Οι εργαζόμενοι της PDS περιμένουν να δουν τη συμπαράσταση των 6 σωματείων της Τράπεζας Πειραιώς ΣΤΗΝ ΠΡΑΞΗ

Ο ΑΓΩΝΑΣ ΤΟΥΣ ΜΑΣ ΑΦΟΡΑ ΟΛΟΥΣ

Οι εργαζόμενοι της PDS απέδειξαν και στη συγκέντρωση στο Υπουργείο Εργασίας, ότι έχουν αγωνιστικό ΑΝΑΣΤΗΜΑ, που έκρυβαν τόσο καιρό!  Κάτω από το βάρος της εργασιακής ανασφάλειας ξεπέρασαν το τέλμα της μοιρολατρίας, της αντίληψης «δεν γίνεται τίποτα»,   δοκίμασαν τη δύναμή τους και είδαν ότι όλα ανατρέπονται, αν ξεσηκωθείς… Έδωσαν μαθήματα με τη στάση τους. Εμπλούτισαν την αγωνιστική πείρα τους, πράγμα που προκαλεί τρόμο σε κάποιους άλλους κύκλους, που πήγαν στη συγκέντρωση μάλλον για να πάρουν, παρά να δώσουν!

Αντιπροσωπείες των Δ.Σ. των Συλλόγων τραπεζοϋπαλλήλων, που όσο φλύαροι ήταν στην λεκτική συμπαράσταση, άλλο τόσο επίμονα σαν μια γροθιά αρνήθηκαν την έμπρακτη υποστήριξη: να πάρουν απόφαση για να κινητοποιήσουν τα μέλη τους με συμμετοχή στη στάση εργασίας, πράγμα που συμβαίνει για δεύτερη φορά, (όπως ακριβώς και στη περίπτωση της απόσχισης φυλάκων και καθαριστριών),  «πιάστηκαν στα πράσα» από τους εργαζόμενους, να συνωστίζονται στη «φαρδιά» γραμμή του εργοδοτικού συνδικαλισμού!   Έτσι και οι διαθέσεις κινητοποίησης και τραπεζοϋπαλλήλων δεν αξιοποιήθηκαν για μια ακόμα φορά. Σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη χρονική στιγμή που : η απλήρωτη δουλειά, το κλείσιμο καταστημάτων, η εντατικοποίηση, η εφαρμογή ηλεκτρονικής τραπεζικής πλατφόρμας, οι πιέσεις του νέου Κανονισμού Αξιολόγησης κλιμακώνονται, η πώληση κόκκινων δανείων φέρνει πιο κοντά την απόσχιση των μονάδων RBU, κι ενώ  εκκρεμούν υπογραφή Επιχ/κής & Κλαδικής ΣΣΕ, οι τραπεζοϋπάλληλοι παρέμειναν στην ακαμψία του «γύψου» της εργασιακής ειρήνης και της κοινωνικής συναίνεσης με ευθύνη των ηγεσιών των Συλλόγων τους.

Η επίθεση στα δικαιώματα των συναδέλφων της PDS είναι ένα ακόμα κομμάτι στο παζλ της εφαρμογής της AGENDAS 2020, η οποία δεν αποτελεί ένα εργοδοτικό καπρίτσιο, αλλά μια βαθιά ταξική σύγκρουση Κεφαλαίου – Εργασίας.  Κανένας Σύλλογος δεν έχει πάρει θέση απέναντι στην υλοποίηση της ακόμα.. 2 χρόνια μετά την ανακοίνωσή της! Μόνον λόγια και ευχολόγια. 6 Σύλλογοι σε 6 διαφορετικές συσκευασίες, μα με το ίδιο γνήσια φιλοεργοδοτικό περιεχόμενο! Πάντα απόντες παραμονές απεργιακών κινητοποιήσεων, δυσκολεύονται ακόμα και τα Δ.Σ να μαζέψουν σε μια κινητοποίηση πόσο μάλλον τους ψηφοφόρους τους. Καταναλώνουν την δράση τους σε διαγωνισμούς προσφορών και χαμηλής συνδρομής για να αρπάξουν μέλη ο ένας από τον άλλον! Πλειοψηφίες, που διαγκωνίζονται για την εύνοια του αφεντικού, επιβιώνουν αρπάζοντας ψήφους μέσα από τη μεσιτεία, τον παραγοντισμό και την  φωτό με τη διοίκηση. Θέλουν το συνδικαλισμό στα μέτρα της φιλοεργοδοτικής μονολιθικότητας.

Η Διοίκηση της Τράπεζας «πιάστηκε με τη γίδα στον ώμο» και ακόμα κρύβεται από το Κλαδικό Σωματείο! Σαφώς και προτιμά να έχει ως συνομιλητή τη γραφική φιγούρα του Χατζηαβάτη, που χαρακτηρίζει τις πλειοψηφίες Συλλόγων & ΟΤΟΕ.  Ακόμα και στην τριμερή συνάντηση με τον υφυπουργό έστειλε δικηγόρους να το αντιμετωπίσει! «Πέταξε την μπάλα» στο «γήπεδο» των νομικών για να αποφύγει το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα, του οποίου οι περγαμηνές κύρους ανάμεσα στους εργαζόμενους έχουν κερδηθεί μέσα από πολύμορφους αγώνες στον Κλάδο και όχι από τον ενδοτισμό. Οι εργασιακές σχέσεις στους χώρους δουλειάς διαμορφώνονται με βάση το συσχετισμό δυνάμεων του δίπολου Κεφαλαίου- Εργασίας. Τίποτα δεν χαρίστηκε από καμιά διαβεβαίωση κανενός εργοδότη, ούτε από τον κοινωνικό διάλογο χωρίς αγωνιστική διεκδίκηση, απεναντίας όλα τα εργατικά δικαιώματα κερδήθηκαν μέσα από αγώνες.

Από την ανακοίνωση Νο 40 της ΟΤΟΕ που κυκλοφόρησε στις 12/6/2018 πληροφορηθήκαμε ότι πραγματοποιήθηκε συνάντηση μεταξύ της ΟΤΟΕ και της Διοίκησης της Πειραιώς (Χ.Μεγάλου) όπου φυσικά κουβέντα για την “ταμπακιέρα” δεν υπάρχει: ούτε η πώληση του πλειοψηφικού πακέτου της PDS με ότι αυτό συνεπάγεται για τους εργαζόμενους, ούτε η τεράστια έλλειψη προσωπικού στα καταστήματα μετά τις αθρόες “εθελούσιες” απολύσεις, ούτε ο Κανονισμός Εργασίας που δεν εφαρμόζεται…  Μαθαίνουμε όμως λίγες μέρες αφού έσκασε το ζήτημα της PDS δια των αποκλειστικών εκπροσώπων της του αντιπροσωπευτικού σωματείου (όπως οι ίδιοι αυτπροσδιορίζονται) ότι μαζί αγωνίζονται για τους εργαζόμενους της PDS, αυτούς που ακόμα και σήμερα δε γράφουν στα σωματεία γιατί και εκείνοι όπως και η εργοδοσία τους λογαριάζει για εργαζόμενους β’ διαλογής.

Στην ανακοίνωση Νο 29 της πλειοψηφίας του ΣΕΤΠ μας ενημερώνουν ότι απέσπασαν τη δέσμευση της τράπεζας για την απασχόληση των εργαζομένων της PDS! Είναι ίδια με τη δέσμευση, που έδινε η τράπεζα για τον εθελούσιο χαρακτήρα του προγράμματος αποχώρησης, ενώ ασκούσαν αφόρητες πιέσεις και εκβιασμούς στους εργαζόμενους για να πάρουν το πακέτο!! Όμοια με τη δέσμευση ότι δεν θα πειράξει τους φύλακες και τις καθαρίστριες!!Είναι το ίδιο αξιόπιστη με τη  διατυπωμένη «βούληση των τραπεζιτών» για τη διασφάλιση θέσεων εργασίας και από 66.000 τραπεζοϋπάλληλοι το 2008, απομείναμε λιγότεροι από 57.000 το 2012 και ενώ η συρρίκνωση κλιμακώνεται…  δεν ξαφνιαζόμαστε που δικαιολογούν τις ενέργειες της τράπεζας. Δεν είναι η πρώτη φορά που γράφουν, ως γραφείο τύπου της τράπεζας!

Πρόκειται για την ίδια παράταξη, που αρνιόταν επίμονα προτάσεις-ψηφίσματα, που καταθέταμε συνεχώς τόσο στις Γενικές Συνελεύσεις του Συλλόγου, όσο και σε Συνέδρια της ΟΤΟΕ, για ένταξη των συναδέλφων θυγατρικών στο προσωπικό της τράπεζας, στον οργανισμό Προσωπικού και στον Σύλλογο. Αυτοί λοιπόν, οι ίδιοι σήμερα χαρακτηρίζουν μη αποδεκτό το να υπάρχουν υπάλληλοι 2 ταχυτήτων και παριστάνουν πάλι σήμερα με περισσό θράσος τους εγγυητές της απασχόλησης  των συναδέλφων της PDS! Η ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗ ΑΓΥΡΤΕΙΑ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΟΡΙΑ!  Παράλληλα οι ίδιοι «ακομμάτιστοι» συνδικαλιστές αναμεταδίδουν το «αθώο» ψέμα για μεταβίβαση του 50%, ενώ πρόκειται για 50%+1 που αλλάζει το ιδιοκτησιακό!!  Προκειμένου να λειτουργήσουν κατευναστικά! Τέλος, είναι οι ίδιοι που διαδίδουν το ψέμα ότι, όποιος τραπεζοϋπάλληλος είναι μέλος του Κλαδικού Σωματείου δεν μπορεί  να είναι μέλος Συλλόγου τραπεζοϋπαλλήλων!!

Πρόκειται για τις συνδικαλιστικές παρατάξεις, που στην ουσία έβαλαν πλάτη για να υπάρχει σήμερα το «φαινόμενο» PDS, αφού στήριξαν, ήδη από τη δεκαετία του 1990,τις περιβόητες αναδιαρθρώσεις του τραπεζικού συστήματος για τη σύγκλιση με την ΟΝΕ, με νομοθετήματα από τις κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ, ΝΔ για ευέλικτες εργασιακές σχέσεις, καθιερώνοντας φτηνό εργατικό δυναμικό, εκτός Κλαδικής ΣΣΕ για τους τραπεζίτες, από θυγατρικές τραπεζών και διάφορα δουλεμπορικά γραφεία. Έδιναν όρκους αφοσίωσης στη Συνθήκη του Μάαστριχτ και στην Λευκή Βίβλο. Συμμετείχαν στην διαδικασία απαξίωσης της εργατικής δύναμης, ώστε οι τραπεζοϋπάλληλοι να βιώνουμε σοβαρές απώλειες μισθών και δικαιωμάτων. Έτσι προέκυψε η πιο βαθιά εκμετάλλευση απογυμνωμένων από δικαιώματα εργαζομένων που εκτίναξε την κερδοφορία των τραπεζιτών στα ύψη. Αυτό το νομικό οπλοστάσιο που όχι μόνο δεν αμφισβητείται από την σημερινή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ αλλά αντίθετα διευρύνεται με νέους νόμους σε βάρος των εργαζόμενων και των κεκτημένων τους αξιοποιεί σήμερα η Τράπεζα Πειραιώς για να βάλει τα θεμέλια της νέας εποχής: συρρίκνωση μισθολογικού κόστους με εθελούσιες και μείωση θέσεων εργασίας, μειώσεις μισθών, απώλεια δικαιωμάτων για τους εργαζόμενους από τη μια, υπερκέρδη για τους μετόχους από την άλλη.

Οι συνάδελφοι τραπεζοϋπάλληλοι θα πρέπει να αντλήσουν συμπεράσματα από τις εξελίξεις και παραδείγματα από τη μαχητική στάση των συναδέλφων της PDS. Να προβληματιστούν σοβαρά για τη στάση των πλειοψηφιών, που διοικούν τους Συλλόγους τους. Να δείξουν την αλληλεγγύη τους στον αγώνα των συναδέλφων και να βρίσκονται σε επαγρύπνηση συσπειρωμένοι με τις δυνάμεις του ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΥ ΜΕΤΩΠΟΥ, που παραμένουν σταθερά στο πλευρό του κόσμου της εργασίας, κόντρα σε κάθε υποκριτικό ενδιαφέρον των εργατοπατέρων του «γύψου», του συμβιβασμού και της υποταγής στα συμφέροντα της εργοδοσίας.

Την Πέμπτη 27/06 πραγματοποιήθηκε συνέλευση του Κλαδικού Σωματείου για τους εργαζόμενους της PDS με μεγάλη συμμετοχή συναδέλφων. Η Συνέλευση ομόφωνα αποφάσισε την προκήρυξη στάσης εργασίας την ημέρα που θα πραγματοποιηθεί η νέα τριμερής στο Υπουργείο Εργασίας.  Αυτή τη φορά περιμένουμε να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων και να ανταποκριθούν στις αγωνιστικές διαθέσεις των συναδέλφων της PDS αλλά και των υπολοίπων εργαζόμενων και να δείξουν στην πράξη τη συμπαράστασή τους, τα σωματεία στην Πειραιώς προκηρύσσοντας στάση εργασίας. Από λόγια, ειδικά οι συνάδελφοι της PDS, έχουν χορτάσει.

ΤΙΠΟΤΑ ΔΕ ΓΙΝΕΤΑΙ ΑΝ ΜΕΝΕΙΣ ΘΕΑΤΗΣ

ΟΛΑ ΑΝΑΤΡΕΠΟΝΤΑΙ ΑΝ ΞΕΣΗΚΩΘΕΙΣ

 

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.