Σ’ ένα περιβάλλον γενικευμένου ξηλώματος δικαιωμάτων, όπου εντείνονται η σύγχυση, η άγνοια δικαιωμάτων και  η ανασφάλεια, πολλοί εργαζόμενοι δεν γνωρίζουν καν τι είναι ο ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ. Πράγμα βέβαια που σκόπιμα καλλιεργεί η πλειοψηφία του Συλλόγου όλα αυτά τα χρόνια, ώστε οι εργαζόμενοι να παραμένουν στο σκοτάδι και να είναι ευάλωτοι στο διευθυντικό δικαίωμα και στις διαθέσεις της εργοδοσίας. Ο Οργανισμός Εργασίας αποτελεί συμφωνία μεταξύ εργοδοσίας και Συλλόγου επικυρωμένη από υπουργική απόφαση και δημοσιευμένη σε ΦΕΚ, γι’ αυτό έχει ισχύ νόμου και ρυθμίζει εξαντλητικά μια σειρά από ζητήματα εργασιακών σχέσεων όπως: τη περιβόητη ρήτρα μονιμότητας, προσλήψεις, προαγωγές, άδειες, πειθαρχικά, βαθμολόγιο, επετηρίδα, τη ρήτρα του αμετάθετου εκτός Νομού, κ.α. Γι’ αυτό και είναι διαχρονική η προσπάθεια της εργοδοσίας για να τον καταργήσει, για να μπορεί να απειλεί, να εκβιάζει, να υποτάσσει συνειδήσεις στο διευθυντικό δικαίωμα, να ανοίξει το δρόμο στις απολύσεις.

Οργανισμοί Εργασίας όπως αυτοί της Πειραιώς, της Μακεδονίας-Θράκης, της CPB  συνομολογήθηκαν τις δεκαετίες ’70 κ΄ ’80 και είναι έκτοτε σε ισχύ. Μια εποχή που η δυνατότητα παραχωρήσεων του καπιταλιστικού συστήματος, παράλληλα με  τη ασκούμενη πίεση από ένα πιο μαζικοποιημένο και πιο μαχητικό συνδικαλιστικό κίνημα συνδιαμόρφωναν ένα καλύτερο πλαίσιο παροχών για τον κόσμο της εργασίας.

Η εργοδοσία στο όνομα του κέρδους προσπαθεί να  ξηλώσει το σύνολο των άρθρων του Οργανισμού. Οι προαγωγές και η Επετηρίδα «πάγωσαν» το 2004. Τα αναδρομικά βαθμού μας είπαν να τα ξεχάσουμε. Το προσωπικό φύλαξης, καθαριότητας  και τηλεφωνικού κέντρου εξαϋλώθηκαν στο όνομα του πιο φτηνού εργολαβικού outsourcing. Νόμοι, κανονισμοί, συμφωνίες, έγιναν κουρελόχαρτα. Μεταθέσεις, βλαπτικές μεταβολές  επιβάλλονται σαν ποινές. Οι υπερωρίες  ονομάστηκαν υπερπροσπάθεια. Αγγλοσαξωνικοί τίτλοι ιεραρχικών επιπέδων διαχειρίζονται ατομικές φιλοδοξίες και καμουφλάρουν μισθολογικές καθηλώσεις, βλαπτικές μεταβολές, «ανεπιθύμητους» εργαζόμενους στα «ψυγεία» της Τράπεζας!  Μένουμε άφωνοι από την απλήρωτη τεχνογνωσία, ευθύνη  και εργασία αξίας εκατομμυρίων που έχει αφαιρεθεί από τις τσέπες των εργαζομένων με την ακάλυπτη επιταγή της μελλοντικής ανάδειξης!

Φτάσαμε λοιπόν στις ρήτρες του αμετάθετου και της μονιμότητας, αυτά τα τελευταία δικαιώματα τα οποία ο Ν.4046/2012 (κυβέρνηση Παπαδήμου) και η ΠΥΣ 6/28.02.12 ήρθε να αμφισβητήσει και ενώ οι ίδιες συμβιβασμένες ηγεσίες σε ΟΤΟΕ και Συλλόγους δεν κάνουν τίποτα για υπερασπιστούν τον Οργανισμό , εμφανίζονται ως εγγυητές  των θέσεων εργασίας εκλιπαρώντας για τη σχετική βούληση της Τράπεζας!!

Για να καταργηθεί ο Οργανισμός Εργασίας πρέπει να καταγγελθεί μονομερώς από τη διοίκηση, ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΑΙΤΙΑ ΠΟΛΕΜΟΥ ΚΑΙ ΟΧΙ ΑΦΟΡΜΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥ ΔΙΑΛΟΓΟΥ. Ακόμα κι αν  καταγγελθεί οι διατάξεις του παλιού ενσωματώνονται στις ατομικές συμβάσεις του καθενός συναδέλφου και απαιτείται η υπογραφή του ίδιου του εργαζόμενου για να ανατραπεί.

Ο ενδοτισμός της πλειοψηφίας των Συλλόγων και της ηγεσίας της ΟΤΟΕ όλα τα προηγούμενα χρόνια συνειδητά υπηρέτησε τους στόχους των τραπεζιτών για ανταγωνιστικότητα και κερδοφορία. Το ίδιο κάνει και τώρα με μεγαλύτερη προσήλωση και συνέπεια. Ωστόσο, τη μεγαλύτερη ζημιά στο κίνημα την κάνουν «δηλητηριάζοντας» τις συνειδήσεις των εργαζομένων, κυρίως νέων, με την αντίληψη περί αναποτελεσματικότητας των αγώνων. Με το δηλητήριο της μοιρολατρίας υπονομεύουν αγώνες, καίνε μυαλά, αποστρατεύουν ανθρώπους, παραδίδουν όπλα, σηκώνουν λευκή σημαία, καταστρέφουν κατακτήσεις, γιατί έτσι υπερασπίζονται τα σχέδια της Τράπεζας. Γνωρίζουν ότι η παραμικρή εργατική διεκδίκηση ή κινητοποίηση αποτελεί ψήγμα κοινωνικής εμπειρίας που στη πορεία συσσωρευμένης λαϊκής δυσαρέσκειας αλλάζει συνειδήσεις και οδηγεί στη χειραφέτηση από τη λογική του τραπεζίτη. Το γεγονός ότι ένα πλειοψηφικό τμήμα εργαζομένων αποδέχονται τη λογική του μικρότερου κακού για να μην τα χάσουν όλα, στην ουσία αποτελεί στρατηγική ήττα με βαθιά χαρακτηριστικά που οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια να τα χάσουν όλα παραμένοντας μοιραίοι και άβουλοι αντάμα. Χαμένος είναι μόνο ο αγώνας που δεν έγινε!

Κλείνοντας, αφού υπενθυμίσουμε προς όλες τις κατευθύνσεις, ότι για τη τροποποίηση ή κατάρτιση νέου Οργανισμού με βάση το άρθρο 24 παρ.19 του Καταστατικού του Συλλόγου προαπαιτείται η νομιμοποίηση του Δ.Σ. για την υπογραφή σχετικής επιχειρησιακής με την παροχή εξουσιοδοτήσεως στο Δ.Σ. από τη Γενική Συνέλευση παρεχόμενη με απόφαση των ¾ τουλάχιστον των ταμειακώς τακτοποιημένων μελών με μυστική πανελλαδική ψηφοφορία. Μετά και τις σχετικές αποφάσεις της Επιθεώρησης Εργασίας που  έχουμε στα χέρια μας και που επιβεβαιώνουν την ισχύ του Οργανισμού απαιτούμε την άμεση εφαρμογή του ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ με την λειτουργία των συμβουλίων (προαγωγών κλπ.) , καταβολή όλων των οικονομικών υποχρεώσεων της τράπεζας προς τους εργαζόμενους (αναδρομικά βαθμού, επιδόματα κ.α.). Πράγματα με τα οποία η Διοίκηση της Τράπεζας αρνείται να συμμορφωθεί. Γι’ αυτό τον λόγο συγκεντρώνουμε δυνάμεις για δικαστική προσφυγή πλέον, προκειμένου να ικανοποιηθούν τα δίκαια αιτήματά μας και να αναγκαστεί η τράπεζα να συμμορφωθεί. Έτσι υπογράφουμε και μαζεύουμε τις σχετικές εξουσιοδοτήσεις προς τους νομικούς συμβούλους του ΣΕΤΑΠ προκειμένου να χειριστούν τις ομαδικές αγωγές μας.

Απάντηση

Δημοφιλή τώρα

Discover more from ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ στην Τράπεζα Πειραιώς

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading

Μάθε τα νέα του Αγωνιστικού Μετώπου με ένα κλικ!

Κάνε εγγραφή για να σε ενημερώνουμε με mail

Συνεχίστε την ανάγνωση