Η ΚΟΚΟΡΟΜΑΧΙΑ ΣΕΤΠ- ΣΕΥΤΠΕ ΚΡΥΒΕΙ ΣΚΟΠΙΜΑ ΤΗΝ ΟΥΣΙΑ ΓΙΑ ΤΑ Τ.Ε.Α  – ΤΑΜΕΙΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ

«ΨΗΤΟ»  ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΤΡΑΠΕΖΙΤΕΣ –ΚΑΜΙΑ ΕΓΓΥΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟΥΣ

Πολύ μελάνι έχουν καταναλώσει ΟΤΟΕ και εργοδοτικοί εργατοπατέρες για να διαφημίσουν τη δήθεν μεγάλη επιτυχία τους (δημιουργία Τ.Ε.Α) στην Υγεία σε αγαστή συνεργασία με κυβέρνηση και τραπεζίτες για τη διατήρηση των παροχών σε χρήμα του ΤΑΥΤΕΚΩ, με προοπτική καλύψεων με λειτουργία ως Τ.Ε.Α. Αποκορύφωμα ήταν η συνεχιζόμενη  κοκορομαχία ΣΕΤΠ-ΣΕΥΤΠΕ για το ποιος είναι ο πιο κατάλληλος συνδικαλιστικός μεσίτης. Και οι δύο πολύ μακριά από τις αγωνίες και τα προβλήματα των εργαζομένων!

Οι εργαζόμενοι μη έχοντας πλήρη εικόνα και ολοκληρωμένη πληροφόρηση προσπαθούν να καταλάβουν για τι είδους ταμείο πρόκειται. Γιατί άραγε δεν ενημερώνουν τους εργαζόμενους για το τι είναι τα Τ.Ε.Α.; Σ’ αυτό το τοπίο της λειψής ενημέρωσης πατούν και οι εργατοπατέρες όλων των αποχρώσεων για να «ψαρέψουν» θετικές εντυπώσεις σε θολά νερά.  Ας αναρωτηθούμε πρώτα συνάδελφοι, γιατί τόση θολούρα γύρω από καίρια ζητήματα, όπως η Επιχ/κή ΣΣΕ, ο νέος Κανονισμός Αξιολόγησης, το ασφαλιστήριο ΝΝ. ,το νέο υπό σύσταση ταμείο κ.α. Ποιόν εξυπηρετεί άραγε, αν όχι αυτούς που θέλουν να μας τα παρουσιάσουν ως μεγάλες συνδικαλιστικές επιτυχίες και να πουλούν τη πραμάτεια του συνδικαλιστικού μαγαζιού τους σε ανυποψίαστους;  Για να βάλουμε τα πράματα σε μια τάξη και να υποψιάσουμε τους εργαζόμενους θα πρέπει κατ’ αρχήν να κάνουμε τρείς διευκρινήσεις:

  1. Καμιά συνδικαλιστική κατάκτηση (επιτυχία) δεν κερδήθηκε χωρίς κάποια κινητοποίηση των ίδιων των εργαζομένων, πόσο μάλλον με «κοινωνικό διάλογο» πίσω από κλειστές πόρτες των γραφείων των τραπεζιτών!
  2. Η δημιουργία Τ.Ε.Α ήταν αίτημα των τραπεζιτών πρώτιστα, που σε εφαρμογή νόμων που προηγήθηκαν, ικανοποίησαν η ΟΤΟΕ και η κυβέρνηση, ζητώντας να βάλουν στο χέρι το ζεστό χρήμα εισφορών και αποθεματικών, παρά μια διεκδίκηση των εργαζομένων του κλάδου, που δεν γνωρίζουν τι είναι τα Τ.Ε.Α και ποια η σκοπιμότητά τους.
  3. Η ΟΤΟΕ για να καλύψει τη συνδικαλιστική γύμνια της, μια και το αφήγημα των εγγυητών της εργασίας μας όλο και ξεφτίζει, ο όρος στην προηγούμενη κλαδική ΣΣΕ ότι το 2018 θα εξετάσουν ενδεχόμενο αναπλήρωσης εισοδηματικών απωλειών έμεινε στο χαρτί, όπως και η νομική θωράκιση κατά των αποσχίσεων κλάδων. Το 2018 είναι έτος συνεδρίου και είναι προφανές ότι η ΟΤΟΕ έχει ανάγκη από «χάντρες» και «καθρεφτάκια» για να παρουσιάσει ως συνδικαλιστικό έργο την απραξία και τον συμβιβασμό με τα σχέδια των τραπεζιτών.

Ωστόσο, αξίζει να σταθεί κανείς στο ρόλο των Τ.Ε.Α (2ος πυλώνας ασφάλισης) και πως δένει με τα σχέδια της κυβέρνησης για διάλυση της κοινωνικής ασφάλισης, την κερδοφορία των τραπεζών και ανάπτυξη για το κεφάλαιο με τις εισφορές και τα αποθεματικά των εργαζομένων, μετά την κατεδάφιση της κοινωνικής ασφάλισης.

Πριν ένα χρόνο περίπου (Μάρτη 2017) η ίδια η ηγεσία της ΓΣΕΕ πρωτοστατούσε σε ημερίδα για την προώθηση των Τ.Ε.Α και με κεντρική παρέμβαση από τον πρώην υπουργό Εργασίας του ΠΑΣΟΚ Γ. Κουτρουμάνη, ο οποίος πέρα από την μετατροπή Επικουρικών Ταμείων σε Τ.Ε.Α.,  μεταξύ των άλλων πρότεινε και την δημιουργία Τ.Ε.Α στην Υγεία με την μεταφορά πόρων από άλλα Ασφαλιστικά Ταμεία στον ΕΟΠΥΥ, είτε με την επιβολή πρόσθετης εισφοράς σε βάρος των ασφαλισμένων.

Από τη μια διαλύοντας την κοινωνική ασφάλιση, απαλλάσσει τους εργοδότες από το κόστος των ασφαλιστικών εισφορών και παράλληλα τους δίνει τη διοίκηση του Τ.Ε.Α ως ΝΠΙΔ να διαχειρίζονται, ενώ δεν παρέχουν καμιά εγγύηση για τις παροχές στους εργαζόμενους.   Έτσι οι τραπεζικοί και Ασφαλιστικοί όμιλοι ενδιαφέρονται να βάλουν στο χέρι τις εισφορές των εργαζομένων χρηματοδοτώντας με το αζημίωτο την καπιταλιστική ανάπτυξη. Αυτούς τους σχεδιασμούς των εργοδοτών και της κυβέρνησης ήρθε να υλοποιήσει η ηγεσία της ΟΤΟΕ και να το παρουσιάσει ως συνδικαλιστική επιτυχία χωρίς ίχνος τσίπας.  

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.