ΕΣΑΚ-ΑΤΕ- ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΟΥ ΤΥΠΑΤΕ

Στις 23, 24 και 25 Οκτώβρη διεξάγονται εκλογές στο ΤΥΠΑΤΕ για την ανάδειξη νέου ΔΣ. Πέντε χρόνια μετά το κλείσιμο της ΑΤΕ και της υπαγωγής εργαζόμενων και συνταξιούχων στον ΕΟΠΥΥ εξακολουθεί το Ταμείο να αποτελεί πεδίο σκληρής αντιπαράθεσης στο χώρο, για ένα και μόνο λόγο: Είναι πολλά τα λεφτά…

Αγωγές, μηνύσεις, διαδικτυακή λάσπη, ψέματα, συκοφαντίες  έφεραν στην επιφάνεια ό,τι πιο ελεεινό σε συμπεριφορά και έμψυχο υλικό υπάρχει στο χώρο. Η  κατάσταση αυτή ‘’άνθισε’’ πάνω στη μη συμμετοχή του μεγάλου όγκου των πρώην ασφαλισμένων στις διαδικασίες, πάνω στις κάλπικες υποσχέσεις που έσπειραν την απογοήτευση, πάνω στη λογική του μικρότερου κακού  και τον εκφυλισμό της συνείδησης μετατρέποντας τα πάντα σε οικονομική συναλλαγή και ατομικό συμφέρον.

Οι ίδιες δυνάμεις πατώντας στα συντρίμμια που αφήνουν οι κυβερνητικές πολιτικές και εκμεταλλευόμενοι την ανάγκη των εργαζομένων να βελτιώσουν τους όρους περίθαλψης συνεχίζουν την κοροϊδία και τον αποπροσανατολισμό.

Μπορεί άραγε το ΤΥΠΑΤΕ να συνεχίσει να υπάρχει ως φορέας υγείας;

 

Η ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ συνεχίζει τη σταυροφορία για την αναβίωση του κλάδου υγείας για την παροχή συμπληρωματικής περίθαλψης με την πληρωμή εισφοράς από τα μέλη και τη χρήση των ενοικίων από την περιουσία του Ταμείου.

Η ΔΑΚΕ προτείνει τη δημιουργία Ταμείου κατά τα πρότυπα των Πολυϊατρείων του Συλλόγου της ALPHA BANK, κρύβοντας ότι εκεί την εισφορά του εργαζόμενου την πληρώνει ο Σύλλογος,  ότι για τη λειτουργία των πολυϊατρείων την τριετία 2014-2017 ο Σύλλογος πλήρωσε 843.000 ευρώ. Πρόκειται στην ουσία για μια ¨κάρτα υγείας¨ πολυτελείας αφού ο Σύλλογος της ALPHA BANK μπορεί και πληρώνει.

Η ΔΗΣΥΕ προτείνει την αξιοποίηση των πολυϊατρείων μέσω σύμπραξης με ιδιώτη και δίκτυο γιατρών.

Και οι τρεις προτάσεις καταλήγουν στον ίδιο παρονομαστή.

Οι εργαζόμενοι θα βάζουν το χέρι πιο βαθιά στην τσέπη, ενώ ταυτόχρονα θα πέφτει και το επίπεδο των παροχών για να είναι το “Ταμείο” βιώσιμο.  Ό,τι γίνεται σε όλες τις ιδιωτικές ασφάλειες, αφού αυτό που προτείνουν θα είναι μία καρικατούρα του παρελθόντος που θα λειτουργεί ως επιχείρηση ,με κριτήριο το κέρδος.

ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ, ΔΑΚΕ και ΔΗΣΥΕ προσπαθούν να ξανασπείρουν αυταπάτες  ότι μπορούν εργαζόμενοι και συνταξιούχοι να διατηρήσουν το “Ταμείο” τους και στην μετά ΑΤΕ εποχή, ανεξάρτητα από το ότι ή ΥΓΕΙΑ εμπορευματοποιείται, οι κρατικές δαπάνες κατακρεουργούνται, το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό περιορίζεται δραματικά. Το αδιέξοδο της πρότασής τους έχει δοκιμαστεί και επιβεβαιωθεί. Στην περίοδο ύπαρξης της ΑΤΕ παρά το ότι  ως εργοδότης έβαζε εισφορές, το Ταμείο ήταν

στα πρόθυρα χρεοκοπίας. Τότε οι δυνάμεις αυτές αποφάσισαν αύξηση της εισφοράς του εργαζόμενου, έκαναν σύμπραξη με ιδιωτική ασφαλιστική εταιρία και δίκτυο γιατρών αλλά φυσικά δεν αποφεύχθηκε το μοιραίο.

Η ΕΣΑΚ  και πριν το κλείσιμο της ΑΤΕ στάθηκε απέναντι σε αυτή τη λογική, δυσαρεστώντας ίσως και τους εργαζόμενους, επιμένοντας ότι η υπεράσπιση του επιπέδου περίθαλψης είναι σε σύγκρουση με τις πολιτικές που μετατρέπουν την Υγεία σε εμπόρευμα, ότι όσο βαθιά και να βάλει ο εργαζόμενος το χέρι στην τσέπη και το επίπεδο των παροχών τους συνεχώς θα πέφτει και τα όποια αυτοδιαχειριζόμενα ταμεία, θα είχαν ημερομηνία λήξης. Γι’ αυτό είναι μονόδρομος η διεκδίκηση αποκλειστικά Δημόσιας και Δωρεάν Υγείας απαλλαγμένης από οποιασδήποτε μορφής επιχειρηματική δράση.  Σε αυτό το πνεύμα δεν μπήκαμε στη διαδικασία καμίας συζήτησης για το  “μέλλον του Ταμείου” και στη μετά ΑΤΕ εποχή, αφού ως Ταμείο Υγείας δεν υπάρχει και δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς εργοδοτική εισφορά και συμμετοχή του κράτους.  

Πρόταση της ΕΣΑΚ για την περιουσία του κλάδου υγείας

Δεν μπορεί η περιουσία του Ταμείου που είναι περιουσία των εργαζόμενων να  αφεθεί να ρημάξει. Τα πολυϊατρεία (ή μόνο η χρήση τους) πρέπει να παραχωρηθούν στο δημόσιο σύστημα υγείας, ώστε να είναι προσβάσιμα και χρήσιμα στα μέλη του ΤΥΠΑΤΕ αλλά και άλλους εργαζόμενους και συνταξιούχους. Σε αυτή την πορεία να ληφθεί μέριμνα για τη διασφάλιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων του Ταμείου.

Η θέση της ΕΣΑΚ για την αξιοποίηση της έκτασης ΚΥΨΑ είναι γνωστή, την πάλεψε και την παλεύει και στο ΔΣ του ΤΥΠΑΤΕ και στο ΔΣ του ΣΕΤΑΠ από το κλείσιμο της ΑΤΕ και θα συνεχίσουμε. Η έκταση αυτή είναι αναντικατάστατη και πρέπει να επαναλειτουργήσει άμεσα ως τόπος αναψυχής- camping για τους εργαζόμενους, σύμφωνα με τον αρχικό σκοπό της απόκτησής της.

Ας το καταλάβουν αυτοί που ονειρεύονται να κάνουν ΤΥΠΑΤΕ και ΕΛΕΜ, επενδυτικό-μεσιτικό γραφείο ότι ΔΕΝ ΠΩΛΕΙΤΑΙ.

Λίγα λόγια για την ουσία των προτάσεων για τον ΕΛΕΜ

Με ευθύνη ΔΑΚΕ-ΔΗΣΥΕ αλλά και την ψήφο της Γενικής Συνέλευσης του ΤΥΠΑΤΕ  συντριπτικό ποσοστό των χρημάτων που δόθηκαν ως έκτακτο βοήθημα κατέληξε στους συνταξιούχους κάποιοι από τους οποίους έλαβαν αντί βοηθήματος μια μικρή περιουσία (αυτοί που τώρα θέλουν να κάνουν ή έκαναν ήδη αγωγές για τη φορολόγηση, τον τρόπο διανομής, την εγκυρότητα της Γενικής Συνέλευσης κλπ).

Η συντριπτική πλειοψηφία αυτών που ψηφίζουν για το ΔΣ του ΤΥΠΑΤΕ ανήκουν σε εκείνους που πήραν τα ψίχουλα. Θα επιτρέψουμε να συνεχιστεί; Θα επιτρέψουμε οι μεγαλοδιευθυντάδες της ΑΤΕ που χόρτασαν bonus, επιδόματα, χιλιάδες ευρώ εφάπαξ και εξακολουθούν ακόμα και σήμερα να έχουν παχυλές συντάξεις σε σχέση με τους υπόλοιπους συνταξιούχους, να αναπληρώσουν τις απώλειές τους από τις περικοπές των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΔΗΜΑΡ-ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ από την περιουσία του ΤΥΠΑΤΕ, του ΕΛΕΜ, του ΣΕΤΑΠ και του Ταμείου Εφάπαξ

Η ΔΑΚΕ προτίθεται να συνεχίσει στον ίδιο δρόμο σχεδιάζοντας επαγγελματικό Ταμείο με συνταξιούχους και εν ενεργεία με συνέχιση της διανομής με βάση την διαβόητη αναλογιστική μελέτη που παρουσίασε στη Γενική Συνέλευση που αποφάσισε τη διανομή. Βέβαια επαγγελματικό ταμείο με εν ενεργεία και συνταξιούχους δεν προβλέπεται από το νόμο, αλλά αυτό για τη ΔΑΚΕ είναι λεπτομέρεια.

Η ΔΗΣΥΕ που όλο το προηγούμενο διάστημα ενήργησε στο ΤΥΠΑΤΕ ως ουρά της ΔΑΚΕ, υπόσχεται τη δημιουργία επαγγελματικού ταμείου εφάπαξ για τους εν ενεργεία με χρήση των προσόδων του Ταμείου και όχι των αποθεματικών του. Περίπλοκη, χρονοβόρα διαδικασία  αφού πρόκειται για τη δημιουργία στην ουσία νέου Ταμείου και μάλιστα επαγγελματικού.

Η ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ έχει θέση για χρήση των αποθεματικών του ΕΛΕΜ στον κλάδο Υγείας με την προϋπόθεση της συμφωνίας των μελών. Η στάση της στη Γενική Συνέλευση του ΤΥΠΑΤΕ που αποφάσισε τη διανομή του βοηθήματος συνέτεινε στο να πλειοψηφήσει η πρόταση ΔΑΚΕ-ΔΗΣΥΕ, ενώ η πλειοψηφία των πρωτοκλασάτων στελεχών της, ήδη συνταξιούχων, εισέπραξαν το παχυλό βοήθημα που τους αναλογούσε από την πρόταση ΔΑΚΕ-ΔΗΣΥΕ.

Η πρόταση της ΕΣΑΚ για τον ΕΛΕΜ

Ήταν και είναι ξεκάθαρη: είναι περιουσία των εργαζόμενων, χωρίς ονοματεπώνυμα και κουτάκια, που πρέπει δίκαια και με γνώμονα την αλληλεγγύη των γενεών να γυρίσει σε αυτούς. Μετά την, απαράδεκτη μεν, αλλά σύμφωνη με την απόφαση της συνέλευσης, διανομή του έκτακτου βοηθήματος με τον τρόπο που πρότειναν ΔΑΚΕ-ΔΗΣΥΕ ο ΕΛΕΜ πρέπει να προχωρήσει σε άλλη κατεύθυνση.

Η περιουσία να παραμείνει ως Λογαριασμός στο Αλληλοβοηθητικό Ταμείο χωρίς περίπλοκες διαδικασίες δημιουργίας νέων φορέων, με αλλαγή του σκοπού και Κανονισμού του: απαλλάσσεται από οποιαδήποτε σχέση με συντάξεις κλπ και διαμορφώνεται ως λογαριασμός εφάπαξ με δικαιούχους σε χρήμα μόνο τους εν ενεργεία στην Πειραιώς με άμεση χρήση των αποθεματικών του και όχι μόνο των προσόδων τους.

Σε αυτή την κατεύθυνση θα δώσει τη μάχη η ΕΣΑΚ  και ο βαθμός που θα το πετύχουμε θα εξαρτηθεί από το αν θα μας στηρίξουν οι συνάδελφοι με την ψήφο τους στις εκλογές του ΤΥΠΑΤΕ και τη συμμετοχή τους στις διαδικασίες που θα απαιτηθούν, συνελεύσεις, τροποποίηση του καταστατικού κλπ

Τι διακυβεύεται σ’ αυτές τις εκλογές;

Η ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ θα επιχειρήσει να ζήσει το “μύθο” της και να πείσει και τους εργαζόμενους ότι μπορεί να αναβιώσει το ΤΥΠΑΤΕ, ενώ αφήνει ελεύθερο το πεδίο για αυτούς που θέλουν να πάρουν και τα υπόλοιπα από τον ΕΛΕΜ.

Η ΔΑΚΕ θα επιχειρήσει να εκλεγεί πρώτη δύναμη στο ΔΣ ώστε ανεξέλεγκτοι να μετατρέψουν το ΤΥΠΑΤΕ σε επενδυτικό-μεσιτικό γραφείο, με ολίγον από …κάρτα υγείας.

Η ΔΗΣΥΕ επιχειρεί να εδραιώσει την κυριαρχία της στα συνδικαλιστικά πράγματα του χώρου . Με τα σχέδια για σύμπραξη με ιδιώτες στην υγεία αλλά και τη δημιουργία επαγγελματικού ταμείου πιθανό να αποτελέσει το λαγό για τα σχέδια της ΟΤΟΕ στον κλάδο, με βέβαιους χαμένους τους προερχόμενους από την ΑΤΕεργαζόμενους.

ΔΗΣΥΕ-ΔΑΚΕ-ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ από διαφορετικούς δρόμους και με διαφορετικές προτάσεις υπηρετούν την κυβερνητική πολιτική και προωθούν τις επιδιώξεις των εργοδοτών,

Με τις προτάσεις τους

  • Προωθούν την αντίληψη ότι η ΥΓΕΙΑ δεν είναι υποχρέωση του κράτους αλλά ατομική ευθύνη του κάθε εργαζόμενου να επιλέξει τα σωστά προγράμματα και πακέτα.
  • Απαλλάσσουν τους εργοδότες από τις υποχρεώσεις τους και διευκολύνουν άλλα επιχειρηματικά κοράκια να ‘’επενδύσουν’’ εκμεταλλευόμενοι ακόμα περισσότερο τους εργαζόμενους.
  • Υπερασπίζονται δηλαδή τις αντιλήψεις που οδηγούν τελικά στον ατομικό δρόμο, στην παραίτηση από τη συλλογική πάλη και διεκδίκηση.

Το αποτέλεσμα της ψήφου;

Αν οι συνάδελφοι από … αλτρουϊσμό θέλουν να τα δώσουν όλα σε εκείνους που έχουν ήδη πάρει τη μισή περιουσία του ΕΛΕΜ ξέρουν τι να κάνουν… Αν θέλουν για άλλη μια φορά να υποκύψουν στην αυταπάτη της δικής τους όασης μέσα στην έρημο της Υγείας  ξέρουν τι να κάνουν …

Αν όμως πιστεύουν ότι η ζωή που μας ετοιμάζουν δε μας αξίζει, αν πιστεύουν ότι η Υγεία είναι δικαίωμα, αν θέλουν να αλλάξουν αυτήν την κατάσταση, αν πιστεύουν ότι το κριτήριο είναι οι δικές τους σύγχρονες ανάγκες και όχι οι ανάγκες των εργοδοτών τότε ξέρουν τι να κάνουν.

Να βαδίσουν το δρόμο της οργάνωσης, της συμμετοχής, του αγώνα και της διεκδίκησης για όσα μας ανήκουν .

Σε αυτό το δρόμο σας καλούμε να στηρίξετε την ΕΣΑΚ στις εκλογές του ΤΥΠΑΤΕ. Σε αυτό το δρόμο σας καλούμε να διεκδικήσουμε την ΥΓΕΙΑ που μας αξίζει στον 21ο αιώνα, χωρίς εκπτώσεις και συμβιβασμούς, με το ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ στην Τράπεζα Πειραιώς, με τις δυνάμεις του ΠΑΜΕ στο συνδικαλιστικό κίνημα.

Ο ρόλος του συνδικαλιστικού κινήματος στο ζήτημα της Υγείας εργαζόμενων και συνταξιούχων δεν είναι να σπέρνει αυταπάτες για “οάσεις στην έρημο”, ούτε να φτιάχνει business παροχής υγείας με συνεταίρους ιδιώτες. Πρέπει να έχει πλαίσιο πάλης που να το προβάλλει και να το διεκδικεί σε όλα τα μέτωπα.

Για τι παλεύει η ΕΣΑΚ και το ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ στην ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ στον τομέα της ΥΓΕΙΑΣ

Παλεύουμε σήμερα για:

  • Πλήρη χρηματοδότηση για όλες τις παροχές Υγείας από τον κρατικό προϋπολογισμό.
  • Πλήρη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, νοσηλεία, οδοντιατρικές θεραπείες, φυσικοθεραπείες κλπ ΧΩΡΙΣ ΠΛΑΦΟΝ ΚΑΙ ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ.
  • Ανάπτυξη – εξοπλισμό – στελέχωση των δημόσιων μονάδων Υγείας.
  • Κατάργηση συνπληρωμών, συμμετοχών σε όλες τις υπηρεσίες υγείας. Κατάργηση συμμετοχής για την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.
  • Κατάργηση της εισφοράς των εργαζόμενων και συνταξιούχων στον κλάδο υγείας των ασφαλιστικών ταμείων.