Η κατάντια του συνδικαλιστικού κινήματος στην Τράπεζα Πειραιώς

Με 6 σωματεία στην Τράπεζα χρειάστηκε η Επιθεώρηση Εργασίας

για να πάρει εργαζόμενη σχολική άδεια

Από ανακοίνωση του ΣΕΥΤΠΕ, με την οποία πανηγυρίζει για άλλη μία μεγάλη επιτυχία του, πληροφορηθήκαμε ότι

Η συναδέλφισσα, με τη στήριξη και προτροπή μας, και αφού εξαντλήσαμε τα όρια του καλόπιστου διαλόγου, προσέφυγε με τη νομική συνδρομή του Συλλόγου μας στην Επιθεώρηση Εργασίας,προκειμένου να διασφαλίσει το αυτονόητο δικαίωμα στην υπεύθυνη ενημέρωση για τη σχολική πρόοδο του παιδιού της”.

Τι μαθαίνουμε δηλαδή; Ότι πήγαν κάποιοι στη ΔΑΔ, έκαναν έναν ΚΑΛΟΠΙΣΤΟ (;) διάλογο, έφαγαν πόρτα, έβαλαν ένα δικηγόρο, πήγαν στην επιθεώρηση και να άλλη μια μεγάλη επιτυχία.

Αλήθεια αυτός είναι ο ρόλος της διοίκησης ενός σωματείου; Ο καλόπιστος διάλογος με την εργοδοσία και μετά η νομική συνδρομή στο συνάδελφο;

Και γιατί είναι απαραίτητο το σωματείο σε αυτή τη διαδικασία; Κάνει ο συνάδελφος μόνος του τον καλόπιστο διάλογο και πηγαίνει μετά στο δικηγόρο και λύνει το πρόβλημά του.

Έχουμε ξεχάσει τα αυτονόητα και εξηγείται αφού εδώ και χρόνια ο κλάδος ολόκληρος και η συνδικαλιστική ηγεσία στην Τράπεζα Πειραιώς μέσω των καλόπιστων διαλόγων, παραδίδει αμαχητί δικαιώματα και κατακτήσεις δεκαετιών του κλάδου.

 

Μετά τις Επιχειρησιακές Συμβάσεις των Σχολικών Βραβείων του αντιπροσωπευτικού ΣΕΤΠ, της ολόπλευρης στήριξης στην εργοδοσία στη μη εφαρμογή του Οργανισμού, στην απόλυτη επικράτηση του αχαλίνωτου διευθυντικού δικαιώματος, η προσφυγή στην Επιθεώρηση φαντάζει σαν την … Επανάσταση του ‘21,  αλλά δεν είναι.

Το σωματείο είναι εκεί (ή πρέπει να είναι εκεί) κατ’ αρχήν για να μην τολμήσει η εργοδοσία να παραβιάσει τις κατακτήσεις των εργαζόμενων και όταν αυτή το κάνει, να πάει όχι για να κάνει καλόπιστο διάλογο αλλά για να “χτυπήσει” το χέρι στο τραπέζι, να απαιτήσει από την εργοδοσία, να οργανώσει τους εργαζόμενους  για τη συλλογική διεκδίκηση. Δεν μπορεί το σωματείο για να περιφρουρήσει τα κεκτημένα μας να επαφίεται στον πατριωτισμό του συναδέλφου που θα προσφύγει στην Επιθεώρηση. Και αν δε βρεθεί αυτός θα αφήσουμε την εργοδοσία να αλωνίζει;

Όπως με τις κάμερες, αντί να πάνε τα 6 ΔΣ των σωματείων με κοινή απόφαση να τις ξηλώσουν και να στείλουν μήνυμα στη Διοίκηση να μην ξανατολμήσει να μπει σε αυτή τη διαδικασία, ψάχνουν την Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων και άλλα τέτοια …κουραφέξαλα, για να μην έρθουν σε σύγκρουση με την εργοδοσία. Και αν το επιτρέπει η Αρχή, εμείς επιτρέπουμε να έχουν οι εργαζόμενοι το Μεγάλο Αδελφό πάνω από το κεφάλι τους;

 

Ποιοι όμως θα τα κάνουν αυτά; Δεν μπορεί να στηρίζεις το όραμα της Τράπεζας, να φωτογραφίζεσαι, να συντρώγεις, να κόβεις πίτες, να μιλάς πίσω από κλειστές πόρτες, με τη … Μαριάννα, το Μήτσο, τον Κίτσο και μετά να χτυπήσεις και το χέρι στο τραπέζι.

Και επειδή μας κούρασαν και με το θέμα της απόσχισης και της κοινής δράσης κλπ και ότι τάχα μου η Διοίκηση έκανε πίσω, να σημειώσουμε ότι τουλάχιστον τα τρία τέταρτα των συναδέλφων που απειλήθηκαν, έφυγαν τελικά με την εθελούσια. Γιατί δεν έχει σημασία μόνο τι λες αλλά και τι κάνεις για το πετύχεις.

Και στο μεταξύ το πρόγραμμα υγείας για τους περισσότερους εργαζόμενους είναι σαν να μην υπάρχει, ξεχαρβαλώθηκε το πρόγραμμα αρωγής τέκνων, όπως και το πρόγραμμα εφάπαξ που για τους μισούς τουλάχιστον δεν ισχύει, η αξιολόγηση είναι προ των πυλών και οι οδηγίες λένε να μην μπαίνει βαθμός πάνω από 1-2 (γιατί άραγε;), ο μισός μας μισθός κοντεύει να χαρακτηρίζεται οικιοθελής παροχή και πολλά άλλα. Τι θα κάνουμε για όλα αυτά; Καλόπιστο διάλογο; Θα πάμε στην Επιθεώρηση;

 

Για άλλη μια φορά σας καλούμε να τους γυρίσετε την πλάτη. Σε όσους παριστάνουν το σωτήρα και σας λένε ότι μπορούν να λύσουν τα προβλήματα για εσάς, χωρίς εσάς. Σε όσους προσπαθούν να κοντύνουν τις απαιτήσεις σας στα μέτρα της Τράπεζας. Σε όσους θέλουν να σας βάλουν στο περιθώριο, γιατί ξέρουν ότι όταν οι εργαζόμενοι μέσα από σωματεία μαζικά, μαχητικά και ταξικά προσανατολισμένα βγουν στο προσκήνιο, θα τους στείλουν μια και καλή στο χρονοντούλαπο της ιστορίας.

ΥΓ: Τι γίνεται με την αγωγή του ΣΕΤΑΠ για τον Οργανισμό; Περισσότεροι από 1300 εργαζόμενοι έχουν στείλει εξουσιοδότηση συμμετοχής στην αγωγή. Θα κατατεθεί η αγωγή αφού φέρει νέο Κανονισμό η Τράπεζα;

 

 

 

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.