ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΣΕΤΠ: ΟΙ ΕΓΓΥΗΤΕΣ ΤΩΝ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΩΝ ΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ  ΠΑΙΖΟΥΝ ΜΕ ΤΙΣ ΛΕΞΕΙΣ ΓΙΑ ΝΑ ΜΕΙΩΣΕΙ ΚΙ ΑΛΛΟ Η ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΑ ΕΞΟΔΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ!

Το είδαμε κι αυτό: στα πλαίσια υλοποίησης της Επιχειρησιακής ΣΣΕ,  όσον αφορά το πρόγραμμα Αρωγής Τέκνων, Τράπεζα και πλειοψηφία του Συλλόγου συμφώνησαν και έβγαλαν από μια ανακοίνωση για το θέμα που λένε διαφορετικά πράγματα! Με αποτέλεσμα ΝΑ ΨΑΧΝΟΥΜΕ ΝΑ ΒΡΟΥΜΕ ΠΟΙΟΣ ΛΕΕΙ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ; Τις πρώτες μέρες μετά τις ανακοινώσεις οι υπεύθυνοι τόσο στον ΣΕΤΠ όσο και στην Δ.Α.Δ ήταν άφαντοι!

Στην αμοιβή του συμβούλου του ΣΕΤΠ προφανώς πέρα από την περιεχόμενη προπαγάνδα  στη συγγραφή ανακοινώσεων, συμπεριλαμβάνεται και η ναρκοθέτηση της αλήθειας!

Η πλειοψηφία του αντιπροσωπευτικού Συλλόγου συνεχίζει την πάγια τακτική: «πουλάω φύκια για μεταξωτές κορδέλες» και με το λέγε-λέγε ελπίζουν ότι έτσι θα κερδίσουν τις εντυπώσεις στους συναδέλφους. Με το πρόσχημα των ίσων παροχών σε όλους υπογράφουν συμβάσεις και συμφωνίες μειώνοντας τις ήδη υποχρεώσεις παροχών της τράπεζας με τη μέθοδο της εξίσωσης προς τα κάτω σε βάρος πάντα των εργαζομένων. (Βλέπε επίδομα ταμείου, ομογενοποίηση ιατροφαρμακευτικών προγραμμάτων κλπ.)

Κατ’ αρχήν είναι απαραίτητη η διευκρίνηση ότι δεν πρόκειται για επέκταση του προγράμματος, αλλά για ομογενοποίηση με επιδείνωση προς τα κάτω για τους εργαζόμενους,

από την οποία κερδίζει η τράπεζα την μερίδα του λέοντος από το πιο φτηνό ασφάλιστρο το οποίο μειώνεται από  40,36€ σε 32€! Επίσης με νέους όρους όπως πλήρης ή μη παροχή του προγράμματος ανοίγουν ενδεχόμενα λειψής παροχής όπου ο εργαζόμενος παίρνει μόνον τις εισφορές του και τους τόκους τους και όχι ότι έχει ο κουμπαράς μέσα μέχρι την αίτηση αποχώρησης, όπως συνέβαινε μέχρι τώρα στα αποταμιευτικά προγράμματα αρωγής τέκνων!  Ο όρος ότι σε περίπτωση απόλυσης ο εργαζόμενος θα παίρνει λειψή την παροχή εκτιμάμε ότι θα αποτελέσει άλλο ένα μοχλό πίεσης της τράπεζας στους εργαζόμενους για εθελούσια αποχώρηση.

Από τον Δεκέμβρη του 2017 καταργούνται επί της ουσίας τα προηγούμενα προγράμματα και εντασσόμαστε όλοι στο νέο πρόγραμμα με τους καινούργιους όρους με το πιο μικρό ασφάλιστρο στο οποίο συνεισφέρουν και οι ίδιοι οι εργαζόμενοι, άρα πρέπει να γνωρίζουν ΌΛΟΙ ΟΙ ΕΜΠΛΕΚΟΜΕΝΟΙ επακριβώς τους όρους. Συνεπώς, απαιτούμε να αναρτηθεί το νέο συμβόλαιο στην ιστοσελίδα του Συλλόγου και της Δ.Α.Δ (HR Portal)  για να γνωρίζουν όλοι οι συνάδελφοι τους όρους του.

Επίσης οι νέοι όροι απαγορεύουν στους ήδη ενταγμένους συναδέλφους στο υπάρχον πρόγραμμα,  αν θελήσουν να πάρουν τώρα ότι έχει μαζευτεί στον κουμπαρά μέχρι την έναρξη του νέου προγράμματος και να ενταχθούν από την αρχή στο νέο πρόγραμμα. Γιατί άραγε;

Θεωρούμε ότι η Σημαντική επισήμανση της Δ.Α.Δ. στο HR Portal : «Το περιεχόμενο της παρούσας σελίδας περιέχει μόνο περίληψη των όρων του προγράμματος και σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν μέρος του συμβολαίου.»  αποδεικνύει περίτρανα ότι «κρύβει λάκκους η φάβα»! Μόνον που εδώ ο εργαζόμενος βάζει εισφορές και έχει δικαίωμα να ξέρει καλά και τα ψιλά γράμματα του συμβολαίου! Section8 Τα αντίστοιχα κολπάκια με το Πρόγραμμα Ιατροφαρμακευτικής ΝΝ που δεν δίνουν αντίγραφο του συμβολαίου , εδώ δεν πιάνουν.

Η πλειοψηφία του ΣΕΤΠ προσπαθεί να μας πείσει ότι πασχίζει να διαμορφώσει ίσους όρους εργασίας και παροχών. Για ποιους άραγε; Δεν γνωρίζει  ότι υπάρχουν κραυγαλέες ανισότητες στις αμοιβές φυτευτών συμβούλων και στελεχών απ’ τη μια και εργαζόμενων στη βάση που τους χρωστάει η τράπεζα κάτι χιλιάρικα απ’ την άλλη από κοψίματα μισθών και επιδομάτων, ή ότι στο ιατροφαρμακευτικό πρόγραμμα που πανηγύρισαν σαν μεγάλη επιτυχία υπάρχουν ανισότητες παροχών μεταξύ στελεχών και υπαλλήλων;

Ξέρουν άραγε τί λένε όταν μιλούν για διαμόρφωση ίσων και ενιαίων εργασιακών σχέσεων, όταν έχουν βάλει πλάτη για το ξήλωμα και των πιο θεμελιακών εργατικών δικαιωμάτων, όπως είναι ο Οργανισμός Προσωπικού; Οι εργασιακές σχέσεις είναι οι σχέσεις που διαμορφώνονται, αναπτύσσονται και τελικά επιβάλλονται στους ανθρώπους μέσα στη παραγωγή. Οι εργασιακές σχέσεις δεν είναι σταθερές στο χρόνο, ούτε ίδιες σε όλες τις κοινωνίες. Και βέβαια δεν μπορούν να είναι ούτε ενιαίες, ούτε ίσες.  Εξαρτώνται από τον συσχετισμό δύναμης που υπάρχει ανάμεσα στις δυο τάξεις : στους εργαζόμενους και στους εργοδότες.  Επίσης αντανακλούν και την ανισοκατανομή του πλούτου σε μια κοινωνία. Τα στάδια της εξέλιξής τους ακολουθούν τα στάδια ανόδου και πτώσης του συνδικαλιστικού κινήματος. Και δυστυχώς υπάρχουν σωματεία εργαζομένων που εξυπηρετούν πρώτιστα τα συμφέροντα των εργοδοτών! Στο πέρασμα των αιώνων οι εργαζόμενοι οργανώθηκαν, αγωνίστηκαν, έκαναν «εφόδους στον ουρανό» , είχαν εκατοντάδες νεκρούς για να παραλάβουμε εμείς σήμερα  δικαιώματα και κατακτήσεις , που ούτε στο όνειρό μας θα φανταζόμαστε ότι θα μας παραχωρούσε η εργοδοσία από μόνη της. Συντάχθηκαν εργατικοί νόμοι, κανόνες εργασίας, διεθνείς συμβάσεις. Ούτε μία κατάκτηση δεν οφείλεται σε επιτυχία συναινετικής πολιτικής. Η συναινετική πολιτική και ο λεγόμενος κοινωνικός διάλογος το μόνο που κάνει είναι να προσφέρει πλουσιοπάροχα την χειραγώγηση των εργαζομένων στη διοίκηση της τράπεζας.

Απάντηση

Δημοφιλή τώρα

Discover more from ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ στην Τράπεζα Πειραιώς

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading

Μάθε τα νέα του Αγωνιστικού Μετώπου με ένα κλικ!

Κάνε εγγραφή για να σε ενημερώνουμε με mail

Συνεχίστε την ανάγνωση