Επιχειρησιακή Σύμβαση 2018 -Τράπεζα Πειραιώς: Οι αξίες μας=Ο%

Εθισμός σε ζωή με μειωμένες απαιτήσεις.

Άλλος ένας Εποικοδομητικός Διάλογος Πολυχρονεμένης Διοίκησης και «Χατζηαβάτη» σε θετικό κλίμα καρποφόρησε και

έχουμε Επιχειρησιακή Σ.Σ.Ε. 2018 μΧ. στην «Παράγκα». Ε! ρε γλέντια!

Ακόμα μια ΕΣΣΕ μηδενικού κόστους για την εργοδοσία, που αντανακλά

την χρεοκοπία της γραμμής του εργοδοτικού συνδικαλισμού!

Αποτέλεσμα πρόσφατης έρευνας ικανοποίησης εργαζομένων:

Είστε περήφανος που εργάζεστε στην τραπ. Πειραιώς; ΣΑΦΩΣ!!

Είστε ικανοποιημένος με την αμοιβή σας; ΟΧΙ.

Είμαστε τόσο περήφανοι, που δεν αμειβόμαστε ικανοποιητικά με βάση τις ανάγκες μας;;

Η Διαστροφή της Εταιρικής κουλτούρας στο δόκανο της Λογικής!

Ενώ έχουν δρομολογηθεί τα πρώτα ραβασάκια των ΔΟΥ και έπονται ΕΝΦΙΑ κλπ. , οι εργαζόμενοι αιμορραγούν οικονομικά ψάχνοντας εναγωνίως από που να μειώσουν τα έξοδα τους (διακοπές, έξοδα για την υγεία, επικείμενη έναρξη σχολικής περιόδου κ.α.) και η εντατικοποίηση και απλήρωτη δουλειά χτυπάει κόκκινο στη μεγαλύτερη τράπεζα, εξελίσσεται η εντεινόμενη από την εργοδοσία επιχείρηση χειραγώγησης των εργαζομένων με γνωστές αμερικανιές :  συνωστισμός για «πρωινό μαζί» «συνεργατών» με τη διοίκηση, διαγγέλματα pir.tv.,  έρευνες ικανοποίησης κ.α. Με το μανδύα της ιδεολογικοποίησης : «Σκοποί», «αξίες», «κουλτούρα» ντύνουν την  πιο στυγνή εκμετάλλευση των πολλών για τα κέρδη των λίγων. Πράγμα που «κουμπώνει» με την κατρακύλα του εργοδοτικού συνδικαλισμού που δεν έχει τελειωμό στην εξυπηρέτηση της εργοδοσίας σε βάρος των εργαζομένων. Μια τέτοια επιχειρησιακή ΣΣΕ αντανακλά πέρα από τον εκφυλισμό του συνδικαλιστικού κινήματος  και την  αδυναμία του κόσμου της εργασίας, που δεν μπορεί με τους εκπροσώπους του, που εκλέγει, να διεκδικήσει αξιοπρεπείς αμοιβές για ικανοποιήσει τις σύγχρονες ανάγκες του!

Θέλει περισσό θράσος να παρουσιάσει η πλειοψηφία του αντιπροσωπευτικού Συλλόγου το απόλυτο τίποτα για κατάκτηση επιχειρησιακής ΣΣΕ μετά από σκληρή διαπραγμάτευση με τη Διοίκηση! Συνάδελφοι, για να μη κρυβόμαστε πίσω απ’ το δάχτυλό μας η παράταξη της ΣΥΛΛΟΓΙΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ (πλειοψηφία στο ΣΕΤΠ – πολυεργαλείο της εργοδοσίας) ουδέποτε διαπραγματεύτηκε! Για αυτό και η εργοδοσία πάντα την προτιμούσε ως συνομιλητή! Ούτε ενώσεις προσώπων δεν θα τολμούσαν να παρουσιάσουν ένα τόσο κατάπτυστο συμφωνητικό τύπου: «ότι προαιρείσθε» για Ε.Σ.Σ.Ε, παρέχοντας έτσι κλίμα εργασιακής ειρήνης στην τράπεζα, ώστε να συνεχίσει το αντεργατικό έργο υλοποίησης της AGENDAS 2020, μειώνοντας κι άλλο τα έξοδά για το προσωπικό! Τα παχιά λόγια για εξασφάλιση συνέχειας, ασφάλειας και προοπτικής αφορούν τα σχέδια της τράπεζας και μόνον. Ο μύθος για κοινά οφέλη καταρρέει καθημερινά. Η υπεροχή της ταξικής γραμμής στο συνδικαλιστικό κίνημα επιβεβαιώνεται αμείλικτα στους χώρους δουλειάς. Ο όρος «συνεργάτες» στα σκουπίδια των Χ.Υ.Τ.Α!!

Έχουν το θράσος να μιλούν για βελτίωση της θέσης όλων των εργαζομένων, ενώ γνωρίζουν πολύ καλά ότι «τα ψίχουλα» που έριξε και φέτος από το τραπέζι η παρέα των μεγαλομετόχων και της ελίτ των διοικητικών υπαλλήλων τους, αναφέρονται σε μειοψηφίες εργαζομένων και κάποια επιδόματα που ήδη δινόντουσαν και μπαίνουν πάλι στο χαρτί για να ξαναπαρουσιαστούν, όπως τα δημόσια έργα που εγκαινιάζονται ως μακέτες πολλές φορές!

Μετά από τη Συλλογική Διαπραγμάτευση – παρωδία, που κανείς δεν γνώριζε τι ζητάμε ως εργαζόμενοι {ούτε καν την Τακτική Γενική Συνέλευση (05/05/18) δεν ενημέρωσαν, πόσο μάλλον το Δ.Σ.} και αφού αναγκάστηκαν μετά την εμπλοκή με την Τριμερή στο Υπουργείο να δημοσιοποιήσουν την επιστολή τους προς την ΔΑΔ (24/04/18) με τα 25 σημεία εικονικής διεκδίκησης, καθώς μπαίνει ο Αύγουστος (μήνας διακοπών), ως είθισται, είναι καιρός να παρουσιαστεί  το απόλυτο μηδέν ως μεγάλη κατάκτηση! ΚΟΙΝΟΣ ΣΤΟΧΟΣ ΕΡΓΟΔΟΣΙΑΣ ΚΑΙ ΣΥΛΛΟΓΟΥ : ΝΑ ΜΗ ΞΟΔΕΥΤΕΙ Η ΤΡΑΠΕΖΑ, ώστε να μπορεί η εργοδοσία από τη μια να μειώνει ανενόχλητη το εργατικό κόστος και από την άλλη να εξασφαλίσει κέρδη στους μετόχους και να επιχορηγεί ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ ΚΑΙ ΠΙΟΠ εκτός των άλλων με κάτι εκατομμύρια..(βλέπε οικ. αποτελέσματα)!

Η υποστήριξη στα δίκαια αιτήματα των συναδέλφων της PDS έμεινε πάλι στα χαρτιά! Ούτε μια λέξη δεν τους επέτρεψε η Τράπεζα να συμπεριλάβουν στην Επιχ/κή ΣΣΕ. Τζάμπα οι αγωνιστικές κορώνες και οι λεονταρισμοί του ΣΕΤΠ. Έμειναν στις ανακοινώσεις! Αυτοί είναι οι Εγγυητές της απασχόλησης!! Τους παραδίνουμε στην κρίση όλων των συναδέλφων!

Αντί να καταργήσουν τον μισθολογικό όρο «οικειοθελής παροχή ελευθέρως ανακλητή», αποδέχονται , επεκτείνουν και νομιμοποιούν στη συνείδηση των εργαζομένων τον όρο της οικειοθελούς παροχής στην ανάλυση της μισθοδοσίας. Το επίδομα Ξένης Γλώσσας (και όχι μόνον της Αγγλικής), που λάμβανε ήδη η  πλειοψηφία των συναδέλφων, που είχαν τις προϋποθέσεις,  το ξαναβαφτίζουν Άριστης γνώσης χωρίς να απαιτούν την εμφάνιση του ως  Ξένης Γλώσσας. Προφανώς για να χάσουμε τα ίχνη του μετά από τη προσφιλή στην εργοδοσία μέθοδο του συμψηφισμού στην ανάλυση της μισθοδοσίας.

Το επίδομα παραμεθορίου είχε κερδηθεί από τον κλάδο από 01.01.1997. Αν η τράπεζα δεν το κατέβαλε σε όλους τους δικαιούχους μέχρι τώρα,  παρανομούσε όλο αυτό το διάστημα και ο αντιπροσωπευτικός Σύλλογος την κάλυπτε σιωπώντας! Νομιμοποιεί έτσι σήμερα την αυθαιρεσία της τράπεζας.

Έτσι πέρα από το απραγματοποίητο εφάπαξ, το αβελτίωτο Ομαδικό Ιατροφαρμακευτικό, το άδικο σύστημα αμοιβών, τις απαράδεκτες συνθήκες εντατικοποίησης στο δίκτυο, ούτε λέξη δεν αναφέρουν για τις αυθαιρεσίες της τράπεζας, την καταστρατήγηση του Οργανισμού, το ξηλωμένο βαθμολόγιο,  τις βλαπτικές μεταβολές, «το ψυγείο» κ.α. όλα θυσιάζονται στο βωμό της κερδοφορίας της τράπεζας και του κοινωνικού διαλόγου. Παραπέμπονται στη Δευτέρα Παρουσία να τα λύσει κάποιος άλλος …, αλήθεια, δεν μας είπαν τι απέγιναν τα 25 σημεία που διεκδικούσαν στα χαρτιά, με ποια νομιμοποίηση υπέγραψαν μια σύμβαση που τίποτα δεν περιέχει από αυτά που τάχα μου διεκδικούσαν;.

Από το πολύ «σάλιο για την εργοδοσία» η καραμέλα των «δύσκολων καιρών» έχει λιώσει προ πολλού στο στόμα. Οι καιροί δεν είναι δύσκολοι για όλους. Είναι γνωστό ότι κάποιοι «συνεργάτες», «μεγαλοσύμβουλοι» και «ακριβές μεταγραφές» με «βαριά» βιογραφικά αφοσιωμένοι στο «επιστημονικό» ξεζούμισμα εργαζομένων έχουν ήδη τον τρόπο τους να φουσκώνουν τις τσέπες με «παντελονιάσματα» δεξιά και αριστερά (τιμολόγια, εξοδολόγια κλπ). Ακριβώς επειδή οι καιροί είναι δύσκολοι ΜΟΝΟΝ για τους εργαζόμενους  γι’ αυτό και έχουμε ανάγκη, όχι από συνδικαλιστές «Χατζηαβάτες», που θα μας πλασάρουν «χάντρες και καθρεφτάκια», αλλά από ένα μαχητικό σωματείο, που να διεκδικεί και να κερδίζει πράγματα που να βελτιώνουν ουσιαστικά τους όρους εργασίας μέσα από ΣΥΛΛΟΓΙΚΕΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ!!

Οι εργαζόμενοι πρέπει να βγάλουν χρήσιμα συμπεράσματα από τις συνθήκες εκμετάλλευσης και κοροϊδίας που βιώνουν. Να σταματήσουν να εμπιστεύονται τον εργοδοτικό συνδικαλισμό όλων των αποχρώσεων, της εκδρομής και των κουπονιών. Μόνον οργή μπορεί να δημιουργήσει στους εργαζόμενους η προκλητική ανακοίνωση της πλειοψηφίας του ΣΕΤΠ.

Ωστόσο, ΚΑΙ ΟΙ ΑΛΛΟΙ 5 ΣΥΛΛΟΓΟΙ είναι το ίδιο ένοχοι. Βολεμένοι στους ανέξοδους ρόλους τους εξυπηρετούν τα σχέδια της τράπεζας προτρέποντας τους εργαζόμενους να αποδεχτούν τη λογική των μειωμένων απαιτήσεων και του μικρότερου κακού. Έχουν βαριές ευθύνες γιατί δεν μπήκαν στο κόπο να συζητήσουν με τους εργαζόμενους (συσκέψεις, συνελεύσεις κ.α.) για την ΕΣΣΕ, δεν «ζύμωσαν» κανένα διεκδικητικό πλαίσιο,  δεν κινητοποίησαν ούτε ένα μέλος τους αφήνοντας το χρόνο να κυλήσει υπέρ της εργοδοσίας.

Το ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ έγκαιρα (αρχές Απρίλη 2018) είχε διατυπώσει τους βασικούς άξονες που πρέπει να κινηθούν οι διεκδικήσεις των εργαζομένων, ακόμα και πρόσφατα είχε προτείνει πρόγραμμα συντονισμένης δράσης με συμμετοχή σε στάσεις εργασίας και απεργίας μαζί με τους εργαζόμενους της PDS, ώστε να δημιουργηθούν διεκδικητικές διαθέσεις και αγωνιστικό κλίμα, πράγμα που θα ασκούσε ιδιαίτερη πίεση στις διαπραγματεύσεις.

ΤΙΠΟΤΑ ΔΕ ΓΙΝΕΤΑΙ ΑΝ ΜΕΝΕΙΣ ΘΕΑΤΗΣ

ΟΛΑ ΑΝΑΤΡΕΠΟΝΤΑΙ ΑΝ ΞΕΣΗΚΩΘΕΙΣ

 

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.