ΕΡΕΥΝΑ ΔΕΣΜΕΥΣΗΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ‘Η ΑΛΛΙΩΣ… “ΓΛΥΨΕ ΜΕ ΡΑΓΙΑ ΜΟΥ Ν’ ΑΓΙΑΣΩ”!!!  

Αυτές τις μέρες τρέχει η περιβόητη καινοτομία από πλευράς της Τράπεζας που αφορά σε ερωτηματολόγιο που καλούνται να απαντήσουν οι συνάδελφοι «ανώνυμα» και «εμπιστευτικά».

Αρχικά η «ανωνυμία» και η «εμπιστευτικότητα» των απαντήσεων δεν προκύπτει από πουθενά. Γιατί πρώτον δεν είναι δυνατή η απάντηση από τον υπολογιστή του συναδέλφου να μην μπορεί να «ελεγχθεί» κατά δεύτερον το γεγονός ότι οι απαντήσεις αποθηκεύονται σε εξωτερικό server στον οποίο θα έχουν πρόσβαση μόνο εργαζόμενοι από την Korn Ferry Hay Group   σε καμιά περίπτωση δε μας «καθησυχάζουν».

Εν τέλει όμως η Τράπεζα σε τι μας καλεί ακριβώς να απαντήσουμε?

Ενδεικτικά παρακάτω ορισμένες ερωτήσεις:

1)   Αξιολογήστε την εμπιστοσύνη που έχετε σε «Ανώτατα στελέχη της Διοίκησης»  και στη «Διοίκηση της Μονάδας σας»

2)   Όλοι οι εργαζόμενοι μοιράζονται κοινές αξίες και οράματα βαθμολογήστε

3)   Πως θα αξιολογούσατε την Τράπεζα σε παραμέτρους που έχουν να κάνουν στη σχέση της τόσο με τους εργαζομένους όσο και με τους πελάτες

4)   Πως θα αξιολογούσατε τον άμεσο προϊστάμενο σας?????

5)   Συνεργασία με την Ομάδα μου, αν η πίεση της δουλειάς μειώνει την αποδοτικότητα μου, αν έχουμε καλό καταμερισμό εργασίας, αν οι προαγωγές είναι αξιοκρατικές, αν η αμοιβή μου είναι ανάλογη της απόδοσης μου ( περίεργο που η Τράπεζα έχει υπογράψει κλαδικές συμβάσεις που ορίζουν τις αμοιβές έχει δεχτεί να υπάρχει τέτοια ερώτηση εκτός και αν περιμένει αρνητική απαντήσει για να προχωρήσει (ω ναι!!!!!) σε αυξήσεις μισθών

Αυτές είναι κάποιες από τις ερωτήσεις που καλούμαστε να απαντήσουμε!

Γίνεται σαφές πως η Τράπεζα γνωρίζοντας το φόβο και την ανασφάλεια των συναδέλφων περιμένει τις ανάλογες απαντήσεις ώστε να βγει «ο εργοδότης της χρονιάς» αλλά να βγει και πρώτη στην εταιρική και κοινωνική υπευθυνότητα (chic!).

Και κάπως έτσι οι εργοδότες μετράνε μεταξύ τους πόσο καλοί είναι, πόσο τους αγαπάνε οι υπάλληλοι τους, τι αγαπημένοι που είμαστε όλοι μεταξύ μας τι δεμένη ομάδα κλπ κλπ.

Οπότε τι ζόρι τραβάς που σχολάς μετά τις 5; Κανείς δεν παραπονιέται. Τί ζόρι τραβάς που όλη η Ελλάδα έμαθε paperless cashier το απόγευμα; Τι σε ενοχλεί που στα mail ο περιφερειακός σε κάνει κουρέλι γιατί δεν έπιασες τον στόχο; Πως τολμάς και στεναχωρείς τον καλύτερο εργοδότη της χρονιάς;…

Χωρίς περιστροφές, αυτή είναι μια ερευνα- απάτη. Εργαλείο του εργοδότη μαζί με τόσα άλλα μοντέρνα… Από τη μια κόψε-ράψε μισθούς και δικαιώματα, αντικατάσταση μόνιμης και σταθερής δουλειάς από ελαστικές μορφές εργασίας, ξεσάλωμα μέσα στην εργασιακή ανασφάλεια του διευθυντικού δικαιώματος κλπ και από την άλλη κάτσε να τα πούμε να δεις πόσο σε σκέφτομαι… και να δω και πόσο με σκέφτεσαι βέβαια.

Συνάδελφε, μην πέσουν στην παγίδα της λογικής του εργοδότη. Σκέψου τις ατέλειωτες ώρες απλήρωτων υπερωριών, την δουλειά λάστιχο, την αφόρητη πίεση των στόχων και μην απαντήσεις.

Και εν τέλει αφού είναι τόσο ανώνυμες και εμπιστευτικές οι απαντήσεις ποιος θα ξέρει ότι δεν απαντήσαμε!