αδήλωτων απλήρωτων υπερωριών, για να επιβεβαιωθεί τελικά ότι η εργοδοσία δίνει όσο θέλει, σε όποιον θέλει και όποτε θέλει τα παίρνει πίσω! 6 ΕΡΓΟΔΟΤΙΚΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΑΠΟΧΡΩΣΕΩΝ ΤΟ ΕΓΓΥΩΝΤΑΙ! Είναι όλοι αυτοί που κατάντησαν τη λέξη «συνδικαλιστής» συνώνυμο του βολέματος και της καλοπέρασης, ταυτίζοντας τα συμφέροντα των εκμεταλλευτών με των εργαζομένων, ξεπουλώντας απαράγραπτα εργατικά δικαιώματα προηγούμενων γενιών, κατακτημένα με αίμα εργατών.

Όταν η κυβέρνηση (βλ. ενδεικτικά έργα και ημέρες του υπουργείου εργοδοσίας και ανεργίας) ξήλωνε δικαιώματα εργαζομένων με σειρά νόμων και μεταξύ άλλων :

  • Χτύπησε περαιτέρω το δικαίωμα στην απεργία. Στο νόμο 4512/2018 περιέλαβε διάταξη που υπερδιπλασίασε τον αριθμό των εργαζομένων που απαιτείται για την προκήρυξη απεργίας από ένα πρωτοβάθμιο σωματείο.
  • Διευκόλυνε τη λειτουργία των «δουλεμπορικών» γραφείων, καταργώντας διατάξεις που – όπως η ίδια η κυβέρνηση ανέφερε – συνιστούσαν «αδικαιολόγητο περιορισμό στο πλαίσιο της άσκησης των δραστηριοτήτων του Ιδιωτικού Γραφείου Ευρέσεως Εργασίας»!
  • Διευκόλυνε τη διαδικασία των ομαδικών απολύσεων. Με το νόμο 4472/2017 κατάργησε ακόμα και αυτόν τον ελάχιστο περιορισμό της λεγόμενης «διοικητικής έγκρισης» από τον εκάστοτε υπουργό Εργασίας.
  • Βάθυνε το χτύπημα στην κυριακάτικη αργία, θεσπίζοντας το άνοιγμα των καταστημάτων όλες τις Κυριακές, από το Μάη μέχρι τον Οκτώβρη, στις «τουριστικές περιοχές» σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη κ.α. Κι όμως το 2018 είναι χρονιά που λήγει η ισχύς της Κλαδικής ΣΣΕ 2016-18, η οποία στο πρώτο άρθρο 1β. ανέφερε ότι το γ’ τρίμηνο του 2018 θα έπρεπε να επανεξεταστούν οι βασικοί μισθοί του Ενιαίου Μισθολογίου με στόχο την αναπλήρωση των απωλειών, που είχαμε ως εργαζόμενοι τα προηγούμενα χρόνια. Προφανώς διατυπώθηκε στα λόγια απ’ την ΟΤΟΕ για να μείνει στα χαρτιά! Έτσι ο εμπαιγμός και η κοροϊδία συνεχίζονται. Βαρεθήκαμε τη μοιρολατρία και την ηττοπάθεια, που θρέφει την απραξία και το βόλεμα. Μπουχτίσαμε με τις αναλύσεις περί δύσκολων καιρών και υποχώρησης του συνδικαλιστικού κινήματος. Η πείρα των εργαζομένων λέει πως τίποτα και ποτέ δεν κερδήθηκε στη βάση κοινωνικού διαλόγου και συναίνεσης με την εργοδοσία. Απεναντίας μόνον απώλειες και ξήλωμα δικαιωμάτων βιώνουμε όλα αυτά τα χρόνια, εξασφαλίζοντας απλόχερα την εργασιακή ειρήνη, που θέλουν οι εργοδότες, για να συνεχίζουν να μας εκμεταλλεύονται ανεμπόδιστα, χωρίς να βγάζουμε άχνα! Δεν πρέπει να τρέφουμε αυταπάτες για το μέλλον. Το επόμενο διάστημα οι αντεργατικές μεθοδεύσεις της τράπεζας θα κλιμακωθούν και μετά τις καθαρίστριες, τους φύλακες, τους εργαζόμενους στην PDS, η τράπεζα συνεχίζει την πώληση πακέτων δανείων σε εταιρείες διαχείρισης δανείων με σχετικές άδειες (είναι πλέον 14 τέτοιες εταιρείες). Οι πιέσεις για «εθελούσιες» και μειώσεις μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστους θα κλιμακωθούν.
  • Εν όψει των κυβερνητικών εξαγγελιών της κυβέρνησης στην Δ.Ε.Θ., οι δυνάμεις του ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΥ ΜΕΤΩΠΟΥ μπαίνουν στη μάχη προετοιμασίας των συλλαλητηρίων του ΠΑΜΕ σε Θεσ/νίκη (8/9/2018) και Αθήνα (13/9/2018) για τη μαχητική διεκδίκηση ικανοποίησης των σύγχρονων αναγκών των εργαζομένων, κόντρα στην επιθετικότητα κυβέρνησης και εργοδοτών. Δεν θα αφήσουμε να επικρατήσει η σιγή νεκροταφείου, που θέλει η τράπεζα στους χώρους δουλειάς. Σε κάθε κατάστημα και κεντρική υπηρεσία να σημάνει συναγερμός, να κινητοποιηθούν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι και να εκφράσουν την δυσαρέσκειά τους με τη μαζική συμμετοχή στα συλλαλητήρια. Καμιά αναμονή. Όλα θα τα κρίνει ο συσχετισμός στους δρόμους τους αγώνα. Οι θυσίες του αγώνα είναι και οι μόνες που πιάνουν τόπο.
  • Κι όμως στις σημερινές συνθήκες υπάρχουν σωματεία και κλάδοι σε πολύ πιο δύσκολους χώρους εργασίας κόντρα σε δικαστικές αποφάσεις, απεργοσπαστικούς μηχανισμούς και σε συμμορίες μπράβων των εργοδοτών, που δίνουν πολύ σοβαρές ταξικές μάχες με τους εργοδότες τους για να κατοχυρώσουν για όλους τους εργαζόμενους καλύτερους όρους εργασίας και αμοιβής μέσα από Συλλογικές Συμβάσεις κι όχι με prive «κουπόνια», «έξοδα πελατείας» και «κουτάκια» για λίγους πιο «έξυπνους». Ενδεικτικά μόνον παραδείγματα, το νεοσύστατο σωματείο των εργαζομένων στις προβλήτες COSCO (χάρη στις κινητοποιήσεις τους κέρδισαν την ένταξή τους στα Βαρέα & Ανθυγιεινά), οι ναυτεργάτες, οι οδηγοί τουριστικών λεωφορείων στη Ρόδο, η Αθηναϊκή Ζυθοποιία, κ.α. Όλες αυτές οι μάχες πέρα από το αποτέλεσμα της συλλογικής διαπραγμάτευσης μόνον θετικά στοιχεία έχουν να δώσουν στους εργαζόμενους, καθώς προάγουν την χειραφέτησή τους από το «λουράκι» του κάθε εργοδότη και την αγωνιστική στάση ζωής, προσθέτουν σημαντικές συλλογικές εμπειρίες και αυτοπεποίθηση στους εργαζόμενους αποτελώντας πολύτιμη παρακαταθήκη για το μέλλον. Οι εργαζόμενοι αυτοί, «που δεν βολεύονται στ’ αυγά τους» θα είναι σίγουρα ΝΙΚΗΤΕΣ στο τέλος ούτως ή άλλως, κόντρα στη λογική του «δεν γίνεται τίποτα!». Αλίμονο στους εργαζόμενους που μένουν απαθείς και αφοπλισμένοι, ευελπιστώντας στη βελτίωση της θέσης τους με κουπόνια ευκαιρίας προσκυνώντας την εργοδοσία.
  • Που ήταν η ΟΤΟΕ και οι 6 Σύλλογοί μας; Άχνα δεν έβγαλαν για όλα αυτά! Ούτε μια γραμμή ανακοίνωσης δεν αφιέρωσαν. Δεν γεμίζαν ούτε ταξί στις παρωδίες κινητοποιήσεων της ΓΣΕΕ. Όπου και όταν συμμετείχαν, ούτε τα Δ.Σ. δε μαζεύονταν! Κουπόνια προσφορών, εκδρομές και κυνήγι εγγραφής νέων μελών …αυτό είναι το έργο τους και έτσι θα συνεχίσουν.

 

 

 

 

 

 

 

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.