ΘΕΛΕΙ Η ΔΑΚΕ ΝΑ ΚΡΥΦΤΕΙ… ΑΛΛΑ ΠΛΕΟΝ ΕΙΝΑΙ ΑΔΥΝΑΤΟ

Αποκαλυπτική για το ποιοι είναι οι εργατικοί, τεχνοκράτες, σύγχρονοι, συστηματικοί απεργοσπάστες (είναι συγκεκριμένοι και θα δώσουμε τα ονόματά τους αν μας ζητηθεί) συνδικαλιστές της ΔΑΚΕ, που εμφανίστηκαν στα συνδικαλιστικά πράγματα του χώρου, μόλις εμφανίστηκε και η περιουσία των διαφόρων Οργανισμών του προσωπικού για μοίρασμα,  η ατζέντα των θεμάτων για τα οποία ζητά Έκτακτη Γενική Συνέλευση.

 

Kανένα από τα προτεινόμενα θέματα δεν έχει το χαρακτήρα του έκτακτου. Για τα προτεινόμενα θέματα αρμόδιο να αποφασίσει είναι το ΔΣ του ΤΥΠΑΤΕ και όχι η Γενική Συνέλευση. Έχει τη δυνατότητα λοιπόν η ΔΑΚΕ, που προαλείφεται για πρώτη δύναμη στο ΤΥΠΑΤΕ, να λάβει τις αποφάσεις στο νέο ΔΣ, με όποιον άλλο συμφωνήσει μαζί της, νόμιμα, καθαρά και σύμφωνα με το καταστατικό. Δε θέλει όμως γνωρίζοντας πόσο μπάζουν όλα αυτά που προτείνει και προτιμά να παγιδεύσει τα μέλη του ΤΥΠΑΤΕ ώστε και να υλοποιηθούν αυτά που θέλει και την ευθύνη να μην έχει. 

Όσο για την τυπολατρία που μας κατηγορούν, τα καταστατικά των σωματείων υπάρχουν για να εμποδίζονται όσοι τα θεωρούν τσιφλίκι τους, να κάνουν ότι γουστάρουν.

Άραγε, γιατί δεν μπορεί η ΔΑΚΕ να περιμένει να αναλάβει τα ηνία του ΤΥΠΑΤΕ, για να ξεκινήσει τις διαδικασίες για την ΚΥΨΑ; Και εδώ θα πέσουν οι μάσκες γιατί αρκετά ανεχτήκαμε μέχρι σήμερα:

Ο Πρόεδρος της ΔΕ του ΕΛΕΜ Α.Χειμώνας, μόνος του χωρίς όχι μόνο απόφαση ούτε του ΔΣ του ΤΥΠΑΤΕ ή έστω της ΔΕ του ΕΛΕΜ αλλά ούτε καν να ενημερώσει κανέναν, ξεκίνησε διαπραγματεύσεις με συγκεκριμένη εταιρία για το ξεπούλημα της έκτασης στην ΚΥΨΑ. Και ο λόγος που ξεκίνησε τη συλλογή υπογραφών για Έκτακτη Συνέλευση είναι γιατί όπως ο ίδιος είπε στα γραφεία του ΣΕΤΑΠ και εμείς το ακούσαμε,  είναι ότι αυτό που τον νοιάζει είναι να μπορέσει να πάρει ο ΕΛΕΜ άμεσα τα διακόσια χιλιάρικα από τη ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΗ ΕΤΑΙΡΙΑ για να κλείσει η συμφωνία. Ούτε πλειοδοτικοί διαγωνισμοί, ούτε τίποτα τέτοιο δεν αναφέρθηκε ποτέ, τώρα τα βγάζουν αυτά μπας και κρύψουν τις πομπές τους αλλά δεν κρύβονται με τίποτα.

Και προχώρησε στις “διαπραγματεύσεις” ενώ υπήρχε ειλημμένη απόφαση του ΔΣ του ΤΥΠΑΤΕ για επαναλειτουργία της κατασκήνωσης στην ΚΥΨΑ, γιατί αυτό το σκοπό εξυπηρετεί από την απόκτησή της. Να προσφέρει δωρεάν αναψυχή στα μέλη του Ταμείου και αυτό πρόσφερε μέχρι το κλείσιμο της ΑΤΕ. Αυτή η απόφαση πάρθηκε με τις ψήφους ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ, ΕΣΑΚ ΚΑΙ ΔΗΣΥΕ αλλά η ΔΑΚΕ σκόπιμα το κρύβει για να μη χάσει τη στήριξη της ΔΗΣΥΕ που την έχει ανάγκη. Και αναρωτιώμαστε εμείς, η ΔΗΣΥΕ πότε θα πάρει θέση; Θα διαχωρίσει τη θέση της ή θα ακολουθήσει τη ΔΑΚΕ στον αισχρό, συκοφαντικό της κατήφορο, που από πίσω κρύβει συγκεκριμένα συμφέροντα; Σε αυτή τη συνεδρίαση η ΔΑΚΕ προσπάθησε να εμποδίσει την απόφαση προτείνοντας “αξιοποίηση με την συνεργασία ιδιωτών” που εξελίχθηκε στο ξεπούλημα αντί της αξιοποίησης για τα μέλη του ΤΥΠΑΤΕ. Και αφού δεν πέρασε ξεκίνησαν τις κατά μόνας συναντήσεις.

Όσο για το ποιος είναι συνέταιρος τινος, μια ματιά στα πρακτικά των Διοικητικών Συμβουλίων θα λύσει τις απορίες: μέχρι την απόφαση για τη χορήγηση του Έκτακτου Βοηθήματος ΔΑΚΕ και ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ σε αγαστή συνεργασία έπαιρναν μαζί σχεδόν όλες τις αποφάσεις  για τη λειτουργία του Ταμείου. Επιπλέον αν και κατέχουν τη θέση του Γραμματέα στο ΔΣ του ΤΥΠΑΤΕ, θέση που έχει την ευθύνη για τη λειτουργία του Ταμείου και άρα και για τα έξοδα της λειτουργίας αυτής, ουδέποτε έφεραν στο ΔΣ πρόταση περιορισμού των δαπανών. Εκτός και αν νομίζουν ότι οι κορώνες στα facebook αποτελούν πρόταση για τη λειτουργία του Ταμείου.

Όλο αυτό το διάστημα που κατέχουν τη δεύτερη θέση ευθύνης στο Προεδρείο και τον τελευταίο χρόνο και την τρίτη, δεν έχουν κάνει τίποτα για το 1.500.000 ευρώ που χρωστάει η ΑΤΕ Ασφαλιστική  το άνοιγμα των 2.500.000 ευρώ με τη SWISS RE, την αποπληρωμή των προμηθευτών. Και εννοείται ότι η ευθύνη αυτή βαρύνει εξίσου και τη ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ αφού έχει τη θέση του Προέδρου. Αν κλείσετε αυτά, να τα 4.000.000 της ΚΥΨΑ, στα ταμεία … του Ταμείου που τάχα κόπτεστε για την τεχνοκρατική του διαχείριση, χωρίς κιόλας να ξεπουληθεί η περιουσία του Ταμείου που μπορεί να αξιοποιηθεί σε όφελος και των εν ενεργεία.

Μπορεί η ΔΑΚΕ να νομίζει ότι μπορεί να οδηγήσει μια συνέλευση των 100 ατόμων να πάρει μια απόφαση που και θα βλάπτει τα συμφέροντα του Ταμείου και των μελών του και θα είναι εκτός του σκοπού του, δηλαδή μια παράνομη απόφαση, αλλά η συνέλευση δεν μπορεί μια παράνομη απόφαση να την κάνει νόμιμη. Και αυτό ας το έχουν στο μυαλό τους.

Η θέση της ΕΣΑΚ για την ΚΥΨΑ είναι γνωστή, την πάλεψε και την παλεύει και στο ΔΣ του ΤΥΠΑΤΕ και στο ΔΣ του ΣΕΤΑΠ από το κλείσιμο της ΑΤΕ και θα συνεχίσουμε. Η έκταση αυτή είναι αναντικατάστατη και πρέπει να αξιοποιηθεί άμεσα ως τόπος αναψυχής για τους εργαζόμενους. Θα μπορούσε να έχει ήδη υλοποιηθεί αν η ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ δεν ήταν κολλημμένη στην (αδύνατη κατά τη γνώμη μας και την … κοινή λογική) επαναλειτουργία  του ΤΥΠΑΤΕ ως παρόχου υγείας, χωρίς να θέλει να ασχοληθεί με τίποτα άλλο.

Θεωρούμε ότι είναι αδύνατο να λειτουργήσει το ΤΥΠΑΤΕ ως πάροχος υγείας, αλλά ακόμα και αν λειτουργήσει οι παροχές του θα είναι τόσο χαμηλές, για οικονομικούς λόγους, που τίποτα δε θα προσφέρουν στην ουσία στα μέλη του. Αν γίνει συμφωνία ενίσχυσης από τον εργοδότη ή συνεργασία με άλλα παρόμοια Ταμεία, είναι άλλου επιπέδου συζήτηση που απαιτεί και συνδικαλιστική παρέμβαση και σε αυτή την κατεύθυνση μπορούμε να το δούμε.

 

Όσο για τα αποθεματικά του ΕΛΕΜ, η θέση της ΕΣΑΚ ήταν και είναι ξεκάθαρη: είναι περιουσία των εργαζόμενων, χωρίς ονοματεπώνυμα και κουτάκια, που πρέπει δίκαια και με γνώμονα την αλληλεγγύη των γενεών να γυρίσει σε αυτούς. Μετά την, απαράδεκτη μεν, αλλά σύμφωνη με την απόφαση της συνέλευσης, διανομή του έκτακτου βοηθήματος με τον τρόπο που πρότειναν ΔΑΚΕ-ΔΗΣΥΕ που είχε ως αποτέλεσμα πάνω από το 80% του ποσού που μοιράστηκε να πάει σε συνταξιούχους, αποχωρήσαντες κλπ, το Ταμείο πρέπει να προχωρήσει σε άλλη κατεύθυνση. Να θυμίσουμε ότι η συντριπτική πλειοψηφία αυτών που ψηφίζουν για το ΔΣ του ΤΥΠΑΤΕ ανήκουν σε εκείνους που πήραν τα ψίχουλα. Θα επιτρέψοουμε να συνεχιστεί; Θα επιτρέψουμε οι μεγαλοδιευθυντάδες της ΑΤΕ που χόρτασαν bonus, επιδόματα, χιλιάδες ευρώ εφάπαξ και εξακολουθούν ακόμα και σήμερα να έχουν παχυλές συντάξεις σε σχέση με τους υπόλοιπους συνταξιούχους, να αναπληρώσουν τις απώλειές τους από τις περικοπές των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΔΗΜΑΡ-ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ από την περιουσία του ΤΥΠΑΤΕ, του ΕΛΕΜ, του ΣΕΤΑΠ και του Ταμείου Εφάπαξ; 

Σε αυτή την κατεύθυνση θα δώσει τη μάχη η ΕΣΑΚ  και ο βαθμός που θα το πετύχουμε θα εξαρτηθεί από το αν θα μας στηρίξουν οι συνάδελφοι με την ψήφο τους στις εκλογές του ΤΥΠΑΤΕ και τη συμμετοχή τους στις διαδικασίες που θα απαιτηθούν, συνελεύσεις, τροποποίηση του καταστατικού κλπ.

Αν από την άλλη οι συνάδελφοι επιθυμούν να ξεπουληθούν τα πάντα για να φουσκώσει το Ταμείο του ΕΛΕΜ  και να μοιράσουν ακόμα περισσότερα σε αυτούς που έχουν ήδη αποφασίσει σύμφωνα με τη μελέτη που έχει καταθέσει η ΔΑΚΕ όταν αποφασίστηκε το έκτακτο βοήθημα, ξέρουν τι πρέπει να κάνουν: ΔΑΚΕ ΔΑΓΚΩΤΟ.

ΥΓ 1: Θα θέλαμε να ενημερώσουμε τους … τεχνοκράτες του κ…, συγγνώμη της ΔΑΚΕ ότι τα ακίνητα δε μεταβιβάζονται με ιδιωτικά συμφωνητικά και ούτε ένα δάνειο αρκεί για να χάσει ο δανειολήπτης την κυριότητα του ακινήτου. Αν ήταν έτσι οι Τράπεζες θα έβαζαν αγγελίες για τα σπίτια μας και θα έφερναν και τους υποψήφιους αγοραστές να τα δουν χωρίς να μας ρωτήσουν…

ΥΓ 2: Μέχρι τις εκλογές θα δημοσιεύουμε τα πρακτικά των συνεδριάσεων του ΔΣ, της ΔΕ του ΕΛΕΜ και των συνελεύσεων γιατί … ΩΣ ΕΔΩ.